Oestrogeen dominantie: vetmassa bij benen en billen tijdens de overgang

Oestrogeen dominantie: vetmassa bij benen en billen tijdens de overgang

Oestrogeen dominantie is een veel voorkomende hormonale disbalans bij onder andere vrouwen in de overgang. Oorzaak? Het evenwicht tussen de hormonen oestrogeen en progesteron is dan zoek. Kenmerkend voor die disbalans is een toename van vet op de bovenbenen en billen. Maar daarnaast treden ook allerlei andere klachten op, zoals: vermoeidheid, slaapproblemen, stemmingswisselingen, menstruatieklachten en depressies. Verder kan het op de lange termijn leiden tot ernstige aandoeningen als osteoporose en borstkanker. Overigens ook mannen kunnen ermee te maken krijgen. Er is dan vaak sprake van overmatige borstvorming. Overigens de term oestrogeen dominantie is voor het eerst door de inmiddels overleden Amerikaanse arts Dr. John Lee gebruikt. Wat zijn de oorzaken van oestrogeen dominantie, de symptomen en tips om je oestrogeenlevels op peil te houden.

Wil je jouw oestrogeendominantie direct aanpakken?
Krijg je hormonen in balans met mijn gratis tips en recepten!

Inhoudsopgave:

Oestrogeen, wat is dat?

Oestrogeen dominantie, de oorzaken

Symptomen oestrogeen dominantie

Tips om grip op je oestrogeenlevels te krijgen

Oestrogeen, wat is dat?

Om meer inzicht te krijgen in oestrogeen dominantie is het goed te kijken wat oestrogeen is en doet in het lichaam. Oestrogeen, dat bekend staat als het vrouwelijke geslachtshormoon, is een hormoon dat bij diverse lichaamsprocessen is betrokken. Het speelt een rol bij het ontwikkelen van de vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruatie en de zwangerschap. In die hoedanigheid is het te vergelijken met het mannelijke hormoon testosteron. Maar, het vrouwelijke hormoon doet veel meer. Niet alleen in het vrouwelijke lichaam, maar ook bij mannen. Het is onder meer verantwoordelijk voor stevige botten en een gezonde huid, normale cholesterollevels en de bloeddruk plus emotioneel evenwicht en cognitieve functies.

Raakt het hormoon oestrogeen uit balans? Ofwel: komt het te veel of te weinig voor in je lichaam? Dan kan het allerlei problemen geven. Vanaf de 35e jaar gaat het oestrogeenniveau bij vrouwen al omlaag. En naarmate je ouder wordt en in de overgang komt, maak je steeds minder oestrogeen aan en dat kan zorgen voor de bekende overgangsklachten.

Aan de andere kant kan er ook sprake zijn van een overschot aan oestrogeen. Dat kan leiden tot gewichtstoename. Je krijgt dan vooral last van vetophoping op je (boven)benen en billen. Deze problemen zijn deels genetisch bepaald, maar ook je leeftijd (vrouwen in de overgang) en leefstijl beïnvloeden je oestrogeenpeil. Hieronder ga ik verder in op hoe een te grote hoeveelheid oestrogeen kan ontstaan.

Oestrogeen dominantie, de oorzaken

Waarom je oestrogeenlevels te hoog kunnen zijn, namelijk:

Hormonale disbalans

Kom je in de overgang? Dan maken je eierstokken steeds minder oestrogeen en progesteron aan. De productie van progesteron – ook wel zwangerschapshormoon genoemd, omdat het de baarmoeder voorbereidt op de innesteling van een bevrucht eicel – daalt sneller dan je oestrogeen. Gevolg? Een progesterontekort en dat kan een hormonale disbalans veroorzaken. Want, je lichaam is nu voor de progesteronproductie afhankelijk van je bijnieren, die eveneens progesteron aanmaken om tekorten op te vangen. Heb je echter veel last van stress, psychisch of lichamelijk? Dan kan dat je bijnieren verzwakken waardoor je alsnog te weinig progesteron aanmaakt wat vervolgens oestrogeen dominantie in de hand kan werken.

