Huilbuien: wanneer je hormonen op hol slaan

Huilbuien: wanneer je hormonen op hol slaan

Huilbuien. Misschien herken je ze wel nu je in de overgang zit. Opeens stromen die waterlanders over je wangen. Uit boosheid, omdat je je machteloos voelt, gestrest, onbegrepen of somber? Die stemmingswisselingen duiken nogal eens op tijdens de menopauze. Overigens, tijdens de menstruatie en zwangerschap kunnen tranen door humeurveranderingen eveneens plots opwellen. Al snel wordt zo’n tranendal weggewimpeld onder het mom: dat komt door de hormonen. Maar, klopt dat wel? Deze keer ga ik in mijn blog dieper in op de achtergronden van die ogenschijnlijke hormonale waterlanders. Want, waarom huil³ je in de menopauze? Is het gezond om je tranen de vrije loop te laten? En ik kijk naar enkele remedies om te dealen met huilbuien dan wel stemmingswisselingen.

Wil je weer grip op jezelf? Download gratis mijn e-boek: “Overgangshormonen in balans” en je ontvangt hem over enkele minuten in je inbox.

Inhoudsopgave:

Waarom hebben vrouwen huilbuien in de overgang?

Is huilen gezond?

Hoe huilbuien voorkomen?

Waarom hebben vrouwen huilbuien in de overgang?

Om maar direct met de deur in huis te vallen een nadere toelichting op waarom een universele emotie als huilen¹ vrouwen in de overgang parten speelt. Want, waarschijnlijk schuif jij ze – net als ik in het verleden deed – ook af op die hormonen die plots de regie in handen nemen van je leven.

– Hormonale oorzaken?

In het algemeen is bekend dat hormonen invloed hebben op je gedrag en gevoel. Zo speelt het mannelijke testosteron een rol bij zin in seks hebben. En vrouwelijke hormonen hebben een effect op je emotionele gesteldheid. Echter, op welke manier het invloed op je emoties uitoefent en zo zorgt voor huilbuien dat weet de wetenschap tot op heden nog steeds niet.

Wat wel bekend is hoe het vrouwelijke oestrogeen⁷ in de hersenen werkt. Zo vermeerdert het de hoeveelheid serotonine in je hersenen. Deze zogenaamde neurotransmitter gaat onder andere pijn, stress, angst en neerslachtigheid tegen en bevordert je slaap en seksuele gevoeligheid, optimisme en zelfvertrouwen. Aan de andere kant kan te weinig serotonine in je hersenen je onrustig maken, prikkelbaar, hartkloppingen veroorzaken en leiden tot slapeloosheid. Vervolgens is oestrogeen ook betrokken bij de aanmaak van de neurotransmitter endorfine. Die onderdrukt niet alleen pijn, maar kan je tevens een gelukzalig gevoel geven. Misschien heb je wel eens van de zogenaamde runners high⁸ gehoord? Nou dat is het!

Nu overheerst bij verschillende experts de gedachte dat de ene vrouw gevoeliger is voor de veranderende oestrogeenspiegels dan de andere. Dit betekent dat niet de hoeveelheid oestrogeen bepalend is voor je stemming, maar dat de continue hormonale schommelingen debet zijn aan je moodswings.

– Persoonlijkheid

Als het zo is dat de hormoonfluctuaties verantwoordelijk zijn voor je huilbuien ofwel wisselende stemmingen dan kun je denken: Okay, ik kan er dus niet aan doen. Maar, dat is wel erg gemakkelijk geredeneerd. Of niet soms? Je bent als mens toch niet enkele een product van hormonen? Medici denken veel eerder dat het een samenspel is tussen hormonen en persoonlijkheid.

Dus hoe je vervolgens met de hormonale disbalans omgaat, heeft mogelijk ook wel te maken met hoe je in het leven staat. Ben je iemand die doorzet? Niet bij de pakken neerzit? Het leven van de zonnige en positieve kant benadert? Of ben je van nature meer een piekeraar? Heb je de neiging te denken dat het glas half leeg is en niet half vol? Dat alles kan wel degelijk een stempel drukken op hoe je met die stemmingswisselingen omgaat in de overgang.

– Hulpeloosheid en onbegrip

De veranderingen die je meemaakt en ondergaat in de overgang kunnen op onbegrip stuiten. Je vervullen met hulpeloosheid. Omdat je klachten en gevoelens niet worden begrepen. En misschien is het ook wel zo dat jij niet begrijpt wat er met je aan de hand is. Dat je daardoor nu en dan kampt met huilbuien is helemaal niet zo ongewoon, aldus huilonderzoek van de Tilburgse hoogleraar Ad Vingerhoets². Want, volgens hem ligt hulpeloos- en machteloosheid aan de basis van huilen bij volwassen. Met je waterlanders geeft je het signaal: Help, ik voel me hulpeloos. Ik kan er niets aan doen. En dat zorgt er vervolgens voor dat mensen hun hulp aanbieden. Dus, in die zin is huilen een goed communicatiemiddel die meer invloed heeft dan praten.

