Als je in de overgang bent, kan het zijn dat je te maken krijgt met een huidaandoening. Dit heeft er mee te maken dat er tijdens de overgang veranderingen van de huid worden waargenomen. Er zijn verschillende veranderingen van de huid, dit heeft ook verschillende oorzaken. Je lichaam ondergaat in deze tijd veel hormonale veranderingen en dat zorgt ervoor dat het oestrogeen gaat dalen. Daardoor zal de huid ook veranderingen ondergaan tijdens de overgang.
Hormonale veranderingen hebben invloed op je huidaandoeningen. Lees hier meer over hoe je je hormonen in balans krijgt.
Inhoudsopgave:
Huidaandoening #1: meer jeuk en rimpels
Huidaandoening #2: schilferende huid
Huidaandoening #3: atrofische vulvovaginitis
Huidaandoening #4: vulvovaginale candidiasis (spruw)
Huidaandoening #6: vulva lichen sclerose
Huidaandoening #7: dyaesthetic vulvodynia
Huidaandoening #8: hirsutisme (haargroei)
Huidaandoening #9: alopecia (haarverlies)
Huidaandoening #10: vlissingen
Vermijden jeuk tijdens overgang
Let goed op je huid tijdens de overgang
Huidaandoening #1: meer jeuk en rimpels
Er zijn diverse veranderingen van de huid die je kunt waarnemen tijdens de overgang. Zo kun je te maken krijgen met meer jeuk en met rimpels. Het oestrogeen vermindert en ook zal de dikte van de huid en het collageen hierdoor veranderen. Hierdoor wordt de kans op rimpels groter en ook zal je meer lijnen rond je gezicht krijgen. Met name rondom de ogen en de mond kan hier sprake van zijn. Het heeft ook weer invloed op de rest van je lichaam. Je bent namelijk meer in staat om vocht vast te houden en dan zal dat zorgen voor een jeukende huid.
Huidaandoening #2: schilferende huid
Een schilferende huid kan ook voorkomen, ook dat kan te maken hebben met de jeuk. Doordat de huid aan het veranderen is kan dat irriteren.
Huidaandoening #3: atrofische vulvovaginitis
Atrofische vulvovaginitis kan kun je ook ervaren. Hierbij gaat het over de vaginale huid en in het bijzonder de ingang van de vagina (de hal). Je hebt hierbij last van jeuk, gevoeligheid, branderig gevoel en soms heb je pijn tijdens het urineren en de geslachtsgemeenschap.
Huidaandoening #4: vulvovaginale candidiasis (spruw)
Je kunt ook te maken krijgen met vulvovaginale candidiasis (spruw). Het gaat hierbij over een vorm van schimmelinfectie. Deze kan ook worden geassocieerd met het gebruik van hormoonsubstitutie-therapie of met een orale anticonceptiva.
Huidaandoening #5: vaginitis
Vaginitis is ook een huidaandoening waar je last van kunt krijgen en dat zorgt voor jeuk en overvloedige afscheiding.
Huidaandoening #6: vulva lichen sclerose
Vulva Lichen Sclerose kan ook optreden tijdens de overgang. Het gaat hierbij over een chronische atrofische huidziekte in de anogenitale regio. Het kan zijn dat het asymptomatisch is of het kan ook zorgen voor irritatie, gebleekte huid, kloven of tranen en pijn tijdens de geslachtsgemeenschap. De kans is groter om dit te krijgen tijdens de overgang bij mensen met auto-immuunziekten.
Huidaandoening #7: dyaesthetic vulvodynia
Een andere huidaandoening waar je mee te maken kunt krijgen is dyaesthetic vulvodynia. Het gaat hierbij over chronische vulvaire branden, samen met irritatie en rauwheid (in tegenstelling tot jeuk). Je zou hierdoor ook last kunnen krijgen van je dijen.
Huidaandoening #8: hirsutisme (haargroei)
Een andere aandoening waar je tijdens de overgang mee te maken kunt krijgen is hirsutisme. Het gaat hierbij over abnormale haargroei bij vrouwen rond het gezicht.
