Zeewier: 5 gezondheidsvoordelen en een gezonde vleesvervanger

Zeewier: 5 gezondheidsvoordelen en een gezonde vleesvervanger

In gedroogde vorm eten we zeewier al geruime tijd. Je weet wel de gedroogde noribladeren waarmee Japanse sushihapjes worden bereid. Maar, sinds enkele jaren duiken ook allerlei andere zeewierproducten in het winkelassortiment op. Van norivlokken en –poeder tot kelp, maar ook: kombu, wakame, arame, dulse en hiziki. Te koop in verse, ingevroren en/of gedroogde vorm. En online groeit het aantal aanbieders van zeewierproducten exponentieel. Zij bestempelen het als superfood, het groene goud of voedsel van de toekomst. De reden voor die enorme opmars? Onder andere omdat het een waanzinnig gezond alternatief is voor vlees, aldus het Voedingscentrum¹ in de zoektocht naar goede vleesvervangers. Het zit onder meer boordevol eiwitten en ijzer. En ook niet onbelangrijk: de impact van plantaardige eiwitten eten is veel gunstiger voor het milieu dan vlees, kaas en zuivel nuttigen. Maar wat is zeewier nu precies? En waarom is het zo’n goed alternatief voor vlees?

Download hier gratis 12 gezonde recepten waarvan 1 recept met zeewier.

Inhoudsopgave:

Zeewier, wat is het?

Zeewier is rijk aan voedingsstoffen

Eiwitten in zeewierproducten

Meer dan eiwitleverancier

Gezondheidsvoordelen van zeewieren

Zeewier, wat is het?

Zeewier¹ valt volgens de botanica onder de groep zogenaamde macro-algen. Dat komt omdat je ze in tegenstelling tot de micro-algen met het blote oog kunt zien. Je treft deze zeewieren aan in zout water, onder andere de oceanen op de aarde, en om te groeien heeft deze algensoort zonlicht nodig. Naar schatting zijn er pakweg zo’n 500 eetbare soorten en zijn die onder te verdelen in drie hoofdgroepen, namelijk: De bruin-, rood- en blauwgroenwieren.

In Aziatische landen als China en Japan staan allerlei soorten zeewieren dan ook al eeuwenlang op het menu en maakt het tevens onderdeel uit van de traditionele geneeskunst. Maar, bijvoorbeeld ook in het Verre Oosten worden de zeewieren wakame en kombu gebruikt als smaakmakers in onder andere stoofschotels. Dichterbij huis in Wales en Ierland word traditioneel laver², wat wij kennen als nori, toegevoegd aan platte broden. Ook in Nederland krijg je zonder er erg in te hebben dagelijks wel een beetje wier binnen. Nee, niet via de sushi. Hoezo wel? Zo worden zeewier alginaten³ en carragenen⁴ verwerkt in voedingsmiddelen als natuurlijk verdikkingsmiddel en ook voor de textuur. Je treft het onder andere aan in voedingsmiddelen als croissantjes, maar ook in tandpasta, koffiemelk en mascara.  

Zeewier is rijk aan voedingsstoffen

Het aantal mensen dat minder vlees eet of helemaal niet groeit⁵. Maar, eet je geen, weinig of minder vlees? Dan moet je op zoek naar andere eiwitbronnen. Immers, eiwitten bevatten essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft. Het is een bouwstof voor je lichaamscellen. Denk aan je organen, bloed, botten, spieren en je zenuwstelsel. Daarnaast leveren proteïnen energie en geven een verzadigd gevoel. Vandaar ook dat eiwitrijker eten kan bijdragen een het behouden van een stabiel gewicht.

De aanbevolen hoeveelheid eiwit is in principe 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht, maar voor vegetariërs en veganisten is die hoeveelheid respectievelijk 20 en 30 procent hoger.

Bekende plantaardige proteïnebronnen en vleesvervangers zijn onder andere peulvruchten. Denk aan soja, linzen, kikkererwten, bonen en dergelijke. En recentelijk komen ook zeewieren meer en meer in beeld als goede vleesvervangers.

