Overgang leeftijd ontmaskerd: ben ik in de overgang? Bereid je voor op overgangsklachten!

Overgang leeftijd ontmaskerd: ben ik in de overgang? Bereid je voor op overgangsklachten!

De “overgang leeftijd” is bij iedere vrouw anders. De overgang is een periode in je leven waarin je merkt dat je onregelmatig gaat menstrueren. Na een tijdje zal de menstruatie helemaal wegblijven. Dit is een heel natuurlijk proces, niets om je zorgen over te maken. Toch is het voor veel vrouwen wel een lastige periode. Je krijgt te maken met allerlei klachten die je lang niet altijd meteen kunt plaatsen en daarom is het belangrijk dat je er meer over te weten komt. Het duurt gemiddeld vier jaar voordat je menstruatie echt helemaal weg zal blijven, je bent dan aangekomen in de menopauze. Wanneer je in de overgang komt, kan van verschillende factoren afhankelijk zijn, maar gemiddeld is het ergens tussen de 45 jaar en de 60 jaar. Een groot deel van de vrouwen heeft op 50 jarige leeftijd de menopauze bereikt, ongeveer de helft van de vrouwen. Als je als vrouw rookt dan kom je eerder in de menopauze terecht dan wanneer je niet rookt.

Wil je informatie over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Ontstaan overgang

Overgang leeftijd bij iedereen anders

Conditie tijdens de overgang

Gezonde voeding

Ontstaan overgang

Je weet nu wanneer de overgang ongeveer plaats gaat vinden. Tussen de 45 en 60 jaar raakt de voorraad eicellen in de eierstokken op. Op het moment dat er geen eitje meer vrij komt, dan daalt ook de aanmaak van oestradiol, dit is een vrouwelijk hormoon. Daardoor raakt ook de opbouw van het baarmoederslijmvlies ontregeld. Je menstruatie gaat daardoor veranderen en zal na een tijdje helemaal wegblijven.

Overgang leeftijd bij iedereen anders

Wanneer je precies in de overgang terecht komt, is bij iedereen anders. De een komt al voor de 45 jaar in de overgang en de ander pas wanneer ze bijna 60 is. Het is ook mogelijk dat je voor je 40ste in de overgang bent. Je zit dan in de vervroegde overgang. Het is daarom heel wisselend wanneer je de klachten kunt krijgen, in welke mate en hoelang de klachten aanhouden. Sommige vrouwen hebben er erg veel last van en sommige vrouwen hebben nauwelijks iets in de gaten. Zij merken bijvoorbeeld alleen dat de menstruatie ineens wat onregelmatig wordt en na een tijdje gewoon wegblijft. Dit duidt er ook op dat je in de overgang terecht bent gekomen. Maar je hoeft er dus niet altijd last van te hebben.

En veel vrouwen vragen zich misschien af: tot welke leeftijd duurt de overgang? De laatste fase van de overgang is de postmenopauze die nog wel even kan duren, zelfs na je 60ste.

Conditie tijdens de overgang

Als je in de overgang komt, is het van belang dat je altijd zorgt dat je in goede conditie bent. Het kan zijn dat door de overgang de menstruatie vaker voor gaat komen dan je gewend bent. Daardoor kun je dus ook meer bloed gaan verliezen en daardoor is het van belang dat je een goede conditie hebt. Je menstruatie kan ook heviger zijn of juist langer duren en ook daardoor verlies je meer bloed dan voorheen. Je zorgt voor een goede conditie door iedere dag minimaal een half uur te bewegen. Daarbij kun je denken aan wandelen, fietsen, zwemmen, dansen of joggen. Een extra rondje wandelen met de hond is ook een goede optie en daar ben jij blij mee maar je viervoeter ook. Je kunt ook met een groep dames een rondje wandelen eens per week en als het goed bevalt wordt het misschien wel twee keer in de week. Onderweg lekker kletsen samen en dan gaat de tijd snel en je bent goed bezig voor je conditie. Daarnaast voel je je daardoor ook veel fitter.

Gezonde voeding

Als je denkt aan gezond eten tijdens de overgang, dan gaat het over gezonde voeding met genoeg ijzer. Voedingsmiddelen waar veel ijzer in zit zijn bijvoorbeeld vlees, volkorenproducten, gedroogde vruchten en bladgroenten. Iedere dag goed afwisselen zal er voor zorgen dat je het eten lekker blijft vinden en het niet saai gaat vinden. Je kunt er ook een leuke bezigheid van maken om iedere dag een gezonde maaltijd te bereiden. Daar zullen alle gezinsleden blij mee zijn zeker wanneer je af gaat wisselen in wat je gaat eten. En dan op zondag een keer zondigen is niet erg!

Ben jij al in de overgang leeftijd? Ervaar je al overgangssymptomen? Laat hieronder een reactie achter. Ben je op zoek naar een methode om je overgangsklachten te verzachten? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang.

Over de schrijver
Ingrid
Door

Ingrid

op 30 Apr 2018

Ik ben na 1,5 jaar ineens weer ongesteld geworden. Is dit normaal?

Reactie plaatsen