Darmflora in topconditie? 8 tips voor gezonde darmen!

Darmflora in topconditie? 8 tips voor gezonde darmen!

Weet je dat je darmflora ofwel microbiota enorm veel invloed heeft op je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Want, het is eigenlijk je eigen inwendige ecosysteem. Is het systeem in evenwicht? Dan is er geen vuiltje aan de lucht. Maar raakt het uit balans? Bijvoorbeeld door antibioticabehandelingen, langdurige stress, infecties, bestraling en ongezond plus vezelarm te eten? Dan ervaar je allerlei gezondheidsklachten. Denk aan spijsverteringsproblemen als een opgeblazen gevoel, buikkrampen, diarree en obstipatie tot voedselintoleranties, auto-immuunziektes, allergieën en zelfs depressies. In dit artikel meer over wat darmflora is, welke invloed het uitoefent op je gezondheid en hoe je een gezond en evenwichtig darmflorasysteem bevordert.

Wil je gratis recepten downloaden? Klik hier voor gratis 12 recepten die je darmflora herstellen.

Inhoudsopgave:

Wat is darmflora?

Je darmflora en je gezondheid

8 tips voor een gezonde darmflora

Wat is darmflora?

De term darmflora is een verzamelnaam. Het verwijst naar de miljarden micro-organismen, hoofdzakelijk bacteriën, die merendeels in je dikke darm leven. Het totale gewicht ervan ligt rond de 1,5 kilo en omvat zo’n 1000 verschillende soorten levende bacteriën. Grofweg kun je al die darmbacteriën opsplitsen in twee groepen: de nuttige en de schadelijke. Zolang beiden in evenwicht met elkaar leven, heb je geen klachten. Pas wanneer de ‘bad guys’ de overhand krijgen, ontstaan er problemen.

Overigens? Hoe de darmflorasamenstelling is, verschilt van mens tot mens. Want, zolang je in de baarmoeder zit heb je nog geen darmbacteriën. Ben je zeg maar steriel. Pas tijdens je geboorte kom je voor het eerst in aanraking met bacteriën. In het geboortekanaal, via de huid van je moeder en met bacteriën in je omgeving. Zo ontwikkel je in een rap tempo je eigen darmflorasysteem, die net zo uniek is als een vingerafdruk.

Je darmflora en je gezondheid

– Weerstand

Je darmsamenstelling bepaalt voor pakweg zo’n 80% je weerstand. Want, de nuttige darmbacteriën beschermen niet alleen je maag- en darmstelsel tegen schadelijke indringers, maar prikkelen ook je immuunsysteem om afweercellen te produceren tegen ziekteverwekkers in je hele lichaam.

– Energiepeil

Is je darmflora van slag? Het je spijsverteringsklachten? Dan werken je darmen niet goed omdat voedingstoffen niet goed worden opgenomen. Het gevolg is dat je je futloos voelt en last hebt van een laag energiepeil.

  – Humeur

De bacteriën in je darmen hebben ook invloed op je stemming of humeur. Ze maken namelijk ook chemische stofjes aan die ervoor zorgen dat je hersenen het gelukshormoon serotonine produceren. Het schijnt zelfs dat je darmen zo’n 90% van de serotonine aanmaken. Niet voor niks wordt weleens gezegd dat je darmen je tweede brein zijn. 

– Huid

Ook een doffe huid, bleke kleur, acné en dergelijke kunnen tekenen zijn dat je darmflora niet in goede conditie verkeert. Uit onderzoek¹ blijkt namelijk dat door te focussen op de behandeling van de darmen de huid ook opknapt.  

– Gewicht

Er komt steeds meer onderzoek waaruit blijkt dat je darmflora ook invloed uitoefent op je gewicht. Zo kan een verstoorde darmsamenstelling bijdragen aan het ontstaan van overgewicht².

– Nachtrust

Ook moeite hebben met slapen en frequent moe zijn, kan komen door de conditie van je darmbacteriën. Volgens onderzoek heeft slecht slapen een negatief effect op je darmflora en verstoren de darmbacteriën vervolgens weer je slaap³.

Maar, wat kun je doen om je innerlijke ecosysteem ofwel darmflora verbeteren?

8 Tips voor een gezonde darmflora

1. Geen kunstmatige zoetstoffen

Een overmaat aan suiker is sowieso net goed voor je darmen en algemene gezondheid. Maar ook kunstmatige suikers, die de calorierijke suikers vervangen kun je beter mijden. Denk aan de stoffen aspartaam, sorbitol, sacharine en cyclamaat. Die kunstmatige zoetstoffen veranderen je darmflora, aldus een onderzoek bij ratten⁴.   

2. Eet veel groente en fruit

Groenten en fruit zijn rijk aan vezels en een goede voedingsbron voor de nuttige darmbacteriën. Volgens onderzoek gaat een eetpatroon met veel groenten en fruit de groei van schadelijke bacteriën tegen⁵. Ook diverse andere vezelrijke voedingsmiddelen zijn gezond voor je darmen. Denk aan: chiazaad, lijnzaad, peulvruchten en volkoren granen.

