Hormoonspiraal en bijwerkingen: nieuw onderzoek

Hormoonspiraal en bijwerkingen: nieuw onderzoek

De hormoonspiraal als anticonceptiemiddel heeft mogelijk meer ongewenste bijwerkingen bij vrouwen dan tot nu toe werd vermoed. Zo zouden vrouwen die een spiraaltje gebruiken meer stresshormonen aanmaken én een hogere hartslag hebben dan vrouwen die géén of andere anticonceptiemiddelen gebruiken. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek dat het Erasmus MC onlangs publiceerde in het wetenschappelijke tijdschrift Psychoneuroendocrinology¹. Aan het onderzoek deden ruim 200 vrouwen mee. In dit blog vertel ik je uiteraard meer over de hormoonspiraal en de bevindingen van het Erasmus MC onderzoek. Maar ook dat de hormonale bijwerkingen van anticonceptiemiddelen volgens studies en publicaties verder reiken dan de bijsluiters tot nu toe vertellen.

Wil je overigens meer over hormonen weten? Ontdek hoe hormonen je overgangsklachten en je gewicht beïnvloeden. Download gratis mijn e-boek.

Inhoudsopgave:

Wat is een hormoonspiraal?

Hormoonspiraal is populair

Hormoonspiraal: bekende én nieuwe bijwerkingen

Nieuwe onderzoeksresultaten effecten hormoonspiraal

Conclusie onderzoek hormoonspiraal

Meer onderzoek naar rol hormonen in anticonceptie

Wat is een hormoonspiraal?

Voor ik inga op het onderzoek van het Erasmus MC geef ik je graag wat meer informatie over het spiraaltje. Dit is een anticonceptiemiddel dat de vorm heeft van een ankertje en in de baarmoeder wordt geplaatst. In medische termen wordt het ook wel Intra-Uterine Device (UID) genoemd wat letterlijk vertaald ‘voorwerp in baarmoeder’ betekent.
De werkzame stof van de hormoonspiraal is levonorgestrel. Dit is een synthetisch progestageen dat je in diverse anticonceptiemiddelen aantreft waaronder de pil. Het hormoon laat het baarmoederslijmvlies slinken waardoor een eitje zich er niet in kan nestelen. Daarnaast zorgt het stofje ervoor dat het baarmoederslijmvlies taai en dik wordt. Gevolg? Voor zaadcellen is het moeilijker om door te dringen en een eitje te bevruchten.

Hormoonspiraal is populair

De hormoonspiraal is al jarenlang erg in trek als anticonceptiemiddel in Nederland. Vrouwen die de pil niet goed verdragen en zich er niet fijn bij voelen zien het spiraaltje vaak als goed alternatief. Volgens CBS-cijfers gebruikt zo’n 12% van de vrouwen tussen de 18 en 50 jaar het spiraaltje². En dat aantal neemt jaarlijks toe. De populariteit dankt het spiraaltje onder andere aan zijn betrouwbaarheid. Het beschermt vrouwen gedurende 5 jaar tegen zwangerschap. Het gebruik ervan is erg betrouwbaar. Het aantal ongewenste zwangerschappen ligt op ongeveer 0,1%. Daarnaast blijft bij veel vrouwen tijdens het gebruik ervan de menstruatie uit. Velen ervaren dat als een prettige bijkomstigheid.
Verder staat het anticonceptiemiddel bekend om het feit dat het hormoon alleen lokaal, in de baarmoeder, wordt afgegeven. Ook daarom kiezen nogal wat vrouwen voor een spiraaltje. Echter volgens het recente Erasmus MC onderzoek klopt die veronderstelling niet. De hormonen die het spiraaltje afgeeft, oefenen ook invloed uit op de rest van het lichaam. Van de pil is dat overigens al langer bekend. Daar kom ik aan het eind van dit artikel nog even op terug. Hieronder ga ik allereerst verder in op de bijwerkingen die het hormoonspiraaltje heeft op de gezondheid van vrouwen.

Hormoonspiraal: bekende én nieuwe bijwerkingen

Dat het spiraaltje bepaalde bijwerkingen heeft, is an sich geen nieuws. Zo vermeldt het Nederlands Huisartsen Genootschap³ en ook de bijsluiter van het bekende Mirena-spiraaltje⁴ een lijst met mogelijke bijwerkingen, namelijk: pijnlijke borsten, hoofdpijn, acne, haaruitval, goedaardige cysten, depressieve klachten en ontstekingen van de vagina of schaamlippen.
Echter? De recent ontdekte bijwerkingen plaatsen het spiraaltje in een geheel ander daglicht.

Nieuwe onderzoeksresultaten effecten hormoonspiraal

Aan het onderzoek van het Erasmus MC namen in totaal 210 vrouwen deel. De onderzoekers van het medisch centrum onderzochten onder andere specifiek hoe vrouwen met een spiraal lichamelijk op een stresstest reageren. Immers, bekend is dat langdurige en chronische stress kan leiden tot psychische aandoeningen als een depressie en concentratieproblemen. Hieronder de belangrijkste onderzoeksuitkomsten betreffende de hormoonspiraal.