– Thuissituatie

Wanneer je in de overgang komt, verandert er voor veel vrouwen voorts het nodige in de thuissituatie. Ik denk aan kinderen die het nest verlaten. Wat tot het zogenaamde lege nest syndroom kan leiden. Of misschien heb je nog puberende kinderen in huis. Ook dat kan behoorlijk wat van je vergen, psychisch en emotioneel. Samen met de hormoonschommelingen kan dat een wissel op je stemmingen trekken en tot huilbuien leiden.

– Persoonlijke situatie

Vervolgens is in de overgang komen ook een sein dat je op het punt van een nieuwe fase in je leven bent belandt. Je wordt ouder. De eicelproductie stopt geleidelijk en je vruchtbare periode is (bijna) voorbij. Dat kan geestelijke en emotioneel best lastig zijn en je eveneens uit je evenwicht brengen.

Is huilen gezond?

De hamvraag is vervolgens natuurlijk: Zijn die huilbuien ook gezond? Zorgen ze ervoor dat je je prettiger voelt? Uit onderzoek⁴ van gezondheidspsychologe Michelle Hendriks komt naar voren dat huilen niet oplucht. Wel is het zo dat die tranen ervoor zorgen dat je steun ontvangt en wordt getroost. Mits je huilt in bijzijn van anderen. Anders schiet het z’n doel voorbij. Verder blijkt ook dat huilen de fysiologische balans in het lijf bevordert. Daarnaast is er onderzoek dat uitwijst dat in emotionele tranen meer hormonen met proteïnen zitten. Denk daarbij aan: prolactine, corticotropine⁵ en leucine⁶. Deze hebben van nature een pijnstillende werking. Echter een eenduidig antwoord op of zo’n tranendal gezond is, is er echter niet. Dat vraagt om verder onderzoek. 

Hoe huilbuien voorkomen?

Waterlanders die je in de overgang op de meest onverwachte momenten parten spelen daar zit je mogelijk niet op te wachten. Vandaar dat ik enkele zaken op een rij heb gezet waarmee je die tranen eventueel beter de baas bent.

– Laat het liefst allerlei stimulerende voedingsmiddelen als koffie en alcohol staan. Dat geldt eveneens voor vet, zout, zoet en scherp gekruid eten. Die verergeren je overgangsklachten waaronder ook huilen nogal eens. Dat geldt overigens ook voor roken.

– Volop bewegen of sporten werkt eveneens positief als je last van moodswings, waaronder huilbuien, hebt. Want, als je matig tot intensief beweegt komen er endorfines vrij en die zorgen ervoor dat je je een stuk happier voelt. Is zeker het proberen waard.

– Kies voor eten dat volop fyto-oestrogenen ofwel plantaardige oestrogenen bevat. Denk aan soja, peulvruchten, noten en lijnzaad. Die dragen bij aan je algehele gezondheid, maar zeker tijdens de overgang. In Azië staat dergelijk eten dagelijks op het menu en de vrouwen daar hebben veel minder overgangsklachten.

– Reserveer me-time door ontspannende dingen voor jezelf te doen. Dat helpt om ervaren stress te verminderen en beter in balans te blijven. Misschien helpt mindfulness? Een (voetreflex)massage? Of wekelijks naar een yogatraining te gaan? Doen!

– Ook zijn er allerlei natuurlijke middelen die hormoonwisselingen temperen. Enkele voorbeelden zijn: hop, teunisbloem, rode klaver en zilverkaars.

-En… heb je nu en dan huilbuien? Krop het niet op. Probeer begrip te krijgen van familie en vrienden. Waar je bij tijd en wijle even heerlijk je hart bij kunt luchten. Want, zeker in deze fase doet sociale steun en troost je goed.

Heb jij ervaring met huilbuien in de overgang? Hoe ga je daarmee om? Uiteraard ben ik zeer benieuwd. Deel je persoonlijke ervaringen en tips hieronder en met andere bezoekers van mijn blog over de overgang.

Ben je op zoek naar methode om beter om te gaan met je huilbuien? Kijk dan eens naar mijn programma: Overgangstransformatie

knop overgangstransformatie

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Huilen
2. http://www.advingerhoets.com/
3. http://www.huffingtonpost.com/2014/01/10/tear-facts_n_4570879.html
4. https://uvtapp.uvt.nl/tsb11/nb.nb_lib.frmToonPersbericht?v_id=1705
5. https://nl.wikipedia.org/wiki/Corticotropine
6. https://nl.wikipedia.org/wiki/Leucine
7. http://www.webmd.com/women/guide/estrogen-and-womens-emotions?page=2
8. http://www.demorgen.be/sport/de-runner-s-high-is-geen-mythe-hoe-sporten-je-gelukkiger-kan-maken-b4e6390f/

Over de schrijver
petra
Door

petra

op 10 Sep 2020

huilbijna de hele dag ..ze verlichten niet .. t is angst wanhoop en toch ook zelfmedelijden zit ook niet lekker in me vel ben 51 erg bang me zelf niet meer te worden en veel in me hoofd de hele dag er mee bezig en angsaanvallen met huilen dat ik mezelf kwijt ben bang om dood te gaan heel vroeger spookt door me hoeft leuke dingen wel wat ik mee gemaakt heb .. doet pijn want voel me nu zo slecht

Julia
Door

Julia

op 29 May 2021

Herkenbaar Petra, Heb ik ook echt heel naar terwijl ik super positief ben normaal ?

Reactie plaatsen