Overgewicht

Ook overgewicht kan voor een oestrogeenstijging zorgen. Want, vetcellen produceren dit hormoon en des te meer vetmassa des te meer oestrogeen. Het overtollige vet gaat bij vrouwen hoofdzakelijk op de benen en billen zitten en geeft mannen vooral borsten.

Xeno-oestrogenen

Deze worden ook wel pseudo- of nephormonen genoemd. Het zijn stoffen – afkomstig uit de petrochemische industrie – die eenmaal in het lichaam de natuurlijke lichaamseigen oestrogenen imiteren. Via voeding en de lucht krijg je allerlei gifstoffen binnen. Voorbeelden ervan zijn onder andere allerlei E-nummers, zoals: E127, E310 t/m E312 en E320. Die vind je in chips, zoute snacks, salami, lang houdbare vleesproducten, soep, kauwgom et cetera. Bepaalde toevoegingen in cosmeticaproducten: E214 t/m E219 (parabenen), industriële verbindingen zoals PCB’s (onder meer in verf en lijm), plastic verbindingen als BPA, DEHP (weekmakers) en phthalaten². Verder worden ook synthetische hormonen, zoals de oestrogenen en progesteron in de pil tot deze groep gerekend.

De xeno-oestrogenen kunnen zich gaan opstapelen in je lichaam en volgens onderzoeken hormoon gerelateerde ziekten veroorzaken. Zo wordt onder andere PMS, prostaat- en borstkanker³ ermee in verband gebracht.

Overbelaste lever

Ook wanneer je lever overbelast raakt, kun je te maken krijgen met oestrogeen dominantie. Immers, oestrogeen wordt normaal door de lever afgebroken. Echter verloopt dat zogenaamde ontgiftingsproces niet goed? Onder andere door medicijngebruik, erfelijke factoren, milieuverontreiniging, roken, alcohol en/of voedingstekorten met een gebrek aan vitamine B, magnesium, aminozuren, zink, ijzer en dergelijke tot gevolg? Dan kan er meer oestrogeen in het lichaam blijven met alle gevolgen van dien.

Symptomen oestrogeen dominantie

Zijn je oestrogeenspiegels hoger dan gewenst dan kan het zijn dat je last hebt van oestrogeen dominantie te maken hebt. Bijgaand een lijst met symptomen beschreven door wijlen dr. John R. Lee⁴ – bekend van het boek ‘Menopauze. Alles wat je dokter je niet vertelt.’

– Verminder zin in seks
– Vermoeidheid
– Hoofdpijn of migraine
– Gezwollen en eventueel pijnlijke borsten
– Opgeblazenheid en Vocht vasthouden
– Vetopslag, vooral op billen en bovenbenen
– Gewichtstoename
– Stemmingswisselingen, depressie en angst
– Verergering PMS-symptomen
– Bloedstolsels in menstruatiebloed
– Uitblijven van de menstruatie
– Onregelmatige menstruatie
– Candida
– Acne
– Magnesiumtekort
– Tekort aan zink
– Vleesbomen in de baarmoeder

Tips om grip op je oestrogeenlevels te krijgen

1. Eet kruisbloemige groenten

Gezond en gevarieerd eten draagt sowieso bij aan een gezond gewicht, maar bevordert ook je gezondheid. Om oestrogeen dominantie tegen te gaan kun je kiezen voor groenten die behoren tot de familie van de kruisbloemigen. Voorbeelden daarvan zijn onder andere broccoli, radijs, boerenkool, tuinkers, rucola, rode kool, spruitjes en bloemkool. In deze groenten zit Diindolylmethaan (kortweg DIM⁵) en dat helpt niet alleen oestrogeen te verteren, maar breekt het ook af.