Meer cortisol

De deelnemende vrouwen aan het Erasmus MC onderzoek ondergingen een stresstest. Tijdens deze test werd gekeken naar de cortisolwaarden. Cortisol is een stresshormoon dat je bijnieren produceren elke keer als je stress ervaart. Heb je daar langdurig last van? Dan beïnvloedt dat allerlei lichaamsprocessen negatief. En wat blijkt uit de stresstest? De vrouwen met een spiraaltje lieten veel hogere cortisolwaarden zien dan de vrouwen die aan de pil zijn of een natuurlijke menstruatiecyclus hadden.
Om de cortisolwaarden te bepalen, werd niet alleen het stresshormoon in het bloed en speeksel gecontroleerd. Ook naar de hoeveelheid stresshormonen in het hoofdhaar werd gekeken. De reden daarvoor is dat stresshormonen in het haar geen momentopname zijn. Afhankelijk van de haarlengte kan worden nagegaan hoeveel stress iemand maanden of jaren geleden heeft ervaren. Bij de vrouwen die een hormoonspiraaltje gebruiken hebben de onderzoekers een verhoogd hoofdhaarcortisolniveau geobserveerd. En dat wijst volgens de onderzoekers op langdurig hogere cortisolspiegels.

Hogere hartslag

Vervolgens bleek dat vrouwen met een spiraaltje een aanzienlijk hogere hartslag hebben. Hun hart sloeg gemiddeld meer dan tien slagen per minuut hoger dan van vrouwen die de pil slikken of niks gebruiken.

Conclusie onderzoek hormoonspiraal

De belangrijkste conclusie van de onderzoekers is dat het de effecten van het spiraaltje niet uitsluitend lokaal zijn terwijl dat wel in de bijsluiter staat en ook door huisartsen en gynaecologen wordt aangegeven. Vervolgens stellen de onderzoekers dat de verhoogde stressrespons – en dus hogere cortisolwaarden – mede door de effecten van het hormoonspiraaltje op de hersenen ontstaat. Dat is zorgelijk, want langdurige stress kan tot psychische aandoeningen leiden, zoals ik hierboven al schreef.

Meer onderzoek naar rol hormonen in anticonceptie

Het Erasmus MC onderzoek naar de effecten van de hormoonspiraal op de gezondheid van vrouwen staat trouwens niet op zich. Het afgelopen jaar deed een Deens onderzoek⁵ ook het nodige stof opwaaien. Dit onderzoek – uitgevoerd aan de Universiteit van Kopenhagen – legde namelijk een verband tussen hormonale conceptie, waaronder de pil, en depressie. De Deense onderzoekers analyseerden de gegevens van één miljoen vrouwen in de leeftijd van 15 tot 34 jaar. Ontdekt werd dat vrouwen die de combinatie pil slikten met oestrogeen en progestageen 23% meer kans liepen op de diagnose depressie van een psychiater. Vrouwen die de minipil namen hadden vervolgens 34% meer kans.

Over de bijwerkingen die het gebruik van de pil met zich meebrengt en de invloed die de hormonen op je lijf hebben, is de laatste jaren steeds meer bekend geworden en geschreven. Getuige ook een overzichtsartikel in NRC Handelsblad eerder dit jaar⁶. Zo kan het leiden tot gewichtstoename en vocht vasthouden tot minder zin in seks hebben en humeurig worden tot zelfs depressief.

Dat alles verbaast prof. dr. Bart Fauser, die als gynaecoloog aan UMC Utrecht is verbonden, niets. Hij pleit al jaren voor een alternatief op de anticonceptiepil. In het recente aprilnummer van Glamour⁷ zegt hij: “Hormonen hebben invloed op je hele lijf. Kijk bijvoorbeeld naar vrouwen die in de overgang zitten: er treden veranderingen op in de huid, spieren, brein, botten, libido en hart- en vaten. Het is dan ook niet meer dan logisch dat de hormonen die in de anticonceptiepil zitten ook voor bijwerkingen zorgen. Zeker omdat het ook nog eens farmaceutisch gemaakte hormonen zijn, dus niet geheel gelijk aan de eigen hormonen.”

En dat er aan onder andere de pil en hormoonspiraal nadelen kleven, lijkt steeds meer door te dringen. Want, de wetenschap zit wat betreft het ontwikkelen van nieuwe en schonere anticonceptie niet stil. Zo maakten onderzoekers van de Universiteit van Californië in Berkeley⁸ onlangs bekend een nieuw anticonceptiemiddel op het spoor te zijn. Een plantaardig middel dat een zwangerschap zou kunnen belemmeren.

Heb jij ervaring met de hormoonspiraal? Je bevindingen lees ik graag. Je kunt je reactie hieronder geven. Wil je meer weten over de overgang? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang

Bronnen:
1. http://www.psyneuen-journal.com/article/S0306-4530(16)30998-2/fulltext
2. https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2014/25/gebruik-pil-daalt-spiraaltje-wint-terrein
3. https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-anticonceptie
4. https://db.cbg-meb.nl/Bijsluiters/h16681.pdf
5. http://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2552796
6. https://www.nrc.nl/nieuws/2017/03/31/pil-kan-leiden-tot-depressie-of-lager-libido-7798499-a1552785
7. https://www.glamour.nl/beauty/body/artikel/moeten-we-stoppen-met-de-anticonceptiepil
8. http://news.berkeley.edu/2017/05/15/folk-contraceptives-lead-researchers-to-drugs-that-block-fertilization/

Over de schrijver
miranda
Door

miranda

op 24 Jul 2017

Ik had een mirena spiraal en kreeg inderdaad meer stress en werd depressief en zeer onrustig een heel ander mens dus heb het na een jaar laten verwijderen.

Mirjan Mom
Door

Mirjan Mom

op 24 Jul 2017

Ik heb al 19 jaar de mirena spiraal! Nergens last van... nooit meer ongesteld geweest ! Aanrader. Mijn dochter heeft hem nu ook een jaar en ook geen klachten..

Herma
Door

Herma

op 24 Jul 2017

Vanaf 1997 heb ik deze mirena-spiraal. In deze 20 jaar heb ik geen bijwerkingen ervaren. Mijn hartslag is 66. Ik doe mee met een onderzoek LifeLines van het UMCG. Zij doen ook onderzoek naar het cortisolgehalte in de hoofdhaar. Helaas worden deze gegevens niet vrijgegeven. Ik heb wel eens stress ervaren maar kan dus niet vastellen dat het met de mirenaspiraal te maken heeft.