Huidaandoening #9: alopecia (haarverlies)
Alopecia, dit is omgekeerd haarverlies van de hoofdhuid en mogelijk andere gebieden. Meestal komt het voor aan de voorzijde en aan de bovenzijde van de hoofdhuid, wat ook erg vervelend kan zijn.
Huidaandoening #10: vlissingen
Vlissingen komt voor bij ongeveer 70-80% van de mensen tijdens de menopauze. Het zorgt voor roodheid van de huid, samen met zweten en ook kan het zorgen voor angst en hartkloppingen. Alles samen kan weer zorgen voor slaapproblemen en een ongemakkelijk gevoel van warmte. Tijdens de overgang hebben veel vrouwen hier mee te maken en dat kan als erg vervelend worden ervaren.
Vermijden jeuk tijdens overgang
Het valt niet altijd mee, maar je wil zoveel mogelijk de jeuk vermijden tijdens de overgang. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je daar aan kunt doen. Om te beginnen is voldoende slaap van belang zodat je huid ook kan rusten. Ook een goede hygiëne is belangrijk. Daarbij kun je denken aan voldoende water drinken. Hierdoor kan je huid namelijk goed herstellen en wordt de huid aangevuld met voldoende natuurlijk vocht. Koud water zou je ook kunnen helpen om opvliegers te voorkomen tot op bepaalde hoogte. Je kunt ze hierdoor niet allemaal vermijden, maar sommige vrouwen merken wel dat ze deze kunnen verminderen door koud water te drinken. Je huid moet ook goed beschermd worden tegen de zon en stress vermijden is ook beter. Hierdoor blijft je huid mooier en kun je ook minder jeuk ervaren. Rook je? Stop er dan mee! Ook een warme douche kan de huid uitdrogen en dat kun je dus maar beter vermijden.
Make-up tijdens de overgang
Sommige vrouwen willen graag make-up dragen, zowel voor, tijdens als na de overgang. Het kan zijn dat je tijdens de overgang juist meer make-up wil dragen omdat je last krijgt van een van de huidaandoeningen. Maar let hierbij wel goed op wat je gaat gebruiken zodat de huid niet verder zal irriteren. Je moet daarom altijd bekijken wat voor huid je hebt, waar je last van hebt en welke make-up daarbij past. Teveel chemicaliën is niet goed voor je huid en kan alleen maar meer klachten opleveren.
Let goed op je huid tijdens de overgang
Huidaandoeningen tijdens de overgang kunnen erg vervelend zijn, maar ze gaan ook weer over. Zorg ervoor dat je alle tijd neemt om te bekijken wat je hebt en wat je er aan kunt doen, een paar tips:
- Eet gezond, zorg dat je iedere dag voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt die je huid kunnen voeden.
- Water drinken is van belang voor je huid, je kunt hierdoor je lichaam namelijk reinigen.
- Goede hygiëne zorgt er ook voor dat je huid schoon blijft en minder gaat irriteren.
- Zorg dat er geen schadelijke stoffen op je huid komen, laat de huid lekker vrijuit ademen, laat de natuur zijn werk doen.
- Make-up vermijden zou het beste zijn, voor velen is dat lastig, maar hierdoor kan de huid wel beter ademen en zullen de huidaandoeningen vaak ook minder worden. Als je last hebt van huidaandoeningen en je gaat make-up gebruiken, dan smeer je als het ware een laagje over je eigen huid heen, waardoor je huid niet meer kan ademen. De huid kan hierdoor verstikken en nog meer gaan jeuken of gaan irriteren. Om dat te kunnen vermijden is het beter om goede make-up te kiezen of niets te gebruiken.
- Ga lekker naar buiten, frisse lucht is goed voor je huid. Je kunt iedere dag denken aan een extra wandeling, of een rondje fietsen. Het zal je huid ten goede komen, maar ook je conditie zal beter worden, waardoor je meer energie krijgt.
Heb je vragen, vergeet dan niet hieronder een berichtje achter te laten. Deel dit bericht met je vrienden. Wil je meer weten over de overgang? Bekijk dan eens mijn e-boek:
AGNES
op 08 Oct 2020