Uitgeput door de overgang? Zo herken je fysieke en mentale vermoeidheid!

Uitgeput door de overgang? Zo herken je fysieke en mentale vermoeidheid!

Vermoeidheid. Dat ken je vast wel. Na een flinke fysieke en mentale inspanning. Door een zeer hectische periode op je werk, een verbouwing van je huis, dubbele zorgtaken of als je intensief sport. Op een gegeven moment is je batterij leeg. Je hebt te lang meer van jezelf gevergd dan goed voor je is. Roofbouw op je lijf gepleegd. Het eindresultaat? Je voelt je even volledig uitgeput. Maar wat als die moeheid je dagelijks parten speelt? Veel vrouwen in de overgang hebben er last van. In dit blog lees je hoe je fysieke en mentale vermoeidheid tijdens de menopauze herkent, de oorzaken en wat je er zoal aan kunt doen.

Wil je jouw vermoeidheid direct aanpakken? Begin dan eerst met je voeding en je hormoonhuishouding. Klik hier voor een gratis pakket met recepten en tips.

Inhoudsopgave:

Extreem vermoeid en lusteloos

Hoe herken je die fysieke en mentale vermoeidheid?

Waarom ben je zo vermoeid tijdens de overgang?

Wat kun je doen aan fysieke en mentale overgangsvermoeidheid? 

Extreem vermoeid en lusteloos

Herken je dat? Plots overvalt je een fysieke en mentale vermoeidheid. Uit het niets. Tijdens allerlei dagelijkse bezigheden. Zonder dat je je lichamelijk en/of geestelijk bovenmatig hebt ingespannen? Bijvoorbeeld als je net wakker bent en het ontbijt klaarmaakt. Wanneer je naar je werk reist of op je werk bent. Het huishouden doet of tijdens een leuk uitje met vriendinnen. Opeens heb je totaal geen puf. Je voelt je uitgeblust. Je energielevel is nihil. Dan vraag je je waarschijnlijk af waardoor dat komt. Het kan de overgang zijn die je parten speelt. Want, extreem vermoeid zijn is een heuse overgangsklacht. Veel vrouwen in de overgang hebben er dagelijks mee te maken.

Deze zogenaamde overgangsmoeheid kan zich op allerlei manieren manifesteren, geestelijk en lichamelijk. Bovendien trekken beiden ook nog eens een wissel op elkaar. Weet je niet wat er met je aan de hand is? Dan kan het je behoorlijk onzeker maken, humeurig, minder productief, je relatie onder druk zetten enzovoort. Enfin: het drukt een behoorlijke stempel op je alledaagse leventje.

Hoe herken je die fysieke en mentale vermoeidheid? 

Overvalt je geregeld plotseling een extreem gevoel van vermoeid zijn? Ben je ouder dan 40 jaar? Slaap je slechter? Heb je last van hartkloppingen? Onrustig gevoel? Ervaar je opvliegers… en andere overgangsverschijnselen? De kans bestaat dat je je lamlendigheid samenhangt met de menopauze. Hieronder hoe fysieke en mentale vermoeidheid zich kan uiten.

Een algeheel gevoel van vermoeid zijn

Steeds supermoe zijn. Zonder aanwijsbare reden. Alsof je ledematen van lood zijn. Je dagelijkse activiteiten doe je op de automatische piloot, omdat het moet.

Totaal geen energie hebben

Blaakte je altijd van de energie? En nu… Je hebt totaal geen fut om wat dan ook te doen. Je kunt bij wijze van spreken het ene been amper voor de ander zetten. Ook heb je eigenlijk helemaal geen zin. Alles lijkt grauw en grijs. Gevolg? Er komt helemaal niets, nada uit je handen.

Overdag willen slapen

De fysieke en mentale vermoeidheid die je voelt, is zo prominent dat het enige waar je aan kunt denken is slapen. Ongeacht het moment van de dag.

Mood swings

Ofwel: stemmingswisselingen. Vanuit het niets en zonder aanleiding kan je stemming als een blad aan een boom omslaan. Je barst opeens in woede of een huilbui uit. Op zo’n moment herken je jezelf niet. Hebt het gevoel jezelf kwijt te zijn.

Prikkelbaar

Nerveus, onrustig en opgejaagd, zo voel je je. Bent snel op je teentjes getrapt, reageert geïrriteerd of boos om een futiliteit. Zaken die je voorheen makkelijk langs je liet afglijden. En dat kan zorgen voor de nodige schuldgevoelens.

Concentratieverlies

Je hoofd? Die lijkt wel met watten gevuld. Je focussen op dingen kost enorm veel moeite. Soms is het net alsof je er niet bij bent. Alles om je geen gaat door, maar dan zonder jou.

Geheugenverlies

Te pas en te onpas vergeet je dingen. Bijvoorbeeld waar je je autosleutels gisteren hebt neergelegd. Of: een vriendin belt je en halverwege het gesprek heb je geen flauw idee waarover ze praat. Nog een: je leest een boek. Al na een paar pagina’s ben je de draad kwijt. De informatie komt eenvoudigweg niet binnen.

In hoeverre je deze klachten van fysieke en mentale vermoeidheid ervaart, verschilt van vrouw tot vrouw. Want, zoals bekend gaat de een fluitend door de overgang en ondervinden anderen er weer meer hinder van.

Waarom ben je zo vermoeid tijdens de overgang?

Overigens die fysieke en mentale vermoeidheid waar je last van hebt, is wel te verklaren. Tijdens de menopauze is je lichaam als het ware in een hormonale rollercoaster beland en is de balans daarin ver te zoeken. En dat mist z’n uitwerking niet op je algehele welbevinden met als eindresultaat: lichamelijk en geestelijk moe zijn. Enkele oorzaken ervan zijn:

Hormonale schommelingen

Door de hormonale veranderingen daalt de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron. Dit is een natuurlijk proces dat hoort bij het ouder worden en de overgang. Er rijpt immers geen eitje meer. Maar, de daling van die hormoonproductie verstoort behoorlijk het evenwicht in je lichaam. Daardoor kunt je onder andere last krijgen van opvliegers, nachtzweten, angstklachten en hartkloppingen. Maar ook: minder diep slapen, regelmatig wakker worden en korter slapen. Hierdoor raakt je reguliere slaapcyclus in de war. Je wordt niet uitgerust wakker. Dat je vervolgens overdag last hebt van fysieke en mentale vermoeidheid is niet ongewoon.

Alle ballen hoog willen houden

Tegelijkertijd kunnen er andere zaken in je leven spelen die bijdragen aan je fysieke en mentale vermoeidheid. Want, de kans is groot dat je werk en zorgtaken combineert en dus alle ballen hoog probeert te houden. Misschien heb je nog kinderen en/of pubers in huis? Ben je mantelzorger voor je ouders? Wil je je relatie op peil houden? En wens je ook nog allerlei sociale activiteiten te doen? In de kracht van je leven, speel je dat allemaal klaar. Maar, ben je in de overgang en is je hormoonhuishouding ontregeld? Dan kan dat allemaal een steeds zwaardere opgave worden.

Stress

Zonder dat je er misschien erg in hebt, kan ook stress de boosdoener van je fysieke en mentale vermoeidheid zijn. Omdat je tijdens de menopauze ondanks alles maar doorgaat. Blijft hollen, vliegen en rennen. Alsof er niet aan de hand is. De kans is dan groot dat je bijnieren continu cortisol (stresshormoon) blijven produceren. Om te zorgen dat je kunt doorgaan en niet instort. Echter, blijf je steeds op scherp staan? Neem je geen tijd om je stress af te bouwen? Dan kan het geleidelijk aan behoorlijk misgaan. Na verloop van tijd brand je jezelf als het ware op. Dat zorgt voor allerlei gezondheidsklachten waaronder moeheid. Dus, heb geen energie? Ben je doodop? Negeer het niet, want je loopt het risico op een bijnieruitputting. Gebeurt dat? Dan ben je nog veel verder van huis.

Wat kun je doen aan fysieke en mentale overgangsvermoeidheid? 