Liz
Door

Liz

op 24 Jul 2017

Na plaatsen van de Mirena spiraal kreeg in zo ongeveer alle bijwerkingen die online staan (dat zijn er meer dan op de bijsluiter!) waaronder continue vloeien, hoofdpijn en haaruitval. Toen ik waarschijnlijk agv de Mirena ook nog endometriose kreeg heb ik acuut spiraal laten verwijderen

Marina
Door

Marina

op 24 Jul 2017

Ik heb 10 jaar een Mirena spiraal gehad, geen klachten. Sinds deze is verwijderd wel veel overgangsklachten

Nathalie
Door

Nathalie

op 24 Jul 2017

Ik heb nu bijna een jaar een spiraal, dit om te kijken of mijn heftige PMS syndroom minder zou worden. Helaas ben ik meer prikkelbaar en voel me meer gestrest. Ook ben ik veel in gewicht aangekomen. Ik laat hem na mijn vakantie verwijderen en dan nooit geen spiraal meer voor mij.

Daphne
Door

Daphne

op 24 Jul 2017

ik gebruik mirena al 10 jaar. geen idee of ik nu meer gestresst ben dan daarvoor. Vraag me echt af of we ons daar zo bewust van zijn. en ja dat er gevolgen zijn als jhe een synthetisch hormoon, in welje vorm dan ook, gebruikt lijkt mij logisch. slik ook al jaren Thyrax, ook niet iets om blij van te worden. en dan ook nog in overgang ..... zou heel graag meer natuurlijke weg willen bewandelen, maar helaas die is er niet 😓

astrid fransen
Door

astrid fransen

op 24 Jul 2017

ik heb ook het mirena spiraal ben super tevreden ik ben bijna 57 ,heb hem nodig ivm overdadige bloedverlies n hij blijft zitten tot 2019 ,ik loop onder controle van een geanecoloog moet 18 augustus weer heen stress heb ik niet hartslag is normaal ,want die word elke 3 maanden gecontroleerd

Angélique Boelhouwers
Door

Angélique Boelhouwers

op 24 Jul 2017

Intussen heb ik al voor de derde keer een mirena spiraal! 16 jaar dus! Ik heb nooit geen problemen ondervonden! Zit juist in een luxe positie dat ik al jaren geen menstruatie meer heb! Die onderzoeken kloppen voor mij in het geheel niet! Ben nu bijna 51j en werk fulltime, sport ook nog eens! Af en toe een opvlieger maar niet zeuren dat hoort erbij! Dus helaas Ria geen negatieve reactie

Margret
Door

Margret

op 24 Jul 2017

Het is wel duidelijk aan de reacties te zien dat het niet voor iedereen geld of duidelijk is. Natuurlijk ligt dat voor iedereen anders, of zullen ze over een paar jaar zeggen; dus toch! Vanwege endometriose en het niet kunnen slikken van de pil (migraine), ben ik over gegaan op de Mirena spiraal. Dat was zo'n 10 jaar geleden. Eind 2010 heb ik epilepsie gekregen. In het ziekenhuis ontdekte ze ook dat mijn bloeddruk veel te hoog was. In eerste instantie dachten ze dat dat aan de aanval lag. Begin 2011 kreeg ik weer een aanval. Wederom naar het ziekenhuis en toen bleek mijn bloeddruk nog te hoog te zijn. Na een MRI scan ontdekte ze witte vlekjes in mijn hersenen. Dat was afkomstig vanwege waarschijnlijk te lang een te hoge bloeddruk. Sindsdien heb ik medicijnen voor epilepsie en hoge bloeddruk. Stiekem heb ik vorig jaar mijn hogebloeddruk pillen een tijdje niet geslikt en na controle bleek ik wederom een te hoge bloeddruk te hebben.Toch voel ik mij al die jaren veel te gestressd. Sinds een jaar kom ik elke 2 weken bij (eerst fysio, manueel en nu osteopaat). Ik heb een frozen schoulder en daar komt niemand doorheen. Ook heb ik fybromyalgie en dus migraine. Een paar maand geleden vertelde ik de osteopaat dat mijn spiraal eruit ging, want ik ben 52 en dan was het waarschijnlijk niet meer nodig. Dit zou ik doen bij mijn gynaecoloog. Mijn osteopaat was benieuwd hoe ik er op zou reageren, wanneer deze uit mijn lichaam was. Later bleek dat ze in eerste instantie dacht aan een koper spiraal. Daar was wel van bekend dat dat voor vele vrouwen onprettig was op zijn zachts gezegd. Zij was benieuwd of ik een reactie zou krijgen. Een jaar lang komt ze niet door mijn klachten heen. Nu ik hem eruit heb laten halen is er iets aan het veranderen in mijn lichaam. Toen ik het spiraaltje nog maar net had, kreeg ik alleen maar meer bloedingen. Ik moest gewoon afwachten. Dat zou wel een keer stoppen. En ja, dat deed het naar 3 jaar dan ook. Ik zal je niet vervelen met nog meer klachten/aanwijzingen, maar ik heb nu zeker achteraf het idee, dat mijn lichaam behoorlijk is gevecht is geweest met deze spiraal. Het hoorde niet in mijn lichaam en het vocht er tegen. Ik begin steeds meer aanwijzingen te zien dat ik wel problemen heb gehad met deze spiraal. Waarschijnlijk ben ik daar wel gevoelig voor. Dus ik was ook verbijsterd door het nieuws, maar de puzzelstukjes gaan bij mij nu wel vallen.

Truus
Door

Truus

op 24 Jul 2017

Ik heb ruim 14 jaar de Mirena spiraal gehad, ZONDER klachten. Het enige wat vervelend was was het plaatsen, maar dat was dan ook alles!

Claudia
Door

Claudia

op 24 Jul 2017

Zoals met alle medicijnen, er zijn bijwerkingen soms veel soms weinig. Mensen reageren allemaal anders en om nu met een onderzoek bij 200 vrouwen een enorme groep zeer tevreden dames aan het twijfelen te brengen of ze wel een goede keus hebben gemaakt vind ik zeer bedenkelijk. Helaas zijn er weinig "fijne" anticonceptiemiddelen. Ongewenst zwanger worden is ook een groot risico! Het is goed om onderzoek te doen maar de conclusies worden m.i. veel te vroeg naar buiten gebracht. Hoop dat dit een aanleiding is voor onderzoekers om betere middelen op de markt te brengen dan levert het nog iets op tenminste.

Margret
Door

Margret

op 24 Jul 2017

Helaas was het voor mij niet zo, dat ik tevreden was. Er is nooit een antwoord gegeven op mijn klachten al die jaren. En de hormoon zou niet verder in mijn lichaam komen dan bij mijn baarmoeder. Dat is nu bewezen dat dat niet het geval is. Dus dat zijn feiten. Ik kon kiezen uit mirena spiraal of mijn baarmoeder eruit. Ik koos voor de Mirena. Het gaat niet om simpele bijwerkingen. De werkelijke werking klopte niet. Daar is een grote fout mee gemaakt. Voor een neurologische patiënt als ik is dat essentieel. Lees hormonen en migraine en hormonen en epilepsie. Dat ik migraine heb dat is tot daar aan toe. Hormonen verergeren dat bij mij. Maar epilepsie had ik voor 2010 nog nooit gehad. En men kon ook nooit verklaren waarom ik het heb. Ik begin nu wel te denken dat mijn triggerpoint de hormonen zijn. Maar net als dat ruim 30 jaar geleden werd dat ontkent bij de pil. Nu wordt het wel erkent. Dus...

Marion koops
Door

Marion koops

op 24 Jul 2017

Ik had ook een mirena spiraal en vond dat ik er van groeide. Wel 5 kilo. Volgens de huisarts kon dit niet. Maar ik vond dat het wel van de spiraal kwam.

Agnes
Door

Agnes

op 18 Feb 2022

Wat voor supplementen raden jullie aan bij de aanvang van je overgang? k koop meestal al mijn supplementen online via https://www.flinndal.nl maar ik vraag me af of je dan ook extra kunt aankomen van supplementen?

Malou
Door

Malou

op 24 Jul 2017

Ik heb de Mirena-spiraal ook 10 jaar gebruikt, nooit ergens last van gehad. Minder heftige menstuaties; kortom: ideaal! Ik werd er ook niet zwaarder van (door de pil, die ik daarvoor had, was ik wel iets zwaarder).

Lia Schildmeijer
Door

Lia Schildmeijer

op 27 Jul 2017

Ik heb 10 jaar lang de Mirena spiraal gehad, geweldig. Na het plaatsen ben ik niet meer ongesteld geweest en mijn maandelijkse ongemakken waren verdwenen. Na jaren maandelijks, hoofdpijn, buikpijn, rugpijn en stemmingswisselingen, te hebben ondergaan. Voor mij was het een verademing en ik kan het iedereen aanraden. Wanneer je kijkt naar de verschillende anticonceptie middelen is er niet 1 die gezond is.

Corine
Door

Corine

op 06 Aug 2017

Mijn hevige menstruaties waren verdeeld het gehele jaar.Daar werd ik niet vrolijk van en voelde me onzeker.Spiraal eruit gehaald.Toen na 5 heftige bloedingen met bonken en toestanden die plots kwamen aanzetten..vast herkenbaar.Hoera de overgang? Toen in aanmerking de NovaSure behandeling te doen.Na 4 mnd en nu een jaar verder ben ik helemaal "schoon"! En happy! :-) ook geen last van overgangsklachten (niet dat ik weet)

Christel
Door

Christel

op 06 Aug 2017

Ik had tijdens mijn spiraaltijd geen last nimmer van hevige buikpijn f migraineaanvallen. Op de moment dat die klachten terug kwamen wist ik dat de tijd bijna om was en ik nieuw moest laten steken. Heb er 14j goed mee geweest. Hebben nu wel kleine cyste in de borst ontdekt. Gelukkig goedaardig. Nu in de overgang en alleen last van gehad van hevig zweten. Tot een klein pilletje de oplossing was.

Moniek
Door

Moniek

op 06 Aug 2017

Nu ik het filmpje terug ga draaien heb ik vanaf het moment dat ik een merenaspiraal heb gekregen, nu 6,5 jaar geleden ook hoge bloeddruk. Slik sinds die tijd medicijnen ervoor. Maar verder geen klachten en geen menstuatie meer. Heb spiraal er paar maanden geleden eruit laten halen omdat ik pijnklachten had in mijn onderbuik. Deze zijn nu over. Ik ga nu toch eens proberen mijn medicatie voor hoge bloeddruk af te bouwen. Wie weet...

flower
Door

flower

op 06 Aug 2017

Heb een mirena als sinds 1997. Ideaal !! geen klachten.

Mimi
Door

Mimi

op 08 Aug 2017

Ik heb nu bijna een jaar de hormoonspiraal en overweeg het er weer uit te laten halen ivm kort lontje, snel in de stress en gewichtstoename. Maar wat is een gezond alternatief (anticonceptie middel)? Ik ben 47 jaar.

