De mythe van plaatselijk afvallen ontrafeld

De mythe van plaatselijk afvallen ontrafeld

Plaatselijk afvallen? Dat klinkt velen als muziek in de oren. Niet dan? Want, bijna iedere vrouw heeft wel een probleemzone die ze graag ziet veranderen. Wat slanker en strakker. Vraag het maar eens na in je directe omgeving. Jij vindt bijvoorbeeld dat je billen te dik zijn, je buurvrouw heeft wat pondjes te veel op haar bovenarmen, je moeder wil graag van haar buikje af en je beste vriendin kampt met love handles. En als je de (marketing)verhalen in de media mag geloven dan kun je lokaal vet verbranden. Onder andere door fanatiek bepaalde spiergroepen te trainen, een uitgekiend dieet te volgen of crèmes te smeren. Vraag blijft: Is het een feit dat je lokaal vet kunt verliezen? Of behoort plaatselijk afvallen thuis in de wereld der fabelen?

Wist je dat je hormonen je vetopslag regelen? Download gratis mijn gids: Overgangshormonen in Balans, inclusief met 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Vetopslag in je lichaam, hoe zit dat?

Is plaatselijk afvallen mogelijk?

Plaatselijk afvallen? Tips voor een slankere lijn!

Vetopslag in je lichaam, hoe zit dat?

Wanneer je nadenkt over plaatselijk afvallen is het misschien goed te weten welke functie vet in je lichaam heeft. Want, het is niet per definitie zo dat vet fout of ongezond is.

Feit is dat iedereen een beetje vet op z’n body heeft. Al willen allerlei magazine-artikelen, reclames, filmpjes en Instagram foto’s je anders doen geloven. De een telt enkele grammetjes vet en de ander wat meer. Daarbij slaat de een bijvoorbeeld lichaamsvet rond de heupen en buik op en bij de ander concentreert het zich vooral op de benen, billen en armen. Nee, het zit nooit echt evenredig verdeelt over je lichaam. En dat voedt de behoefte aan plaatselijk afvallen. Of niet?

Maar, weet je dat iedereen wat vet nodig heeft? Een gezond vetpercentage voor de vrouw ligt overigens tussen de 21-24%. Maar, misschien vind je dat beetje vet niet fijn. Bijvoorbeeld wanneer je jezelf in de spiegel ziet of wanneer je een kledingstuk gaat kopen. Dat beetje vet op je lichaam heeft wel een belangrijke functie. Het zorgt ervoor dat je het niet koud hebt, beschermt je organen als je je bijvoorbeeld stoot, is een bouwstof voor cellen en fungeert als energiereserve mocht er onverhoopt geen eten zijn.

Hoeveel vet je lichaam opslaat, hangt af van allerlei factoren. Maar, meestal komt het doordat je meer eet dan je verbruikt. Het overschot aan energie slaat je lichaam op in de vetcellen als lichaamsvet.

Waar je lichaam het te veel aan energie opslaat verschilt van persoon tot persoon. Enerzijds wordt het bepaald door je genen. Daarmee wil ik overigens niet zeggen dat je genen bepalen of je veel lichaamsvet hebt of niet. Wel is het zo dat in je genen is bepaald op welke plekken je vet opslaat. En of je vet opslaat is afhankelijk van je eet- en leefpatroon. Anderzijds spelen ook andere aspecten een rol.

Zo wordt vetopslag ook beïnvloedt door hormonen. Bijvoorbeeld wanneer je in de overgang bent schommelen de hormoonspiegels waaronder oestrogeen. Daardoor kun je als vrouw meer vet op je billen en benen krijgen. Een ander voorbeeld is het stresshormoon cortisol. Dit maak je aan als je gestresst bent. Kamp je daar regelmatig mee? Dan kan dat leiden tot meer vet op je buik.

Dat verbranden van vet is een ingewikkeld proces. Want, vet wordt opgeslagen in je vetcellen als tryglyceriden. Dit is brandstof dat je lichaam aanspreekt wanneer het nodig is. Zowel voor je spieren, maar ook om bijvoorbeeld denkwerk te verrichten en om eten te verteren. De triglyceriden worden dan namelijk omgezet in vrije vetzuren en glycerol. Deze stoffen worden vervolgens door het bloed vervoerd naar de lever, nieren en de spieren. Deze verschillende weefsels verbruiken het aansluitend als brandstof⁷.

Blijft natuurlijk de vraag: is plaatselijk afvallen überhaupt mogelijk? Hieronder het antwoord.

Is plaatselijk afvallen mogelijk?

Om je probleemzones aan te pakken en dus lokaal vet te verbranden denk je er goed aan te doen de spieren te trainen op die plekken waar het vet op je lijf zit. Bijvoorbeeld veel beenoefeningen doen in de hoop dat het lichaamsvet rond je benen verdwijnt. Ooit heerste de gedachte dat dat hielp.

Onder andere in de jaren zestig van de vorige eeuw verschenen een aantal onderzoeken die aantoonden dat plaatselijk afvallen mogelijk was. Zo kregen vrouwen die bepaalde buikspieroefeningen deden een slankere taille¹ en mannen die hun biceps trainden minder vet op de bovenarmen².

