Maca: waarom elke vrouw in de overgang het zou moeten gebruiken

Maca: waarom elke vrouw in de overgang het zou moeten gebruiken

Het antwoord op de soms vervelende symptomen van de overgang? Maca. Heb je daar nog nooit van gehoord? Dat is helemaal niet zo vreemd, want deze Peruviaanse plantaardige wortel of knolgewas behoort bij veel mensen niet tot het standaard menu. brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee, vooral voor vrouwen in de overgang. Benieuwd wat deze wortelsoort voor jou kan betekenen?

Ben je overigens op zoek naar recepten om je hormonen in balans te krijgen? Download dan nu gratis mijn 12 recepten.

Inhoudsopgave:

Overgang

Geen hormonen

Wat is maca?

Gezondheidsvoordelen van maca

Maca en de overgang

Hoe werkt het?

Soorten maca

Maca en overgangsklachten

Hoeveel maca per dag?

Overgang

Wanneer je als vrouw in de overgang komt, verandert er een hoop aan je hormonale systeem. Je menstruatie stopt volledig. Hierdoor maakt je lichaam dus geen oestrogeen en progesteron meer aan, want: je eierstokken hebben geen vruchtbare eitjes meer over die moeten rijpen en goed moeten innestelen. Doordat het zo’n enorme verandering in je hormoonhuishouding betreft, merk je daar mentaal, maar vooral fysiek, veel van. Zo kun je last krijgen van hitteaanvallen (opvliegers), nachtzweten, slapeloosheid of prikkelbaarheid. Hoe heftig je hier last van hebt en hoe lang de overgang aanhoudt verschilt erg per vrouw.

Geen hormonen

Heb jij veel last van alle symptomen die bij de overgang komen kijken? Misschien heb je al diverse dingen geprobeerd om de symptomen ietwat te temperen. Een koolhydraatarm dieet, bepaalde oefeningen, medicijnen. Er zijn ook veel vrouwen die liever geen medicijnen tot zich nemen of aanrommelen met hormonen. Net als veel jonge vrouwen die hun lichaam liever niet belasten met de pil of andere hormonale vormen van anticonceptie, zijn er ook vrouwen in de overgang die graag een natuurlijke oplossing zoeken. Maca zou die natuurlijke oplossing kunnen zijn.

Wat is maca?

Maca is een Peruviaanse, plantaardige wortel, ook wel de Peruviaanse ginseng genoemd. Daarnaast is het een geneeskrachtig kruid. Vooral de wortel van dit knolgewas wordt gebruikt. Na het oogsten wordt dit gekookt, gedroogd en vervolgens tot een poeder gemalen. Dit poeder kan verschillende kleuren krijgen: rood, geel of zwart. Maca staat erom bekend dat het je hormoonhuishouding en daarmee je lichaam weer in balans brengt.

Gezondheidsvoordelen van maca

Waarom is maca zo goed voor je? Wat bevat deze wortelsoort allemaal? Het is een zogenaamd ‘superfood’ en bevat koolhydraten, voedingsvezels, vetten, essentiële mineralen zoals selenium, calcium, magnesium en ijzer, aminozuren en vetzuren, die goed zijn voor je hart en die helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van ontstekingen. Het is bovendien rijk aan vitaminen C en A, evenals B2 en B6. Een flinke lijst aan voordelen voor de gezondheid!

Maca en de overgang

Bepaalde eigenschappen en geneeskrachtige werkingen helpen vooral bij vrouwen die in de overgang zijn erg goed. Zo kan deze wortel opvliegers verminderen, je energieniveau en je libido een boost geven, verlost het je van PMS, heb je minder last van allerhande ongezonde ‘cravings’ en brengt het over het algemeen je hormoonhuishouding weer in balans.

Hoe werkt het?

Allereerst is het van belang om je te realiseren dat maca geen hormonen bevat. In plaats daarvan bevat het natuurlijke gifstoffen genaamd glucosinolaten. Deze gifstof beschermt het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen en zorgt dat de hormoonhuishouding wordt hersteld. Een teveel aan glucosinolaat kan echter de werking van de schildklier aantasten. Glucosinolaten vind je niet alleen in maca, maar ook in koolsoorten zoals broccoli, bloemkool en spruitjes. Naast het herstellen van de hormoonhuishouding, werkt maca als adaptogeen. Dit betekent dat het een regulerend effect heeft op ons lichaam. Het herstelt de algemene gezondheid per persoon op een verschillende manier; ieder lichaam heeft immers weer andere behoeften.

Soorten maca

Er zijn verschillende soorten in poedervorm. Je hebt, zoals eerder al genoemd, geel, rood en zwart macapoeder. Elke poeder heeft weer een andere werking.
Geel: Wanneer je geel macapoeder in vloeibare vorm (dus vermengd met wat water) op de huid aanbrengt, beschermt dit je huid tegen Uv-straling.
Rood: Rode maca helpt je botten te versterken en wordt veel gebruikt door vrouwen in de overgang, omdat het vooral opvliegers en andere symptomen zou kunnen verminderen.
Zwart: Het is aangetoond dat zwart macapoeder de botsterkte bevordert en de hersenfunctie verbetert, zoals geheugen en cognitie.