An
Door

An

op 23 Aug 2017

Graag zou ik van julle eens willen horen of er mensen zijn die hem na 15 jaar eruit hebben gehaald en wat voor klachten ze toen hadden. Ik ben 49. Ik denk met mijn klachten volop in de pre-overgang. Geen opvliegers, maar wel drie van de 4 weken ziek/zwak en misselijk (migraine, hoge spierspanning, stress, angsten, druk op mijn maag, algehele malaise). ik denk erover hem eruit te laten halen, maar ik durf niet goed. Heb geen zin in nog meer kwalen. Als de mirena voor mij bijna is uitgewerkt na 3 jaar, voel ik dat goed aan verhoging van de klachten. Dan laat ik snel een nieuwe plaatsen, maar dat brengt dan weer even andere klachten met zich mee. Ik weet dat het bij iedereen anders is, maar ik hoor toch graag wat meer hierover. Er is weinig te vinden op internet over klachten na verwijderen. Dank jullie wel alvast

Ingerid
Door

Ingerid

op 30 Aug 2017

Heel wat herkenbare verhalen hier. Heb zelf nu 8 jaar mirena spiraaltje. Ben nu 53 jaar en krijg veel opvliegers nu. Ben al meer dan jaar niet ongesteld geweest. Want ook met spiraaltje werd ik dat nog, alleen zonder heftige krampen of stemmingswisselingen. Heb wel nog steeds veel migraine. Krijg daar bètablokker voor, maar dan nog komt de migraine nog wekelijks erdoorheen. Weet niet goed of ik spiraaltje zal verwijderen of niet. Worden de klachten dan weer erger, of nemen ze juist af. Als ik de reacties hier zo lees is er niet echt een antwoord op. Ik ga maar met mijn huisarts weer overleggen.

Karin
Door

Karin

op 05 Oct 2017

Ik heb 10 jaar de Mirena gehad en heb in die tijd nooit meer last gehad van ongesteldheid. Ik vond het heerlijk zonder die bloedingen. Ik hoopte zo de overgang door te komen. Ik heb in die jaren wel heel veel klachten gehad waarvan ik nu pas weet dat ze van de Mirena komen door de vele blogs daarover. Ik heb erg last gehad van hartkloppingen( ook s' nachts!),angsten, hyperventilatie, gewrichtspijn, tintelingen en doof gevoel in armen, slecht slapen, ,erge stress, onrustig gevoel en 2 keer een depressie. Bij psycholoog geweest. Het loste weinig op voor mij. Ik dacht dat het hoorde bij de overgang ik ben nu 51. Al jaren vraag ik mij af waarom ik me zoo vervelend voel en wat ik eraan kan doen om me eindelijk eens wat beter te voelen. Totdat ik 3 weken geleden iom mijn huisarts de Mirena heb laten verwijderen, wie weet zou ik me daardoor wat beter voelen. Vanaf dag 1 waren mijn hartkloppingen over! Ook voel ik mij rustiger en slaap ik beter. Gewrichtspijnen zijn ook over. Het schijnt dat het wel een paar maanden duurt voordat dit nep hormoon uit je bloed is maar voor mij nooit geen hormonen of spiraal meer!

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 05 Oct 2017

Karin, dank je wel dat je dit wilt delen. Ik denk dat velen hier baat bij hebben.

Kim
Door

Kim

op 01 Nov 2017

Ook ik heb sinds 2003 een mirenaspiraal laten plaatsen. Ik heb echter in 2000 een CVA gehad na het nemen van een te zware anticonseptiepil "Diane", die ondertussen uit de handel genomen is. Op advies van mijn gynaecoloog die zei dat dit het "gezondste" was voor mijn lichaam. Heb deze spiraal nu dus 14 jaar. Het nooit meer ongesteld zijn is een zaligheid, maar als ik deze verhalen lees, moet ik toch ook toegeven dat ik mijzelf herken... Het verlaagd libido, humeursschommelingen, verhoogde stress, onrustig zijn, hyperventilatie,... allemaal dingen waar ik toch meer last van heb als vroeger. Alleen bij mij de vraag: Komt dit door de combinatie van "kinderen,fulltime job, huishouden,..." of door mijn Mirena-spiraal? Ik ga het zeker en vast eens overleggen met mijn gynaecoloog.

Marit
Door

Marit

op 14 Dec 2017

Ik ben nu bijna een jaar van de Mirena verlost. Vijf jaar lang een steeds ernstiger wordende lijst van klachten. Die geen enkele arts in al die tijd in verband bracht met de Mirena. Pas toen er bij mij een lichtje ging branden en ik zelf onderzoek ging doen, begreep ik ineens waarom ik me op zoveel manieren belabberd voelde. En zelfs toen ik met de resultaten van mijn eigen onderzoek naar de gynaecoloog stapte, keek die me aan alsof ze water zag branden. En wéér kreeg ik datzelfde verhaal : dat de hormonen alleen lokaal werkten, en dat mijn klachten onmógelijk door het spiraal konden komen. Maar ik had er genoeg van : dat ding moest eruit, meteen. De beste beslissing die ik in jaren genomen heb. Nog steeds niet klachtenvrij, maar langzaam krabbelt mijn lijf op. Wat een rotding.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 15 Dec 2017

Hoi Marit, dank voor het delen. Wat een heftige reacties lees ik van mensen.

