Te snelle schildklier: symptomen en gevolgen

Te snelle schildklier: symptomen en gevolgen

Een te snelle schildklier heet ook wel hyperthyreoïdie. Dit betekent dat je schildklier overactief is en te veel schildklierhormonen aanmaakt. Die hormonen komen via je bloed in je lichaam terecht waardoor allerlei lichamelijke en geestelijke processen worden versneld. Dat kan vervolgens leiden tot allerlei vervelende gezondheidsklachten. In Nederland zijn ruim 500.000 gediagnosticeerde schildklierpatiënten en ongeveer zo’n 10% hiervan kampt met een overactieve schildklier. Daarbij komt dat vrouwen zeker 5 keer meer kans hebben op een schildklieraandoening dan mannen¹. In dit blog meer over de oorzaken en klachten die je kunt ervaren als je een versnelde schildklierwerking hebt. En ook: wat de invloed van stress is en het verband tussen gewichtsverlies en een te snelle schildklier.

Wil je recepten die je helpen om gewicht te verlezen en je gezondheid verbeteren? Download direct 12 gratis recepten.

Inhoudsopgave:

Functie schildklier

Symptomen snelle schildklier

Oorzaken overactieve schildklierwerking

Snel werkende schildklier door stress

Te snelle schildklier en gewichtsverlies

Functie schildklier

Voor ik inga op een te snelle schildklier eerst wat informatie over dit orgaan. Je vindt de schildklier aan de voorkant van je hals. Zeg maar tussen het kuiltje aan de voorzijde en net onder je adamsappel. Het kliertje maakt onderdeel uit van het endocriene systeem, is vlindervormig en weegt tussen de 10 en 20 gram.

Het schildklierorgaan, dat wordt aangestuurd vanuit het brein (de hypofyse), maakt uit jodium en aminozuren schildklierhormonen aan. Zo produceert het thyroxine (T4) en tri-joodthyronine (T3). Die hormonen worden afgegeven aan je bloed en spelen vervolgens een belangrijke rol bij de stofwisseling. Simpel gezegd zorgt de schildklier ervoor dat je lichaam genoeg energie krijgt om optimaal te functioneren.

Zo zijn de schildklierhormonen van belang voor onder andere:

 • Je geestelijke gemoedstoestand
 • Je hartslag en bloeddruk
 • Je lichaamstemperatuur
 • Je lichamelijke ontwikkeling
 • Je spieren en gewrichten
 • Je spijsvertering
 • Je vetverbranding

Normaalgesproken maakt je schildklier de juiste hoeveelheid hormonen aan. Echter? Het gebeurt ook dat het orgaan te traag werkt. De medische term daarvoor is hypothyreoïdie². Je maakt dan te weinig hormonen aan.

Er kan echter ook sprake zijn van een te snelle schildklier. Je lichaam produceert dan een overschot aan schildklierhormonen. Het werkt dan op volle toeren waardoor allerlei lichamelijke en geestelijke processen in een stroomversnelling komen. Een gevolg van een versnelde schildklierwerking kan bijvoorbeeld zijn dat je veel eet, maar toch gewicht verliest.

Maar, hoe herken je nu een schildklieraandoening?

Symptomen snelle schildklier:

Veel klachten die een te snelle schildklier kenmerken, zijn vrij algemeen. Daardoor is het best lastig zijn om een diagnose te stellen. Bijgaand een overzicht met de meest voorkomende symptomen van hyperthyreoïdie.

 • Hartkloppingen en kortademig
 • Trillende vingers en handen
 • Snel warm en zweten
 • Gejaagd, geïrriteerd en/of nerveus gevoel
 • Vermoeidheid
 • Darmklachten en diarree
 • Gewichtsverlies ondanks toegenomen eetlust
 • Warme en vochtige huid
 • Onrustig slapen
 • Uitpuilende ogen (ziekte van Graves)
 • Opgezette schildklier (struma)
 • Menstruatiestoornissen

Een te snelle schildklier treft zeker vijf keer vaker vrouwen dan mannen. Hoe dat komt, is tot op heden onbekend. Ook neemt de kans op een schildklieraandoening toe als je ouder wordt.

Verder wordt een schildklieraandoening ook nogal eens verward met bijvoorbeeld de overgang. Immers? Menstruatiestoornissen, zweetaanvallen, hartkloppingen, vermoeidheid, je opgejaagd voelen en dergelijke zijn klachten die je ook in de overgang kan ervaren. Overigens? Dat geldt idem dito voor een te traag werkende schildklier³. Dus? Herken je een aantal van de genoemde klachten? Dan is het goed een bloedonderzoek te laten doen om vast te stellen of je schildklier de boosdoeners is van je klachten.

Oorzaken overactieve schildklierwerking

Een te snelle schildklier kan ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte of medicijnen. De meest bekende oorzaken van hyperthyreoïdie zijn:

– Ziekte van Graves

In pakweg 70% is de oorzaak van een te snelle schildklier de ziekte van Graves. Dit is een auto-immuunziekte. Wat er gebeurt, is dat je afweersysteem antistoffen aanmaakt tegen je eigen schildklier en dus overactief reageert. Vaak gaat deze aandoening gepaard met oogklachten. De aandoening komt in bepaalde families meer voor dan bij andere. Verder is bekend dat roken bijdraagt aan het ontstaan ervan en het verloop negatief beïnvloedt.

– Ziekte van Plummer (Toxisch multinodulair struma)

Bij deze aandoening produceert de schildklier steeds meer schildklierhormonen en wordt langzaam aan steeds groter. Daarnaast ontwikkelen zich meerdere knobbels (multinodulair betekent ‘meerdere knobbels’) in de klier. Het opzwellen van de schildklier heet ook wel struma. Deze aandoening komt bij ongeveer 10 tot 15% van de mensen met een te snelle schildklier voor.

– Overige oorzaken

Verder kan ook door een virusinfectie de schildklier ontsteken. Bijvoorbeeld door een keelontsteking of na een bevalling. Ook kan hyperthyreoïdie ontstaan door het gebruik van geneesmiddelen, zoals lithium (behandeling bipolaire stoornis), kelptabletten en jodiumhoudende geneesmiddelen als amiodaron (gebruikt bij hartritmestoornissen). Andere oorzaken zijn een goedaardig gezwel of andere auto-immuunziekte. Zo lopen patiënten met coeliakie en diabetes 1 een hoger risico.

Snel werkende schildklier door stress

Nu en dan stress hebben, is gewoon. Ben je echter steeds gestresst? En verkeert je lijf continu in de zogenaamde vecht- of vluchtmodus? Dan produceert je lichaam te veel stresshormonen (cortisol) en dat beïnvloedt heel veel lichaamsfuncties. Ja, ook de werking van je schildklier. Want, cortisol regisseert de prestaties van diverse hormonen waaronder die van de schildklier. Dus wordt je stresssysteem constant geactiveerd? En maakt je lijf aan de lopende band grote hoeveelheden cortisol aan? Dan verstoort dat een normale werking van de schildklier. Die kan dan te snel of te traag gaan werken.

Ook kan stress ervoor zorgen dat je afweersysteem overactief wordt. Het ziet dan het eigen lichaamsweefsel als bedreiging wat auto-immuunaandoeningen kan veroorzaken als de ziekte van Graves. Er is onderzoek⁴ waaruit blijkt dat stress de ziekte van Graves triggert en een te snelle schildklier veroorzaakt. En dat geldt dan met name bij degene die er genetisch gevoelig zijn. Wil je je schildklier in goede conditie houden? Vermijd overmatige stress dan zo veel mogelijk. Neem dagelijks tijd om te ontspannen. Doe aan yoga of mediteer. Zorg dat je genoeg slaap krijgt en eet gezond, vers en gevarieerd.

Te snelle schildklier en gewichtsverlies

Werkt je schildklier te snel? Dan worden er te veel schildklierhormonen geproduceerd en dat kan allerlei complicaties geven. Want, je stofwisseling werkt veel harder dan noodzakelijk en versnelt allerlei lichaamsprocessen. Het gevolg is dat je hart sneller gaat kloppen en je spijsvertering versnelt waardoor je onder andere last van diarree kunt krijgen. Ook stijgt je energieverbruik en treedt er gewichtsverlies op. Ook als je voldoende eet of zelfs meer. Krijg je hiermee te maken en wordt het niet (goed) behandeld? Dan brengt dat verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee.

Zo kun je door een te snelle schildklier last krijgen van ondergewicht, ernstige menstruatiestoornissen of het uitblijven ervan. Vervolgens kan een overactieve schildklierwerking ook leiden tot extreem spierverlies, osteoporose en ernstige hartproblemen⁵.

Tot slot: Zit je in de overgangsleeftijd, ervaar je diverse onverklaarbare gezondheidsklachten en vermoed je dat je schildklier mogelijk de oorzaak is? Vraag dan een schildklieronderzoek aan. Want, via een bloedonderzoek zijn diverse afwijkingen van de schildklier op te sporen.

Heb je ervaring met een te snelle schildklier? Of last van symptomen die wijzen op een schildklierafwijking? Deel je ervaringen, stel je vragen en/of opmerkingen hieronder of reageer via mijn Facebookpagina. Wil je meer weten over de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang.

Bronnen:

1. https://www.schildklier.nl/nieuws/28-weekvandeschildklier/
110-hoeveel/

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0022776/

3. https://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hypothyreoidie/item41892

4. https://www.researchgate.net/publication/
8081756_Stress_and_Thyroid_Autoimmunity

5. https://www.endocrineweb.com/conditions/hyperthyroidism/
hyperthyroidism-complications

Over de schrijver
Reinalien
Door

Reinalien

op 03 May 2018

Ik heb de ziekte van Graves. Omdat ik een heelal druk leven had, met 4 jonge kinderen en een man die veel weg was vanwege zijn werk, heb ik alle symptomen genegeerd/ toegeschreven aan stress. Uiteindelijk ging het zo slecht met me dat ik in het ziekenhuis belandde en er geconstateerd werd dat ik hartritmestoornissen had. Dat was een gevolg van de te snel werkende schildklier. Ik heb een week in het ziekenhuis gelegen en een paar jaar 8 pillen per dag moeten slikken. Na 6 jaar gaat het goed, mijn hartritmestoornissen zijn weg en ik sta niet langer onder begeleiding van een cardioloog omdat het volgens de cardioloog en internist duidelijk was dat het door mijn schildklier kwam. Ik slik nu nog wel medicijnen vanwege mijn schildklier en dat zal ik altijd moeten blijven doen. Ik voel me nu prima en rol redelijk goed door de overgang. Af en toe een opvlieger en een slechte nacht. Mijn advies, ga zodra je klachten krijgt naar de huisarts.

Nieske
Door

Nieske

op 03 May 2018

Ik heb de ziekte van Hashimoto, een te traag werkende schildklier sinds 2009, Na een half jaar was ik goed ingesteld met medicijnen. Nu is mijn schildklier een jaar lang ontregeld en werkt mijn schildklier te snel door eerst een fout van de arts om in plaats van verlaging een verhoging van het medicijn voor te schrijven met alle nare gevolgen van dien. Ik val overigens niet af maar kom aan.Heb constant dat hongergevoel en slaap slecht. Na verlaging van de medicijnen schommelen mijn waardes van week tot week. Stress was ook mede 1 van de oorzaken. Op dit moment voel ik me aardig goed, alleen mijn spieren doen heel erg pijn en word ik elke nacht wakker. Ik kom wel nog steeds aan. Over 3 weken moet ik voor het eerst weer naar een endocrinoloog.

