Cacaoboter is een natuurlijk vet afkomstig uit de cacaoboon en één van de hoofdingrediënten in de onder andere chocolade lekkernijen. Het geeft die vaak als guilty pleasures aangeduide producten de bekende romige plus gladde textuur en prikkelt bovendien je smaakpapillen. Mmmm… jammie. Maar weet je dat de boter, die uit de cacaoboon wordt geëxtraheerd, in heel veel andere producten terug is te vinden? Zo wordt het onder andere ook gebruikt in cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige medicijnen. En… misschien heb er zelf ervaring mee, want cacaoboterproducten zijn tegenwoordig hot. Dat is niet zo verwonderlijk, want het kent eveneens diverse gezondheidsvoordelen. Ontdek in deze blog wat cacaoboter is en lees de redenen waarom het zo goed voor je gezondheid is.
Ben je op zoek naar gezonde voedingstips? Wil je enkele kilo’s afvallen? Download dan gratis mijn 12 recepten en proef hoe lekker het is om gezond te zijn.
Inhoudsopgave
Cacaoboter: gezond of ongezond vet?
Cacaoboter: de gezondheidsvoordelen
Conclusie cacaoboter en gezondheid
Wat is cacaoboter?
Zoals ik in mijn inleiding schreef is cacaoboter, ook wel theobroma olie genoemd, een plantaardige vetsoort dat wordt gewonnen uit cacaobonen. Deze bonen zitten in de cacaovruchten die aan de cacaobomen in tropische oorden groeien. Na het oogsten van de cacaovruchten worden de cacaobonen eruit gehaald en vervolgens gefermenteerd, gedroogd en geroosterd. Aansluitend worden de bonen gemalen en krijg je een donkere brij, de cacaomassa. En dit is uiteindelijk de grondstof voor zowel cacaopoeder als –boter. Want, door de cacaomassa onder hoge druk uit te persen ontstaat er vervolgens cacaopoeder en -boter.
Een van de belangrijkste kenmerken van cacaoboter is dat het erg ‘stabiel’ is bij kamertemperatuur. Het smeltpunt van de boter ligt namelijk ergens tussen de 34 en 37 graden. Dit betekent dat het pas smelt als je het op je huid smeert of wanneer je het eet. Zo zorgt het onder meer voor dat fijne mondgevoel als je bijvoorbeeld chocolade eet. Het smelt langzaam op je tong.
Vanwege die eigenschappen wordt de boter al heel lang voor allerlei doeleinden gebruikt. Denk aan koekjes, gebak en uiteraard chocolade. Van wit, melk en puur tot donker. Zo heeft de chocolade industrie het grootste aandeel in de cacaoboterconsumptie wereldwijd. Echter, daarnaast kent het ook andere toepassingen¹. Denk aan cosmetica, lippenbalsems en geneeskrachtige zalven.
Cacaoboter: gezond of ongezond vet?
Omdat cacaoboter een vet is, hoor ik je denken: valt het onder de ongezond of gezonde vetten? Immers, het bestaat voor het overgrote deel uit verzadigd vet: ongeveer 57% tot 64% van het totale vetgehalte. Desalniettemin valt de boter in de categorie gezonde vetten. Dit komt door de aanwezige vetzuren, namelijk: olie-, stearine- en palmitinezuur. Deze tref je grofweg in gelijke hoeveelheden in de boter gemaakt van de cacaobonen aan.
Oliezuur vind je onder andere ook aan in olijfolie en is een enkelvoudig onverzadigd vet. Stearine is een verzadigd vet, maar verhoogt je cholesterol niet volgens onderzoek. Omdat het een lange-keten vetzuur is. Palmitine is een verzadigd vet en staat wel als ongezond te boek. Dit blijkt uit diverse wetenschappelijke onderzoeken² naar de gezondheidseffecten van cacao en ook de botervariant.
Cacaoboter: de gezondheidsvoordelen
Een overzicht met de positieve eigenschappen van cacao en de theobroma olie op je gezondheid.
1. Bestrijdt veroudering
Wil je huidveroudering en rimpels tegengaan? Volgens onderzoek³ bestrijdt de hoge concentratie antioxidanten in cacaoboter de vrije radicalen in het lichaam en vooral je huid. Dat is gunstig. Omdat het onder andere de huidelasticiteit bevordert en zo tekenen van huidveroudering aanpakt en rimpels tegengaat.
2. Vermindert littekens
Ontsieren kleine littekens en/of striae je huid? Er wordt gesteld dat de antioxidanten in cacaoboter bijdragen aan het verminderen van littekens en zwangerschapsstriae. Crèmes waarin de boter in verwerkt schijnen de huid te voeden⁴, soepeler te houden en zo een vermindering van littekens en striae te bevorderen.
3. Ondersteunt je immuunsysteem
Er zijn studies die aantonen cacaoboter je immuunsysteem een boost geeft. De reden? De zogenaamde cacaomassa polyfenolen⁶ – antioxidanten – onderdrukken de overmatige activiteit van T-cellen in het immuunsysteem. Hierdoor zou het onder andere ontstekingen in het lijf kunnen verminderen en eventueel zelfs bijdragen aan het bestrijden van aandoeningen aan het immuunsysteem, zoals psoriasis, fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom⁵.
4. Verbetert je hartgezondheid
Hart- en vaatziekten behoren tot de grootste gezondheidsrisico’s. Er zijn onderzoeken⁷ waaruit blijkt dat kleine hoeveelheden donkere chocolade eten gunstig is voor je hartgezondheid en ook je vaten. Hoezo? Het vermoeden bestaat dat het komt door het oliezuur of de polyfenolen die in cacao aanwezig zijn. Die schijnen een beschermende werking te hebben.
5. Verzorgt je haar
Heb je futloos haar? Kamp je met roos? Of heb je last van haarverlies? Door je haar met cacaoboter te verzorgen⁸ blijkt de complete conditie ervan met sprongen vooruit te gaan.
6. Vermindert huidontstekingen
Heb je last van huidaandoeningen? Cacaoboter helpt volgens studies⁹ ook bij verschillende huidziekten. Zo wordt theobroma olie nogal eens geadviseerd bij de behandeling van eczeem en dermatitis om ontstekingen van de huid te bestrijden. Want, breng je het op de huid aan? Dan vorm je een soort barrière tussen de gevoelige huid en zeg maar de buitenwereld waardoor je huid beter vocht vasthoudt.
7. Cacaoboter tegen kanker
Ook in de strijd tegen kanker is er onderzoek gedaan naar de rol die cacao, inclusief de botervariant in chocoladeproducten kan spelen. Er wordt in onderzoek¹º gemeld dat er veel polyfenolen (flavanolen) in cacaoproducten zitten die sterke antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Eigenlijk is er sprake van een soort natuurlijke chemotherapie, volgens de wetenschappers. Want, de polyfenolen bestrijden namelijk de vrije radicalen die DNA- en celschade veroorzaken die vervolgens kunnen leiden tot ontstekingen.
8. Stemt je gelukkiger
Dat chocolade je een happy gevoel geeft, heb je vast wel ervaren. Dat komt doordat de cacaoboter in chocolade de serotonine- en endorfinelevels in je hersenen verhoogt. Dat zorgt enerzijds voor een oppeppend effect en anderzijds een blij gevoel. Daarom wordt chocolade ook weleens het natuurlijke antidepressivum genoemd.
Conclusie cacaoboter en gezondheid
Theobroma olie bevat evenals cacao allerlei gezonde stoffen die een positief effect op je gezondheid hebben. Van het bevorderen van je immuunsysteem, bijdragen aan een gezonde huid tot tegengaan hartziektes.
Kies je ervoor chocoladeproducten te eten om van de fijne gezondheidseffecten van cacao te profiteren? Het devies is dan te gaan voor de pure – bittere – chocolade varianten met ten minste 72% cacao en zo weinig mogelijk toegevoegde suikers. Want, het vetpercentage van het cacaoproduct is ondanks alles nog best hoog¹¹. Geniet verantwoord en eet er daarom met mate van. Want, zoals voor alles geldt: overdaad schaadt.
Gebruik jij cacaoboter? En waarvoor? Wat zijn je ervaringen? Deel je reactie hieronder. Heb je nog vragen over het gebruik van cacaoproducten? Stel je vraag gerust. Ook kan je vrijblijvend een kijkje nemen in mijn programma 20 Dagen Suikervrij.
Bronnen:
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881469700160X
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3488419/
3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ptr.1363/abstract
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18822039
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001690/
6. https://en.wikipedia.org/wiki/Polyphenol
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3942736/
8. http://www.dweckdata.co.uk/Published_papers/Africa1.pdf
9. http://www.mdpi.com/2072-6643/6/8/3202/htm
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20550744
11. https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa_butter
Gineke te Velde
op 28 Feb 2018Ria Kamelle
op 07 Mar 2018Joep
op 19 Nov 2018Bee
op 06 Jul 2019krizz
op 26 Dec 2019