stress

Stress is voor veel vrouwen een groot probleem. Vanwege het werk, je gezin, sociale verplichtingen, het huishouden, kinderen of vanwege andere factoren kun je spanning ervaren. Wat is stress nu precies? Het woordenboek van Dale geeft weer: <em>aanhoudende geestelijke spanning</em>. Het verschilt per persoon wanneer een situatie als stressvol wordt gezien en iedereen kan er anders op reageren. Daarnaast is niet elke hoeveelheid schadelijk. Een teveel aan geestelijke spanning wordt echter als ongewenst gezien.

Wat heeft stress nu met de overgang te maken? Doordat je lichaam tijdens de menopauze een nieuwe hormoonbalans probeert te vinden kan het zijn dat je gevoeliger bent voor bepaalde situaties dan voorheen. Er zijn vier verschillende stresssymptomen die zich kunnen uiten. Dit kan lichamelijk zijn: pijn aan je rug, nek of hoofdpijn, maar ook psychisch. Je kunt bijvoorbeeld prikkelbaar worden. Tot slot kan ook het gedrag en de helderheid van het denken beïnvloed worden.

Stress op het werk is daarnaast een groot maatschappelijk probleem. Volgens de <a href=”https://www.rijksoverheid.nl/documenten/publicaties/2015/11/16/werkstress-burn-out-en-verzuim-in-cijfers”>TNO</a> wordt 36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim hierdoor veroorzaakt. Indien je voor langere tijd geestelijke spanning ervaart dan kan dit uitlopen op een burn out. Lees hier meer artikelen en praktische tips.