Chlorella: 10 voordelen van deze krachtige en natuurlijke detox ontgifter

Chlorella: 10 voordelen van deze krachtige en natuurlijke detox ontgifter

De groene micro-alg chlorella staat al een flink aantal jaren te boek als superfood en wordt ook wel ‘Jewel of the East’ genoemd. Want, volgens wetenschappers wereldwijd is de groenalg een van de meest complete voedingsbronnen. Het werd zelfs ooit gezien als de oplossing voor de wereldvoedselschaarste. Maar dat niet alleen. Het heeft ook een ontgiftende en helende werking waardoor het bij allerlei gezondheidsklachten en aandoeningen verlichting biedt. Ontdek wat chlorella is en welke wetenschappelijk bewezen gezondheidsbevorderende effecten het zoal heeft.

Download mijn gratis hormonengids inclusief 12 lekkere recepten.

Inhoudsopgave:

Wat is chlorella?

Werking chlorella

Heeft chlorella bijwerkingen?

Gebruik en dosering chlorella

Wat is chlorella?

Chlorella is een ééncellig groenalgje en leeft van nature in tropische zoetwateromgevingen. Het groene plantje is al stokoud. Het stamt namelijk af van de zogenaamde eukaryote organismen die ruim 2 miljard jaar geleden op aarde ontstonden. Toch werd de zoetwateralg pas in 1890 geïdentificeerd door de Nederlandse microbioloog dr. Martinus Beijerinck. Hij slaagde er dankzij de komst van de microscoop in het minuscule groene algje met het blote oog te bekijken. Immers, de ééncellige groenalg heeft een diameter die varieert van 2 tot 10 micrometer.

Vervolgens duurde het nog bijna een halve eeuw tot wetenschappers ontdekten dat chlorella een rijke voedingsbron is. Het micro-algje zit namelijk bomvol essentiële voedingsstoffen. Zo bevat het vitamines (uitgezonderd vitamine D), voedingsvezels, alle aminozuren, veel mineralen, enzymen, vetzuren (een hoog omega 3-gehalte), essentiële suikers, eiwitten, sporenelementen en antioxidanten.

Zowel kort voor de Tweede Wereldoorlog als in de jaren 50 en 60 vorige eeuw is er veel wetenschappelijk onderzoek verricht naar chlorella en geëxperimenteerd met kweekmethodes.

Indertijd werd gedacht dat het groene algje het antwoord was op de voedselvoorziening van de snelgroeiende wereldpopulatie. Want, het plantje waaruit de alg groeit heeft een zeer korte reproductiecyclus; elke 20 uur verviervoudigt het zichzelf. Alleen bleek het kweken en oogsten van het zoetwaterwier stukken lastiger en duurder dan verwacht. Bovendien ontdekten algenonderzoekers dat de zoetwateralg onverteerbaar bleek voor de menselijke spijsvertering vanwege de harde celwand.

Vervolgens raakte de chlorella wat in de vergetelheid. Pas nadat de Japanner Nakayama in 1975 erin slaagde de celwand van de micro-alg te ‘kraken’, begon het aan een opmars als natuurvoedingssupplement met geneeskrachtige werking.

Anno nu zijn supplementen van het zoetwaterplantje in Japan het meest verkochte gezondheidsbevorderende voedingsmiddel. Daarnaast wordt het onder andere ook toegepast in cosmetica en als biobrandstof gebruikt. De groene micro-alg wordt gekweekt in grote ondiepe kweekbassins in diverse Aziatische landen waaronder Taiwan.

Werking chlorella

Over de werking van het groenalgje is na een decennium research flink wat bekend. Zowel wetenschappers in de hele wereld en ook de NASA bestudeerden het eencellige zoetwaterplantje uitvoerig. Hieronder meer over de werking en therapeutische gezondheidseffecten van chlorella, zoals gevonden in dierenstudies en in onderzoek bij mensen.

1. Natuurlijke ontgifter 

Chlorella wordt geroemd, omdat onderzoeken bij dieren aantonen dat het onder andere gifstoffen kan opnemen uit je lichaam en die vervolgens via je ontlasting afvoert¹. Voorbeelden daarvan zijn zware metalen als kwik, lood en cadmium, maar ook pesticiden en toxines die je ongemerkt binnenkrijgt via bijvoorbeeld lucht– en watervervuiling, voeding en dergelijke². Vanwege de ontgiftende werking wordt het ook vaak gebruikt bij detoxkuren om zo je lichaam te ondersteunen.