Eiwitten in zeewierproducten

Zeewier is een primaire eiwitbron en zeer geschikt als plantaardige vervanger van vlees. Vooral in droge vorm zijn de bruinwieren als kelp, arame en wakame plus nori zeer eiwitrijk. De beschikbaarheid van het eiwit in zeewierproducten voor het lichaam is zeer hoog. Dit is aangetoond bij nori, waarbij tot 70%⁶ opgenomen wordt door het lichaam.

Ter illustratie een overzicht met eiwitpercentages.

Bron: Voedingscentrum⁷

Meer dan eiwitleverancier

Inderdaad. Zeker de gedroogde varianten. In totaal zijn er maar liefst 39 voedingsstoffen ontdekt in zeewier en die vormen ongeveer 36% van het totaalgewicht. Daardoor draagt het op allerlei manieren bij aan je gezondheid⁸.

Wat te denken van omega 3-vetzuren? Ja, die tref je ook aan in zeewier. Misschien niet zo verwonderlijk, want vis is een belangrijke leverancier ervan voor de mensen en die vissen voeden zich met… algensoorten.

Opmerkelijk is vervolgens ook dat zeewieren een veel hoger calciumgehalte kennen dan gewone planten. Zo bevat een portie gedroogde kombu (8 gram) meer calcium dan een beker melk. Verder bevatten zeewiersoorten ook veel meer ijzer dan vlees. Vooral in dulce – een roodwier – zit veel ijzer. En bak je deze zeewiersoort? Dan schijn het naar spekjes te smaken.

Verder zijn zeewierproducten ook nog eens vezelrijk. Waardoor het kan bijdragen aan een goede darmwerking, maar ook een positief effect op je insulinelevels kan hebben. Een portie van 8 gram gedroogde wier levert ongeveer een achtste van de dagelijkse vezel behoefte van een volwassene.

Gedroogd wier is vervolgens een van de weinige plantaardige bronnen voor vitamine B12. Het schijnt dat zo’n 5 tot 10% van de Nederlanders daar een gebrek aan heeft en dat kan tot bloedarmoede leiden. Voorts zit er in de diverse zeewieren ook vitamine B1, alhoewel dit minder is dan bijvoorbeeld in bonen. Daarnaast zit vitamine A, C en E ook in nuttige hoeveelheden in zeewier. Zo bevat nori bétacaroteen dat je lichaam omgezet in vitamine A.

Ook vermeldenswaardig is de hoeveelheid jodium die je in de verschillende zeewiersoorten aantreft. Eet je bijvoorbeeld dagelijks niet voldoende brood? Of wekelijks een visje? Beiden zijn namelijk bronnen van jodium, dan loop je de kans te weinig van dit mineraal binnen te krijgen en dat kan de schildklierwerking negatief beïnvloeden. De schildklier heeft immers jodium nodig om hormonen aan te maken die de stofwisseling regelen. Echter, anderzijds kan een overdaad ervan je gezondheid ook schaden als je een gevoelige schildklier hebt. De richtlijn voor jodium ligt voor volwassenen op 600 microgram per dag, aldus het Vitamine Informatie Bureau.

Behalve rijk aan jodium bevatten zeewierproducten ook veel natrium. Eet je zoutarm? Dan is het beter op voorzichtig te zijn in het eten ervan. Vraag liever advies van je arts wat je wel en niet kunt doen.

En… helaas tref je in wier ook toxines aan. Bijvoorbeeld een zwaar metaal als arseen in hiziki en andere bruinwieren. Ook kan er sprake zijn van vervuiling met ammonia, dioxine, bestrijdingsmiddelen en radioactiviteit. Daarom luidt het advies op bij voorkeur te kiezen voor zeewieren uit de Noordzee en niet uit Azië. Overigens neemt Azië wel zo’n 90% van de wereldproductie voor zijn rekening.

Gezondheidsvoordelen van zeewieren

Naast de hoeveelheden gezonde voedingstoffen in zeewieren kennen zeewierproducten volgens wetenschappers ook allerlei gezondheidsvoordelen⁹. Overigens zijn niet alle voordelen en claims bewezen, maar niettemin een lijstje met wat wier voor je gezondheid kan betekenen.

