Suikervrij eten: 20 tips om zonder suiker door het leven te gaan

Suikervrij eten: 20 tips om zonder suiker door het leven te gaan

Je wil graag suikervrij eten? Het is goed om in dit artikel dan de 20 tips om gezonder te leven door te nemen en in de praktijk uit te voeren. Je kunt namelijk door suikervrij te eten veel gezonder gaan leven, maar hoe pak je het aan en waar begin je? Met deze tips kun je gezonder gaan leven!

Suiker is een levensmiddel dat graag door de voedselindustrie gebruikt wordt. De reden? Het is goedkoop, verslavend, maakt eten langer houdbaar en bovendien smaakt het eten hierdoor ook beter.

Wil je weten hoe je verborgen suikers kunt herkennen en vermijden? Download dan hier gratis het rapport inclusief 12 suikervrije recepten.

Inhoudsopgave:

20 suikervrij eten tips op een rij

20 suikervrij eten tips op een rij

Suikervrij eten tip #1: Lees etiketten door

etiketten-lezenWeet wat je eet. Als je weet wat je eet, dan weet je ook of je gezond eet of dat je gezonder moet gaan eten. Als je namelijk de etiketten doorneemt dan bekijk je ook hoeveel suikers e.d. er in een product zitten. Je kunt er op deze manier rekening mee houden om gezonder te gaan leven.

Veel suikers zijn vermomd als e-nummers of hebben een andere naam zoals: glucose-fructosestroop, melasse, fructose of lactose. Dit is slechts een greep.

Suikervrij eten tip #2. Kook niet uit pakjes

Het eten in de pakjes is vaak vetter en kan dan een echte dikmaker zijn. Je weet ook niet wat er allemaal in de pakjes aanwezig zit. Kies er daarom voor om het zelf klaar te maken en ga meer suikervrij eten. Dit is in ieder geval een stuk gezonder dan het eten uit de pakjes, hoe gemakkelijk het ook kan zijn.

Suikervrij eten tip #3. Kook ook niet uit zakjes

Het kan dan wel erg gemakkelijk zijn, maar je wil toch ook gezonder eten? Zorg er dan ook voor dat je hier rekening mee gaat houden. Je kunt ook beter suikervrij eten en ook op andere aspecten kun je gezonder eten. Zorg dat je de pakjes achterwege laat en maak zoveel als mogelijk zelf klaar. Je weet daardoor wat je eet en ook dat het veel gezonder is dan de zakjes.

Suikervrij eten tip #4. Kies liever volkoren tarweproducten

Neem liever volkoren tarweproducten. Wit brood staat bekend als echte dikmaker. Dit kun je dan ook maar beter voorkomen want je wil gezonder eten. Kies er daarom voor op de volkoren producten te nuttigen. Hierbij kun je denken aan brood, maar ook andere producten waarbij je volkoren kunt kiezen.

Ik ben overigens geen grote voorstander van brood. Vaak is het niet alleen bewerkt maar zorgen de gluten er ook voor dat het niet gezond is. Voor veel vrouwen is het moeilijk om afscheid te nemen van brood, totdat ze pas voelen dat je er veel energie voor terug krijgt.

Suikervrij eten tip #5. Bakken? Neem suikervervangers

muffins-bakkenNeem suikervervangers als je zelf iets gaat bakken. Je kunt niet altijd helemaal suikervrij eten, maar je kunt er wel veel aan doen. Gelukkig zijn er voor de smaak ook suikervervangers die je kunt proberen. Experimenteer er eens mee en je gaat zelf ontdekken wat daar de voordelen van zijn.

Gezonde suikervervangers zijn: biologische stevia, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop

Suikervrij eten tip #6. Geniet van groenten

Koop verse groenten. Het is beter dan alles wat is voorverpakt en langer houdbaar is. De reden dat een product langer houdbaar is, heeft er mee te maken dat er toevoegingen bij zitten. Dit wil je niet, je wil gezonder leven en dan ook zoveel als mogelijk suikervrij eten.

Suikervrij eten tip #7. Vermijd fruit uit blik

Nuttig vers fruit. Je kunt maar beter fruit uit blikken vermijden. Er is namelijk een bepaalde reden dat het zolang houdbaar is, er is namelijk wat aan toegevoegd en dat kunnen ook suikers zijn. Kies je voor suikervrij eten? Dan is vers fruit de beste optie.

Suikervrij eten tip #8. Varieer elke dag

Wissel af met wat je eet. Je kunt wel eens wat suiker nuttigen, maar beperk het gebruik dan wel. Je kunt met je eten heel veel afwisselen en dat zorgt er ook voor dat je een bepaalde behoefte kunt vermijden. Door afwisseling zorg je er voor dat je lichaam voldoende stoffen binnenkrijgt en dan worden verleidingen ook minder sterk. Daarnaast is het goed om op tijd te eten wanneer je snel trekt hebt, eet dan verspreid over de dag kleinere porties, zodat je verdeeld over de dag voller zit. Hierdoor laat je de lekkernijen staan en heb je daar geen behoefte aan. Dit kan je ook helpen als je kiest voor suikervrij eten.