2. Ontzettend voedzaam

Het zoetwateralgje wordt beschouwd als superfood, omdat het ontzettend rijk is aan heel veel belangrijke voedingsstoffen.

Zo bestaat chlorella onder andere voor 50-60% uit eiwit en is het een complete eiwitbron. Het bevat namelijk alle essentiële aminozuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Verder is het rijk aan allerlei vitamines waaronder diverse B-vitamines en ook vitamine C en E. Ergo: vitamine D ontbreekt. Daarnaast zijn ook de mineralen goed vertegenwoordigd als ijzer, zink, magnesium, natrium en kalium. Eveneens tref je er sporenelementen in aan als selenium en is het een goede bron van omega 3-vetzuren en dan met name het essentiële alfa-linolzuur.

3. Krachtige antioxidant

Zoals bekend beschermen antioxidanten je tegen vrije radicalen die weefsel en cellen kunnen beschadigen wat tot (chronische)ziektes en aandoeningen kan leiden. In het groene algje zijn diverse stofjes aanwezig die een antioxidantwerking hebben en zodoende kunnen bijdragen aan het bestrijden van chronische ziekten³. Zo bevat het onder meer een superhoog gehalte aan chlorofyl (bladgroen) wat ongeëvenaard is in het plantenrijk. Vervolgens kent het hoge hoeveelheden vitamine C, bètacaroteen en luteïne.

4. Helpt cholesterol verlagen

Een hoog cholesterol bevordert aderverkalking en verhoogt de kans op hart- en vaataandoeningen. Een meta-analyse uit 2017 waarbij 797 proefpersonen waren betrokken, laat zien dat toepassing van chlorella het totaal en LDL cholesterol aanmerkelijk verlaagt⁴. Deze meta-analyse staat niet op zich. Reeds eerder bleek uit een dubbelblind gerandomiseerd placebogecontroleerd onderzoek dat de groenalg stoffen bevat die het slechte LDL cholesterol verlagen⁵. Het schijnt dat niacine (vitamine B3) één van de voornaamste stoffen is om cholesterol in het lichaam te verlagen. Want, niacine kan HDL cholesterol verhogen en helpt de LDL en triglyceriden niveaus verlagen. Vervolgens een andere studie kan het micro-algje eveneens voorkomen dat LDL cholesterol oxideert ofwel zich aan de bloedvatwanden hecht.

5. Bevordert gezonde bloeddruk

Ook op je bloeddruk kan het groenalg een positief effect hebben, aldus Japans onderzoek. In een dubbelblinde en placebogecontroleerde trial consumeerde een groep met een licht verhoogde bloeddruk 12 weken lang chlorella. En wat bleek? Aan het eind van de onderzoeksperiode had deze groep een lagere bloeddruk dan degenen die een placebo slikten⁷.

6. Verbetert bloedsuikerspiegel

Ook naar het gebruik van chlorella bij te hoge bloedsuikerspiegels is de nodige research verricht. Immers, een te hoog bloedsuiker vergroot de kans op overgewicht en diabetes. Zo is er een kleinschalige studie naar leefstijlaandoeningen dat laat zien het groenwier bijdraagt aan het verlagen van de bloedsuikerniveaus bij gezond mensen en degenen die een hoger risico op leefstijlgerelateerde aandoeningen hebben⁸. Een andere onderzoek beschrijft hoe de insulinegevoeligheid verbetert bij mensen met niet alcoholische leververvetting dankzij chlorellasuppletie. Volgens de onderzoeker kan het daarom mogelijke als aanvulling dienen op andere vormen van therapie.

7. Ondersteunt gewichtsverlies

Heb je overgewicht en wil je afvallen? Er is onderzoek dat aantoont dat het innemen van chlorella dan je inspanningen ondersteunt. Zo ontdekte een Japans onderzoeksteam tijdens een onderzoek van 16 weken dat het groenalgje het vetpercentage merkbaar verlaagt, het cholesterol vermindert en de bloedsuikerspiegels verbetert¹º. Een Scandinavische studie laat vervolgens zien dat de rijkelijke aanwezigheid van chlorofyl in het zoetwaterplantje het hongergevoel flink vermindert en de stofwisseling een boost geeft¹¹. 

