Page content

article content

Gember: 17 voordelen van dit krachtige kruid

Gember, djahé, ginger…. Allemaal benamingen voor de wortelknol van de gemberplant. Het wordt vaak gebruikt als keukenkruid om gerechten op smaak te brengen. Maar, weet je dat het ook supergezond is. Zo wordt het in de Chinese geneeskunde al eeuwenlang gebruik als medicijn. Onder andere om de pijn te stillen of ontstekingen te bestrijden. En het mooie is dat er tig onderzoeken en studies zijn die de gezonde eigenschappen van ginger bevestigen. Echt! In dit blog wil ik je graag kennis laten maken met de vele gezondheidsvoordelen van gember. Je kunt het vers kopen, maar ook in poedervorm, gekonfijt en als olie of siroop.

Wist je dat gember goed is voor je hormoonhuishouding? Download gratis mijn e-boek:“Overgangshormonen in Balans”, inclusief 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

17 voordelen van gember

17 voordelen van gember:

1. Gezonde spijsvertering

Een goede spijsvertering bevordert de opname van voedingsstoffen door je lichaam. Dat is fijn, want je lichaam heeft daar baat bij. Dus vind je dat je spijsvertering wat extra ondersteuning verdient? Gebruik dan gember. Het kruid staat erom bekend het verteringsproces te bevorderen. En het helpt ook tegen winderigheid en een opgeblazen gevoel.

2. Zuivert je lichaam

Verwen jezelf dagelijks met een heerlijk kopje gemberthee. Hoezo? Omdat gember een sterke reinigende dan wel zuiverende werking kent. Zo helpt het je lichaam een handje om schadelijke stoffen die zich ophopen in je organen af te voeren. Je voelt je daardoor fitter en energieker.

3. Steun bij afvallen

Eet je gezond en beweeg je meer om gewicht te verliezen? Voeg dan gember aan je maaltijden toe of maak er thee van. Niet alleen versnelt het je stofwisseling, maar het bevordert ook je verzadigingsgevoel en helpt vet verbranden. Trouwens? Kauwen op een gemberbolletje schijnt je trek in zoetigheid te verminderen.

4. Gember als natuurlijke antibiotica

Voel je je grieperig? Ben je regelmatig verkouden? Heb je last van keelpijn? Uit diverse onderzoeken¹ blijkt dat gember een antibacteriële werking heeft en virussen bestrijdt. Het werkt slijmoplossend, koortswerend, ontstekingsremmend en boost je immuunsysteem. Kortom, wil je je afweer ondersteunen? Drink dan bijvoorbeeld dagelijks een kopje gemberthee. Of gebruik het kruid bij het bereiden van je maaltijden.

5. Werkt pijnstillend

Al eeuwenlang wordt gember gebruikt als pijnbestrijder. Onder andere bij menstruatiepijnen. Volgens onderzoek² werkt het knolletje net zo effectief om pijn te verlichten als bijvoorbeeld ibuprofen.

6. Sneller herstel van spierpijn

Overigens is gember niet alleen een goede pijnbestrijder. Het is ook een probaat middel dat spierpijn na het sporten aanzienlijk vermindert. In een studie kregen proefpersonen gedurende 11 dagen elke dag 2 mg gember. 24 uur na het sporten hadden de proefpersonen 25% minder pijn dan de controlegroep die een placebo kreeg³.

7. Helpt bij gewrichtsklachten

Gewrichtsklachten, door slijtage of chronische ontstekingen, komt vaak voor. Zeker naarmate mensen ouder worden. Het leidt tot stijfheid en gewrichtspijn. Onderzoek bij mensen met artrose laat zien dat gember niet alleen de chronische ontstekingen bestrijdt, maar ook de gewrichtspijn vermindert⁴.  

8. Geeft je een frisse adem

Gebruik je veel knoflook bij het bereiden van je maaltijden? En ben je bang dat anderen dat ruiken? Geen nood. Eet na de maaltijd een stukje verse of zet er een kopje thee van. Het neutraliseert je smaak, maar ook voelt je mond heerlijk fris aan en je adem is eveneens reukvrij.

9. Bestrijdt misselijkheid

Gember is een beproefd medicijn tegen misselijkheid⁵. Of de oorzaak nu wagenziekte is, een chemokuur, operatie of omdat je zwanger bent. Een kopje gemberthee of erop kauwen bestrijdt de symptomen van misselijkheid in korte tijd.

