Calorieën tellen mythe ontrafeld: 10 redenen om er direct mee te stoppen!

Calorieën tellen mythe ontrafeld: 10 redenen om er direct mee te stoppen!

Calorieën tellen is een fenomeen dat in de jaren 70 vorige eeuw z’n intrede deed. Het werd gezien als dé oplossing om gewicht te verliezen. En… wat denk je: is het een succes geworden? Nee! Okay, de calorie-inname is de afgelopen decennia in vergelijking met de eerder genoemde jaren 70 afgenomen. Getuige zowel Amerikaans¹ als Brits² onderzoek. Echter, het aantal mensen met overgewicht is daarentegen toegenomen. In dit blog daarom een lijstje met redenen waarom continu je calorie-inname bijhouden niet werkt. Trouwens? Echt exact alle calorieën tellen van wat je op een dag eet, heb je daar überhaupt tijd voor?

Lees hier in het gratis rapport Overgangshormonen in Balans waarom calorieën tellen niet werkt en je hongergevoel aanzwengelt.

Inhoudsopgave:

Calorieën tellen: 10 redenen om het niet meer te doen

Calorieën tellen: 10 redenen om het niet meer te doen:

Reden 1: Sterke focus op kwantiteit

Waarom? Omdat je voedingsmiddelen puur en alleen beoordeelt op het aantal calorieën dat het bevat. Ofwel: een calorie is een calorie³ en het maakt eigenlijk niet uit wat je binnenkrijgt. Je let dus niet op welke gezonde voedingsstoffen je lichaam nodig heeft en in welke voeding dat zoal zit. Ik denk aan vitamines en mineralen, maar ook eiwitten, gezonde vetten, koolhydraten en dergelijke. In de juiste combinatie zorgen die ervoor dat je gezond en fit blijft, optimaal functioneert en presteert. Is er geen onderscheid in calorieën? Inderdaad dan kun je bijvoorbeeld de hele dag ijs of chips eten.

Reden 2: Werkt maaltijden overslaan in de hand

Volg je een dieetprogramma dat draait om calorieën tellen? Dan stijgt de kans om nu en dan eens een maaltijd over te slaan. Want, het lukt je misschien 5 of 6 keer die lekker geuren van de warme bakker te weerstaan, maar uiteindelijk ga je voor de bijl. Hoe standvastig je ook bent. Of wat als je er helemaal doorheen zit. Troost zoekt of een snelle adrenalinekick? Dan is vette en suikerrijke voeding je beste bondgenoot. Niet soms? Om je uitglijder te compenseren en niet meer calorieën te eten dan je dieet voorschrijft, skip je maar een maaltijd. Zo hoop je de schade te beperken. En natuurlijk weet je dat dat niet gezond is. Het werkt snaaigedrag in de hand. Sla je regelmatig maaltijden over? Dan kan je lichaam in de overlevingsmodus schieten waardoor je juist dikker wordt en niet afvalt.

Reden 3: Verandert je eetpatroon niet

Wil je gewicht verliezen? Slanker worden? Dan draait het om gezond en gevarieerd te eten en voldoende bewegen. Want, je lichaam heeft goede voeding (brandstof) nodig voor alles wat het doet. Van wakker worden, slapen, autorijden, fietsen, kijken en lopen tot luisteren, werken, sporten, eten verteren, vitaliteit ervaren enzovoort. Richt je je puur en alleen op calorieën tellen? Dan ontzeg je jezelf al snel voeding. Immers je uitgangspunt is: des te minder je binnenkrijgt, des te beter het is. Dat is natuurlijk onjuist en draagt zodoende ook niet bij aan het veranderen van je eetpatroon. De kans dat je allerlei tekorten oploopt is wel present. Calorieën tellen is onzin.

Reden 4: Lightproducten je favoriet maken

Vereist je dieet het om dagelijks de calorieën te tellen? Dan gebeurt het maar al te vaak dat reguliere voedingsmiddelen worden vervangen door de zogenaamde lightvarianten, want het zegt light. Ofwel: bevat minder calorieën en is dus lichter en beter voor je gezondheid. Dus het zal wel goed zijn. Ja, ja. Maar, weet je dat je er meer van eet of drinkt⁴? En… weet je dat het lage caloriepercentage in lightproducten op andere manieren wordt gecompenseerd? Bijvoorbeeld in lightchips zit 30% minder vet dan in de reguliere versie. Echter, dit lagere vetpercentage wordt gecompenseerd door er extra koolhydraten (ongezonde suikers) en eiwitten aan toe te voegen waardoor er uiteindelijk geen onderscheid is tussen de lightversie en het standaard product.

Reden 5: Alleen voorverpakte voeding kopen

Ga je de calorieën tellen die je dagelijks eet? Dan zul je ontdekken dat niet op alle producten staat vermeld wat dat aantal is. Denk aan fruit, groenten, vleeswaren enzovoort. Nee, volgens de wet Voedselinformatie⁵ hoeft alleen op voorverpakte voeding (verplicht vanaf december 2016) te worden vermeld hoeveel energie het per 100 gram en/of per portie bevat. Dus wat gebeurt er? Je koopt alleen die producten waar de caloriehoeveelheden op staan en laat die gezonde, vezel-, vitamine- en mineraalrijke groenten en fruit links liggen. Of wat te denken van zo’n stukje vette zalm?

