Crash dieet: 9 redenen waarom je er uiteindelijk van aankomt

Een crash dieet lijkt dé afslankmethode om lekker snel wat overtollige kilootjes kwijt te raken. Soms tot wel zo’n 3 of 5 kilo in een week. En dat is niet zo vreemd natuurlijk, want ga je crashen? Dan eet je super weinig waardoor je razendsnel afvalt. Misschien ideaal om er bijvoorbeeld voor te zorgen dat je lievelingsfeestjurkje weer perfect zit voor een feestje. Maar, zo’n dieet heeft ook een keerzijde. Immers, je hongert jezelf eigenlijk gewoon een (korte) tijd uit. Daarbij eet je niet alleen weinig, maar ook nog eens zeer eenzijdig waardoor je roofbouw pleegt op je gezondheid. Omdat dergelijke wonderdiëten niet alle benodigde voedingsstoffen bevatten die je lichaam echt nodig heeft om dagelijks goed te functioneren. De gezondheidsgevolgen van een crash dieet en waarom je het beter kunt laten!

Overigens ben je op zoek naar een afslankmethode zonder crashdieet? Probeer dan vandaag eens mijn 12 recepten uit.

Inhoudsopgave:

Waarom een crash dieet niet dé oplossing is!

Geen crash dieet, maar wat dan?

Waarom een crash dieet niet dé oplossing is!

Kenmerkend voor crash diëten is dat het een minimale hoeveelheid aan calorieën levert. Meestal tussen de 500 en 1000 per dag gemiddeld. Dat is flink minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid¹. Het spreekt dan ook voor zich dat je er in een rap tempo mee afvalt. Tja, en dat is eigenlijk ook het enige voordeel van crashen. Verder kent het alleen maar nadelen. Want, wil je afvallen? Overtollige kilo’s verliezen? Echt, dan is het niet dé oplossing. De redenen waarom vind je hieronder.

Verlies spiermassa

Volg je een crash dieet? En krijg je dus weinig voeding binnen? Dan verlies je in het begin vooral veel vocht en daarna gaat je lichaam spieren afbreken om aan de benodigde energie te komen². Gevolg? Je verliest spiermassa. En heb je minder spieren? Dan verbrand je vervolgens ook weer minder energie. Overigens? Minimale hoeveelheden eten vermindert ook automatisch je energieniveau en maakt je inactief. Daardoor ga je nog minder of niet meer sporten wat ook nog eens je spiermassa niet ten goede komt.

Stofwisseling vertraagt

Eet je tijdelijk flink minder? Dan reageert je lichaam daarop door minder energie te verbruiken. De snelheid van je stofwisseling neemt af¹º met zo’n 20 tot 30%. Dat kan ertoe leiden dat je beetje bij beetje steeds minder gaat eten in de hoop alsnog wat gewicht te verliezen. En weet je dat streng lijnen een obsessie voor eten – anorexia en boulimia – kan triggeren³? Zelfs als er nooit last van hebt gehad?

Trage schildklier

Door jezelf bij wijze van spreken een tijd lang uit te hongeren, raken ook je hormonen uit balans. Zo kun je onder andere ook last krijgen van een trage schildklier. Want, het schildklierhormoon kan je energieverbruik in rust namelijk wat lager zetten. Duurt een crash dieet lang? Of volg je geregeld dergelijke afslankmethodes? Dan kan je schildklierwerking blijvend te traag worden waardoor je stofwisseling nog langzamer wordt en je nog meer vet opslaat.

Vermoeid

Eten is een belangrijke energiebron voor je lichaam. Het helpt je je dagelijkse bezigheden te doen. Krijg je te weinig voeding binnen? Dan wreekt zich dat. Je hebt minder energie en voelt je dus vaak sneller moe, humeurig en ook is de kans groot dat je concentratievermogen afneemt. Op den duur kun je eveneens duizelingen krijgen als je plotseling opstaat bijvoorbeeld. Vaak duidt dat op een te lage bloeddruk en dat is weer slecht voor je hart.

Jojoën

Stop je met het crash dieet? Dan kom je daarna vervolgens vaak weer snel in gewicht aan⁴. Zelfs meer kilo’s dan je hebt verloren. Hoezo? Omdat crashen je eetpatroon niet verandert. Daarnaast heeft je lichaam zich in de tussentijd ingesteld op minder voeding. Oftewel het is overgeschakeld op de spaarstand. Pak je je oude eetgewoonten weer op? Dan slaat je lichaam de extra voeding op als vet uit angst dat het straks weer honger moet lijden.

