Klachten overgang: 6 typische overgangsklachten

Klachten overgang: 6 typische overgangsklachten

Klachten overgang: elke vrouw krijgt ermee te maken. Wanneer vrouwen de overgang naderen, kunnen zij zogenoemde overgangsklachten krijgen. Er zijn een aantal typische overgangsklachten waar ongeveer 80% van alle vrouwen mee te maken krijgt. Daarbij gaat het over de bekende opvliegers, het nachtelijk zweten en vaak ook ineens heel moe zijn. Alles heeft te maken met de hormonale veranderingen die op dat moment plaatsvinden. Veel vrouwen praten niet zo graag over de klachten die zij ervaren met de overgang. Toch is het goed om klachten te herkennen en daarom bespreken we in dit artikel zes van de klachten, het gaat over:

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Klachten overgang #1: opvliegers

Klachten overgang #2: gewichtstoename

Klachten overgang #3: onregelmatige menstruatie

Klachten overgang #4: verlies libido

Klachten overgang #5: vaginale droogheid

Klachten overgang #6: stemmingswisselingen

Klachten overgang #1: opvliegers

Vrouwen die in de overgang komen kunnen last krijgen van opvliegers. In totaal krijgt 60-80% van de vrouwen hier mee te maken. Dit gebeurt vaak wanneer zij zich in de menopauze bevinden. Maar wat is een opvlieger nou eigenlijk? Je zou het kunnen omschrijven als een gevoel waarbij je het plotseling heel warm krijgt. Het is van tijdelijke aard en de warmte verspreidt zich dan over het hele lichaam. Veel vrouwen blozen op het gezicht en er is sprake van een verhoogde temperatuur van het bovenlichaam. Dit is heel normaal en hoort er bij, dus je hoeft je geen zorgen te maken wanneer je daarmee te maken zou krijgen. In de nacht kun je er ook last van krijgen en dan noemen we het nachtelijk zweten.

Klachten overgang #2: gewichtstoename

Tijdens de overgang hebben veel vrouwen ook te maken met gewichtstoename. Daardoor willen de meeste vrouwen zich liever niet wegen. Ook al blijven vrouwen hetzelfde eten, toch ervaren zij vaak een flinke gewichtstoename. Let daarom tijdens deze periode goed op je voeding, waarbij je er speciaal voor moet zorgen dat je gezond blijft eten en niet te vet gaat eten.

Klachten overgang #3: onregelmatige menstruatie

De hormoonhuishouding verandert tijdens de pre-menopauze en dan kunnen vrouwen soms een korte of onregelmatige menstruatie ervaren. Dit kan op verschillende manieren veroorzaakt worden. Vaak heeft het te maken met een hormonale disbalans. Er zijn ook vrouwen die juist vaker gaan menstrueren, zoals om de 25 dagen in plaats van om de 28 dagen. Het kunnen ook zwaardere bloedingen zijn waar ze mee te maken hebben.

Klachten overgang #4: verlies libido

Als je in de overgang bent dan heb je vaak geen zin in seks. Er kunnen in een relatie altijd pieken en dalen zijn en je kunt er samen aan werken. Voel je daarover niet schuldig want het kan er echt bij horen, maar lang niet iedereen zal dit ervaren.

Klachten overgang #5: vaginale droogheid

Vrouwen vinden de vaginale droogheid een lastig punt om over te spreken. Hierdoor kan de vagina ook jeuken en voor irritatie zorgen. Ook kun je vatbaarder zijn voor infecties. Veel vrouwen vinden het lastig om dit bespreekbaar te maken. Vaginale droogheid kan ervoor zorgen dat een vrouw minder zin in seks heeft en dat kan er voor zorgen dat zij zich schuldig gaat voelen wat absoluut niet nodig is.

Klachten overgang #6: stemmingswisselingen

Als je in de overgang terechtkomt dan kun je last krijgen van stemmingswisselingen. Je kunt ineens heel prikkelbaar zijn en dit hoort er ook bij. Het is beter wanneer je je omgeving vertelt wanneer je in de overgang bent, dan weet zij waardoor je bijvoorbeeld ineens heel fel kunt zijn (anders reageert dan men van jou gewend is). Het is beter om dat te bespreken, je naasten weten dan waar zij aan toe zijn. De klachten van de overgang zijn vervelend, maar je kunt er helaas niet omheen. Daarom kun je het maar beter op je af laten komen en dan zien wat het met je gaat doen. De een zal er meer last van hebben dan de ander, sommige vrouwen merken er nauwelijks wat van.

Staan jouw overgangsklachten hier niet tussen? Klik op onderstaande knop voor een compleet overzicht van alle klachten tijdens de menopauze bij het programma: Overwin je Overgang.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen