Als voedingssupplement is spirulina razend populair in pil- of poedervorm. Het wordt ook wel de multivitamine van Moeder Natuur genoemd en gezien als een échte superfood. De Verenigde Naties bombardeerden het in 1974 zelfs tot The best food for the future. Hoezo? Omdat het erg voedzaam is en goed voor de gezondheid. Want, het is rijk aan allerlei vitamines, eiwitten, mineralen, essentiële vetzuren plus aminozuren en heeft een antioxidatieve werking. Oh ja, en wist je dat de NASA het gebruikte als voeding voor astronauten tijdens ruimtereizen¹? Hoog tijd om mij eens verder te verdiepen in dit product. Wat is spirulina nu precies? Wat zijn de gezondheidsvoordelen én hoe zit het met de bijwerkingen? Kortom, zijn spirulinasupplementen gezond of niet.
Wil je bovendien recepten die je meer energie geven? Download dan eens mijn 12 gratis recepten.
Inhoudsopgave
8 gezondheidsvoordelen van spirulina
Hoeveel en hoe spirulina gebruiken
Wat is spirulina?
De wetenschappelijke naam voor spirulina is Arthrospira platensis. Dit is een minuscuul klein blauwgroen algje, die er spiraalvormig uitziet. Dus, vandaar de naam. De blauwgroene kleur krijgt het dankzij de rijkelijke aanwezigheid van chlorofyl en fycocyanine.
Volgens sommige onderzoekers is de alg meer dan 3,6 miljard jaar oud. Het is namelijk eigenlijk een bacterie die tot de zogenaamde groep cyanobacteriën behoort.
Al eeuwenlang wordt het blauwgroene algje genuttigd als voedingsmiddel en voor gezondheidsdoeleinden. Zo gebruikten de Azteken de alg al om bijvoorbeeld hun kracht en uithoudingsvermogen te bevorderen. Zij noemden het
‘tecuitlatl’. Trouwens? Ook in Afrika wordt het van oudsher gegeten. Onder andere door volkeren rond het Tsjaadmeer in Nigeria. Zij maken er brood van. Anno nu is het vooral in trek als voedingssupplement in poedervorm of als tablet.
Van nature groeit de blauwgroene alg in mineraalrijke meren en dergelijke. Daardoor is het sterk alkalisch en kan het bijdragen aan een gezonde zuur-base balans in je lichaam. Bekende vindplaatsen zijn onder andere het Texcoco meer (Mexico), de Grote Riftvallei (Oost-Afrika) en rond het Tsjaadmeer (Centraal-Afrika).
De commerciële spirulina, die in de jaren 70 aan een opmars begon, wordt gekweekt in speciale buitentanks. Dit gebeurt in landen rond de evenaar vanwege de vele zonuren.
Wat zit er zoal in spirulina?
Over de hele wereld wordt spirulinaproducten ingenomen als voedingssupplement. Interessant is dan natuurlijk om te weten wat er zoal aan gezonde stoffen in dat blauwgroene algje zit. Okay, bijgaan een beknopt lijstje met de belangrijkste voedingsstoffen, namelijk:
– Eiwitten: het is een bron van plantaardige eiwitten. Het eiwitgehalte ligt rond de 60%². Die eiwitten zijn essentieel voor de opbouw en onderhoud van je huid en spieren. Deze eiwitten zijn vervolgens opgebouwd uit (essentiële) aminozuren. Ook die tref je in de blauwgroene alg aan.
– Aminozuren: spirulina bevat in totaal 18 aminozuren en daaronder bevinden zich 8 essentiële aminozuren.
– Vitamines: het blauwgroene algje zit vol verschillende vitamines. Zo vind je er onder andere de vitamines A, C, E, K, B1, B2 en B6 in. Ook bevat het vitamine B12, maar dat is pseudo B12³. Dit betekent dat je lichaam het niet kan opnemen.
– Mineralen: omdat het waterplantje in mineraalrijk water groeit, is het vervolgens een goede bron van allerlei mineralen. De belangrijkste zijn ijzer, magnesium en calcium.
– Vetzuren: dit zijn vetten en in de alg tref je onder andere de essentiële vetzuren GLA, DHA en EPA aan. Die dragen onder meer bij aan gezonde hersenen en soepele gewrichten.
– Antioxidanten: deze zijn ruimschoots vertegenwoordig in het algje. Het zijn chlorofyl en fycocyanine. Die stoffen beschermen je lichaam tegen vrije radicalen en verwijderen gifstoffen uit je lijf.
8 gezondheidsvoordelen van spirulina
Er zijn sinds de afgelopen vijftig jaar duizenden onderzoeken gedaan naar de positieve gezondheidseffecten van spirulina. Onder meer vanwege de vele goede stoffen die erin zitten. Bijgaand een overzicht met wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van het algje.
– Gebruik van spirulina kan het slechte LDL cholesterol verlagen evenals de triglyceriden en laat het gezonde HDL cholesterol stijgen⁴.
– Antioxidanten in het blauwgroene algje gaan oxidatieve schade door vetten (ofwel lipidenperoxidatie) tegen⁵.
– De stof fycocyanine in de blauwgroene alg is een sterke antioxidant. Het bestrijdt vrije radicalen en werkt ontstekingsremmend, zodat infecties verminderen⁶. Verder is bekend dat de stof chlorofyl in de alg helpt je leveren te ontgiften.
– Zorgt voor verlichting bij allergieën zoals hooikoorts⁷. De klachten als een looppneus, niezen, jeuk en verstopte neus verminderen sterk.
– Beschermt ouderen tegen bloedarmoede, doordat spirulina het hemoglobine gehalte in de rode bloedcellen verhoogt, aldus een onderzoek⁸.
– Reguleert de bloedsuikerspiegel bij diabetes mellitus beter dan het medicijn metformine volgens proeven op dieren⁹. Ook is er een kleinschalige studie waaruit blijkt het kan bijdragen aan het verminderen van diabetes 2. Voor meer bewijs is echter nader onderzoek nodig.
– Vergroot het uithoudingsvermogen waardoor je minder snel vermoeid bent. Bovendien schijnt het ook bij te dragen aan meer spierkracht¹º.
– Andere positieve effecten¹¹ van spirulina zijn dat het je immuunsysteem een boost geeft, een mooie huid bevordert en ook infecties tegengaat, bijvoorbeeld candida.
Afgaande op de positieve effecten ervan op je gesteldheid lijkt het de perfecte superfood om je gezondheid op te peppen. Echter, het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Het blijkt dat aan het gebruik ervan ook bijwerkingen kunnen zitten.
Spirulina en de bijwerkingen
Spirulina wordt gepromoot als superfood, maar er zijn ook tig onderzoeken die vraagtekens zetten bij alle positieve gezondheidseffecten en wijzen op potentiële bijwerkingen. De redenen waarom lees je hieronder.
In blauwalg kunnen microcystines zitten. Dit is een plantaardige gifstof die bij overmatig gebruik schadelijk is voor de lever en mogelijk kanker kan veroorzaken¹². Volgens onderzoekers kan microcystine ook in spirulina zitten. Zeker wanneer je niet weet wat de bron is van de alg die je inneemt.
In 2011 analyseerde een groep wetenschappers 13 commercieel geproduceerde spirulinasupplementen en zij troffen in allen cytotoxinen aan¹³. Deze stofjes zijn schadelijk voor je cellen.
Verder is er onderzoek waarbij in maar liefst 25 commerciële spirulinaproducten te hoge concentraties zware metalen (onder andere kwik en lood) zijn aangetroffen¹⁴. Dat komt doordat de blauwgroene algen in water worden verbouwd waar die zware metalen in zitten en de algen absorberen dat vervolgens.
Andere bijwerkingen en/of waarschuwingen in verband met het gebruik van spirulina zijn:
– Het kan maagproblemen veroorzaken en tot diarree leiden
– Gebruik ervan tijdens de zwangerschap en als je borstvoeding geeft, wordt afgeraden. Eenvoudigweg omdat het effect ervan op de (ongeboren) baby nauwelijks is onderzocht.
– Het kan zorgen voor allergische reacties als je gevoelig bent voor algen. Het kan onder meer luchtwegproblemen veroorzaken.
– Heb je last van nierstenen? Jicht of een schildklierziekte? Gebruik dan geen spirulinasupplementen, want het kan je klachten verergeren.
– Inname van spirulina wordt ook ontraden bij wie een auto-immuunziekte heeft. Denk aan multiple sclerose (MS), systemische lupus erythematosus (SLE), reumatoïde artritis (RA) en de huidaandoening pemphigus vulgaris (een huidaandoening). Je klachten kunnen dan alleen maar erger worden, omdat je immuunsysteem nog actiever wordt.
– Tot slot kan het gebruikt van spirulinaproducten de effectiviteit van bepaalde medicijnen verminderen. Enkele voorbeelden zijn: zathioprine, cyclosporine, daclizumab, mycophenolate, tacrolimus, prednison en corticosteroïden. Kortom, overleg altijd met je arts als je medicijnen slikt en voedingssupplementen gebruikt.
Hoeveel en hoe spirulina gebruiken
Indien je gezond, gevarieerd en volop verse (biologische) voeding op je menu zet, is de vraag of je voedingssupplementen nodig hebt. Kies je er echter voor? Dan is het algemene advies te kiezen voor hoogwaardige supplementen. Die zijn gekweekt in speciale tanks en uitvoerig zijn getest. Dus waarvan is bewezen dat het geen zware metalen, microcystines en andere gevaarlijke stoffen bevat.
Wat de juiste dosering is, staat doorgaans op der verpakking van de verschillende soorten spirulina aangegeven. Een normale dosis voor volwassenen is doorgaans 3 tot 5 gram per dag en voor sporters maximaal 10 gram. Bouw de hoeveelheid die je ervan inneemt langzaam op.
Of je kiest voor de spirulinapoeder of tabletvorm is je eigen keuze. De poeder kun je makkelijk verwerken in een smoothie of milkshake. Sommigen vinden de smaak niet lekker en nemen daarom liever dagelijks een paar spirulinatabletjes.
Heb je ervaring met spirulina? En… wat zijn je bevindingen? Ik lees je reactie graag hieronder of op mijn Facebookpagina. Zelf gebruik ik dagelijks MenoGreens. Een eenvoudige drank dat de juiste kwaliteit en hoeveelheid spirulina bevat en je de hele dag van energie voorziet.
Bronnen:
1. https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/
19890016190.pdf2. https://www.hindawi.com/journals/jmb/2013/325636/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10552882
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23754631
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4320919/
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24691130
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18343939
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4012879/
9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23121873
10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16944194
11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136577/
12. http://www.oregon.gov/oha/ph/HealthyEnvironments/Recreation/
HarmfulAlgaeBlooms/Documents/Gilroy_Algae_Supp.pdf
13. https://www.researchgate.net/publication/232246789_Toxin_content_
and_cytotoxicity_of_algal_dietary_supplements
14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC38241
Vyvermans Chris
op 16 Apr 2018Ria Kamelle
op 16 Apr 2018lorinda
op 30 May 2019Monica
op 25 Jun 2019linda
op 29 Aug 2019