Afvallen na vakantie? 7 tips om op je ideale gewicht te komen

Afvallen na vakantie? 7 tips om op je ideale gewicht te komen

Zomer, zon, eten, drinken, eindeloos genieten en… afvallen na vakantie. Oeps! Waarom? Omdat bij thuiskomst mijn shirts en broeken onaangenaam strak zaten! Maar, wat heb ik een heerlijke zomer gehad. Jij ook hoop ik? Even niets moeten. Alle tijd hebben voor je gezin. Wat cultuur opsnuiven, luieren langs de waterkant, slenteren over lokale markten, een terrasje pakken, plaatselijke specialiteiten proeven, lekkere ambachtelijke ijsjes eten en ’s avonds eindeloos lang tafelen. Helemaal top en super ontspannend. Nee, echt wat was het een mooie zomervakantie. Ja, en uiteraard geen wonder dat de weegschaal bij thuiskomst wat extra kilo’s aangaf. Het gevolg van enkele weken ‘go with the flow’ leven. Moeilijk ga ik daar overigens niet over doen. Het is een feit. En… het was super, maar nu terug naar de realiteit: mijn normale gewicht. Voor mij betekent dat mijn goede en gezonde eet- en leefgewoontes weer in ere herstellen. Nee, geen streng dieet, want dat werkt niet. Geeft alleen maar stress en dat komt je overgangsklachten niet ten goede. Gewoon weer in het gareel en mijn gezonde routines oppakken. Dat is mijn manier van weer op gewicht komen.

Direct beginnen met afvallen na je vakantie? Download mijn gratis 12 recepten.

Inhoudsopgave:

7 afvallen na vakantie tips

7 afvallen na vakantie tips:

1. Eet regelmatig

Tijdens de vakantie is je ritme vaak anders dan normaal en je eetpatroon past zich daarop aan. Je eet onregelmatiger en vaak wat meer hapjes tussendoor op de dag. Daarmee ben ik nu een maal thuis weer gestopt. Want, afvallen na vakantie betekent dat ik nu weer gewoon 3 maaltijden en 3 kleine tussendoortjes eet. Ik kies daarbij voor verse en gezonde voedingsmiddelen en laat de ongezonde zoete en vette hapjes plus alcohol staan. Oh ja, en nog een tip: sla je ontbijt niet over. Niet alleen brengt het je spijsvertering ’s ochtends op gang, maar vooral een eiwitrijkontbijt¹ voorkomt ook die lekkere trek tussendoor.

2. Wees niet te streng

Misschien denk bij afvallen na vakantie aan extra streng lijnen. Omdat dan die extra kilo’s er in no-time weer af zullen zijn. Maar, realiseer je dat door extreem te gaan diëten je jezelf tekort doet. Je doet immers continu een beroep op je wilskracht. Eventjes lukt dat wel, maar voor de lange termijn is het geen optie. Is trouwens ook zeer stressvol, maar dat terzijde. En zoals je misschien wel weet werkt wilskracht als een spier². Die kun je net als andere spieren in je lichaam trainen. Maar, overbelast je zeg maar die wilskrachtspier? Dan gaat deze protesteren en loop je het risico je goede afslankvoornemens weldra in de wind te slaan. Wees daarom nuchter en reëel. Noteer je gewicht en spreek vervolgens een periode met jezelf om de overtollige vakantiekilo’s kwijt te raken. Bijvoorbeeld je bent 4 kilo zwaarder dan voorheen? Neem dan 8 weken de tijd om af te vallen. Pak je je oude gezonde eetpatroon thuis weer op? Dan is de kans groot dat je binnen de gestelde termijn weer op gewicht bent.