1. Weinig calorieën

In zeewier zitten nauwelijks calorieën. Bijvoorbeeld 2 eetlepels kelp – gedroogde en vermalen wier – weegt 10 gram en telt ongeveer 2 calorieën. Verder zit in diezelfde hoeveelheid 0,3 gr eiwit, bijna 18 mg foliumzuur, 12 mg magnesium en ijzer plus calcium.

2. Soepele spijsvertering

Ook is het eten van zeewieren goed voor je darmen. Want, het bevat alginaat dat de darmwand beschermt. Hierdoor gaat je spijsvertering langzamer waardoor je lichaam voedingsstoffen beter kan opnemen.

3. Ontgiften lichaam

Je lichaam slaat dagelijks allerlei giftige en schadelijke stoffen op. Denk aan vervuilde lucht die je inademt, maar ook door wat je eet. Wil je je ontdoen van de toxinen en zware metalen? Zeewierproducten eten draagt ertoe bij om die giftige stoffen uit je lichaam af te voeren.

4. Gezond hart

De vezels in zeewier verlagen je bloeddruk waardoor het de kans op hart- en vaataandoeningen als beroertes en hartaanvallen afneemt. Leuk weetje: De mensen die het langst leven komen uit het Japanse Okinawa waar veel wier op het menu staat.

5. Optimale werking schildklier

Doordat zeewieren rijk aan jodium zijn draagt het eten ervan bij aan een goed functionerende schildklier. Je schildklier produceert allerlei belangrijke hormonen om je lichaamsprocessen voorspoedig te laten verlopen. En dat is goed, want zonder schildklier kun je niet leven. Dan krijg je gezondheidsproblemen. Denk aan een te trage of te snelle schildklier.

Kortom: er zijn legio redenen te noemen om zeewieren in je voedingspatroon op te nemen. En het fijne ervan is dat je het op allerlei manieren kunt toevoegen aan je eten. Eenvoudigweg omdat je het vers kunt kopen, in gedroogde en ingemaakte vorm, maar eveneens als extract, poeder en tablet. Probeer eens een zeewiersmoothie of maak een zeewiersalade met wakame.

En? Eet jij weleens zeewier? Gebruik je zeewierpoeders of extracten? Laat een reactie hieronder achter met je ervaringen. Heb je nog vragen over zeewierproducten? Dan hoor ik het graag. Ben je op zoek naar een gezonde levensstijl? Probeer dan eens 20 Dagen Suikervrij.

button-20-dagen-suikervrij

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeewier
2. http://www.zeewierwijzer.nl/posts/laver-bread-201.html
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Alginaat
4. https://nl.wikipedia.org/wiki/Carrageen
5. https://www.wageningenur.nl/upload_mm/a/e/c/f5dd86f4-450a-4d67-a3ae-6e264820c1cb_2012-029.pdf
6. http://www.zeewierwijzer.nl/zeewier/zeewier-gezondheid/gezondheidsvoordelen/
7. https://issuu.com/voedingscentrum/docs/factsheet_nieuwe_
eiwitbronnen_als_v?ff=true&e=1222161/30875041
8. https://www.zeewierwinkel.nl/informatie-zeewier/zeewier-gezondheid-informatie.html
9. https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2006/apr/15/
healthandwellbeing.features

Over de schrijver
Smaragd
Door

Smaragd

op 16 Aug 2016

Dat zeewier gezondheidsvoordelen heeft wist ik. Ik wil best zeewier eten maar heb geen idee hoe ik deze in een maaltijd verwerk. Ik mis recepten en ideeën...

adrianaoomen
Door

adrianaoomen

op 16 Aug 2016

ik wil het wel gaan proberen maar waar doe je het in of eet je het zo

jeanette
Door

jeanette

op 17 Aug 2016

Ben er mee eens weinig bekendheid over het bereiden van alleen de sushi dat is ook niet makkelijk en of dat zo gezond is met rijst? Maar wel zeer lekker.

Reactie plaatsen