2. Beweeg voldoende

Oestrogeen dominantie wordt in verband gebracht met onder andere borstkanker. Om je fitheid te verhogen en lichaamsvet te verminderen kun je dat risico verkleinen, aldus onderzoek⁶. Wil je dat bereiken? Streef dan dagelijks minimaal naar 30 minuten fysieke inspanning gedurende 5 dagen per week, want dan kun je al een positieve bijdrage leveren aan je gezondheid. Daarbij komt dat genoeg lichaamsbeweging nemen in de overgang helpt tegen botontkalking en de overgangsklachten vermindert.

3. Voorkom overgewicht

Dit klinkt als een open deur, maar wanneer je te zwaar bent is het goed om je overgewicht aan te pakken. Want, vetweefsel maakt meer oestrogeen aan en dat bevordert oestrogeen dominantie. Neem je eetpatroon eens onder de loep, bekijk je leefstijl en werk aan je mindset. Dat samen kan bijdragen aan het voorkomen dan wel gewichtsverlies bevorderen.

4. Minder je cafeïne-inname

Drink je veel koffie? Of andere cafeïne houdende dranken? Het schijnt dat cafeïne zorgt voor hogere oestrogeenlevels¹. Wil je je oestrogeenlevels onder controle houden? Beperk dan je inname ervan tot 400 mg per dag of stap over op thee.

5. Bestrijd stress

Ook spanningen die leiden tot stress beïnvloeden je oestrogeenpeil. Want, bij langdurige stress maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan uit progesteron. En juist dit laatste hormoon is belangrijk om je oestrogeen op peil te houden. Daarbij zet overmatige stress aan tot ongezond eten wat ook zorgt voor extra gewicht. Probeer daarom te veel spanningen te vermijden en ontspan regelmatig. Begin met mediteren of overweeg eens yoga-oefeningen. Ook regelmatig bewegen is een goede manier om stress te bestrijden, omdat je dan endorfines aanmaakt die je gelukkiger stemmen.

6. Beperk xeno-oestrogenen

Inderdaad het is best lastig om deze chemische stoffen, die in heel veel producten verwerkt zitten of in de lucht circuleren te vermijden. Probeer de xeno-oestrogenen die in verzorgingsproducten, plastic, schoonmaakmiddelen, voeding en dergelijke zitten te vermijden. Kijk bijvoorbeeld op verpakkingen of producten parabenen (crèmes), bisofenal-A (bepaalde plastic flessen), sodium lauryl sulfaat (in onder andere shampoos) en phthalaten (vaak in make-up) bevatten. Bereid je eten daarnaast met zo veel mogelijk biologische producten en gebruik geen pakjes enzovoort. Op die manier beperk je de inname van nephormonen.

7. Zorg voor je lever

De lever is een orgaan dat bij heel veel lichaamsprocessen betrokken is. Zo regelt het onder meer de koolhydraat-, eiwit- en vetstofwisseling, maar ook breekt het stoffen af die niet in je lichaam thuishoren, zoals alcohol of synthetische stoffen uit medicijnen. Je kunt je lever een handje helpen door (bittere) biologische groenten en fruit te kiezen. Enkele voorbeelden zijn: uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, verschillende koolsoorten, druiven, kersen, witlof en andijvie. Ook essentiële vetzuren die in noten, lijnzaad en olijfolie zitten evenals avocado dragen bij aan een gezonde en goed werkende lever.

Heb jij last van oestrogeen dominantie? Ofwel: dikke benen en billen? Laat een reactie achter en ik zal er op reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met anderen. Wil je meer weten over hormonen en de overgang? Bekijk dan eens het programma: Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/caffeine/art-20045678
2. http://www.ergogenics.org/uit-plastics-lekt-een-stof-die-dik-maakt.html
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907875/
4. http://www.johnleemd.com/estrogen-dominance.html
5. http://kanker-actueel.nl/biorespons-dim-dim-een-inleiding.html
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23652373

Over de schrijver
Marjan
Door

Marjan

op 10 Mar 2016

Ik ben nu ruim anderhalf jaar in de postmenopauze en heb net te horen gekregen dat ik bijnieruitputting heb. Ook heb ik heb last van dikke bovenbenen. Hoe kom ik daarvan af? Ik moet nu extra vitamine b innemen, vitamine c, d en vitamine b12 . Moet ik nog iets speciaals innemen om van die dikke benen af te komen of gaat dat automatisch als ik de vitaminen weer op peil heb? Alvast bedankt voor het antwoord.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 10 Mar 2016

Beste Marjan,Als je een bijnieruitputting hebt dan is stress uit den boze. De kans is groot dat je een disbalans hebt in je hormoonhuishouding. Je zult veel cortisol aanmaken wat zich op de lange termijn vertaald in extra lichaamsvet.Misschien interessant om het artikel over https://www.overgang.info/bijnieruitputting-niet-zomaar-een-overgangsklacht/" rel="nofollow">bijnieruitputting en https://www.overgang.info/cortisol-en-stress-waarom-je-steeds-zo-moe-bent/" rel="nofollow">cortisol te lezen.Als je nu als doelstelling hebt om gewicht te verliezen zal dat extra moeilijk gaan. Door je bijnieruitputting gaat je lichaam het extra zwaar krijgen bij het afvallen.Kijk anders eens naar mijn cursus overgangstransformatie, zodat je beter leert om te ontspannen: www.overgangstransformatie.nlVeel beterschap en succes!Met hartelijke groet,Ria Kamelle

Margareth Keresztes
Door

Margareth Keresztes

op 20 Apr 2016

Hallo Ria,Ik heb inderdaad veel last gekregen van celllulitus rond mijn benen en billen. Wat moet ik doen om dit weg en weer strak te krijgen?

janet riewald
Door

janet riewald

op 04 Jun 2016

De laatste tijd heb ik last van vocht ophoping rond mijn enkels. Ook mijn boven benen rond mijn heupen dijen wat uit. Waar ik ook last van krijg is buik vet. Wat kan ik hier aan doen?

sandra
Door

sandra

op 05 Jun 2016

Bij mij ook het probleem. Heel veel aangekomen, dikke benen en buik. Veel vocht rondom mijn enkels vooral heel erg als ik veel loop. Sinds 3 weken slik ik Femoston continu op aanraden van een overgangskliniek. Moet over 3 maanden terug komen. Hele leven super slank geweest weet niet wat mij over komt. Ik ben radeloos en voel mij zo ongelukkig. Mijn gewrichten doen ook pijn vooral mijn handen.

Ingrid
Door

Ingrid

op 05 Jun 2016

ik heb dat precies hetzelfde Sandra. Altijd slank geweest en nu 10 kilo erbij, dikke buik en benen, vocht vasthouden. Pijn in gewrichten en spieren. Ik loop nu iedere dag 5 km maar val niks af. Eet al weinig koolhydraten enz. Bah, moedeloos.

irma
Door

irma

op 21 Aug 2016

heb hetzelfde als Ingrid wat doe ik eraan?????

Alie Muana
Door

Alie Muana

op 27 Jun 2016

Ik kreeg op een gegeven moment last van heftige jeukaanvallen bij een schaamlip. Het kwam soms plotseling opzetten en was niet uit te houden. Via verhalen van vrouwen op internet kwam ik erachter dat ik lycheb sclerose had. Toen ik stopte met het gebruiken van voeding met toegevoegde stoffen, msg!! (E621, een smaakversterker), kunstmatige zoetstoffen, vermijden van suiker en verminderen van koolhydraten, zijn de klachten grotendeels weg. Ik ontdekte ook dat ik oestrogeendominantie had en gebruik hier een progesteroncreme van dr. Lee voor. Ik voel mij nu veel beter. Ter versterking van mijn immuunsysteem, eet ik gezond, neem wat extra vitamines en mineralen d.m.v. supplementen. Alleen ontspanning, dat schiet er nog wel eens bij in, maar ik ga daar zeker ook meer op letten de komende tijd.

Sandra
Door

Sandra

op 27 Sep 2016

Sinds kort ben ik me aan het verdiepen in de overgang. In de afgelopen tijd heb ik vetvorming gekregen op mijn billen, buik en borsten. Afvallen lukt niet ook al loop ik veel, ook tijdens het werken. Ik leidt een onregelmatig leven door ons bedrijf in de horeca. Regelmatig eten schiet er vaak bij in. Nu lees ik de symptomen m.b.t. een hormonale disbalans en herken er een aantal. Weet even niet waar nu precies te beginnen?

Lucia
Door

Lucia

op 27 Sep 2016

Oh dames, ik heb precies de zelfde klachten als jullie. Nu 54 jaar. Altijd maat 36 gehad. Nu ineens veel te zwaar. Dikke billen, buik en bovenbenen. Dikke toet ook! Teveel stress. Mensen die mij een poosje niet gezien hadden wisten niet goed te reageren op mijn nieuwe uiterlijk. Daar werd ik niet blij van. Dus een beetje depri. Niet van de bank meer te krijgen. Maakte niet uit wat mijn man zei. Ik wilde op de bank zitten sippen. Ik was immers ook zo moe van het slechte slapen. Maar..... gelukkig heb ik de knop om weten te zetten na het zien van een aantal foto's van mezelf op een feest. Ik weet diëten helpt niet!!!!! Dus weer helemaal gezond eten. Net als Alie, (reactie hierboven) Dat is ECHT het enige wat echt en blijvend helpt! Slechte stoffen vermijden, GEEN lightproducten. Alleen puur natuur. Wat multivitamines en multimineralen erbij. Probeer elke dag een half uurtje te wandelen. En echt ook bij een vrouw in de overgang vliegen de kilo's eraf. Ik ben nu in 7 weken 10 kilo kwijt!!!! (Ik wil er nog 8 voor een gezond bmi) Maar ik voel me fit en veel kwalen zoals gezwollen enkels en pijnlijke gewrichten zijn verdwenen. Echt waar. Als ik het kan kunnen jullie het ook. Koop een goed boek waar je veel leert over goede voeding. Want we worden echt beduveld met z'n allen. Het kost moeite om je gewoontes om te zetten maar het het word ook echt leuk op den duur. We eten veel lekkerder en gevarieerder als voor de grote ommezwaai. Dat vind zelfs mijn zoon van 11. Succes allemaal!!!!!!!

Mamantje
Door

Mamantje

op 27 Sep 2016

Hoi Lucia, Ik ben geïnteresseerd in het boek wat jij Hebt? Hoe heet dit? Petje af voor wat je al bereikt hebt Groetjes, mamantje

Helma
Door

Helma

op 05 Dec 2016

Dag Lucia kun je misschien een boek aanbevelen waar jij baat bij hebt gehad met de juiste voeding?

Wendy
Door

Wendy

op 27 Sep 2016

Ik heb 5 jaar geleden een Gastric Bypass laten uitvoeren en ben hierdoor 75 kilo afgevallen. Echter (ik weet het nu officieel) zit ik volop in de overgang met mijn 45 jaar en ben inmiddels 10 kg aangekomen.Helaas zie ik ook bij mij dat mijn billen en bovenbenen hier het slachtoffer van zijn. Deze 10 kg zijn echt een doorn in mijn oog en ik heb daar ontzettend veel moeite mee, gezien mijn verleden en het gevecht wat ik al geleverd heb.Ik sport inmiddels 3x in de week, eet gezond en afwisselend en drink veel water. Toch lijkt er geen beweging te komen in het slinken van mijn billen en bovenbenen :(Is er enig advies wat ik kan doen om die vetverbranding en mijn stofwisseling toch op gang te krijgen zodat ik tegen gas kan geven aan die opkomende kilo's??

Patricia
Door

Patricia

op 15 Mar 2017

Ik doe bindweefsel massage en dat helpt wel iets ?

Patricia
Door

Patricia

op 15 Mar 2017

Het boek dat De R. Lee⁴ – heeft geschreven -Menopauze. Alles wat je dokter je niet vertelt.’ Is heel informatief. Ik gebruik voor mijn menstruatie ook de crème die hij heeft ontwikkeld tegen mijn PMS Maar ik krijg steeds meer overgangsklachten, m'n gewichtsproblemen en vetopslag.Zou ik dan de crème beter dagelijks kunnen smeren ?

Elisa kesten
Door

Elisa kesten

op 01 Jul 2017

Hallo, Ik heb nogal 'vierkante hangbillen', maar mijn moeder heeft dat ook. Kan ik door middel van oefeningen eraf komen? Of gaat dat nooit weg en zal ik nooit mooie ronde billen kunnen hebben?

Meike vd Linde
Door

Meike vd Linde

op 03 Jul 2017

Jeetje, dames, wat een 'feest' der herkenning, hoewel het natuurlijk niet echt feest is (echt niet) die vetophoping met name op bovenbenen, billen maar ook op buik en bovenarmen. Ik krijg ook zo'n 'ouwe vrouwen décolletee'; Over n tijdje schaf ik maar een burka aan! ;-) nee maar zonder gekheid, wat gaat dit snel ineens, dat wiebelige vet op allerlei plekken. Ik ga dat boek van dr Lee maar eens lezen. Dank voor alle tips, zeker over de voeding. Daar valt nog een wereld in te winnen. Succes allemaal!

Susan
Door

Susan

op 18 Jul 2017

Mijn orthomuleculair arts heeft mij geadviseerd Maca te gebruiken.Dit reguleert de hormoonhuishouding.Had ook erge last van plotselinge vetopslag op bovenbenen,billen en buik.Slik het nu 4 maanden en het werkt echt super.Ook tegen pms klachten.Ik heb wel mijn "eigen"merk.Ik heb ook al eens een goedkopere gebruikt maar daar raakte ik opgefokt van. En idd.op je voeding letten. Geen suikers,gezonde vetten,pas op met dierlijke vetten vooral vanwege de toevoeging van hormonen.

Ingrid Eekman
Door

Ingrid Eekman

op 09 Apr 2018

Hoi Ria, Laatste tijd zit ik niet lekker in mijn vel. Slaap slecht, soms maar 3 uurtjes per nacht. Maar opvliegers genoeg en wederom wat kilo's aangekomen, van maat 42 naar 44 gegaan. Ik loop dagelijks met mijn 3 honden dus beweging krijg ik voldoende. Mijn baarmoeder is in 2008 verwijderd . Meer dan een jaar nu in de overgang. Door Artrose in mijn rug loop ik ook niet meer zo soepel. Smorgens kost het mij een uur om op gang te komen. Pijnlijke enkels ook hierdoor ( schijnt een overgangskwaaltje te zijn) Ik probeer op mijn voeding te letten. Minder koffie, meer water drinken, groene groentes ook. Maar krijg nu meer vet op mijn buik .En natuurlijk wat emotioneler hierdoor.

Evelien
Door

Evelien

op 17 Jan 2019

Ik heb al vanaf de pubertijd last van teveel vet op mijn benen en heupen. Het beïnvloed mijn leven. Door artikelen over oegstrogeen dominant te lezen pas ik mijn leefstijl hier wel voor aan maar het lijkt nog aldoor niet goed genoeg. Vet verdwijnt nog aldoor niet. Ik ben 35 jaar en heb 3 kinderen

Conny Zijdeveld
Door

Conny Zijdeveld

op 14 Nov 2019

Hallo, Ik ben een jaar of 3 postmenopauzaal en heb een vreselijke overgang sinds 10 jaar, zowel fysiek als mentaal. FSH en LH staan goed, wel is een progesterontekort vastgesteld, oestrogeen is niet bepaald. Ik heb flink overgewicht, oestrogeen dominantie lijkt me waarschijnlijk. Mijn huisarts is anti-hormonen, ik ben nu begonnen met natuurlijke progesteroncrème, doe ik daar goed aan?

Reactie plaatsen