Laura
Door

Laura

op 19 Dec 2017

ik heb nu 15 jaar de mirena gehad en al 15 jaar geen menstruatie...heerlijk...Nu wilde ik weer een nieuwe mirena laten zetten maar de gyneacoloog wil dit niet want volgens hem ben ik in de overgang en dus is de mirena overbodig geworden. Volgens hem heb ik nu juist klachten omdat ik sommige hormonen 'dubbel' heb, van de mirena en door de overgang. Dus nu is er de twijfel, de mirena verwijderen (maar wat gaat er dan allemaal geuren...) of de mirena nog maar even laten zitten want hij zegt dat die minstens 7 jaar werkt en niet 'slechts' 5 jaar...Ik zit niet echt te wachten op menstruaties, maar misschien zit ik al in de menopauze...

Karin
Door

Karin

op 14 Jan 2018

5 jaar de prikpil gehad en sinds maart 2016 de mirena spiraal. Naar plaatsing van de mirena spiraal vloei ik iedere dag, ben erg onzeker geworden en gevoelig voor allerlei prikkels. Aankomende dinsdag gaat de spiraal eruit en ga ik 3 maanden zonder anticonceptie leven. Hopelijk wordt ik weer "de oude". Indien herkenning graag reactie!

Kelly
Door

Kelly

op 17 Jan 2018

Ik heb nu een dik jaar een mirena spiraal. Op zich ben ik er wel tevreden over. Mijn menstruatie blijft grotendeels uit en ik heb geen hevige buik- en rugpijn meer. Maar er zijn wel andere klachten in deplaats gekomen. Mijn huid is een ramp. Heel veel verstopte poriën, een droge jeukende huid. Mijn haarverlies is 17 maanden na mijn bevalling en 2 vitaminenkuren later nog steeds niet voorbij. Ik ben vandaag een echo gaan laten maken van mijn borsten, omdat ik er zo vaak pijn aan heb dat ik dacht aan een gezwel. De huisarts dacht aan een fibro adenoom. De radioloog heeft niets gevonden. Het was waarschijnlijk klierweefsel. Ik kan alleen nog maar bedenken dat dit van het spiraal komt. Het is dezelfde pijn die ik vroeger voelde tijdens mijn eisprong of de stuwing tijdens borstvoeding. Over mijn gemoed durf ik me niet echt uitspreken. Ik ben sowieso een heel emotioneel iemand. Toen ik mijn spiraal pas had, kon ik soms wel wat sneller mijn geduld verliezen. Heeft het er iets mee te maken? Ik weet het niet. Dit spiraal mag zijn tijd uitdoen als er geen verdere klachten bijkomen, maar als de periode om is, denk ik niet dat ik nog een nieuw laat plaatsen.

Deeske
Door

Deeske

op 11 Mar 2018

Na plaatsing van mirena spriraal eerste 3 jaar alleen maar ellende, bloedingen krampen, despressief, stemmingwisselingen met woedeaanvallen waar ik zelf bang van werd, na 3 jaar werd het minder, en beleven de bloedingen helemaal weg, wat een genot. 2 jaar later een nieuwe mirena laten plaatsen en jawel hoor de ellende begon weer overnieuw, depressief gevoel, woedeaanvallen etc. Enigeste voordeel menstruatie bleef weg, ik mijn verhaal gedaan bij huisarts, alles werd van tafel geveegd, het kon niet het zat tussen me oren, afijn na 7,5 jaar de mirena laten verwijderen en nieuwe laten plaatsen, nu 4 maanden verder en r helemaal klaar mee, ik voel me wederom depri, heb stemmignswisselingen, kortom ik ben helemaal klaar met dat onding. Gelukkig gaat dat monster zoals ik het noem er eind van de week uit! Ik voel me volledig verkeerd voorgelicht, ruim 12 jaar van kastje naar de muur gestuurd tot nu dan, ik kwam bij gyn en vertelde mijn vermoeden en ze bevestigde het meteen!

Tamara
Door

Tamara

op 23 Mar 2018

Jeetje, ik dacht dat ik de enige was. Sinds ik de mirena spiraal heb ben ik depressief. Ik heb enorme stemmingswisselingen. Echt verschrikkelijk. Ik ben een naar mens ervan geworden. Soms een weekje dat het ok is, maar vervolgens weer ellende. Ik bloed nog altijd heel veel tussendoor en heb erg veel last van hartkloppingen. Maandag gaat mijn spiraal eruit. Nooit meer!

Julia Bos
Door

Julia Bos

op 27 Mar 2018

Na 25 jaar de Microgynon pil te hebben geslikt ben ik overgestapt op de Mirena spiraal. Ideaal, ik werd nooit meer ongesteld. Ik heb nu voor de 2e x een Mirena spiraal. Deze moet er dit jaar helaas uit. Ik zie er wat dat betreft tegenop om hem te laten verwijderen, want dan komt die onzekerheid weer terug dat je ineens kan gaan vloeien. Ik ben al wel jaren depressief, hou vocht vast, en ben sinds 3 jaar in de overgang en wel bijna 10 kilo gegroeid, hierdoor kom ik steeds meer in een isolement. Ik kom nergens meer en onderneem niets meer. Ik voel mij al jaren niet happy, altijd rugpijn en heb erg last van wisselende stemmingen, vier geen enkele feestdag en ga nergens meer heen en vakanties doe ik ook niet meer aan. Ik kan mij domweg niet ontspannen. Ik ben tegen medicijnen en doktoren dus ik modder maar wat aan....