10. Goed voor je geheugen

Dat gember bijdraagt aan het verbeteren van het geheugen is al van oudsher bekend. Volgens een onderzoek neemt de reactiesnelheid toe en verbetert het denk- en concentratievermogen⁶. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een groep vrouwen van middelbare leeftijd die dagelijks gemberextract consumeerden. Trouwens? Volgens diverse studies met ratten kan het ook beschermen tegen onder andere Alzheimer. Vermoedelijk komt dat door de ontstekingsremmende werking van het kruid.

11. Ter bestrijding van kanker

Diverse onderzoeken met muizen en ratten tonen aan dat gember ook in de strijd tegen kanker een bondgenoot kan zijn. Zo schijnt het kruid onder andere de vorming van tumoren bij darmkanker tegen te gaan. Verder laten verschillende kleinere studies zien dat ginger eveneens bij andere kankervormen effectief kan zijn. Voorbeelden zijn alvleesklier-⁷, eierstok-⁸ en borstkanker⁹.

12. Stabiliseert bloedsuikerspiegel

Er is ook bewijs dat gember de pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kan voorkomen. Een Australisch onderzoek laat zien dat het de afgifte en werking van insuline plus de insulinegevoeligheid verbetert¹º.  Zo is het kruid in staat de opname van glucose in de spier- en vetcellen te verhogen. Het gevolg? Niet alleen de bloedsuikerspiegel, maar ook het insulinegehalte daalt sneller.

13. Natuurlijke bloedverdunner

Het is alom bekend dat gember een natuurlijk middel is dat het bloed verdunt. Daardoor voorkomt het bloedklontering en neemt onder andere de kans op trombose af. Als gevolg daarvan verkleint het eveneens de kans op bijvoorbeeld een infarct of beroerte.

14. Verlaagt je cholesterol

Ook kan regelmatig gember consumeren je cholesterolwaarden positief beïnvloeden. Zo helpt het onder meer het slechte LDL-cholesterol en tryglyceriden in je bloed te verlagen. Volgens een studie onder mensen met een hoog cholesterol leidt de inname van 3 gram gemberpoeder al tot een aanmerkelijke vermindering van de meeste cholesterol markers¹¹.

15. Rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten

Gember is rijk aan antioxidanten. Dat zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen cel- en weefselschade. Daarnaast bevat het ook verschillende B-vitamines, vitamine C en diverse mineralen. Waaronder natrium, calcium, magnesium, zink en fosfor. Kortom, regelmatig een kop gemberthee drinken of wat gemberpoeder aan je eten toevoegen draagt gewoonweg bij aan een goede gezondheid.

16. Is lustopwekkend

Er wordt beweerd dat gember zorgt voor een verhoogt libido. Vandaar ook dat het in veel Aziatische landen als een afrodisiacum wordt gebruikt. En hoewel er enkele proeven op dieren zijn gedaan waaruit blijkt dat het specerij het testosterongehalte verhoogt, is het bewijs niet doorslaggevend. Maar, wil je je libido een boost geven? Drink dan gemberthee of gebruik het kruid tijdens het koken.

17. Vermindert stress

Heb je het druk? En zorgt dat voor spanningen? Neem dan even een pauze en maak een kopje gemberthee. Want, het helpt stress reduceren en geeft je humeur een oppepper. Hoezo? Omdat gember een kalmerend effect heeft op zowel je geest als lichaam.

En… heb jij al kennisgemaakt met de gezondheidsvoordelen van gember? Wat zijn je ervaringen? Of misschien heb je tips hoe je het kruid dagelijks gebruikt? Een lekker recept? Deel je reactie hieronder. Wil je afvallen op een natuurlijke manier? Kijk dan een naar mijn programma Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.academicjournals.org/article/
article1380017545_Sebiomo%20et%20al.pdf
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19216660
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20418184
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3253463/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2687755/
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2241638/
9. http://www.jnutbio.com/article/S0955-2863(07)00133-7/abstract
10. http://www.journalofethnicfoods.net/article/S2352-6181%2815%2900008-6/abstract?cc=y=
11. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18813412

Comment Section

13 reacties op “Gember: 17 voordelen van dit krachtige kruid


Door Sonja op 2 maart 2017

Dank ria ik wist niet dat gember zoveel goed doet ga het zeker nu veel gebruiken


Door jacqueline op 2 maart 2017

Goedemorgen! Dat klinkt bijna als een wondermiddel! Ik heb behoorlijk last van artrose en dit lezende lijkt het me zeker de moeite waard om te proberen, wie weet helpt het tegen de ontstekingspijn! Maar wat is dan een goede dosering? Moet ik de thee zelf maken van de gemberwortel of kan ik kant en klare gemberthee kopen? Als dat al bestaat? En is 1 kopje per dag dan genoeg (ben geen theedrinker…;-)
Ik ben benieuwd!


Door Ria Kamelle op 2 maart 2017

Hoi Jacqueline, jazeker bestaat er zoiets als kant en klare gemberthee. Kijk eventueel bij de plaatselijke biowinkel voor een beter kwaliteitsmerk. Ik denk dat 1 kopje thee te weinig is. Voor een echt significant verschil kun je beter denken aan 2 tot 3 koppen per dag. Meestal zet ik gewoon een theepot.


Door Chantal op 2 maart 2017

Ja er bestaat groene thee met gember, die heb ik nu toevallig in huis, mijn man en ik drinken thee, niet veel maar het is ook nog eens erg lekker. Zeker een aanrader


Door Jolanda de Weert op 5 maart 2017

Verse munt, stukje verse gember en heet water, heerlijkste thee die er is, mmmm


Door rit op 2 maart 2017

Ik eet elke dag gember, kleine stukjes bij fruit of groeten in de blender. Hoeveel gember mag je per dag gebruiken min/max ?


Door Hilde op 3 maart 2017

Heb vandaag gemberthee gekocht bij thee met een verhaal zij raadde me deze aan. Top!


Door Lydie op 5 april 2017

Ik gebruik gember wel eens in recepten maar Gemberthee koop je die dan in de natuurwinkel of kan je die ook maken van verse gember?


Door Ria Kamelle op 6 april 2017

Hoi Lydie, persoonlijk vind ik gemberthee bij de natuurwinkel lekker makkelijk. Het gaat wat langer mee. Sommige vrouwen kiezen er ook voor om een los schijfje gember in kokend water te doen. Het kan allebei.


Door Nooren op 16 mei 2017

Bij ons werd het gebruikt voor ontstekingen. Dikke voeten. Sinds mijn moeder het vers drinkt zijn de waardes perfect en de huisarts (prikters) snappen er niks van. Zullen het ook nooit voorschrijven!!


Door MA Dijkhuizen op 27 maart 2018

iek heb het gelezen en vind het supper ik wil ook gaan gebruiken


Door Elly van der Wens op 29 juli 2018

Beste lezer , is zelfgemaakte gemberthee goed tegen opvliegers , of juist niet . Bij voorbaad dank U


Door Cobi op 11 februari 2020

Ik gebruik nu dagelijks 3 grote mokken gemberthee maar krijg er steeds meer opvliegers van, het is verwarmend en dat is in de overgang niet zo geslaagd!

Plaats een reactie


*


Ria Kamelle
Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur en overgangsconsulente.Jarenlang heb ik last gehad van de menopauze. Elke dag had ik last van lichamelijke en geestelijke overgangsklachten. Ik begrijp dat de overgang voor veel vrouwen moeilijk kan zijn. Vooral als je te maken hebt met opvliegers, overgewicht, depressies, vermoeidheid of een ander symptoom.Ik heb voor mezelf ontdekt dat je hormoonhuishouding van grote invloed is op je gezondheid. Een mix van kruiden, voeding, beweging en meditatie zorgen ervoor dat ik mijn klachten weer onder controle heb.Momenteel help ik dagelijks honderden vrouwen met hun menopauze klachten. Mijn visie is om: "Vrouwen van 40 plus te laten bloeien van mentale, fysieke en sociale gezondheid".Ik ben auteur van diverse boeken, zoals: Overwin je Overgang, Slank door de Overgang, 20 Dagen Suikervrij en 50 Recepten in 30 Minuten.Daarnaast ben ik oprichter van Clubovergang.info een community voor vrouwen met overgangsklachten.Via dit blog deel ik nieuwe tips en inzichten op het gebied van een gezonde levensstijl voor vrouwen. Dit doe ik door middel van mijn nieuwsbrief, e-boeken, video's en blogs.