Motivatie afvallen? Top 10 tips om langer vol te houden

Motivatie afvallen? Top 10 tips om langer vol te houden

Gewicht verliezen betekent gezonder leven en dat vergt de juiste motivatie. Afvallen wordt dan leuk en gaat bijna automatisch. Echt waar! Want, met de juiste mindset voel je je goed, bent positief en energiek. En dat werkt vele keren beter dan wanneer je op stel en sprong het roert omgooit. Er rigoureus voor kiest alleen nog gezond te eten, niet te snoepen en dagelijks te sporten. Zeker in het begin gaat dat top. Wilskracht en zelfdiscipline zijn je bondgenoten. Slepen je door moeilijke momenten heen. Maar na een vliegende start is er opeens dat kleine duiveltje dat aan je geweten knaagt. Eerst zachtjes en dan steeds dwingender. Tot je op een gegeven moment alle zelfdiscipline verliest. Moe, boos, teleurgesteld plof je op de bank. Je doet je tegoed aan een pak roze koeken of bak chocolade ijs. Tja,… motivatie afvallen, hoe doe je dat nu precies? Mijn (mentale) motivatietips om met dat duiveltje af te rekenen en van afvallen een succes te maken.

Ben je op zoek naar extra motivatie? Je hormonen kunnen een rol spelen. Als een steuntje in de rug geef ik je 12 recepten cadeau. Inclusief mijn e-boek: “Overgangshormon in Balans”.

Inhoudsopgave:

1. Bereid je voor

2. Formuleer een realistisch doel

3. Motivatie afvallen? Verander stapje voor stapje

4. Visualiseer je streven

5. Maak een afleidingenlijstje

6. Doe het samen

7. Vind een beweegactiviteit die je ligt

8. Wees niet te streng voor jezelf

9. Motivatie afvallen? Gun jezelf nu en dan wat lekkers!

10. Vergeet jezelf niet te belonen

11. Maak er een ontdekkingsreis van en geniet

1. Bereid je voor

Wil je gezonder leven en gewicht verliezen? Een goede voorbereiding en positieve mindset zijn het halve werk. Zorg daarom allereerst voor de juiste motivatie. Afvallen gaat dan een stuk makkelijker. Dus, waarom wil je afvallen? En hoeveel? Schrijf dat op en ga dan aan de slag met je doel.

2. Formuleer een realistisch doel

Dat klinkt misschien obligaat, maar een onbereikbaar doel ondermijnt je motivatie, afvallen wordt dan een heuse crime. Bijvoorbeeld binnen 4 weken 10 kilo overgewicht kwijtraken of over een maand meedoen aan een halve marathon als ongetrainde sporter. De kans dat je gedemotiveerd raakt en faalt, is groot. Hak daarom voor je start je hoofddoel op in subdoelen. Realistisch is bijvoorbeeld 1 kilo per week verliezen en/of elke week 15 minuten meer bewegen. Voor je het weet is er een maand voorbij en ben je 4 kilo lichter en/of beweeg je wekelijks 1 uur extra. En… op de lange termijn is het effect nog veel groter.

3. Motivatie afvallen? Verander stapje voor stapje

Om je hoofddoel te bereiken, helpt het om telkens kleine stapjes te zetten ofwel subdoelen te stellen. Hoezo? Omdat kleine veranderingen veel minder psychische weerstand oproepen en makkelijker een onderdeel van je dagelijkse routine worden. Volgens onderzoek kost het minimaal 21 dagen¹ om je nieuwe gewoontes aan te leren. Gemiddeld na zo’n 66 dagen kun je stellen dat je nieuwe gewoonte een automatisme is geworden. Doen, het werkt als je babystapjes neemt. Bijvoorbeeld je vervangt je dagelijkse glas frisdrank door mineraalwater. Tussen de middag wandel je elke dag een stuk. Je stapt een halte eerder uit de bus. Bij de koffie neem je geen koekje. Enzovoort. Heb je je subdoelen gehaald? Vink ze af. Dat voelt goed, stemt je positief en stimuleert enorm.

4. Visualiseer je streven

Je ideale figuur komt niet uit de lucht vallen. Zorg dat je je focus behoudt. Visualiseer elke dag even hoe je er straks uitziet. Omdat beelden vaak krachtiger werken en zich nestelen in je onderbewustzijn. Vandaar! Dus, beeld je in hoe prettig je je voelt, de energie die je hebt, hoe trots je bent, de kleding die je kan kopen enzovoort. Misschien helpt het een foto van je slanke ik van 5 of 10 jaar gelden uit te printen en op te hangen of in je mobiele telefoon op te slaan. Kortom: visualiseren is goed voor je motivatie, afvallen wordt gemakkelijker.

5. Maak een afleidingenlijstje

Een gezonde en vitale leefstijl aanleren, kost tijd en zal met vallen en opstaan gaan. Maak het jezelf easy door vooraf een zogenaamd afleidingenlijstje op te stellen. Dat helpt je om moeilijke momenten zonder kleerscheuren te overwinnen. Want, die lekkere trek duurt doorgaans zo’n 10 tot 15 minuten. Wees daarop voorbereid. Stel een lijst op met leuke afleidingen. Variërend van je beste vriendin bellen, de hond uitlaten tot je wijden aan je hobby, je favoriete muziek beluisteren of een rondje fietsen. Ook handig: inventariseer je valkuilen en bedenk hoe je ermee omgaat.