Margreet
Door

Margreet

op 02 May 2018

2-5-2018 Gisteren de Marena spiraal weg laten halen. Ik ben 56 en heb hem een half jaar gehad, in dat halve jaar kreeg ik allerlei klachten die ik nooit heb gehad. eEen aantal ontstekingen,vaginaal,longontsteking,ziek terwijl ik dat eigenlijk niet ken. Aambeien, en ga zo maar door. Al gauw dacht ik, eruit met dat ding, maar het zat zo hoog dat dit niet makkelijk kon, gisteren en Nova Sure gehad, het wegbranden van je slijmvliezen. Viel erg mee en heb er nauwelijks last van. Voor mij nooit meer zoiets in mijn lijf.

es
Door

es

op 14 May 2018

ik ben er niet blij mee ik een mirena en heb elke keer als ik ongeteld woord heftige bijkpijn en zweten of zelfs bijna moeten overgeven om dat ik de pijn niet mee kan hendelen pijn stiling werk ook niet altijd als ik het in neem ik weet nu niet of ik hem moet verwijderen of niet ik kan er zo niet langer tegen

A de Jong
Door

A de Jong

op 13 Jul 2018

Mirena lijkt fantastisch, maar ik begin nu te twijfelen. Recent is de diagnose AD(H)D/ASS bij mij vastgesteld. Ik kan mij nog steeds niet helemaal verbinden met deze diagnose. Ik wil nu toch nog uitzoeken of mijn mirenaspiraal hier ook iets in betekend. Na het lezen van het onderzoek over de cortisolwaarden en mirena gebruik heb ik zoiets dat wil ik wel testen. Heb al jaren last van onrust, onrust in mijn hoofd. Depressieve gevoelens. Hogere stress lijdt tot onrust en gejaagdheid prikkelbaarheid,snel overprikkeld en ongeleid gedrag. Dit is ook terug te lezen in het onderzoek. Ik herken het. Zeker weten doe ik het (nog) niet. Ik heb het al eens aangekaard bij psychiater, en die lachte het weg. Leuk bedacht mevrouw. Ik ga het nu wel onderzoeken.

Melia
Door

Melia

op 02 Sep 2018

14 jaar hormoonspiraaltje gebruikt. Geen klachten, niet meer ongesteld, super tevreden en het heeft mij door groot deel van de overgang geholpen.

Flower
Door

Flower

op 02 Sep 2018

21 jaar een spiraaltje. Top ! Niet ongesteld ,geen bijwerkingen

Flower
Door

Flower

op 02 Sep 2018

21 jaar een spiraaltje. Top ! Niet ongesteld ,geen bijwerkingen

Lola
Door

Lola

op 18 Nov 2018

Ik ben door mirena overspannen geworden als gevolg ruim een jaar in de ziektewet. Nu bijna twee jaar na het verwijderen nog steeds niet de oude. Vooral rondom ovulatie en menstruatie heel onrustig gevoel en last van slapeloosheid. Wat mij betreft zou mirena van de markt gehaald moeten worden.

Kristien
Door

Kristien

op 13 Feb 2019

Ik kwam op deze site uit omdat ik na twee weken een mirena spiraal heb, moet constateren dat ik een pak erger transpireer. Elke dag mogen mijn shirt en trui in de was, daar waar ik er vroeger enkele dagen mee deed. Ik hoopte te kunnen lezen dat dit symptoom zou verminderen. De gynaecoloog sprak van een overgangsperiode tot zes maanden. Na het lezen van dit artikel leg ik ook de link tussen de werkstress die ik harder aanvoel als daarvoor. Ik geef het nog even tijd, maar ik ben nu extra alert.

JM
Door

JM

op 17 Jul 2019

Gebruik de Mirena spiraal al 14 jaar. Destijds spijt gehad dat ik niet eerder begonnen was met dit spiraaltje. Wegens hevige maandelijkse bloedingen die ineens stopten. Geweldig! Geen bijwerkingen. Nu word ik 59.. ik durf het spiraaltje, na bijna 10 jaar aaneensluitend te hebben gedragen, niet te laten verwijderen. Omdat ik niet weet wat er daarna kan gebeuren, dus stel ik het uit. Ik voel me nu goed. Wel iets minder zin in seks, dat zal wel normaal zijn.

Anna
Door

Anna

op 09 Aug 2019

Ik heb de mirena nu 2 maanden en hij bevalt me nu al prima. Ik heb geen heftige menstruaties meer al geen dat al een tijdje op en neer dan weer wel dan weer niet ect ect. Ik had totaal geen zin in seks was depri oververmoeid maar dat kwam allemaal van de bloedarmoede die ik had daar heb ik 2 maal een ijzer infuus voor gekregen dus dat is ook weer op orde. De eerste twee weken wat het druppeltjes maat bloeden en daarna was het weg en tot nu toe nog steeds weg heerlijk gewoon. ik ben weer actief ik heb er weer zin in ben weer helemaal mijzelf. Het enigste waar ikw el last van had was behoorlijke haaruitval maar dat kwam ook doormede de bloedarmoede. Ik vind het een uitkomst dit spriraal ik wilde er lang niet aan maar omdat ik steeds zo heftig bloedde moest het toch maar van komen dit ook doordat ik daardoor veel ijzer verloor en al eerder zo'n 6 jaar geleden ook al aan het ijzer moest. Had ik het maar eerder gedaan.

