Darmflora verbeteren: 15 ingrediënten voor een gezondheidsboost

Darmflora verbeteren: 15 ingrediënten voor een gezondheidsboost

Darmflora verbeteren? Dat doe je door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan goede bacteriën. Ook gaat je darmflora erop vooruit als je voedsel eet met vezels en andere stoffen die als voeding dienen voor de gunstige micro-organismen in je darmen. Met deze zogenoemde probiotica en prebiotica geef je je lichaam meteen een gezondheidsboost. Het grootste deel van je afweersysteem bevindt zich immers in je darmen. Hieronder zijn 15 ingrediënten die je darmflora versterken.

Wil je gratis recepten downloaden? Klik hier voor gratis 12 recepten die je darmflora versterken.

Inhoudsopgave:

Gezonde darmflora opbouwen: 15 ingrediënten

Darmflora verbeteren met voeding

Gezonde darmflora opbouwen: 15 ingrediënten

1.      Kefir

Eén van de meest effectieve ingrediënten om je darmflora te verbeteren is kefir. Deze licht prikkelende drinkyoghurt bevat maar liefst een dertig verschillende goede bacteriën ofwel probiotica. Anders dan melk bevat kefir weinig lactose. Ook dat is goed voor je gezondheid, want lactose kan een negatieve invloed hebben op je darmflora.

2.      Yoghurt

Yoghurt is één van de bekendste ingrediënten om je darmflora te verbeteren. Yoghurt wordt gemaakt door melk te laten fermenteren met melkzuurbacteriën, zoals Lactobacillus. Hierdoor ontstaan levende culturen van goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora. Tenminste, als de yoghurt niet gepasteuriseerd is en lang genoeg gefermenteerd is.

Als de yoghurt verhit is, zijn de gezonde bacteriën verdwenen en kan dit zuivelproduct dus niet bijdragen aan je darmflora. Koop dus rauwe of ongepasteuriseerde yoghurt (tegenwoordig te koop bij de EkoPlaza). Let ook op dat de yoghurt geen suiker bevat. Suiker is niet alleen slecht voor je gezondheid en je gewicht, maar voedt ook de slechte bacteriën in je darmen.

3.      Kombucha

Kombucha is een ander ingrediënt om je darmflora te verbeteren. Deze gefermenteerde thee bevat niet alleen veel probiotica, maar ook stoffen die de bacteriën voeden (prebiotica). De smaak van deze koolzuurhoudende drank houdt het midden tussen appelazijn en champagne. Door het fermentatieproces bevat kombucha een beetje alcohol.

Belangrijk is dat kombucha goed wordt bereid, want anders kan het schadelijk zijn voor je gezondheid. Je kunt daarom het beste kant-en-klare ongezoete kombucha in de winkel kopen.

4.      Miso

Miso wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Deze smaakvolle kruidenpasta zit vol probiotica. Het is dus een goed idee om vaker miso te eten als je je darmflora wilt verbeteren.

Gebruik miso om vis of kip mee te glazuren, bouillon van te maken of een roerbakschotel op smaak te brengen. Wees welvoorzichtig met miso als je een zoutarm dieet volgt. De pasta is namelijk rijk aan natrium.

5.      Zuurkool

Zuurkool is gefermenteerde witte kool. In Korea wordt het kimchi genoemd en worden er allerlei kruiden en specerijen aan toegevoegd. Door het fermentatieproces ontstaan goede bacteriën. Bij veel zuurkoolsoorten die je in de winkel kunt kopen, zijn deze bacteriën echter verdwenen door de bewerking. Check dus op het etiket of er ‘levende culturen’ op staat. Of maak zuurkool anders zelf.

6.      Zuurdesembrood

De zuurdesem waarmee dit brood wordt gemaakt, bevat stammen van lactobacillus-bacteriën. Deze komen ook in het brood terecht, waar deze goede bacteriën je darmflora helpen verbeteren. Verruil gistbrood dus voor zuurdesembrood als je je darmflora vooruit wilt helpen. Kan je niet goed tegen gluten? Kies eventueel voor zuurdesemhavermoutbrood als je een glutenintolerantie hebt.

7.      Cassave

Cassave is rijk aan resistent zetmeel, dat niet in de dunne darm wordt afgebroken. Dit zetmeel wordt in de dikke darm gefermenteerd, waar het als voedingsbron dient voor de bacteriën daar. Op deze manier draagt cassave bij aan het verbeteren van je darmflora.