Om je overgangsvermoeidheid te bestrijden, kun je je toevlucht nemen in medicijnen. Alleen pakken die doorgaans alleen de symptomen van fysieke en mentale vermoeidheid aan. Nog afgezien van de bijwerkingen. Er zijn andere manieren om deze nieuwe levensfase positief te doorstaan. Onder andere door te stoppen met multitasken en meer rust in je dagelijkse agenda in te bouwen. Gezond en gevarieerd eten plus wandelen in de natuur. Met elke stap die je zet komt je geest beetje bij beetje tot rust. Alsof er een last van je schouders afvalt en dat heeft z’n weerslag op je lichaam. Die ontspant.

Een andere superfijne manier om fysieke en mentale vermoeidheid aan te pakken, is Oosterse ontspanningsoefeningen doen. Bijvoorbeeld yoga en meditatie. Want, volgens de eeuwenoude Oosterse filosofie zijn lichaam en geest één geheel en beïnvloeden die elkaar. Het eindresultaat van dergelijke oefeningen? Je herstelt het fysieke en mentale evenwicht. Daardoor neemt je vermoeidheid af, voel je je meer ontspannen, ga je lekkerder in je vel zitten en krijg je weer energie. Kortom, je brengt je leven weer in balans!

Wil je je fysieke en mentale vermoeidheid aanpakken? Weer energiek zijn en balans in je leven brengen? Zonder medicijnen, intensief sporten of ingewikkelde diëten? Kijk dan naar mijn methode: Overgangstransformatie.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
gret
Door

gret

op 22 Feb 2016

Of vitamine B12 injecties. Heeft bij mij best goed gewerkt.

De Cock Beatrijs
Door

De Cock Beatrijs

op 10 Oct 2016

Ik kan s'morgesn opstaan met een gevoel van : ik kan nu de hele wereld aan !! Ik doe dan wat huishoudelijke taken en na een paar uur ben ik doodop ! Ik vind dat vervelend want in mijn onderbewustzijn WIL ik actief zijn. Maak ik plannen om vanalles te kunnen/willen doen. Maar die vermoeidheid houd me tegen.

Maria
Door

Maria

op 25 Oct 2016

Met diverse CVA's en hartinfarcten achter de rug sinds mijn 40e (laatste CVA nog geen jaar geleden) is het vreselijk moeilijk een weg te vinden om de overgangsklachten ook nog daarbij te plaatsen. Soms weet ik niet meer hoe ik het moet doen, revalideren én naar mijn lichaam luisteren dat alleen al door de CVA'S genoeg vermoeidheid met zich meebrengt. De overgang zal geen één vrouw goed uitkomen, maar mij al helemaal niet.

Linda Hinneman
Door

Linda Hinneman

op 05 Nov 2016

Beste Ria, Soms kan ik van dingen opeens zo'n weerzin hebben. Bv totaal geen eetlust, alles smaakt dan vies of ik krijg het niet binnen. Ook soms plan ik zaken en als het moment er dan is dan heb ik helemaal geen zin meer. Ook angst op voorhand voor ik ergens naartoe ga. Ik word er soms gek van. Grts Linda

Karin
Door

Karin

op 14 Apr 2019

Hey hai, ik heb de laatste tijd ook heel veel last van extreme moeheid. Als ik s'morgens wakker word ben ik nog helemaal niet uitgeslapen, sta dan op ga ontbijten daarna met de hond wandelen en s'middags ga ik vaker weer naar bed, want ik kan niet meer verder zo moe ben ik dan. Ik verlang dan gewoon naar mijn bed om te slapen en zo gaat het al maanden. Pffff uitgeput.

Natas
Door

Natas

op 27 Sep 2019

Hallo ik ben ook al heel lang zo moeeeee ik ben uitgeput. Ga vroeg slapen.word veel wakker droom veel,en sta net zo moe op.de dag is vreselijk somber wil na bed maar geef niet toe. Ja sla afentoe maandelijkse periode over,,,en heb schildklier dat verandert nogal. Vreselijk ! Eet vitamine en extra b12 maar sleep me door de dag heen. Leef vanaf 20 uur in bed.me menneke benede vreselijk

Reactie plaatsen