Sas
Door

Sas

op 13 Oct 2019

Ik heb sinds februari de spiraal vanwege veel bloedverlies tijdens de menstruatie. Kreeg bloedarmoede dus advies, een spiraaltje. Begin ging goed, bloeden werd minder tot nu bijna helemaal weg. Maar.... na 2 mnd erg prikkelbaar, depressief, onrustig, wist met mezelf geen raad. Na overleg met gynaecoloog, die zei dat we het in de gaten moesten houden, nog even aanzien. Heb toen advies ingewonnen bij goede drogist en stelde voor om vitamine B 6 te gaan slikken. Ik ging op vakantie en wilde zo niet de vakantie in gaan. De vitamine hielpen echt goed, voelde me stukken beter. 2 maanden later weer naar gynaecoloog en ervaring gedeeld dus doorgaan met spiraal. Toen 2 weken later ongeveer kreeg ik last van oorsuizen, en voelde me constant onder spanning staan , gestrest dus. Vooral in mijn hoofd en schouders. Later werd ik dagelijks wakker met erge rugpijn die pas later op de dag weer weg was. Dat is dus nu, ben naar huisarts geweest en overlegd en bloedgeprikt( morgen uitslag) maar als dat niets opleverd, " moet ik er misschien maar mee leren leven " zegt hij. Now way dus . De gynaecoloog zegt overigens dat het anders baarmoeder verwijderen wordt, ook dat wil ik nog niet, ik ben bijna 47, veel te jong lijkt me. Maar de spiraal gaat eruit want het wordt steeds erger in mijn hoofd en straks is het blijvend en ben ik verder van huis. Heeft er iemand ervaring met de NOVASURE methode? Deze schijnt ook te werken is alleen onomkeerbaar meen ik. Hoop dat iemand er iets aan heeft, maar voor mij geen hormonen meer.

Wen
Door

Wen

op 02 Nov 2019

Van alles gesprobeerd, pil, nuvaring en koperspiraal. Van ellende overal mee gestopt. Na de bevalling heftig bloedverlies. Na een jaar toch advies gyn om mirena te plaatsen. Moest een jaartje doorbijten ivm spotbloedingen maar wat een verademing! Niet meer elke maand een week heftige bloedingen en nog een week allerlei ellende van de eisprong. De eventuele bijwerking van de mirena neem ik voor lief, de weegschaal is voor mij doorgeslagen naar de mirena. Heb nu de 2e en alweer 8 of 9 jaar spiraal. Ben 43, ik zal de volgende zonder twijfel plaatsen.

Janneke
Door

Janneke

op 08 Jan 2020

@Anna, Sas en Wen: Lichamelijke ongemakken zijn een signaal van je lichaam dat er iets niet goed zit. Hevige bloedingen kunnen te maken hebben met oestrogeendominantie en tekorten aan voedingsstoffen. Anticonceptie is dan geen oplossing. Hormonale anticonceptie zorgt ook nog eens voor verlies aan vitaminen en mineralen en ondermijnt je hele gezondheid, waardoor op de langere termijn hoger risico op ernstiger klachten. Gebruik zelf onder andere natuurlijke progesteroncrème. Had geen hele hevige menstruatie maar hij werd wel lichter en korter van duur.

elisabeth
Door

elisabeth

op 15 Mar 2021

Reacties zijn lang geleden op dit blog. Maar toch zit ik met een aantal dingen en hoop dat er nog iemand (Ria?) haar licht over kan laten schijnen. Zit reeds 6,5 jaar met burnout klachten. Heb in 2005 mijn eerste kind gekregen, daarna ongeveer 9 mnd naar volle tevredenheid mirena gehad. Toen tweede kindje. Weer ongeveer 9 mnd naar volle tevredenheid mirena. Derde kindje volgde en 2 maanden na bevalling weer mirena. Weer tevreden. Merkte wel dat ik wat meer gestrest was, maar wat wil je met 3 kleine kids waarvan er eentje vaak naar het ziekenhuis moest. De keuze om thuisblijfmoeder te zijn was dan ook gauw gemaakt en dat beviel prima. Na onveer 5 a 6 jaar weer nieuwe spiraal. En toen ging het mis. Ik kreeg een burnout. Ongeveer een half jaar na plaatsing van de nieuwe mirena. Hyperventilatie, onrust, gejaagdheid, prikkelbaar, heel veel huilen, wanhoop, depressieve gevoelens, pijn in rug. Bijna elke ochtend werd en word ik wakker met giga onrust en hyperventilatie. Soms ook midden in de nacht. Al dit soort symptomen kwamen voorbij. Aan de antidepressiva, in therapie, yoga, ademoefeningen en ontspanning, van alles geprobeerd. Volgens artsen kon het niet te maken hebben met mirena. Dus vorig jaar weer een nieuwe laten plaatsen. Ik schrik van de diverse blogs en reacties die ik nu lees. Zou het dan toch....? Ik vind het zo gek dat ik eerst geen rare reacties en bijwerkingen had in de eerste paar keren dat ik mirena gebruikte. En nu wel... Ik begin nu te twijfelen. Ik ben 44 en soms denk ik in de pre overgang te zijn. Nachtzweten, stemmingswisselingen, spier- en gewrichtspijn en hele korte en lichte cyclus van 3 weken ondanks gebruik van mirena. In de tijd dat ik het tussen de zwangerschappen gebruikte, werd ik niet meer ongesteld. Nu verwacht ik niet dat als ik de mirena toch laat verwijderen, dat ik direct van alle klachten af ben. Ik heb ook wel echt een burnout gehad en de afgelopen jaren gemerkt dat ik door de therapie, yoga en gezonder eten wel vooruit ben gegaan en dat de klachten wat zijn verminderd, maar over....nee, dat zijn ze helaas niet. Zijn er nog meer manieren om er achter te komen of mirena te maken heeft met de klachten? Las iets over meer cortisol in bloed, haar en speeksel? Ik hoop dat degenen met klachten in de reacties boven mij er ondertussen vanaf zijn. En dat de dames die geen klachten hebben, dit vooral zo mogen houden. Ben oprecht blij voor diegenen! Alvast bedankt voor een reactie.

Helene
Door

Helene

op 02 Nov 2022

Ik heb 15 jaar het mirena spiraaltje gehad. Hier altijd super tevreden iver geweest. Arts gaf toen aan op het moment dat ik in de overgang kwam dat het mij met het mirena spiraaltje kon helpen. Maar helaas kan ik dit niet zeggen. Veel opvliegers

Reactie plaatsen