8. Gaat veroudering tegen

Bekend is ook dat chlorella grote hoeveelheden DNA(deoxyribonucleïnezuur)  en RNA (ribonucleïnezuur) bevat. Deze nucleïnezuren zijn verantwoordelijk zijn voor het aansturen van celvernieuwing, groei en reparatie. Als je ouder wordt, neemt de productie ervan af. Verder kan nucleïnezuur uitgeput raken door gebrek aan beweging, stress, vervuiling en slechte voeding. Door de hoeveelheid nucleïnezuur in je lichaam op peil te houden ga je vroegtijdige huidveroudering en andere ouderdomsverschijnselen tegen. 

9. Versterkt de immuniteit

Een goed werkend immuunsysteem beschermt je tegen virussen en maakt je minder vatbaar voor ziektes. Er zijn meerdere studies die een verband laten zien tussen het nuttigen van supplementen van de zoetwateralg en een toename van de immuniteit. Zo beschrijft een kleinschalig onderzoek met 51 deelnemers dat de immuniteit van de mensen verbetert na het innemen van chlorella¹². Een andere studie¹³ onder 15 mannen toonde aan dat de hoeveelheid antilichamen steeg toen zij chlorellatabletten innamen. Bij de placebogroep was dat niet het geval.

Nog een. Een studie onder 35 zwangere vrouwen, die gedurende 6 maanden chlorella consumeerden voor de bevalling, showt dat de hoeveelheid antilichamen in de moedermelk steeg. Dat kan gunstig zijn voor de zuigelingen, omdat de moedermelk zo het risico op infecties bij de pasgeborenen vermindert¹⁴.

10. Meer positieve gezondheidsvoordelen

De lijst met (potentiële) gezondheidsbevorderende effecten van chlorella is langer dan hier beschreven. Zo is er onderzoek dat het helpt bij onder andere depressies¹⁵ en de ziekte van Parkinson¹. Maar ook dat het je uithoudingsvermogen verhoogt¹⁷, de impact van stress op je gezondheid vermindert¹⁸ en kan bijdragen aan het voorkomen van allergieen¹.

Kortom, het micro-algje is enorm veelzijdig en een heus vitaminebommetje voor je gezondheid. Om de volledige effectiviteit van het microscopische zoetwaterwiertje te kunnen benutten én bevestigen zal de komende decennia nog flink wat onderzoek volgen.

Heeft chlorella bijwerkingen?

In het algemeen wordt chlorella gezien als een veilig voedingssupplement. Echter, het gebruik ervan kan soms zeker in het begin bijwerkingen geven. Daarom is het algemene advies ook om het gebruik ervan langzaam op te bouwen.

Veelgehoorde bijwerkingen zijn buikpijn, lichte diarree, soms hoofdpijn, winderigheid, stinkende ontlasting en een onprettig gevoel. Deze klachten kun je ervaren vanwege de ontgiftende werking van het groenalgje, aldus de algemene verklaring. Doorgaans gaan die klachten na een week over. Is dat niet het geval? Verlaag dan de dosering, dat werkt meestal goed.

Gebruik en dosering chlorella

Overweeg je chlorella te gaan slikken? Dan kun je kiezen voor een poeder, tablet of capsule. Kies bij voorkeur een supplement van goede, biologisch kwaliteit met een zo hoog mogelijk percentage zuivere groenalg en zo weinig mogelijk vulmiddelen.

Trouwens, er zijn veel verschillende soorten chlorella-alg. Voor voedingssupplementen worden meestal de zogenaamde Chlorella Vulgaris of de Chlorella Pyrenoidosa gebruikt.

Wat betreft de dosering die staat doorgaans vermeld op de verpakking als aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hoeveel dat is, hangt af van het merk, omdat de samenstelling van de werkzame stoffen per merk verschilt. Een recent onderzoek adviseert niet meer dan 10 gram per dag in te nemen²º.

Heb je wel eens chlorella gebruikt? En waarom? Wat waren je bevindingen? Deel hieronder of op mijn Facebookpagina je ervaringen en eventuele tips. Bekijk dé energiemix voor vrouwen: MenoGreens met chlorella, spirulina en probiotica.

button-menogreens

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11333191

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3654245/

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131561/

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29037431

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24920270

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25537066

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19811362

8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18800884

9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27475283

10. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/jmf.2006.0180

11. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S019566631300161X

12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22849818

13. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21906314

14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17472477

15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26275653

16. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002783

17. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25320462

18. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26685709

19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26685709

20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28775657

Over de schrijver
Reactie plaatsen