3. Afvallen na vakantie? Ga weer volop bewegen

Door na je vakantie weer elke dag genoeg beweging te pakken, schroef je je stofwisseling op. Zeker als je zo’n lekkere luiervakantie als ik heb gehouden. Het aantrekkelijke van meer bewegen is dat je – in combinatie met een gezonder eetpatroon – die overtollige kilootje sneller kwijt bent. Vind je het lastig om genoeg te bewegen? Probeer dan in elk geval dagelijks 100.000 stappen³ te zetten. Een wetenschappelijk onderbouwde theorie van de Japanse arts Yoshiro Hatano. Ik ben daar inmiddels weer mee begonnen en eerlijk is eerlijk. Ik voel me een stuk energieker en fitter. Doe je daarnaast 2 of 3 keer wekelijks spierversterkende oefeningen thuis of in de sportschool? Dat is goed voor de vetverbranding, omdat je energieverbruik stijgt. Voor je het weet ben je zo weer op en top in vorm.

4. Water als dorstlesser

Wil je succesvol afvallen na vakantie? Laat dan frisdranken, vruchtensappen, energiedrankjes en alcohol staan. Ze lessen niet je dorst en leveren alleen maar onnodige calorieën op. Kies liever voor water. Dat lest je dorst en helpt afslanken⁴. Bijkomend voordeel is dat je er je vochthuishouding mee op peil houdt, waardoor je lichaam beter afvalstoffen kan afvoeren. Trouwens? Water drinken helpt ook honger te stillen en snacken tegengaan. Voeg voor de variatie eens wat citroensap, schijfjes komkommer of verse muntblaadjes toe. Lekker is natuurlijk ook een kopje kruidenthee naar keuze. Gemiddeld heeft je lichaam dagelijks tussen de 1,5 en 2 liter water nodig. Kost het je moeite? Gebruik dan bijvoorbeeld de wekker op je telefoon als reminder.

5. Veel groenten en geen suikers

Nog een regel die ik toepas is bij elke maaltijd wat groenten eten. Niet alleen lekker, gezond en voedzaam, maar het helpt bij afvallen na vakantie. Bijvoorbeeld in de ochtend een groene spinazie smoothie of een omelet met groente. De lunch combineer ik eigenlijk standaard met een salade en ’s avonds ga ik voor bijvoorbeeld wilde rijst, quinoa of linzen met diverse (roerbak)groenten. Op die manier krijg ik dagelijks een ruime hoeveel groenten binnen. Al gauw zo’n 5 ons. Heerlijk. Tussendoor neem ik dan wat fruit dat van nature suiker bevat en helpt een eventuele behoefte aan zoet tegen te gaan. Ook wat gedroogd fruit is een verantwoord en zoet tussendoortje en maakt niet dik. Verder houd ik mij verre van alles wat kant-en-klaar is. Eenvoudigweg, omdat het naast geraffineerde suikers en veel zout ook de nodige transvetten bevat. Daarentegen let ik er wel op voldoende onverzadigde vetten binnen te krijgen. Door extra vièrge olijfolie over de salades te doen, een handje met noten⁵ of een avocado te eten plus wekelijks geregeld een stuk zalm, tonijn of makreel op het menu te zetten.

6. Niet buiten de deur eten

Na de vakantie heb ik er doorgaans ook even geen behoefte aan om buiten de deur te eten. En gelukkig maar. Want, afvallen na vakantie wordt dan een stuk gemakkelijker. Eenvoudigweg omdat ik dan niet in de verleiding kom. En misschien geldt dat ook voor jou. Want, buiten de deur eet en drink je makkelijk meer dan thuis. Ik denk aan dat mandje brood waar je ongemerkt toch wat stukjes van snoept. Of dat stukje vlees of visje dat vergezeld gaat van een sausje dat nogal eens bol staat van zout, suikers en verzadigd vet. En dan heb ik het nog niet over de heerlijke wijn die wordt aanbevolen of de desserts. Je wilt het niet, maar voor je het weet bezwijk je toch. Vanwege de gezelligheid en omdat je het lekker vindt.

7. Ontspan en slaap voldoende

Eenmaal weer terug van de vakantie kan de hectiek van alle dag je snel weer opslorpen. Niet doen! Relax! Zorg tijdens de dag regelmatig even voor wat ontspanmomenten. Dat is goed om je stress te reduceren. Want, dat kan funest zijn als je gewicht wilt verliezen. Immers, houdt de spanning aan? Dan kun je opeens de behoefte krijgen in lekkers, zoals chocolade. Vanwege het fijne gevoel en de – korte, maar – snelle kick. Verder probeer ik ook mijn rust te pakken door bijtijds naar bed te gaan. Zo voorkom ik enerzijds dat ik ‘s avonds – terwijl ik tv kijk of achter de laptop zit – niet in de verleiding kom om een ‘inspectietocht’ te ondernemen richting voorraadkast of koelkast. Inderdaad… om die plotseling opkomende ‘cravings’ te bevredigen. Anderzijds weet ik uit ervaring dat ik gewoonweg een stuk lekkerder in m’n vel zit als ik tussen de 7 en 8 uur slaap krijg. En lukt slapen niet? Probeer een ontspanningsoefening of luister naar rustgevende muziek. Dat brengt rust in je hoofd en ook in je lijf. Overigens weet je dat slaapgebrek je hongergevoel⁶ aanwakkert. Daarom: pak je nachtrust wil je afvallen na vakantie.

Ik hoop dat mijn tips bijdragen aan afvallen na vakantie. Uiteraard ben ik benieuwd hoe jij die vakantiekilootjes probeert kwijt te raken. Kun je wat hulp gebruiken daarbij? Bekijk dan zonder verplichtingen eens mijn boek Slank door de Overgang.

slank door de overgang

Bronnen:
1. https://www.sciencedaily.com/releases/2013/11/131114102528.htm
2. http://www.sante.nl/sport/lijstjes-en-tips/4037/wilskracht-kun-je-trainen
3. https://www.10000stappen.nl/waarom-10000-stappen
4. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22301929
5. http://www.ergogenics.org/haal-je-vetten-vooral-uit-noten-en-olijfolie-en-blijf-makkelijker-slank.html
6. http://press.endocrine.org/doi/abs/10.1210/jc.2011-2759?rss=1&

Over de schrijver
Atie Valk
Door

Atie Valk

op 22 Sep 2016

Dit lijken me op zich goeie tips alleen werken ze bij mij niet echt. Een paar kilo's hooguit.Ik slik Lithium en Thyrax en sindsdien ben ik 10 kilo aangekomen. Dat gaat er niet zomaar af. Zit ook in de overgang (53 jaar) dus dat werkt ook niet mee. Heb je echt goeie tips voor mij???

Erika
Door

Erika

op 22 Sep 2016

Hey Ria,Bedankt voor de tips! Ik probeer ze zoveel mogelijk toe te passen, alleen het ontbijt lukt me niet. Al sinds ik kind was krijg ik geen hap door mijn keel 's ochtends. Tot groot ongenoegen van mijn moeder die talloze vruchteloze pogingen deed om mij te laten ontbijten. Nu, 50-plusser, is het zelfs nog moeilijker. Ik krijg geen hap door mijn keel voor het middaguur. Nochtans ben ik op een werkdag al op om 6u10! Ik leef tijdens de voormiddag op 1 glas fruitsap, enkele koppen koffie met een beetje suiker (max. 3 koppen) en water. Ik heb niet de indruk dat ik energiedipjes heb tijdens de voormiddag, maar merk wel dat mijn warme middagmaaltijd dan ineens te zwaar valt voor mijn darmen.Heb je hier tips voor?Belangrijk detail: tot mijn 48 was ik zeer slank en jawel, de laatste 4 jaar ben ik ongeveer 6 kilo's bijgekomen, vooral op mijn buik, hoewel mijn leefwijze niet veranderd is.Vriendelijke groeten!

Jayne
Door

Jayne

op 22 Aug 2017

Even een reactie op het hoofdstukje 'bewegen'. Het lijkt mij dat 100.000 stappen een beetje veel is. 10.000 is de gebruikelijke richtlijn

Reactie plaatsen