Reden 6: Koken is niet langer fijn

Eerlijk is eerlijk: koken doe ik graag. Even tot rust komen en met compleet iets anders bezig zijn. Smaken combineren en iets nieuws creëren. Heerlijk. Maar, moet je alle calorieën tellen die je dagelijks binnenkrijgt? Dan vergaat je al snel de lol om een maaltijd klaar te maken. Want, alles wat je toevoegt – ja heus – moet je langs die calorieënmeter leggen. Is dat je leidraad? Dan kan de hoeveelheid in een mum van tijd enorm oplopen waardoor je helemaal geen zin meer hebt om te koken. Misschien grijp je dan liever naar een makkelijke (niet te calorierijke) diepvriesmaaltijd⁵. Maar, weet je dat die volgens onderzoek 8% meer calorieën bevat dan het etiket aangeeft?

Reden 7: Overmatig gaan sporten

Ja, dat vertelde een tijdje terug iemand mij die zich volledig vastbeet in het calorieën tellen. Zij had de remedie gevonden voor wanneer zij zich weer eens te buiten was gegaan aan te calorierijk eten. Zij ging sporten. Ze beschikte over lijsten met hoeveel minuten je nodig hebt om 10, 20, 30, 40, 50 of meer voedingscalorieën enzovoort te verbranden en welke sportieve inspanning je daarvoor moet leveren. Ze vertelde mij dat ze daardoor dagelijks zeker 2 uur sportte. Tja….

Reden 8: Het individu bestaat niet

Nee! Niet als je kiest voor een calorie-armdieet waarbij de leidraad is alle calorieën tellen die je op een dag nuttigt. Want, in het algemeen wordt gesteld dat een vrouw gemiddeld 2000 calorieën nodig heeft bij geen overgewicht en zo’n 1500 als zij wil afvallen. Nou weten we allemaal dat iedereen anders is. Zo heb je grote mensen en kleine. De een heeft een zittend beroep. Een ander fysiek zwaar werk. Vervolgens beweegt de een veel meer in z’n vrije tijd en een ander zit het liefst de hele dag te computeren, tv te kijken, te lezen enzovoort. Kortom, geen enkele mens is gelijk dus ook de hoeveelheden die je moet eten is nooit identiek. En trouwens? Ben je in de overgang? Dan kun je door hormonale schommelingen, verstoring stofwisseling en dergelijk ongemerkt aankomen zonder dat je meer eet. Calorieën tellen werkt totaal niet bij vrouwen in de overgang.

Reden 9: Calorieën tellen is stressvol

De hele dag maar bijhouden wat en hoeveel je eet, is vermoeiend. Want, dat betekent dat je de hele tijd bezig bent wat je nog wel en niet mag eten. Etiketten lezen en je totalen checken. Dat kan zorgen voor behoorlijk wat stress. Tja… en dat is ongezond. Niet alleen beïnvloedt het je bloedsuikerspiegel en vetopslag, maar het is ook vermoeiend en frustrerend. Dat je dan ’s avonds uitgeput op de bank ploft en je plots vergrijp aan een zak chips, of een reep chocolade is misschien helemaal niet zo vreemd.

Reden 10: Werkt honger in de hand

Continu alle calorieën tellen die je eet, is niet alleen vermoeiend en stressvol. Ook is de kans groot dat je steeds kampt met een hongergevoel. Hoezo? Omdat je niet zozeer kiest voor eten dat verzadigd en je langdurig een vol gevoel geeft. Immers, die bevatten nogal eens de nodige calorieën. Je kiest eerder voor eten met een lage calorische waarde die niet voedzaam is. Daardoor loop je het risico steeds last van honger te hebben. En… dat helpt je niet om gewicht te verliezen. Want, honger zet je lichaam op slot. Het schiet in de overlevingsmodus. Zorgt ervoor dat je lichaam zuinig omgaat met de beschikbare energie ofwel: vetreserves. Gevolg? Je wordt wat dikker en niet dunner, zoals gewenst.

Heb jij ervaring met een dieet dat gestoeld is op calorieën tellen? En… wat zijn je bevindingen en het resultaat? Je reactie lees ik graag.

Zit je in de overgang en wil je graag een paar kilo afvallen? Ik help je daar graag bij. Bekijk vrijblijvend mijn programma: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:

1. http://www.nu.nl/buitenland/3361571/amerikanen-eten-minder-maar-worden-dikker.html
2. http://www.telegraph.co.uk/lifestyle/wellbeing/diet/10126042/Britons-getting-fatter-despite-consuming-fewer-calories.html
3. http://journals.cambridge.org/images/fileUpload/documents/PHN2014-007802_1.pdf
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056571
5. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/wet-voedselinformatie.aspx
6. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20102837

Over de schrijver
Ivonne
Door

Ivonne

op 08 Sep 2016

Denk dat het erg leerzaam en verhelderend voor menigeen zou zijn als hij juist wist hoeveel calorieën bepaalde voeding betreft. Ik heb het dan niet over de verpakking of het etiket, dat klopt meestal toch niet. Daar staat altijd op wat er het minste inzit !. Nee kijk naar de calorieën van het product zelf. En dan een tabel er langs hoeveel energie verbruik nodig is omdat weer verbruikt te hebben i.v.v wandelen of fietsen. Dan kan iedereen zelf bepalen wat hij sneller weg laat of een keer meer overslaat. Daar bereik je al veel mee. Het geeft inzicht in voeding en dat ontbreekt bij de meesten. En inderdaad het maakt heel veel uit wat je dagelijks doet, een zittend beroep of hard moet werken maar dat weet toch wel iedereen. Kook gewoon normaal en laat alle pakjes en kant en klaar maaltijden weg dat zijn allemaal toevoegingen met E nummers en voorbewerkte rommel.

Reactie plaatsen