De lijst alkalische voedingsmiddelen in dit blog kun je gebruiken wanneer je zuurvormende voeding wilt vervangen door alkalische (basische) voeding om je gezondheid een boost te geven. Immers, de gedachte achter alkalisch eten is dat het westerse eetpatroon je lichaam te zuur maakt en dat schaadt je gezondheid. Het gevolg is dat je allerlei lichamelijk ongemakken ervaart. Van onder andere aan spierpijn, gewrichtsklachten, hoofdpijn, vermoeidheid en huidproblemen tot een slechte adem, candida, een verstoorde stofwisseling en zelfs overgewicht. Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren je lijf. Wil je de zuren en basen weer in balans brengen? Een alkalisch of zuur-basedieet kan dan uitkomst bieden. Hieronder een lijst alkalische voedingsmiddelen die een gezonde zuurgraad in je lichaam bevorderen.
Wil je ontzuren? Dan vind je hieronder een uitgebreide lijst alkalische voedingsmiddelen (in willekeurige volgorde) die helpen de zuur en basen balans in je lichaam te herstellen en je gezondheid te boosten.
Wil je gratis gezonde recepten downloaden? Klik hier voor gratis 12 recepten die je helpen aan meer gezondheid.
Inhoudsopgave:
Lijst alkalische voedingsmiddelen
Lijst alkalische voedingsmiddelen
1. Snijbiet
Dit is een vergeten bladgroente die ook bekend is onder de naam warmoes. De snijbiet is een zeer goede alkalische voedingsbron. Daarnaast bevat 100 gram snijbiet bijna 700% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K. Dat is niet alleen goed voor gezonde hersenen, maar ook maakt het je botten sterken. Verder is het rijk aan het mineraal ijzer. Dit helpt bij de vorming van hemoglobine en enzymen, zorgt voor het zuurstoftransport in je lijf, bevordert de groei van cellen, ondersteunt je lever enzovoort.
2. Boerenkool
Deze kruisbloemige groente wordt gezien als een van de beste alkalische voedingsbronnen. Daarnaast is boerenkool om tal van andere redenen een heuse superfood. Zo zit het boordevol antioxidanten, is vezelrijk, een natuurlijke cholesterolverlager, helpt het lichaam ontgiften door de aanwezigheid van zwavel en chlorofyl. Vervolgens is het een goede bron van vitamine K. Zo bevat 100 gram boerenkool al 817 mg vitamine K. En tot slot zitten er in boerenkool ook veel glucosinolaten. Er zijn sterke aanwijzingen dat deze stoffen de kans op diverse kankers kunnen verminderen¹.
3. Spinazie
Dankzij zeebonk Popeye heeft deze groente de naam je supersterk te maken. Nou is dat wat overdreven, maar het is wel een zeer goede basische voedingsbron die zeker thuishoort op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Verder is het rijk aan diverse vitamines (A, E, C en K), zit het vol minderalen (magnesium, kalium, calcium, fosfor en ijzer) en bevat het de antioxidant luteïne. Deze vrije radicaal bestrijdt onder meer ontstekingen in de aders en de slagaders.
4. Broccoli
Nog een groene alkalische held die de zuurgraad van het bloed verlaagt. Maar er zijn meer redenen waarom broccoli niet op je menu mag ontbreken. Want, niet alleen zijn de vitamines goed vertegenwoordigd in deze superfood. Denk aan A, B, C, E en K. Ook bevat het veel mineralen: calcium, kalium, fosfor, betacaroteen, zink, ijzer en koper. Volgens onderzoek werk broccoli preventief tegen kanker², ondersteunt de groente je hartgezondheid en versterkt je afweer.
5. Bananen
Misschien mijd je deze fruitsoort omdat het nogal wat fructose (fruitsuiker) bevat. Toch mag het niet ontbreken op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Het is het een gezonde vrucht die de zuurgraad in je lichaam kan verlagen. Daarnaast biedt het je tal van andere voordelen. Onder andere doordat het vezelrijk is, een goede bron van vitamine B en de mineralen mangaan, magnesium en kalium bevat. Het eten van bananen heeft een bloeddrukverlagende werking door het hoge kaliumgehalte³. Houdt voorts je hart gezond, draagt bij aan sterke botten⁴ en uit Zweeds onderzoek blijkt dat het de kans op nierkanker verkleint vanwege het hoge antioxidantgehalte⁵.
6. Zoete aardappel
De populariteit van deze oranjekleurige aardappel – zoete bataat – is de afgelopen jaren enorm toegenomen en pronkt naast de gewone aardappel in de schappen. Dat is niet vreemd, want de zoete aardappel is voedzaam en gezond. De bataat barst van de vezels, vitamines (A, C, B6 en E) en mineralen (fosfor, ijzer, koper, selenium, zink, jodium). Bovendien staat het op de lijst alkalische voedingsmiddelen, omdat het helpt ontzuren. Gezondheidsvoordelen van zoete aardappelen eten zijn: het verlaagt de bloeddruk, bevordert een gezonde spijsvertering en draagt eveneens bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel.
7. Bleekselderij
Behalve dat deze groente alkaliseert, is het ook nog eens een verantwoord en caloriearm tussendoortje. Er zijn echter meer redenen om bleekselderij aan je voedingspatroon toe te voegen. Zo is het rijk aan bètacaroteen dat in je lichaam wordt omgezet in vitamine A. Verder zit in bleekselderij ook het mineraal kalium dat bijdraagt aan de zenuwprikkelgeleiding en het houdt je bloeddruk op peil. Verder werk kalium ook vochtafdrijvend. En tot slot tref je ook luteïne, een flavonoïde, in bleekselderij aan. Volgens onderzoekers maakt deze stof kankercellen mogelijk vatbaarder voor chemicaliën waardoor het bij kankertherapie kan worden ingezet⁶.
8. Wortelen
Wortelen staan ook op de lijst alkalische voedingsmiddelen, omdat ze hoog-alkalisch zijn. Daarnaast zijn peentjes aan betacaroteen. Dit stofje zet je lichaam om in vitamine A en is goed voor je ogen en ook een mooie teint. Andere vitamines in wortelen zijn C, B1, B2, B3, B5, B6, B12 en E. Vervolgens zit het vol tal van belangrijke mineralen als calcium, magnesium, kalium, foliumzuur en fosfor. Qua gezondheid dragen wortelen bij aan een verzadigd gevoel en gezonde darmen, want ze zijn zeer vezelrijk. Verder bevorderen de peentjes onder meer sterke botten en tanden, gezonde bloeddruk en sterk zenuwstelsel
9. Kiwi
Deze vrucht mag zeker niet ontbreken op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Want, de kiwi bevordert een verlaging van je zuurgraad en is bovendien een supervitaminebommetje. Het zit bomvol vitamine A, C, E en K. Wist je dat in 1 groene kiwi meer vitamine C bevat dan 3 citroenen? Hierdoor draagt het bij aan een gezonde weerstand en bevordert de aanmaak van collageen. Voorts zitten er polyfenolen, antioxidanten, in kiwi’s die je beschermen tegen vrije radicalen. En… uiteraard ontbreken de diverse mineralen als kalium, foliumzuur en koper, ook niet. Al met al biedt de kiwi je gezondheid tig voordelen. Zo verlaagt het je bloeddruk en is gezond voor je hart⁷, beschermt tegen kanker⁸ en bevordert het gezichtsvermogen doordat het maculadegeneratie (oogziekte) verkleint.
10. Bloemkool
Deze kruisbloemige groente is net als broccoli een goede alkalische voedingsbron en staat hoog op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Het bevat eigenlijk elke vitamine en mineraal⁹ die je nodig hebt. Zo zit er onder andere 77% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine C in. Daarnaast is het rijk aan vitamine K en bevat het vezels, thiamine, riboflavine, magnesium, foliumzuur, kalium en mangaan. Ook tref je er glucosinolaten in aan. Daarvan is bekend dat die het lichaam beschermen tegen kankerverwekkende stoffen. Verder heeft het ontstekingsremmende eigenschappen, zorgt het stofje sulforafaan in bloemkool voor onder andere een gezonde bloeddruk, verbeterde nierfunctie en bevordert het je spijsvertering.
11. Kersen
Kersen alkaliseren je lichaam niet alleen, maar bieden verder ook verschillende gezondheidsvoordelen. Ze bevatten onder meer veel vitamine A en C, het mineraal kalium plus antioxidanten als anthocyanen. Deze laatste schijnen de groei van kankercellen tegen te kunnen gaan¹º. Ook zijn er studies¹¹ waaruit blijkt dat kersen gewrichtspijn, artritis en zelfs hart- en vaatziekten kunnen voorkomen.
12. Aubergine
De aubergine behoort tot de nachtschadefamilie en staat eveneens op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Het helpt niet alleen om de zuren en basen in je lichaam in balans te houden, maar kent tal van andere gezonde voordelen. Zo bevat het met name vitamine C, B en K, is vezelrijk en biedt fytonutriënten waarvan sommige antioxidanten zijn zoals nasunine¹². Dit is een antioxidant dat vooral de hersencellen beschermt tegen vrije radicalen en bindt ijzer aan zich waardoor cellen worden beschermd. Behalve nusanine bevat de aubergine een grote hoeveelheid polyfenolen. De opvallendste is chlorogeenzuur. Dat bestrijdt virussen, bacteriën en blijkt eveneens bij te dragen aan het tegengaan van kanker.
13. Peren
Peren zijn extreem vezelrijk, want ze bevatten ongeveer 25% van de dagelijkse hoeveelheid vezels. Ook zijn allerlei vitamines goed vertegenwoordigd als vitamine C en K, B2, B3, B6. Dat geldt eveneens voor de diverse mineralen. Denk aan: calcium, magnesium, kalium, koper en mangaan. Vooral vitamine C en koper in peren zijn antioxidanten die je lijf beschermen tegen schade van vrije radicalen en je immuunsysteem ondersteunen. Volgens studies draagt regelmatig peren consumeren zeker bij aan je welzijn. Zo verlagen peren de kans op hart- en vaatziekten, verkleinen het risico van borstkanker na de menopauze, helpen tegen diabetes 2 en versterken je afweersysteem¹³.
14. Hazelnoten
Van de meeste noten wordt gezegd dat die een verzurend effect hebben. Hazelnoten zijn een uitzondering en hebben daarom een plek op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Maar kies wel voor puur natuur ofwel rauwe hazelnoten. Want, bijvoorbeeld tijdens het roosteren gaan er veel goede stoffen verloren. En houd je ook verre van de pot Nutella voor op je boterham. Die zit vol ongezonde geraffineerde suikers. Andere pluspunten van hazelnoten zijn dat ze veel vitamine E bevatten, koper, mangaan en veel foliumzuur. Qua gezondheid helpen de oliezuren in hazelnoten je slechte cholesterol verlagen, bieden bescherming tegen bloedarmoede en door de aanwezigheid van vitamine A is zijn de noten ook een krachtige antioxidant.
15. Knoflook
Knoflook prijkt ook prominent op het lijstje alkalische voedingsmiddelen, omdat het zorgt voor een gezonde zuurgraad in je lichaam. En eigenlijk is dat niet verbazingwekkend. Want, knoflook staat al heel lang bekend als smaakmaker èn medicijn. Zo smeerden soldaten het op hun wonden in de oorlog ter bescherming tegen infecties. Inmiddels is er eveneens volop bewijs dat knoflook inderdaad gezondheidsbevorderende effecten heeft. Niet zo verwonderlijk, want het er zit veel vitamine C en B6 in evenals diverse mineralen: mangaan, kalium, koper plus ijzer. Regelmatig knoflook eten draagt onder meer bij aan het verlagen van je bloedruk ¹⁴, bevordert je immuunsysteem¹⁵ en helpt je lichaam ontgiften¹⁶.
