Vermoeidheidsklachten ontmaskerd: hoe hormonen je energie wegzuigen

Vermoeidheidsklachten ontmaskerd: hoe hormonen je energie wegzuigen

Als je in de overgang komt, kun je te maken hebben met vermoeidheidsklachten. Dit kan er voor zorgen dat je op het midden van de dag even heel moe bent en er even aan toe moet geven. Dit is geen schande, het is beter om er even aan toe te geven dan door te gaan. Je lichaam geeft het aan dus maak daar ook gebruik van en las wat vaker een pauze in. De hormoonbalans wordt bepaald door het ritme van de natuur, maar ook door ons DNA. Dit zorgt er voor dat de overgang bij alle vrouwen anders kan verlopen. Je kunt dagelijks erg moe zijn, maar het kan ook op en af gaan of je hebt misschien wel helemaal geen last van vermoeidheidsklachten. Tijdens de overgang kun je er mee te maken krijgen dat je erg moe bent, dat komt doordat je progesteron gaat dalen. Dit noemen we ook wel het zwangerschapshormoon en daardoor heb je in het begin van je zwangerschap ook behoefte aan meer slaap. Door de lichamelijke veranderingen kun je dus last krijgen van vermoeidheidsklachten en daar kun je dan maar beter aan toegeven. Je lichaam geeft het aan en dat is niet voor niets. Je lichaam maakt namelijk heel wat mee en daar dien je ook even voor tot rust te komen.

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Welke vermoeidheidsklachten zijn er?

Geef toe aan de vermoeidheidsklachten

Vind de balans

Welke vermoeidheidsklachten zijn er?

Wanneer er sprake is van vermoeidheidsklachten tijdens de overgang, kan het gaan over moeilijk in slaap kunnen komen, niet meer door kunnen slapen, ineens wakker schieten, klaarwakker in je bed liggen, nachtzweten, heftige dromen, hartkloppingen, nachtelijke opvliegers, minder slaap nodig hebben of juist meer slaap nodig hebben en malende gedachten hebben. Het kan er allemaal voor zorgen dat je moe wordt en meer wilt liggen of juist niet de rust hebt om tot rust te komen. Soms voel je je ook erg gejaagd in de overgang en dan is het lastig als je ook last hebt van vermoeidheidsklachten om daar aan toe te geven.

Geef toe aan de vermoeidheidsklachten

Het is belangrijk dat je je lichaam de tijd geeft om aan de veranderingen te werken. In het lichaam gebeurt er namelijk veel als je in de overgang komt. Lichamelijk merk je het aan bepaalde symptomen, maar het kost ook veel energie. Daardoor kan je lichaam vermoeidheidsklachten uiten en als je daar niet aan toe geeft, dan kan het zijn dat je nog meer klachten krijgt. Het belangrijkste, hoe moeilijk ook in deze fase, is dat je goed naar je lichaam luistert. Misschien heb je geen zin om overdag een uur te liggen omdat je moe bent, maar wanneer je er wel aan toe geeft, merk je dat je daarna weer fitter bent en jezelf ook beter voelt. Dit is niet voor iedereen gemakkelijk, want als je gejaagd bent of je hebt last van innerlijke stress dan zit je er niet op te wachten om rustig te gaan liggen.

Vind de balans

Het is belangrijk om een balans te vinden in wat je gaat doen, hoe je je voelt en de vermoeidheidsklachten die je hebt. Soms moet je er aan toe geven, soms kun je er niet meteen aan toe geven. Zorg wel dat je er niet tegenin blijft gaan maar je lichaam ook tijd geeft om te veranderen. Als je je rust neemt kun je het ook beter verwerken en accepteren. Je kunt er niet omheen, je krijgt als vrouw te maken met de overgang en als je dat accepteert dan kun je er vaak ook beter mee omgaan, ook met de vermoeidheidsklachten.

Wil je meer energie en wat doen aan je vermoeidheidsklachten? Klik hieronder voor meer informatie over mijn programma: Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Dolfijntje
Door

Dolfijntje

op 05 Nov 2016

Smeren met bio identieke progesteron creme, super!

Reactie plaatsen