Suikervrij eten tip #9. Vermijd vruchtensap uit een pak

Let goed op met vruchtensap. Als je het wel drinkt, dan draagt dat niet bij aan suikervrij eten. Er zitten namelijk erg veel suikers in vruchtensap en daar moet eens goed naar gekeken worden. Veel mensen denken dat het puur sap is uit vruchten en dat het wel gezond is, maar let goed op! Het zijn vaak pakken die langer houdbaar zijn en hoe kan dat? Doordat er stoffen aan toe zijn gevoegd. Dit is niet je bedoeling, je wil gezonder gaan eten en dat kan alleen wanneer je nu gaat kiezen voor suikervrij eten. Laat de vruchtensappen uit de supermarkt dan ook zoveel als mogelijk staan.

Suikervrij eten tip #10. Niet met honger boodschappen doen

boodschappen-doenAls je honger hebt, ga dan niet naar de winkel. Als je namelijk trek hebt dan zie je vooral de lekkere en ongezonde producten. Deze ga je dan inslaan en natuurlijk opeten.

Eet daarom eerst voordat je naar de winkel gaat, maak dan een lijstje van wat je nodig hebt en ga dan bekijken wat je allemaal gaat kopen. Let er goed op dat je kiest voor suikervrij eten en laat de lekkere dingen dan ook in de winkel. Als je het niet in huis hebt, dan kom je ook niet in de verleiding om het toch te eten.

Suikervrij eten tip #11. Doe een uitdaging!

Eet eens per twee weken helemaal suikervrij. Het is goed om eens in de twee weken echt helemaal suikervrij te eten. Let dus goed op wat je iedere dag gaat eten en zorg dat alles wat je eet suikervrij is. Je zal merken dat je je veel beter gaat voelen en hierdoor merk je dat het ook beter vol te houden is. Je hebt meer motivatie om gezonder te gaan leven en dan kies je toch ook voor suikervrij eten?

Suikervrij eten tip #12. Ben niet te streng voor jezelf

Ben niet te streng voor jezelf als het gaat over suikervrij eten. Het is goed als je je er van bewust bent dat je kiest voor suikervrij eten. Je hoeft alleen niet ieder etiket helemaal uit te pluizen. Wil je dat perse, dan kun je dat doen, maar het gaat er om dat je je niet helemaal blind gaat staren op suikervrij eten. Ben je er van bewust en dan kun je al veel gezonder gaan leven.

Suikervrij eten tip #13. Geraffineerde suikers zijn killing

Geraffineerde suikers moet je laten staan. Het zijn namelijk de snelle koolhydraten (zoals snoep en taart) die je beter weg kunt houden als je af wil vallen. Op een verjaardag kun je nee zeggen en gewoon een koekje pakken of gewoon niets eten en alleen wat drinken. Hierdoor kun je het suikervrij eten ook beter volhouden, als je eenmaal ja zegt dan is de volgende keer ja zeggen ook weer een stuk gemakkelijker, dus blijf volhouden om gezonder te eten!

Suikervrij eten tip #14. Suiker geeft je een energiedip

Suiker geeft je misleidende energie. Je krijgt na suikerconsumptie een piek in je bloedsuikerspiegel. Deze gaat na een tijdje echter weel dagen. Hierdoor krijg je een energiedip. Je gaat je sloom en suf voelen. Meer bewegen is goed voor je. Je gaat hierdoor gezonder leven, je krijgt meer energie, je conditie wordt beter en je hebt minder zin om zomaar op de bank te hangen. Je hebt zin om wat te doen en daar kun je nu dus ook voor zorgen. Als je bezig bent dan ben je ook minder bezig met eten en daardoor kun je het suikervrij eten ook gemakkelijk volhouden.

Suikervrij eten tip #15. Maak een logboek

logboekBen je bewust van wat je dagelijks eet en ben er ook dagelijks mee bezig. Hierdoor weet jij wat je binnenkrijgt en kun je ook het suikervrij eten langer volhouden.

Ik heb zelf eens een maand lang een logboek bijgehouden wat ik elke dag at. Dit maakt mij er bewust van dat ik teveel fruit at. In fruit zit fructose (suiker) waar je dus ook mee moet oppassen. Fruit is gezond, maar teveel fruit op een dag niet. Koop dus een agenda en noteer wat je dagelijks eet.

