Overgang en voeding: waarom je meer vet vasthoudt

Overgang en voeding: waarom je meer vet vasthoudt

In de overgang komen vrouwen tussen de vijf en de tien kg aan. Het heeft vooral te maken met je oestrogeen niveau wat voor een groot deel wordt bepaald door je vetweefsel. Wanneer je in de menopauze terecht komt dan wordt het hormoon minder aangemaakt door je eierstokken. Je gaat dan ook meer vet vasthouden, waardoor je dus aan kunt komen.

Wanneer je in de overgang komt, is het goed om er op te letten wat je eet. Sommige vrouwen kunnen tijdens de overgang ineens veel in gewicht aankomen. Dit heeft te maken met de leeftijd, maar ook met het leefpatroon wat je dan hebt. Sommige vrouwen hebben zoveel last van de overgang dat zij zichzelf het liefste opsluiten en binnen blijven.

Ze bewegen minder en gaan daardoor vaak ook meer zoetigheid eten en daardoor kun je snel aankomen. Ook al eet je minder aankomen in gewicht kan toch, omdat je hormonen volop aan het schommelen zijn tijdens de overgang.

Direct toegang tot mijn voedingstips? Download mijn 12 recepten, inclusief e-boek: “Overgangshormonen in Balans”.

Inhoudsopgave:

Energie verbranden tijdens de overgang

Overgang en dieet

Gezond eten tijdens de menopauze hoe doe je dat?

Genoeg water drinken en bewegen

Energie verbranden tijdens de overgang

Vrouwen verbranden minder energie als zij in de overgang terecht komen. Je stofwisseling gaat ook langzamer werken en dan komen de vetten vaak rond de buik, de borsten en de taille te zitten. Ook al zou je niet zwaarder worden, je lichaamsvet gaat zich vaak toch anders verdelen. Je denkt nu misschien, dat zal me toch niet overkomen?

Maar dit kan helaas wel. Je hebt er wel invloed op en je kunt ook meer gaan bewegen wanneer je in de overgang komt. Maar let vooral op je huidig voedingspatroon. Hierdoor kun je sommige dingen voorkomen en kun je in ieder geval minder snel aankomen. Je hormonen veranderen nu eenmaal en daar gaat je lichaam ook wat mee doen. Het is daarom goed om tijdens de overgang goed op je eten te letten.

Overgang en dieet

Een dieet volgen tijdens de overgang is niet altijd aan te raden. De meeste diëten houden totaal geen rekening met de eisen van een vrouwenlichaam in de overgang.  Het gaat er juist om dat je voldoende en goed blijft eten. Je moet geen maaltijden overslaan en ook geen dieet volgen waarbij je jezelf uithongert en veel stoffen mist. Je lichaam heeft tijdens de overgang al last van veel veranderingen en dat kan alleen maar erger worden als je ook nog voedingsstoffen weg gaat laten. Je moet gezonde vetten blijven eten en ook minimaal drie maaltijden per dag eten. Blijf daarom gezond eten en sla geen maaltijd over! Jezelf uithongeren is niet de oplossing.

Gezond eten tijdens de menopauze hoe doe je dat?

Bij gezond eten hoef je niet meteen te denken dat je op dieet moet. Gezond eten is het eten van de juiste voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden. Heb je dat altijd al gedaan dan zal het niet moeilijk zijn dit vol te houden. Heb je voor de overgang veel gesnoept en gesnackt dan is het belangrijk om deze zaken achterwege te laten. Deze dikmakers kun je missen, want zij zorgen ervoor dat je onnodig kilo’s aankomt. Zoals is beschreven zorgt de overgang ervoor dat je wat zwaarder kunt worden, zonder dat je veel ijsjes of chips eet. Je hoeft je uiteraard niet alles te ontzeggen, maar probeer de echte dikmakers te vervangen door gezonde producten en drink veel water. Na een glas water is de behoefte om te snoepen kleiner.

Eet je hormonen in balans

Naast gezond eten is voldoende water drinken van belang. Neem een heerlijk glas fris water in plaats van een glas frisdrank dat boordevol suiker en e-nummers zit. Het is een kwestie van een gewoonte veranderen. Voldoende water drinken zorgt tevens voor een goede stoelgang. Je huid knapt op als je genoeg water drinkt en het drinken van water zal je hongergevoel verminderen.

Er zijn dus twee belangrijke zaken die je zelf in de hand hebt tijdens de overgang: voldoende water drinken en gezond eten. Maar dan is er nog een belangrijke factor waar je zelf veel invloed op hebt en dat is voldoende bewegen. Je hoeft niet naar de sportschool als je dat niet wilt. Er zijn genoeg andere manieren om elke dag genoeg te bewegen: op de fiets naar je werk (indien mogelijk), op de fiets boodschappen doen, tuinieren, overgangsyoga, wandelen met of zonder groepje, het huishouden doen zorgt ook voor intensieve beweging.

Pas echter op met intensieve cardio oefeningen. Dit kan averechts werken, omdat je lichaam zich gestrest gaat voelen. Hierdoor kan je lichaam teveel van het cortisol hormoon gaan aanmaken, waardoor je weer meer buikvet krijgt. Beweeg dus op een ontspannen manier en beweeg met regelmaat, dan zul je het meeste effect hebben. Door daarnaast goed op je voeding te letten kun je invloed uitoefenen op je hormoonhuishouding en dus je stofwisseling. Hierdoor ga je vanzelf afslanken.

Ben jij extra kilo’s aangekomen tijdens de overgang? Deel je ervaring met anderen door een reactie te plaatsen en deel direct bericht met anderen. Wil je direct een aantal kilo’s afvallen tijdens de overgang? Kijk dan eens naar mijn programma Slank door de Overgang:

slank door de overgang

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen