Krill olie: 10 gezondheidsvoordelen van wondermiddel uit oceaan

Krill olie: 10 gezondheidsvoordelen van wondermiddel uit oceaan

Krill olie, ken je dat? De laatste tijd staat het volop in de schijnwerpers. Het wordt namelijk gezien als de superieure variant van de populaire visolie. Een van de redenen is dat de krillversie een veel betere bron van de essentiële omega 3vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) is. Maar, wat is krill olie en waarom is zo gezond? Een nadere kennismaking.

Wil je gratis gezonde recepten downloaden met voldoende omega 3 vetzuren? Klik hier voor gratis 12 recepten die je helpen aan meer gezondheid.

Inhoudsopgave:

Wat is krill olie?

Verschil krillolie en visolie

De gezondheidsvoordelen van krill olie

Conclusie krill olie

Wat is krill olie?

De naam krill olie zegt het al: olie gemaakt van krill. Dit is een klein semi-doorzichtig koudwaterschaaldiertje en lijkt op een garnaal. Het garnaalachtige diertje voedt zich met plankton en algen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren.

Krill die wordt gebruikt voor olie is de Euphausia Superba. Je treft dit diertje dat maximaal 5 centimeter lang is met name aan in de koude poolwateren van Antarctica. Het is hier een van de grootste en belangrijkste voedselbronnen van pinguïns, manta’s, walvissen en diverse andere zeedieren. En inderdaad daardoor zijn vissen vervolgens een rijke bron van omega-3-vetzuren.

Trouwens? In Aziatische landen waaronder Japan staat krill al sinds de 19e eeuw op het menu. Het wordt verkocht onder de naam okiami en gezien als een delicatesse.

Verschil krillolie en visolie

Beter opneembaar

In zowel krill- als visolie tref je de omega 3-vetten EPA en DHA aan. Alleen zijn de omega 3-vetzuren in de krillversie ‘verpakt’ in fosfolipiden en die van visolie in triglyceriden. Volgens onderzoek absorbeert het menselijke lichaam de fosfolipidenvorm veel efficiënter en sneller¹ dan de triglyceridenvorm. Dat komt doordat de fosfolipiden lichaamseigen stoffen zijn. Het zijn de bouwstenen van de celwanden in het menselijke lichaam. Daardoor worden stoffen gebonden aan de fosfolipiden dus ook beter door de lichaamscellen opgenomen. Hierdoor heb je dus een lagere dosis van de krill olievariant nodig om er je voordeel mee te doen.

Sterke antioxidant

Vervolgens bevat krill van nature astaxanthine. Dit is een zogenaamde carotenoïde net als bètacaroteen. Het is verantwoordelijk voor de roze-rode kleur van onder ander zalm en garnalen. Daarnaast staat astaxanthine bekend als krachtige antioxidant en vrije radicalen vanger². 

Minder vervuild en duurzamer

Voeding dat zich laag in de voedselketen bevindt is vaak zuiverder dan voeding die zich hoger in de voedselketen bevindt. Krill bevindt zich lager in de voedselketen dan vis. Hierdoor bevat krill ook minder vervuilende stoffen dan vis, wat je gezondheid weer te goede komt. Bovendien is krill olie duurzamer dan vis. Het kan zich op een snellere manier reproduceren, wat weer goed is voor de oceaan.

De gezondheidsvoordelen van krill olie 

1. verlaagt je cholesterol

Dat omega 3-vetten goed zijn voor hart en bloedvaten is al tientallen jaren bekend. Alleen schijnt krill olie een stuk krachtiger te werken. Uit een zeer recent overzicht van meerdere studies blijkt namelijk dat de krill olieversie het slechte LDL cholesterol en triglyceriden effectief verlaagt en tegelijkertijd het goede HDL cholesterol verhoogt³.

2. helpt tegen ontstekingen

Krill olie is volgens onderzoeken ook effectief bij het verminderen van ontstekingen. Niet alleen omdat het rijk is aan omega 3-vetten die ontstekingsremmend werken, maar het bevat eveneens grote hoeveelheden van het antioxidant asthaxantine⁴. Een veelbelovende studie in dit kader is die waarbij 90 patiënten met hartziekten en chronische ontstekingsaandoeningen (artritis) dagelijks 300 mg krill olie innamen⁵. Al na een week waren ontstekingen bijna bij 30% van de groep afgenomen. Verder was de pijn, stijfheid en functiebeperking bij degene met artritis aanzienlijk verminderd.

3. vermindert gewrichtspijn en artritis

Vervolgens zijn er verschillende studies bij dieren en mensen die laten zien dat krill olie helpt bij onder andere gewrichtspijn en artritis. Uit een kleinschalig onderzoek onder 50 volwassenen met kniepijn blijkt het innemen van 2 gram krill olie gedurende 30 dagen de pijn verminderde tijdens het lopen en staan⁶. Onderzoek bij muizen met artritis laat vervolgens zien dat een krillolierijkdieet leidde tot minder zwellingen en ontstekingen in de gewrichten⁷.

4. beschermt je hersenen

Omega 3-vetten zijn sowieso gezond voor je brein. Immers, je hersenen bestaan namelijk voor een groot deel uit DHA-vetten. Door dagelijks krill olie aan je eetpatroon toe te voegen, help je je hersenen beschermen.

Er zijn diverse wetenschappelijke studies die aantonen dat de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van krill olie hersenschade verminderen en hersenaandoeningen als dementie, epilepsie, autisme en depressies voorkomen⁸+⁹. Verder laat onderzoek bij ouderen¹º zien dat de omega 3-vetten uit krill het cognitief geheugen veel meer stimuleert dan de vetten uit visolie.

5. pakt PMS aan

Naar de effectiviteit van krill- en visolie bij PMS zijn diverse onderzoeken gedaan. En wat blijkt? De krillversie werkt beter, zoals een dubbelblind gerandomiseerde klinische  trial onder 70 vrouwen laat zien. De ervaren PMS-klachten als onrust, irritaties, stress en depressie verdwenen in 3 maanden tijd¹¹.

6. bevordert neurologische ontwikkeling baby’s

Het is bekend dat tijdens de zwangerschap voldoende omega 3-vetten consumeren bijdraagt aan een gezonde neurologische ontwikkeling en groei van de baby. Diverse onderzoeken tonen aan dat moeders die gedurende de zwangerschap hoogwaardige omega 3-supplementen met krill innemen de neurologische ontwikkeling van de baby bevorderen. Omega-3 vetzuren, vooral DHA, zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van de hersenen, de ogen en het centrale zenuwstelsel van de foetus en de baby¹². 

7. helpt bij de behandeling van diabetes

Ook in de strijd tegen diabetes 2 kan volgens onderzoekers krill olie mogelijk een wezenlijke rol vervullen. Aan een onderzoek waar 48 personen met diabetes 2 deelnamen verlaagde de olie na 4 weken onder andere de insulineresistentie. Verder nam ook het risico op een hartaanval bij diabetisch patiënten af¹³. Vervolgens is in een studie met muizen¹⁴ en konijnen¹⁵ aangetoond dat de olie van de krill de bloedsuikerspiegels verlaagde en vervolgens bijdroeg aan een betere glucosetolerantie en insulinegevoeligheid.

8. gaat depressies tegen

De omega 3-vetzuren in krill olie blijken eveneens te helpen tegen deppressies en angststoornissen. Er is onderzoek waaruit blijkt dat met name de EPA in omega 3 effectief is. Want, die stof schijnt je stemming positief te beïnvloeden en zo onder andere depressies te verminderen¹⁶. Een andere studie bij ratten laat zien dat krill olie de DHA-spiegel in de hersenen verhoogt en daardoor depressieklachten vermindert¹⁷.

9. beschermt het het hart

Krill olie beschermt het hart en vermindert het aantal hartziekten¹⁸. Omega 3 vetzuren werken ontstekingsremmend. Daarnaast kan het de pijn verlichten. Vooral de stoffen EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) uit krill olie zijn goed voor het hart. Onderzoek toont aan dat het risico op sterfte aan het hartziekten met een inname van 1 gram per dag van EPA en DHA het risico op sterfte aan hartziekten wordt verkleint met 10%. Dit geldt voor personen met een hoog risico op hart- en vaatziekten. Tijdens de overgang ben je overigens extra vatbaar voor hart- en vaatziekten omdat je hormoon oestrogeen aan het afnemen is.

10. helpt bij gewichtsverlies

Krill olie vermindert de kans op overeten en bevordert gewichtsverlies¹⁹. Als je teveel eet dan worden de overtollige calorieën opgeslagen als vet waardoor je dus aankomt. Studies met dieren en mensen die omega 3 kregen toegediend lieten positieve resultaten zien als het gaat om de bestrijding van obesitas. Een andere studie met ratten toonde aan dat het visceraal vet, ofwel orgaanvet, afnam bij het toedienen van omega 3 vetten aan hun voeding. Een nadeel van visceraal vet is dat het zich rondom de buik nestelt en je organen.

Nog meer pluspunten van krill olie

Bijgaand nog een aantal positieve gezondheidseffecten van krill olie, namelijk:

– Vermindert de bloeddruk (bovendruk)

– Verkleint het risico op onder andere darmkanker²º.

Conclusie krill olie

Conclusie: krill olie is een gezonde en effectieve bron om je omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Het is duurzamer en beter dan visolie. Tegelijkertijd biedt het enorm veel wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen.

Heb je ervaring met het slikken van krill olie? Ik lees je ervaringen graag. Geef je reactie hieronder of op mijn Facebookpagina.

Ben je op zoek naar gezonde recepten? Kijk dan eens naar mijn methode: Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26357480

http://www.cyanotech.com/pdfs/bioastin/batl40.pdf

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28371906

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26493628

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17353582

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27701428

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2907316/

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072818

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3967194/

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24098072

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12777162/

11. http://pediatrics.aappublications.org/content/111/1/e39..info

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4611487/

13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19761211

14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25315197

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18072818

16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3618203/

17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4252213/

18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210336/

19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004275/

Over de schrijver
Marianne
Reactie plaatsen