Suikervrij eten tip #16. Neem geen suikerklontjes

Drink thee en koffie zonder suiker. Hierdoor kun je al veel beter suikervrij eten. Als je nagaat hoeveel mensen per dag koffie en thee drinken en hoeveel suiker zij daar in doen… Je kunt al heel wat aan je suikerconsumptie te doen, door dit te laten staan.

Suikervrij eten tip #17. Stop met frisdrank

Stop met het drinken van frisdrank. In frisdrank zitten namelijk erg veel suikers en deze wil je nu niet meer. Wist je dat in een blikje cola al snel 10 suikerklontjes bevat? Je wilt gezonder leven en daarom is het beter om daar meteen mee te stoppen. Kies voor een smoothie of voor water, je zal meteen merken dat je je hier ook veel beter door gaat voelen.

Suikervrij eten tip #18. Weersta de verleiding

Zorg dat je de verleiding aan kunt. Het kan helpen om anderen te vertellen dat je kiest voor gezonder leven en suikervrij eten. Wellicht willen zij er ook aan mee doen en dan kunnen zij je hierin steunen en helpen. Het is goed om te weten dat je suikervrij wil eten en dat je gezonder wil leven, maar zorg dat je het ook aan kunt. Bedenk voor jezelf genoeg redenen waarom suikervrij voor je echt belangrijk is. Als je iets gaat kopen, zorg dat je dan in ieder geval gegeten hebt. Als je ergens naar toe gaat, ga dan met een vol gevoel zodat je je daar niet vol gaat stoppen met lekkernijen. Door hier op in te spelen zorg jij ervoor dat je het jezelf een stuk gemakkelijker gaat maken en dan kun je de verleidingen ook beter aan.

Suikervrij eten tip #19. Snoep op een gezonde manier

Je hoeft niet alleen maar crackers met kaas of salades te eten. Er zijn genoeg alternatieven die je kunt maken om heerlijk te eten en te snoepen. Er zijn ook gezonde vormen van chocolade die je kunt krijgen in de biowinkel en steeds vaker in de supermarkt. Of wat denk je van de volgende recepten:

  • Zelfgemaakte muffins
  • Zelfgemaakte wentelteefjes
  • Bevroren aardbeienyoghurt

Suikervrij eten tip #20. Gebruik de blender voor een smoothie

groene-smoothieHierdoor kun je iedere dag weer verse producten gebruiken en je eigen gerechten en shakes klaarmaken. Het is gezonder, leuk om te doen en je kunt zelf zien wat je allemaal eet. Begin vandaag nog met suikervrij eten, op weg naar een gezonder leven!

Een groene smoothie maak je razendsnel met water, fruit, groente en eventueel water zaden of noten. Heerlijk!

Wil je ontdekken hoe suikervrij eten niet alleen lekker, maar ook nog eens heel erg gezond is? Start dan met mijn programma: 20 Dagen Suikervrij.

button-20-dagen-suikervrij

Over de schrijver
karin beltman
Door

karin beltman

op 21 Jan 2016

Zou graag een boek willen winnen. Want die suikers zin echt verslavend.

loes
Door

loes

op 23 Jan 2016

Zou veel meer over suikers en afvallen willen weten

Marina W.
Door

Marina W.

op 24 Jan 2016

Ik weet al een tijdje dat suiker niet echt gezond is en merk ook dat ik me beter voel als ik minder suiker eet. Maar in de hectiek van de dag vergeet ik dit nog weleens. Bedankt voor de handige tips!

Rieky van Alst
Door

Rieky van Alst

op 27 Jun 2016

Heb sinds 6 weken suikerziekte, het boek zou dus zeer welkom zijn heb al wel het boek http://www.slankdoordeovergang.nl" rel="nofollow">Slank door de Overgang groetjes Rieky

Esther Westbroek
Door

Esther Westbroek

op 14 Jul 2016

Ik win eigenlijk nooit iets, maar dit zou wel heel welkom zijn, probeer al een jaar of 3 van alles, weight watchers, maar zou zo graag de knop om willen zetten, lid zijn is al een begin, hoor. En alle tips lees ik gretig en blijf nu in ieder geval op gewicht, nu dat strakke buikje nog, dus ga duimen.

Desy Custers
Door

Desy Custers

op 09 Jan 2017

Ik ben het nieuwe jaar begonnen en probeer er op te letten zo min mogelijk suikers te eten en me zo fitter en gezonder te voelen. Iedere hulp en ondersteuning is welkom. Ben dus erg blij met alle nuttige en aanvullende tips.

Rosita
Door

Rosita

op 10 Jan 2017

Ik ben dit jaar ook begonnen met minder suiker, niet snoepen en bewegen. En vindt fijn door jullie gestimuleerd te worden. Suikertips helpen zeker om suikervrij te blijven.

Jana
Door

Jana

op 05 Feb 2019

Cool is het ook voor kinderen?

Reactie plaatsen