Hoofdpijn

Eet je minder, dan daalt je bloedsuikerspiegel ook. Daardoor voel je slapjes, maar kun eveneens veel last van hoofdpijn krijgen. Je lichaam laat je zo namelijk weten dat je te weinig eet. Daarnaast krijg je door de minimale calorie-inname ook minder vocht binnen wat onder andere hoofdpijn in de hand kan werken, maar ook vochtophoping door teveel afvalstoffen in je lijf. Tja, je nieren hebben het zwaar als je crasht en kunnen zelfs beschadigen.

Moeilijke stoelgang

Een crash dieet is vaak zeer eenzijdig. De kans dat je voldoende vezels binnenkrijgt die een optimale darmwerking ondersteunen is daardoor gering. Dat kan ervoor zorgen dat je allengs je stoelgang steeds moeilijker wordt en je last van constipatie krijgt. Naar de wc gaan wordt kan een zeer pijnlijke en kan zelfs leiden tot darmproblemen watt uiteindelijk je gezondheid kan schaden.

Gebrek aan voedingsstoffen

Eenzijdigheid en schaarste kenmerken nagenoeg elk crash dieet en daardoor raken de benodigde voedingsstoffen uit evenwicht. Je lichaam bouwt tekorten op met alle gevolgen van dien. Bijvoorbeeld: Ban je alle vetten? Dan kan dat leiden tot een tekort aan bijvoorbeeld vetoplosbare vitamines⁷ als A, K, E en D. De gevolgen? Onder andere breekbare nagels, droog haar, haaruitval, spierzwakte, prikkelbaarheid, botontkalking enzovoort. Te weinig omega vetten binnenkrijgen leidt er vervolgens toe dat je te weinig hormonen aanmaakt die je een goed en happy gevoel geven. Ook zorgt een tekort aan vetten ervoor dat je minder goede HDL cholesterol hebt in verhouding tot je slechte LDL cholesterol en dat kan je bloedvaten beschadigen en vernauwen waardoor uiteindelijk hart- en vaatziekten ontstaan.

Hongergevoel

Trouwens? Ook bevordert een vetarm dieet je hongergevoel. Want, vetarme voeding – onder andere light producten – worden vaak op smaak gebracht met suikers. Hmmm en die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en dalen, zorgen dat je snel weer honger hebt en bevorderen de vetopslag in je lichaam⁵. Kies je ervoor uitsluitend nog eiwitrijk⁸ te eten? Omdat je dan lekker snel afvalt? Dan kan een eiwitoverdaad je lever en nieren extra belasten. Trouwens ook diëten waarbij je géén koolhydraten meer mag eten⁹, zoals het Atkins-dieet, en diverse andere zogenaamde wonderdiëten belasten je lichaam extra. Kortom: een eenzijdig dieet volgen, is gewoonweg schadelijk voor je gezondheid.

Geen crash dieet, maar wat dan?

Okay, wat het alternatief is, weet je hoogstwaarschijnlijk wel. En ja, het klinkt saai. Maar, waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je jezelf een gezondere eet- en leefstijl aanleert die bij je persoonlijk past. Van gezond en gevarieerd eten, meer bewegen en genoeg ontspanning nemen. Doe je dat stap voor stap? Bewust én zonder haast? Dan kost het eenvoudigweg de minste moeite om gewicht te verliezen⁶ en je uiteindelijk streven te realiseren: fitter, gezonder en slanker worden!

Heb je ooit een crash dieet gevolgd? En… hoe voelde je je? Is het je gelukt om daarna op gewicht te blijven? Ik lees je reacties graag.

Wil je op een gezonde manier blijvend gewicht verliezen? En kun je daarbij wel een duwtje in de rug gebruiken? Misschien dat mijn nieuwe programma je kan helpen. Neem vrijblijvend een kijkje op: Slank door de Overgang.

Bronnen:
1. https://www.gezondheidsraad.nl/nl/taak-werkwijze/werkterrein/gezonde-voeding/richtlijnen-goede-voeding-2015
2. http://www.webmd.com/diet/news/20140529/fast-weight-loss-may-mean-mu
3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajpa.1330100222/abstract en https://en.wikipedia.org/wiki/Minnesota_Starvation_Experiment
4. http://www.nu.nl/vrouw/2706265/crashdieten-werken-niet.html
5. http://www.webmd.com/diet/guide/low-fat-diet#1
6. http://indiana.edu/~k562/articles/obesity/
wt%20main%20Wing%202005.pdf
7. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamines.aspx
8. https://www.scientias.nl/vlees-en-kaas-voor-vijftigers-net-zo-slecht-als-roken/
9. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/atkins.aspx
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3812338