Opgezette buik ontmaskerd: 8 oorzaken voor een ballon in je buik

Opgezette buik ontmaskerd: 8 oorzaken voor een ballon in je buik

Heb jij nu je in de overgang bent ook zo’n last van een opgezette buik? Die gevoelig is en in de loop van de dag steeds meer opzwelt? Dat kan erg naar aanvoelen. Zeker als de broek of rok die je draagt ook nog eens gaat knellen. Bovendien kun je door het opgeblazen gevoel last krijgen van buikpijn, misselijkheid, vol gevoel, boeren en winderigheid. Overigens, vaak betekent zo’n opgeblazen buik dat je spijsvertering niet optimaal werkt. Doordat de darmen niet meer gelijkmatig samentrekken en alles wat rommeliger verloopt. Het gevolg? Overmatige gasvorming in het maagdarmkanaal. Maar, dat is niet altijd zo. Ook stress, een voedselallergie, onvoldoende bewegen of verkeerd en overdadig eten zijn zaken die de klachten van een opgeblazen gevoel veroorzaken. Eigenlijk geeft je lichaam een signaal dat je uit balans bent. Meestal is er niets ernstigs aan de hand. Waarom je tijdens de overgang last van een opgeblazen buik kunt hebben en een aantal andere gangbare oorzaken. Eveneens vind je aan het eind van dit artikel enkele adviezen om die ballon in je buik tegen te gaan.

Wist je dat voeding een grote rol speelt bij een opgezette buik? Download mijn 12 gratis recepten en ervaar hoe heerlijk een gezonde levensstijl kan zijn.

Inhoudsopgave:

Opgezette buik en overgang

Andere oorzaken opgeblazen buik

Advies bij een opgezette buik

Opgezette buik en overgang

Vrouwen hebben over het algemeen vaker last van een opgeblazen gevoel in hun buik. Bijvoorbeeld als zij zwanger zijn en de baby steeds groter groeit, maar tevens tijdens de menstruatie. Ook op latere leeftijd kan een opgezette buik vrouwen parten spelen, zoals tijdens de (pre)menopauze. Het is op z’n zachtst gezegd een vervelende overgangsklacht veroorzaakt door de hormonale disbalans.

Want, ook voor die opgeblazen buik is wederom het hormoon oestrogeen (mede)verantwoordelijk. Immers, de productie ervan neemt af en dat zorgt tegelijkertijd voor een verminderde galproductie. Dit leidt vervolgens tot een tragere werking van de darmen ofwel spijsvertering waardoor er zich gassen ophopen. Dat kan ervoor zorgen dat je onder andere buikpijn krijgt en/of steeds scheetjes laat. Overigens? Voor een goede werking van het darmstelsel laat je ongemerkt zo’n 10 tot 20 winden per dag.

Andere oorzaken opgeblazen buik

Behalve door hormonale veranderingen in de overgang zijn er ook andere redenen en momenten in je leven dat darmklachten, zoals een opgezette buik, kunnen opspelen. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende oorzaken¹+².

– Fructose

Daar heb je vast wel een van gehoord of over gelezen. Dit is een natuurlijke zoetstof dat in fruit zit, maar ook in bepaalde groenten en honing. Verder wordt het door de levensmiddelenindustrie toegevoegd aan allerlei bewerkte voeding. Inmiddels blijkt dat dit stofje moeilijker verteerbaar is en niet goed door het lichaam wordt opgenomen. Hierdoor kan het zorgen voor extra gasvorming en dus een opgeblazen buik. Overigens ook de kunstmatige zoetstoffen als sorbitol verwerkt je lichaam niet. Gevolg? Inderdaad wederom een opgeblazen buikgevoel!

– Gasvormende voedingsmiddelen

Je herkent het vast wel. Wanneer je bijvoorbeeld hutspot, spruitjes, uien- of bruine bonensoep eet dan rommelen een paar uur later je darmen en mogelijk heb je een onweerstaanbare drang om steeds scheetjes te laten. Dat is niet raar! Want, er zijn bepaalde voedingsmiddelen die gasvorming, winderigheid en een opgezette buik in de hand werken. Bekende voorbeelden zijn uien, bonen, prei, linzen, peulvruchten en allerlei koolsoorten. Maar, ook lightproducten en – zoals eerder gemeld – fruit.