Maca en overgangsklachten

Wanneer je het macapoeder toevoegt aan je eetpatroon, heeft dit een effect op een aantal zaken. Heb je veel last van opvliegers? Deze ‘superfood’ zorgt ervoor dat je lichaam meer oestrogeen gaat aanmaken, iets wat je lichaam niet meer doet zodra het in de overgang komt en waardoor je bepaalde klachten krijgt. Het wordt aangeraden om maca in poedervorm aan je eetpatroon toe te voegen. Je kunt het gemakkelijk verwerken in verschillende maaltijden. Gebruik een tot twee theelepels macapoeder per dag en voeg dit aan een groene smoothie, je havermoutontbijt, yoghurt of kruidenthee. Vooral de rode poedervariant werkt goed voor vrouwen in de overgang.

Hoeveel maca per dag?

Belangrijk om te onthouden is dat je niet te veel van het kruid gebruikt. Houd het echt bij een á twee theelepels per dag. Om uiteindelijk de voordelen van ervan te merken, is het daarbij wel erg belangrijk om het consistent aan je eetpatroon toe te voegen. Dus niet de ene dag wel en de andere dag niet, of zelfs de ene week wel en dan weer een aantal weken niet. Gebruik maca dagelijks en bij voorkeur op hetzelfde moment van de dag (bijvoorbeeld bij het ontbijt in je havermout of in je kopje kruidenthee). En tot slot: heb geduld. Bij elke vrouw werkt deze wortel weer op een andere manier. Waar de ene vrouw na een aantal dagen al verschil merkt, kan het bij de andere vrouw weken of zelf maanden duren voor er iets in het lichaam gebeurt.

Wil je jouw hormoonhuishouding op een verantwoorde en gezonde manier in balans brengen? Bekijk dan eens mijn programma: 20 Dagen Suikervrij.

Over de schrijver
Ingerid
Door

Ingerid

op 18 Sep 2017

Ik zie in de winkels alleen de gele variant. Waar vindt je de rode dan?

C.G.W. van der Wurf-Boogaard
Door

C.G.W. van der Wurf-Boogaard

op 18 Sep 2017

Ik heb last van opvliegers en mijn haar wordt gedeeltelijk dunner aan de voorzijde van mijn hoofd. Helpt maca daar ook tegen?

Raymonde
Door

Raymonde

op 18 Sep 2017

Macawortel waar vind je die ergens en hebt het tegen de kilo menopauze

Joke
Door

Joke

op 18 Sep 2017

Waar kan je de rode maca kopen

Jolandanederpelt19968@gmail.com
Door

Jolandanederpelt19968@gmail.com

op 19 Sep 2017

Super bedankt voor de tip. Mijn schoonzus had me al ingelicht.nu ga ik t zeker halen. Mijn haar word ook aan de voorkant wat dunner/uitvallen.

Pandora
Antoinette
Door

Antoinette

op 22 Sep 2017

Mijn vraag is helpt Maca ook tegen een droge vagina?

Yvonne
Door

Yvonne

op 25 Sep 2017

Antoinette heeft n goede vraag...als vrouw in de overgang droogt voor mijn gevoel alles uit, ... is maca daar ook n oplossing voor?

Ridel
Door

Ridel

op 02 Jan 2018

Ik heb op www.superfoodsonline.nl/superfoods/maca-poeder-capsules-kopen gevonden dat de Rode maca poeder het meest gebruikt wordt door vrouwen in de overgang. Ik heb op PubMed gekeken en onderzoek lijkt dit te bevestigen. Hebben andere vrouwen ervaring met deze specifieke variant? Ik zit namelijk te twijfelen of het niet slimmer is om een hogere dosering van de gele te nemen in plaats van de rode.

Frans Tieghem
Door

Frans Tieghem

op 17 Aug 2018

Beste,Ik lees dit poeder kan verschillende kleuren krijgen rood geel of zwart,ik heb zojuist zwarte maca binnen gekregen en die is geel??????????? Gr

Esther Lotz
Door

Esther Lotz

op 14 Apr 2021

Bij de biologische winkel hadden ze 1 soort, de "gele" in poedervorm.. ben 1 week bezig merk nog niet veel.. maar zal m helemaal opmaken 2 theelepels per dag. Als het niet helpt ga ik dan opzoeken ( internet) voor de rode variant.. daar ik lees dat deze beste werkt tegen opvliegers. Hoop echter dat deze wat ik nu heb ook gaat werken

Nadine Browaeys
Door

Nadine Browaeys

op 12 Jul 2021

Beste , Welke maca gebruik ik het best voor opvliegers en slecht slapen. Ik heb gelezen de rode waar kan je die kregen en heeft die dan ook een rode kleur want deze heb ik nog niet gevonden. Mag 2verschillende soorten samen nemen

Vera
Door

Vera

op 01 Aug 2021

"Je lichaam stopt met het aanmaken van hormonen." Dit is niet correct. Je geslachtorganen stoppen hiermee, maar je lichaam blijft wel hormonen aanmaken via je vetweefsel en bijnieren. Natuurlijk wel wat minder dan tijdens je vruchtbare jaren.

Reactie plaatsen