16. Watermeloen
Ook de watermeloen, die familie van de komkommer is, is een goede alkalische voedingsbron en hoort evenals andere meloensoorten thuis op de lijst alkalische voedingsmiddelen. Het bestaat voor 95% uit water en helpt je zodoende goed hydrateren. Verder tref je er kalium, ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen (provitamine A) in aan. De gezondheidsvoordelen van de watermeloen zijn legio. Zo is het een antioxidant dat je beschermt tegen oxidatieve schade en helpt ontstekingen tegengaan. Voorts werkt watermeloen bloeddrukverlagend, heeft het een positieve invloed op je cholesterol en is dus goed voor je hart en bloedvaten.
17. Appels
De reputatie van appels is dat ze erg gezond zijn. Immers? Wie kent niet de uitspraak: snoep verstandig, eet een appel. Inderdaad appels horen thuis in de categorie gezondste voedingsmiddelen. Ze zijn namelijk rijk aan vezels en antioxidanten waaronder vitamine C en flavonoïden. Deze voedingsstoffen bevorderen een gezonde bloeddruk plus goede cholesterollevels¹⁷, bieden bescherming tegen kanker¹⁸ en verkleinen de kans op een beroerte¹⁹. Om te profiteren van de pluspunten van appels kun je appel(cider)azijn aan je eetpatroon toevoegen, want het blijkt goede antibacteriële en -virale eigenschappen te hebben²º.
18. Tarwegras
De Egyptenaren gebruikten tarwegras 5000 jaar geleden al. Wat maakt tarwegras nu zo bijzonder? Het is een rijke bron van anti oxidanten en bestaat voor 70% uit chlorofyl. Tarwegras bestaat daarnaast uit voedingsstoffen zoals: vitamine A, vitamine C e vitamine E. Bovendien bevat het de volgende mineralen: calcium, magnesium en ijzer en zit het boordevol aminozuren. Daarnaast is tarwegras glutenvrij, aangezien alleen het sap wordt verwerkt. Je kunt ook zelf thuis tarwegras kweken en dit in een slowjuicer doen. Maar er zijn ook makkelijke oplossingen zoals: MenoGreens.
Ik hoop dat deze lijst met alkalische voedingsmiddelen bijdraagt aan je streven de zuren en basen in je lichaam in evenwicht te brengen en te houden.
Heb je nog vragen over de lijst alkalische voedingsmiddelen? Wil je ervaringen met een zuur-basendieet delen? Heb je tips? Geef je comment hieronder of via mijn Facebookpagina.
Ben je op zoek naar een manier om je zuurbalans meer in balans te krijgen? Wil je dagelijks je portie alkalische voedingsmiddelen binnenkrijgen, zonder een blender of slowjuicer? Bekijk dan eens ons product: MenoGreens een mix van tarwegras en andere geweldige ingrediënten.
Bronnen:
1. https://www.wur.nl/nl/nieuws/Congres-over-glucosinolaten-verbindt-wetenschapsgebieden.htm
2. https://www.sciencedaily.com/releases/2012/02/120228140555.htm
3. http://www.fda.gov/Food/ResourcesForYou/Consumers/ucm315393.htm
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20119826
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15455348
6. https://www.medicalnewstoday.com/info/cancer-oncology/&usg=
ALkJrhiUJqjaEnUKOWB6YrM61XgAieaWPw.php7. http://www.medicalnewstoday.com/articles/271232.php
8. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3118331/
9. http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2390/2
10. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/08/02/
health-benefits-cherries.aspx11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21229414
12. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0300483X0000202X
13. http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-pears/
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20594781
15. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22280901
16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22151785
17. http://www.medicalnewstoday.com/articles/222422.php
18. http://jnci.oxfordjournals.org/content/92/2/154
19. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10822289
20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1785201/
Erik
op 08 Mar 2018Ria Kamelle
op 08 Mar 2018W de Wit
op 17 May 2019Ageeth
op 21 Feb 2021cornelis van der Stadt
op 16 Apr 2024