Linda
Door

Linda

op 03 May 2018

Ik heb sinds 6 weken een te snel werkende schildklier. Ik krijg nu medicatie om de schildklier helemaal stil te leggen en daarna krijg ik schildklierhormonen voorgeschreven of ik ga titratie toepassen. Titratie houdt in dat de schildklier niet helemaal stil gelegd wordt, maar nog zelf een beetje blijft werken. Ik ga voor het laatste. Nu is mijn vraag of ik met voeding nog iets kan doen die de schildklier positief kan beïnvloeden. Dus langzamer kan laten werken. Overigens ben ik met de snelle schildklier werking niet afgevallen.

Pauline
Door

Pauline

op 03 May 2019

Ik heb ook een te snel werkende schildklier en dat voelde ik al vorig jaar. Toen kwam er niets uit m'n bloedonderzoek. Dit jaar kreeg ik erg veel last van m'n schildklier en deed het zelfs heel veel pijn. Daarbij hartkloppingen, nerveus gevoel, trillende handen, haarverlies en ongelooflijk moe. Zeker na een inspanning als een trap lopen. Nogmaals naar de huisarts en toen ineens bleek ik een ontstoken schildklier te hebben. Nu zijn ze van alles aan het onderzoeken via mijn bloed. De hormonen, het virus en heb ik ze gevraagd om te checken naar het Epstein Bar virus. EBV. Want toen ik alle gevolgen van het EBV zag, herkende ik me in alles. Ik ben gestart met Lycopus Virginicus D12 van VSM, ik ben namelijk niet van de heftige medicatie. Eerst anders oplossen. Dus ook alle stress uit mijn voeding weghalen, zoals suiker, alcohol, koffie, melk, sinaasappelsap, pittige kruiden en zelfs tarwe ga ik niet echt goed op. En mijn dagen met veel relaxte momenten inbouwen. Verder neem ik magnesium, zink en calcium en urticalsin van Vogel voor de kalkopname. Dat is ook heel belangrijk voor de schildklier en bovendien slaap ik veel beter nu. Dat alles werkte al binnen 2 weken tijd. Ik voel me ook veel rustiger, gezonder en voel meteen in de keel/schildklier wanneer ik wat te veel doe. Dus zie het nu als m'n graadmeter. Na alle overige uitslagen van de internist die ik volgende week krijg, ga ik verder kijken wat de stappen zijn die ik kan zetten. In ieder geval voor nu wil ik een ieder meegeven dat je zelf ook heel veel kunt om je schildklier in balans te krijgen en je gezonder te voelen. Sterkte ieder!

Manon
Door

Manon

op 09 Sep 2021

Medio 2019 werd bij mij de ziekte van Graves geconstateerd, na een tijd hartklachten, trillende handen en vermoeidheid te hebben gehad. Ik zat al een tijd in de overgang, in 2018 een operatie waarbij m'n baarmoeder inclusief eierstokken verwijderd zijn. Graves is behandeld met medicatie (strumasol en thyrax). Na een jaar weer een terugval dus gekozen voor behandeling met jodiumpil. Het duurde even maar nu zijn m'n schildklier waarden weer goed. Iedere arts gevraagd of de (acute) overgang effect zou kunnen hebben op m'n schildklier, niemand had een zinnig antwoord. Er was gewoon nog geen onderzoek naar gedaan! Ik ben ervan overtuigd dat m'n verstoorde hormonen elkaar versterken. Zijn er meer vrouwen die deze ervaring hebben? Overigens heb ik nog steeds last van de overgang, de klachten worden wel minder.

Anita
Door

Anita

op 24 Oct 2022

Ben specifiek gaan zoeken via Google naar ervaringen overgang/schildklier omdat ook mijn internist geen antwoorden heeft. Ernstige hyper, plotseling omgeslagen naar hypo en weer terug naar hyper. Arts zegt slok of operatie maar dat voelt nu te extreem.

Reactie plaatsen