– Lucht inslikken

Trouwens ook als je ongemerkt extra lucht inslikt, kan dat effect hebben op je darmen en een opgezette buik te veroorzaken³. Wat er gebeurt, is dat er simpelweg dan veel te veel lucht in de darmen komt en dat geeft je een opgeblazen gevoel. Mogelijke oorzaken daarvan zijn te snel praten, te snel drinken en eten. Echter, ook een slechtzittend kunstgebit, roken, kauwgom kauwen en hyperventilatie kunnen dezelfde klachten opleveren. Want, ook dan kun je ongemerkt grote hoeveelheden lucht binnenkrijgen. Andere boosdoeners van een overdaad aan lucht zijn koolzuur in frisdrank en mineraalwater. Mogelijk dat je het wel en keer hebt ervaren als je een blikje cola snel drinkt. Daarna krijg plots de aandrang om te gaan boeren.

– Stress en spanning

Ervaar je stress? Dat laat ongemerkt allerlei alarmbellen in je lichaam afgaan. Een daarvan is je lichaam van extra bloed voorzien. Om aan die vraag te voldoen wordt er bloed onttrokken aan je spijsvertering. Daar heb je het op dat moment niet nodig. Want, voedsel verteren is niet aan de orde als je stress hebt. Je vege lijf redden wel. Tenminste dat is de primaire reactie van het lichaam. Tja, en ook dat kan ervoor zorgen dat je een opgezette buik krijgt evenals buikpijn, maagkrampen, winderigheid et cetera. Bij kleine kinderen komt dit eveneens geregeld voor. Zowel op de kinderopvang als in de eerste klassen van de basisschool. Zeker als er een nieuwe onbekende activiteit op het programma staat of tijdens speciale dagen als Sinterklaas vieren. Pffff…

– Obstipatie

Een moeilijke stoelgang ofwel constipatie veroorzaakt ook nogal eens een opgezette buik of opgeblazen gevoel. Je ontlasting is dan dusdanig droog en hard omdat je lichaam al het vocht heeft opgenomen. Hierdoor kun je vervolgens moeilijk naar de wc. Trouwens, je lichaam heeft er gemiddeld tussen de 18 en 72 uur voor nodig om voeding te verteren. Oorzaken van obstipatie zijn zeer divers. Variërend van je eetpatroon, stress, gebruik laxeermiddelen, te geringe vochtinname evenals het negeren van de aandrang naar de wc te gaan en hormonen die in de war zijn.

– Leaky gut syndroom

Eigenlijk betekent dit: lekkende darm of poreuze darm. Door ontstekingen beschadigt het slijmvlies in de darmen waardoor onverteerde voeding, bacteriën, schimmels en dergelijk in de bloedbaan terechtkomen. Dit belast onder andere het immuunsysteem en de lever. Mogelijke oorzaak is verkeerde voeding. Met name voedingsmiddelen waar gluten in zitten, maar ook zuivel en levensmiddelen met e-nummers.

– Diverse darmaandoeningen

Ook kan besmetting met een damparasiet of candida⁴ (gist) zorgen voor darmproblemen waarbij je een opgezette buik ervaart. Heb je hier last van? Dan is de kans groot dat je veel en vaak suiker- en zetmeelrijke voeding eet. Want, zowel candida als darmparasieten voeden zich daar maar al te graag mee waardoor hun aantal groeit. Maar er zijn veel meer (ontstekings)aandoeningen aan je darmen waardoor je een opgezette dan wel opgeblazen buik ervaart. Voorbeelden daarvan zijn de ziekte van Crohn en het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Echter, ook een voedselintolerantie, zoals coeliakie of lactose-intolerantie⁵, kan de boosdoener zijn.

Advies bij een opgezette buik

Kamp je geregeld met een opgeblazen gevoel in je buik? Enkele praktisch tips, zoals:

– Neem eens je eetpatroon⁶ onder de loep. Probeer een paar weken geen granen en zuivel te eten. Kies voor gezonde en natuurlijke plus onbewerkte voedingsmiddelen. Het kan helpen je klachten te verminderen.

– Eet vaker op een dag kleine porties en kauw je eten goed. Luister naar je buik wanneer het voldaan is. Vergeet bovendien niet voldoende water te drinken. Wees matig met alcohol, rook niet en laat drankjes met koolzuur links liggen.

– Ga ook eens na of je voldoende beweegt op een dag. Misschien helpt actiever zijn je klachten te verlichten. Want, niet alleen reduceert lichamelijk inspanning als sporten stress, maar bevordert eveneens de spijsvertering.

– Verder zijn er diverse voedingsmiddelen die verlichting kunnen geven bij een opgezette buik. Zo bevat een ananas het enzym bromelaïne dat helpt eiwitten verteren in je darmen. Verder zit het vol antioxidanten en is vezelrijk. Trouwens? Een asperge is eveneens een gezonde vezelbron net als venkel. Beiden kunnen een gezonde werking van de darmen bevorderen. Ook kun je een kopje venkelthee nemen om je darmwerking te ondersteunen of maak eens thee van verse gember. Dat gebruiken de Chinezen al eeuwenlang om de maag en darmen te kalmeren.

– Vermoed je serieuze maag-en/of darmklachten? Bij twijfel is het gewoon altijd verstandig je huisarts te raadplegen. Ook als je klachten gepaard gaan met bloed in je ontlasting, plotseling gewichtsverlies zonder reden en bloedarmoede.

Speelt een opgezette buik je ook parten nu je in de overgang bent? Hoe ga je daarmee om? Deel je ervaringen en tips hieronder. 

Ben je op zoek naar een voedingsmethode waar je minder last heb van een opgezette buik en tegelijkertijd ook nog eens gewicht bij kunt verliezen? Kijk dan eens naar mijn programma: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.med.unc.edu/ibs/files/educational-gi-handouts/Abdominal%20Bloating.pdf
2. https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/003123.htm
3. http://www.darmgezondheid.nl/consumenten/darmklachten/
darmaandoeningen/aerofagie.html
4. http://orthomolecular.org/library/jom/1999/pdf/1999-v14n04-p198.pdf
5. http://europepmc.org/abstract/med/12018807
6. http://www.webmd.com/digestive-disorders/diarrhea-10/bloated-bloating

Over de schrijver
w.
Door

w.

op 04 Aug 2018

hallo. ik ken iemand , die na een stressvol gebeuren , een grote bolle buik kreeg, van de een op de andere dag. weet iemand wat dat is. en wat er gedaan kan worden op dit op te lossen?

Roos
Door

Roos

op 04 May 2019

Ik heb inderdaad ook last van een opgeblazen buik sinds de overgang. Het begon langzaamaan rond mijn 42e en nu ben ik 61. Ben al die jaren door een hel gegaan van beperkingen en dieten en het werd alleen maar erger omdat het ook tussen mn oren ging zitten natuurlijk. Nu momenteel is het enige dat ik doe, zorgen dat ik meer ontlasting heb. Door triphala te nemen en water met magnesiumdruppels. Ik voel me nu soms wekenlang iets beter. Ik had iedere dag - geen harde - ontlasting dus had geen idee dat ik toch deels geconstipeerd was. Het blokkeert bij ons denk ik ook doordat we kronkels in onze darmen hebben. Het blijft sukkelen. Er zit ook veel te veel angst en stress sinds de overgang. Dus na een paniekaanval - kan gewoon in de nacht zijn dat ik er mee wakker word - weer wekenlang buikpijn. Ben zó boos dat er nauwelijks nog iets is uitgezocht om vrouwen echt te helpen. Er worden symptomen bestreden dat wel. Ik ben - minder dan vroeger - een positief mens maar als ik aan die overgang denk en wat een hel dit van je leven maakt dan ben ik ontzettend boos! Die gasdarmen verknallen letterlijk en figuurlijk al jaren mijn sociale leven. Ik kan vooral 's avonds nauwelijks ergens aan deelnemen. Doe allang niet meer aan sport en muziek in groepsverband. Het is toch een feit dat de vermindering van oestrogenen zorgt voor vermeerdering van cortisone? Nou lekker zeg! Het leven is één groot gevecht tegenwoordig tegen die cortisone (en adrenaline) want ik ga ook nog eens naar angst-therapie en een psycholoog. En maak mezelf nóg zieker door altijd maar te zoeken op internet of ik zelf oplossingen kan vinden want inmiddels lijk ikzelf wel de beste specialist op dit gebied.

prinses
Door

prinses

op 04 May 2019

hoelang kan er bloedverlies blijven,ben 51

Monique
Door

Monique

op 28 Sep 2019

Beste Roos, angst en paniekklachten herken ik. Ik heb hormoonpleisters voorgeschreven gekregen en binnen 2 weken waren deze klachten bijna weg. De angst voor paniek en angst moet ik nog verwerken maar ik voel me nu al zoveel beter. Misschien helpt hee jou?

Noctula
Door

Noctula

op 07 Feb 2024

Plotseling toenemende taille kan helaas ook een serieuzere oorzaak hebben. Eierstokkanker, baarmoederkanker. Ga er altijd mee naar je huisarts om het te laten checken.

Reactie plaatsen