Spierspanning als overgangsklacht: oorzaken en tips!
Na opvliegers en nachtzweten is spierspanning de meest voorkomende overgangsklacht. Vaak heb je er last van in combi met pijnlijke gewrichten. En hoe afgezaagd het ook klinkt maar wederom veroorzaken de hormonale veranderingen grotendeels die gespannen spieren. Met name de spieren in je nek, schouders en rug voelen nogal stram en stijf aan. Zeker bij het opstaan ‘s ochtends. Sommigen ervaren zelfs gedurende de hele dag een constante pijn. Verder kan je ook last hebben van pijnlijke gewrichten waardoor je in je dagelijkse functioneren wordt belemmerd. Meer over de oorzaken van die spierspanningen en pijnlijke gewrichten plus wat je kunt doen om die te verminderen.
Wil je weten met welke lichaamsbeweging je spierspanning kunt beïnvloeden? Download dan hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Oorzaken spierspanning in de overgang
Hoe spierspanning verminderen?
Oorzaken spierspanning in de overgang
Raak je in de overgang? Dan zoekt je lichaam een nieuw evenwicht. Want, zoals in de inleiding aangegeven veroorzaken de schommelende hormoonspiegels je klachten. Je lichaam bouwt de aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen, oestrogeen¹ en progesteron, af. Een teken dat er een eind komt aan de vruchtbare periode in je leven. Helaas gaat dat meestal niet zonder slag of stoot. Dat kan voor spierspanningen en andere overgangsklachten zorgen.
Gestrest zijn
De hormonale veranderingen in de overgang hebben een sterke invloed op je zenuwstelsel. Immers, hormonen communiceren continu met je hersenen. Geven signalen wat wel en niet te doen om je lichaam optimaal te laten functioneren. Alleen gebeurt dat in de overgang niet langer helder en eenduidig. Dat kan – zonder dat je er erg in hebt – zorgen voor innerlijke stress. Tegelijkertijd kun je door die menopauze ook op andere fronten spanning ervaren. Thuis, op je werk en sociaal vlak. Gewoonweg omdat je niet goed in je vel zit. Je mogelijk onzeker bent, angst ervaart en dergelijke. En zoals bekend zorgt stress² ervoor dat je je spieren aanspant. Je maakt je dan als het ware klaar om te vechten of te vluchten. Een natuurlijk reactie. Maar duurt dat langere tijd? Dan kan spierspanning een overgangsverschijnsel zijn die je dagelijks parten speelt.
Minder collageen
Vervolgens daalt door de afname van oestrogeen ook de hoeveelheid collageen³ in je lichaam. Deze stof is niet alleen verantwoordelijk voor de elasticiteit van je huid, maar draagt ook bij aan onder andere gezonde banden, pezen, spieren en kraakbeen. Dus wanneer er minder collageen aanwezig is, kan dat bijdragen aan stijve en stramme spieren. Daarnaast kun je hierdoor ook gewrichtsklachten ervaren. Verder speelt mee dat door de hormonale wijzigingen tijdens de menopauze de opbouw en afbraak van het zachte kraakbeen afneemt en dus dunner wordt. Dat heeft gevolgen voor de beweeglijkheid van je gewrichten en kan pijnklachten geven.
Te weinig lichaamsbeweging
Tja, en dat je door de overgangsverschijnselen niet goed in je vel zit, is niet ongewoon. Ik vergelijk het weleens met een onbekende auto over een onverharde weg rijden die vol met hobbels en kuilen zit. Het maakt je sikkeneurig, is supervermoeiend en ontneemt je de zin om wat dan ook maar te doen. Het gevolg? Je hebt noch de zin noch de puf om aan lichaamsbeweging te doen. Alleen kan inactiviteit juist die spierspanning alsook pijnlijke gewrichten erger maken. Want, niet bewegen zorgt dat je stijf wordt en kan zelfs ten koste gaan van je botdichtheid waardoor de kans op osteoporose toeneemt.
Voedingspatroon
Spierspanning kan er ook voor zorgen dat je misschien minder zin hebt in het bereiden van eten? Waardoor je sneller kiest voor kant-en-klare voedingsmiddelen? Het kan ook zijn dat je die extra kilootjes door de overgang kwijt wilt? Of misschien eet je vaker tussendoor troostende voeding voor een instant geluksgevoel? Chocolade, koekjes, chips, snoep, fastfood et cetera? Drink je meer koffie dan gezond is? Neem je geregeld een glaasje wijn extra, omdat je denkt dat het je ontspant? Al met al kan het voorkomen dat je daardoor niet alle benodigde vitamines, mineralen, eiwitten, gezonde vetten en andere essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Gevolg is dat je je geestelijke en lichamelijke welzijn ondermijnt en gezondheidsklachten ervaart.