6. Doe het samen

Meer motivatie afvallen? Zoek een maatje. Online of offline. Omdat samen ergens voor gaan gewoonweg fijner is en beter werkt. Niet alleen om elkaar te stimuleren, maar je kunt elkaar ook uit een dal trekken als het even tegenzit. Nog beter: vraag je gezin mee te doen. Niet zozeer om af te vallen, maar wel om jou bij te staan in je streven naar een gezonder en slanker lichaam. En vergeet niet vrienden, familie, kennissen, collega’s et cetera over je streven te informeren. Dat voorkomt dat je telkens excuses moet bedenken als je een slagroom punt afslaat of geen snacks eet als lunchgerecht.

7. Vind een beweegactiviteit die je ligt

Actief bewegen en sporten bevordert de vetverbranding, helpt je spieren opbouwen, is goed voor je conditie en bevordert op allerlei fronten je gezondheid². Maar, in beweging komen en blijven werkt doorgaans alleen als je een activiteit kiest die bij je past. Zoek uit waar je hart sneller van gaat kloppen. Wielrennen? Hardlopen? Zwemmen? Ga op onderzoek. Volg proeflessen. Beweeg je liever thuis? Zet je loopband voor de tv en probeer eens een hoge intervaltraining. Die kosten weinig tijd, zijn intensief en helpen je razendsnel calorieën verbranden³. Bewegen is zo een goede motivatie, afvallen wordt dan nog leuker.

8. Wees niet te streng voor jezelf

Trouwens? Zondig je een keer? Wees dan niet boos op jezelf en straf het ook niet af door nog strenger te gaan lijnen of extra te gaan sporten. Zie het eerder als een les. Vraag je af: waarom je in de verleiding bent gekomen en wat je kunt doen om dat een volgende keer te voorkomen. Kortom, wees mild en niet te streng. Zie de positieve vorderingen. Hoe goed je je voelt, de energie die je hebt, je slankere silhouet enzovoort. Dat alles draagt bij aan je je motivatie afvallen en maakt dat je er ook naar handelt.

9. Motivatie afvallen? Gun jezelf nu en dan wat lekkers!

Een gezonde leefstijl nastreven betekent niet dat je alle ongezonde voeding volledig moet bannen. Doe je dat wel? Dan kan er een moment komen dat je al je mooie voornemens in de wind slaat en je te buiten gaat aan wat je allemaal niet mag! Gun jezelf nu en dan wat lekkers. Kies dan je ultieme favoriete snack en geniet er echt van. Neem kleine hapjes, proef de smaak⁴ enzovoort. Wat je ook kunt doen als je een keer cheat? Eet je lekkernij van een blauw bord. Dat vermindert je trek volgens deskundigen⁵.

10. Vergeet jezelf niet te belonen

Heb je jezelf doelen gesteld? Voor de korte en lange termijn? Vergeet dan niet jezelf te belonen als je succesvol bent. Dat helpt om je oude leefstijl dag te zeggen en je nieuwe te omarmen als iets goeds. Dus doen. Van een heerlijk parfum, ontspannende massage of een nieuwe sportoutfit tot een lekkere crème of favoriete sportmuziek. Ook je successen in een schrift of op je smartphone bijhouden is goed voor je motivatie. Afvallen, meer bewegen en gezonder leven geeft je gewoonweg een goed, fijn en positief gevoel. Dus doen. En zit het even tegen? Lees je succesjes dan eens terug en voel de vibes!

Extra tip 11: maak er een ontdekkingsreis van en geniet

Zie de stappen die je neemt om gezonder te leven als een mooi, onbekend en bijzonder avontuur. Geniet van elke stap die je zet. De nieuwe gerechten die je bereidt, de sportieve activiteiten die je doet, de vitaliteit die je ervaart en je positieve vorderingen. En… zie tegenslagen en obstakels niet als onoverkoombare problemen. Treed ze tegemoet als uitdagingen waar je wat van leert. Denk aan wie je straks wilt zijn en onderga de ontwikkeling die je doormaakt als iets moois waar je rijker, sterker en vitaler van wordt.

Hoe geef jij je motivatie afvallen vorm? Wat enthousiasmeert je? Geef de juiste stimulans? Laat je reactie hieronder of op mijn Facebookpagina achter. Wens je hulp bij je streven naar een gezondere leefstijl? Afvallen? Meer bewegen? Je fitter voelen? Misschien dat mijn programma je verder kan helpen. Kijk eens op: Slank door de Overgang

slank door de overgang

Bronnen:
1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ejsp.674/abstract
2. http://www.gybocare.be/docs/rapport-belang_van_bewegen.pdf
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23210120/
4. http://www.eatthis.com/10-cheat-meal-strategies-weight-loss
5. http://www.huffingtonpost.com/2012/04/02/blue-sunglasses-weight-loss_n_1397364.html

Over de schrijver
Reactie plaatsen