Alleen bij een langdurig onevenwichtige darmflora (dysbiose) kun je beter geen cassave eten. Je darmen kunnen het zetmeel dan niet goed verteren, waardoor het een voedingsbron wordt voor slechte bacteriën.

8.      Banaan

Bananen kunnen je ook helpen om je darmflora te verbeteren. Ze dragen namelijk bij aan harmonie tussen de verschillende microben in je darmflora. Deze werking staat ook wel bekend als phyla.

Vooral bananen die net niet groen meer zijn, zijn goed voor je darmen. Ze bevatten net als cassave resistent zetmeel, dat als voedsel dient voor de goede bacteriën in je darmen. Alleen als je last hebt van dysbiose kun je beter geen banaan eten totdat je darmflora is hersteld.

9.      Aardpeer

Aardperen zijn ook wel bekend als Jerusalem-artisjok. Het zijn lichtbruine, langwerpige knolletjes die vol vezels en mineralen zitten. Vooral inuline vind je in grote hoeveelheden in aardperen. Terwijl deze vezel zijn weg vindt door onze spijsverteringsorganen, fermenteert hij tot goede bacteriën.

Je vindt aardperen steeds vaker in de supermarkt. Maak er eens lekkere frietjes van of bak schijfjes aardpeer voor bij de maaltijd. Wees alleen voorzichtig met deze groente als je gevoelige darmen hebt, want dan kun je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Als je dysbiose hebt, kun je beter helemaal geen cassave eten.

10. Polenta

Polenta kan je darmflora verbeteren doordat dit gerecht mais bevat. Als je polenta eet, gaan de onoplosbare vezels in de mais direct op weg naar de dikke darm. Hier fermenteren ze tot verschillende soorten goede bacteriën. De hoeveelheid fermenteerbare bestanddelen in polenta wisselt overigens.

11. Bosbessen

Bosbessen dragen bij aan de diversiteit van de bacteriën in je darmen en kunnen op die manier je darmflora verbeteren. Hoe meer verschillende soorten bacteriën, hoe beter voor je gezondheid. Voeg deze gezonde besjes dus vaker toe aan je dieet. Ze zijn lekker in desserts, maar ook zó uit de hand.

12. Bonen

Bonen bevatten voedingsstoffen die een belangrijke rol spelen bij het reguleren van je darmgezondheid. Bonen zitten namelijk vol vezels, eiwitten, folaat (natuurlijk foliumzuur) en andere B-vitamines. Maak eens een lekkere bonenschotel of bonensoep om je darmen ‒ en daarmee je gezondheid ‒ te ondersteunen.

13. Schorseneren

Schorseneren bevatten veel inuline, dat als voedsel dient voor de darmflora. Zet deze vergeten groente dus op het menu om je gezondheid een boost te geven. Ze zijn lekker in de soep en gaan ook prima met ham en ei.

14. Ambarella

Uit onderzoek blijkt dat deze tropische vrucht rijk is aan stoffen die een voedingsbron zijn voor de bacteriën in onze darmen. Zoek dit fruit eens op in de toko of op de markt. Je darmen zullen je er dankbaar voor zijn.

15. Granny Smith

Volgens onderzoekers kunnen Granny Smith appels werken als prebiotica in de darmen. Zo zouden ze de darmflora van mensen met obesitas veranderen in een darmflora die meer lijkt op die van slanke mensen.

Granny Smith appels zijn rijk aan vezels en andere gezonde stoffen en bevatten juist minder koolhydraten dan andere, zoetere appels. Deze eigenschappen maakt deze appelsoort heel geschikt voor het verbeteren van de darmflora.

Darmflora verbeteren met voeding

Ken jij nog meer ingrediënten om je darmflora te verbeteren? Deel het hieronder in de reacties!

Wist jij dat je darmflora verbeteren ook helpt om een gezond gewicht te krijgen als afvallen niet lukt? Lees er alles over op floraa.nl.

Wil je ook een gezonde darmflora, maar heb je weinig tijd? Kijk dan eens naar ons product: MenoGreens. Het bevat probiotica dat goed is voor je darmflora.

button-menogreens

Bronnen

1. https://pubag.nal.usda.gov/catalog/5205797

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26796581

3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24290641

4. http://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0101-20612014000200012

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23609775

6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25624239

7. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814614005251

Over de schrijver
Gerianne
Door

Gerianne

op 18 Mar 2018

Paardenmelk is een prima middel om je darmflora weer op orde te krijgen.

Reactie plaatsen