3. Drink veel water

Minimaal twee liter water per dag helpt je spijsvertering en gaat obstipatie tegen. Wees eveneens zeer matig met alcohol. Want alcoholische drankjes voorkomen dat je darmen de goede voedingsstoffen opnemen en de afvalstoffen afvoeren.

4. Kies gefermenteerde of zure producten

Je houdt je darmflora in topconditie door regelmatig gefermenteerde voedingsmiddelen te eten. Dit zijn producten die met hulp van bacteriën, gisting en schimmels zijn gemaakt. Onder andere yoghurt, melkwei, kefir, zuurkool, miso, kimchi, zuurdesembrood, karnemelk, tempé en kombucha zijn producten die allen goede bacteriën bevatten en bijdragen aan gezonde darmbacteriën.

5. Zorg voor volop variatie

Een eenzijdig eetpatroon doet je darmen geen goed. Want des te minder variatie in je voeding, des te minder variatie in darmbacteriën. Zorg er daarom voor dat je zeer gevarieerd eet en ga voor verse, onbewerkte en biologische voedingsmiddelen. Op die manier draag je bij aan het in stand houden van de diverse nuttige darmbacteriën en daar vaart je gezondheid wel bij.

6. Neem probiotica na een antibioticakuur

Antibiotica krijg je voorgeschreven bij bepaalde ziektes en aandoeningen zodat je snel weer fit bent. Het nadeel van antibiotica is dat het zowel de goede als slechte bacteriën bestrijdt. Daardoor verstoort het dus ook je darmflora. Om je innerlijke ecosysteem te herstellen en je weerstand een boost te geven is het goed gedurende minstens 4 weken probiotica te nemen. Dit kan in de vorm van voedingssupplementen, maar ook via voedingsmiddelen.  Gefermenteerde voeding is rijk aan probiotica. Ga liever niet voor de probiotica drankjes in de supermarkt, want die bevatten doorgaans nogal veel suiker. En hoewel probiotica ter discussie staat, laat onderzoek⁷ zien dat het uiterst effectief werkt voor het herstellen van je microbiota na ziekte.

7. Eet vaker voeding met tryptofaan

Wil je een gezonde darmflora bevorderen? Kies dan verder ook voor eten dat rijk is aan tryptofaan. Niet alleen is dat goed voor je brein-darm connectie, maar het draagt verder ook bij aan een goede nachtrust. Tot de groep tryptofaanrijke voeding behoren onder andere pompoenpitten, eieren, bananen, maïs, donkere chocolade, amandelen, peterselie, zalm, tonijn en garnalen.

8. Voorkom stress

Vaak en langdurig stress ervaren, is slecht voor de kwaliteit van je darmsysteem. Dus, kamp je geregeld met stress? Ga dan op zoek naar manieren om te ontstressen. Onder andere meditatie, yoga en ontspanningsoefeningen werken goed, maar ook een half uur matig intensief sporten zorgt dat de stresshormonen in je lijf worden bestreden. Bijkomend voordeel van regelmatig bewegen is dat het ook nog eens bijdraagt aan een goede darmwerking.

Heb je het vermoeden dat je darmen wel wat hulp en ondersteuning kunnen gebruiken? Breng de bovenstaande tips dan in praktijk. Je zult ontdekken dat je darmflora zich beetje bij beetje herstelt. Is dat niet het geval? Maak dan een afspraak met je huisarts voor nader onderzoek. Doe dat ook wanneer je bloed in je ontlasting aantreft en zonder reden veel gewicht verliest.

Wil je een makkelijk oplossing voor meer energie en een gezonde darmflora? Probeer dan eens MenoGreens. Een gezondheidsdrankje met tarwegras, probiotica en superfoods. Het enige wat je hoeft toe te voegen is water.

button-menogreens

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18456568

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27255389

3. https://vanwinkles.com/how-microbiomes-effect-our-sleep

4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25313461

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26757793

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4303825/

7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25157183 

Over de schrijver
griet van woerdeom
Door

griet van woerdeom

op 01 Mar 2018

ik drink iedere een flesje yault engaat nu beter

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 07 Mar 2018

Hoi Griet, wat leuk om te horen. Ik denk dat u Yakult bedoelde? Het enige nadeel daarvan vind ik dat het weer zuivel bevat. En je weet hoe ik over zuivel" rel="nofollow" target="_blank">https://overgang.info/zuivel-mythe-ontmaskerd-waarom-melk-niet-gezond-is-en-onnatuurlijk/">zuivel denk...

Anneke
Door

Anneke

op 02 Mar 2018

Hallo, Mijn is Anneke en heb het gelezen ik moet zeggen tot ik het heel erg intersant vondt. Ik heb best vaak obstipatie en heb overgewicht. ik hoop meer van u te horen

Margriet
Door

Margriet

op 27 May 2019

Je raadt zuivel aan onder punt 4 en zegt anderzijds in een vorige reactie “je weet hoe ik over zuivel denk”. Beetje tegenstrijdig. Een orthomoleculair arts zei ooit tegen mij de koeiezuivel laten staan en over te gaan op geitenproducten. Hoe denk jij hier over?

Reactie plaatsen