Toegegeven, ook ik geloofde erin. Zo heb ik ooit dag in dag uit, maandenlang tig sit-ups gedaan om mijn buikje kwijt te raken. Het resultaat? Nul komma nul! Zero! Nee, mijn buik werd niet slanker. Wel zag ik mijn borsten slinken en werd mijn gezicht magerder. Niet direct het effect dat ik voor ogen had. En misschien herken je dit ook bij jezelf. Als je wilt afvallen verdwijnt vet daar waar je het niet wenst. Reden? Je lichaam bepaalt zelf waar het vet verbrandt en overigens ook waar het dit opslaat. Jij hebt daar totaal geen invloed op.

Dit komt onder andere door de verhouding van alpha-2 en beta-2 receptoren in je vetcellen en de doorbloeding ervan. De alpha-2 receptoren zijn zeg maar de slechte variant. Die zorgen ervoor dat het op bepaalde plekken moeilijker is om vet uit de vetcellen te mobiliseren en vervolgens te verbranden. Zo schijnen je buik, dijen, heupen en benen – de bekende probleemgebieden – meer alpha-2 receptoren te bevatten dan beta-2 receptoren¹º. Tja, en daarom is plaatselijk afvallen dus onmogelijk.

Trouwens? Dat lokaal vet verliezen niet kan blijkt ook uit recent Chileens³ en Amerikaans onderzoek⁴. Vet verbranden kan alleen als je meer energie verbruikt dan je aan voeding binnenkrijgt. En door intensief spiergroepen te trainen, kweek je meer spieren ofwel spiermassa. Daardoor voelt je lichaam strakker aan. Daarbij komt dat spieren meer energie verbruiken en bijdragen aan een betere stofwisseling. Zelfs als je rust verbrand je na krachttraining nog vet⁵.

Veel personal trainers raden intensieve cardio trainingen af. Reden? Het stresshormoon cortisol wordt gestimuleerd waardoor het nog moeilijk wordt om van je buikje af te komen. Ook ik sluit mij hier bij aan.

Conclusie: plaatselijk afvallen is een mythe. Ondanks de succesverhalen die je leest, hoort en ziet van superslanke mannen en vrouwen. Nee, er bestaan geen speciale afslankpillen, crèmes, diëten en specifieke oefeningen om lokaal vet te verliezen zonder enige inspanning. Wil je die plaatselijke vetrolletjes kwijtraken? Dan is er geen korte en snelle route. Er zit niet anders op dan je leefstijl (eet- en beweegpatroon) aan te passen. Dit betekent dus meer energie verbruiken en je stofwisseling verhogen. Streef naar een zogenaamde ‘negatieve energiebalans’ waardoor je je lichaam stimuleert vet te verbranden.

Plaatselijk afvallen? Tips voor een slankere lijn!

Wil je een paar pondjes verliezen? De sleutel tot succes is minder energie binnenkrijgen en mee verbranden. Nee, en dat doe je niet door jezelf uit te hongeren of te crashen. Beter is kiezen voor gezonde, gevarieerde en natuurlijke voedingsmiddelen met een juiste mix van goede voedzame koolhydraten, vetten en eiwitten. Daardoor loop je geen gebrek aan essentiële voedingsstoffen op. Zeker wanneer je het in combi doet met krachttraining, aldus onderzoek⁶. Toegegeven dat kan soms beste een uitdaging zijn na een lange werkdag. Hieronder mijn persoonlijke tips om je doelstelling te bereiken:

Werk dan stap voor stap toe naar je ideale gewicht. Een fijne methode die daarbij kan helpen is het zogenaamde Kaizen⁸. Heel veel kleine stapjes kunnen een groot effect hebben!

Doe het samen. In plaats van met een vriendin in het café of restaurant bij te kletsen spreek je af om samen een activiteit te doen. Denk aan een fikse wandeling langs het strand, door de bossen of over het plattenland fietsen. Zo klets je bij en doe je een gezonde en fijne activiteit. Daarbij kun je elkaar motiveren.

– Start met je voeding. Door je te richten op gezond eten kun je direct een goede start maken. Eten doe je toch elke dag, kies dan voor recepten die je helpen om af te slanken. Door je voedingspatroon aan te passen kun je jouw stofwisseling verhogen waardoor je vanzelf gewicht gaat verliezen.

Stel jezelf haalbare doelen. Een handige manier om jezelf doelen te stellen is door de zogenaamde SMART-methode⁹ te gebruiken. Hiermee maak je je streven onder andere meetbaar, haalbaar, over- en inzichtelijk. Probeer het eens. Het helpt echt als je gewicht wilt verliezen.

Heb je ervaring met plaatselijk afvallen? Deel je bevindingen en tips hieronder. Wil je graag direct beginnen met afslanken? Kijk dan eens naar mijn receptenboek: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10671188.1965.
10614676
2. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10671188.1968.
10616592
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23222084
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21804427
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20886227
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23006411
7. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/expert-answers/body-fat/faq-20058251
8. https://nl.wikipedia.org/wiki/Kaizen
9. https://nl.wikipedia.org/wiki/SMART-principe
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3034620

Over de schrijver
Reactie plaatsen