Hoe spierspanning verminderen?
Het is heel begrijpelijk dat die gespannen spieren en pijnlijke gewrichten je dagelijkse ritme verstoren. Want, misschien heb je het gevoel – zeker bij het opstaan – zo oud als Metusalem te zijn. Om je klachten te verminderen kun je een aantal dingen doen, namelijk:
– Massage
Een massage werkt ontspannend en rustgevend. Daardoor is het een effectieve manier om spierspanning te bestrijden. Want, masseren Het bevordert onder andere de doorbloeding van je spieren, zorgt dat afvalstoffen zich niet ophopen en zo dus gemakkelijker je lichaam verlaten. Verder komt tijden het masseren het knuffelhormoon oxytocine vrij dat de aanmaak van stresshormoon vermindert, je bloeddruk positief beïnvloedt en hartslag reguleert. Tot slot zorgen regelmatige massages ervoor dat je beter gaat slapen. Al met al reden genoeg om eens te proberen lijkt mij. Ook ontspanningsoefeningen helpen om de spanning te ontladen evenals naar muziek luisteren.
– Blijven bewegen
In beweging blijven tijdens de overgang is sowieso goed. Om je conditie en spiermassa op niveau te houden en je gewrichten soepel. Want, dat draagt bij aan het tegengaan van osteoporose. Maar matig tot intensief bewegen heeft nog een fijn voordeel. Het stimuleert onder meer de aanmaak van feelgood hormonen. Deze stofjes die beter bekend staan als endorfines zijn ook goed om stress te bestrijden en dus spanningen in je lijf tegen te gaan. Tegelijkertijd voel je je daardoor een stuk prettiger in je vel zitten en uiteraard komt het je algehele fitheid ten goede. Begin gewoon met kleine stapjes je beweegactiviteiten op te voeren en ervaar gaandeweg de positieve effecten ervan. In beweging blijven helpt het tegengaan van je spierspanning, maar is ook goed voor je pijnlijke gewrichten.
– Gezond en vers eten
Een gezond eetpatroon⁴ bevat alles wat ertoe bijdraagt om je hormoonhuishouding in het gareel te houden. Dit betekent kiezen voor gezonde, verse en pure producten. Eet onder andere regelmatig peulvruchten en noten. Die bevatten plantaardige oestrogenen waardoor je hormoonhuishouding beter in balans blijft en je mogelijk minder last van spierspanning hebt. Eet ook genoeg groenten en fruit te eten. Die bevatten allerlei vitamines en mineralen. Zo bevordert vitamine C de vorming van collageen. Let verder ook op je vitamine D-inname. Want, ben je boven de 50 jaar? Neem dagelijks 10 microgram extra vitamine D. Dat zorgt voor een goede opname van calcium wat bijdraagt aan sterke botten. En uiteraard is ook gezond geregeld vette vis op tafel te zetten. Het bevat omega 3 vetzuren. Prima voor je botten, gewrichten plus hart- en bloedvaten. En mijd tot slot geraffineerde koolhydraten en suikerrijk eten, want die kunnen er juist voor zorgen dat de diverse overgangsklachten verergeren.
– Natuurlijke kruiden
Een andere manier om je gespannen spieren te kalmeren én de menopauzeklachten te verminderen kan door bepaalde kruiden te gaan gebruiken. Bekende voorbeelden van remedies die moeder natuur voortbrengt zijn: kamille, pepermunt, lavendel, zilverkaars (black cohosh)⁵ en hop.
Zit je in de overgang en heb je ook last van spierspanning? Pijnlijke gewrichten? Op welke manier ga je daarmee om? Deel je tips, ervaringen en adviezen hieronder met andere lezers. Wil je meer weten over de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang
Bronnen:
1. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877042810014643
2. https://www.dokterdokter.nl/aandoening/verband-tussen-stress-en-lichamelijke-klachten/
3. https://nl.wikipedia.org/wiki/Collageen
4. https://www.womens-health-concern.org/help-and-advice/factsheets/focus-series/diet-nutrition-menopause/
5. http://www.medischdossier.org/archief/jaargang_13/nummer_2/
artikel_707/