Lege nest syndroom: top 5 tips die je helpen uit de depressie en eenzaamheid

Lege nest syndroom: top 5 tips die je helpen uit de depressie en eenzaamheid

Heb je wel eens gehoord van het lege nest syndroom? Moeders kunnen hier last van krijgen en dan met name tijdens de overgang is het iets wat op kan spelen. Vaak is de overgang een periode waarin je alles gaat verwerken en extra emotioneel bent. Je kinderen gaan het huis uit of zijn het huis net uit. Het waren erg drukke en gezellige jaren in huis, een warm nest en ineens is dat leeg.

Je kinderen zijn als het ware uitgevlogen en daar kunnen vrouwen depressief van worden en dit noemen we dan het lege nest syndroom. Het is niet zo dat het lege nest syndroom overal voorkomt waar de kinderen het huis verlaten. Maar veel vrouwen voelen zich verdrietig en voelen een leegte wanneer ook je jongste op zichzelf gaat wonen.

Wil je weten wat er met je lichaam gebeurt tijdens de overgang? Lees dan het gratis rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Leegheid

Depressieve gevoelens

Risicogroepen

5 tips tegen het lege nest syndroom

Leegheid

Door het lege nest syndroom kun je een gevoel van leegte ervaren. Je mist de drukte om je heen, je mist je kinderen. Je hebt een hele tijd voor ze gezorgd en ineens gaan ze voor zichzelf zorgen. Er zijn ook vrouwen die zich af gaan vragen wat ze nu nog voor taak hebben. Ze weten niet hoe ze hun tijd moeten invullen, omdat ze al die jaren gezorgd hebben en het nu niet meer nodig is.

Maar daar hoef je je geen zorgen over te maken, je hebt genoeg om handen alleen duurt het even voordat je je draai weer hebt gevonden. Dit kan bij de een langer duren dan bij de ander, maar je hoeft je niet te schamen voor het lege nest syndroom. Het is niet gek dat je als moeder ineens in een gat valt wanneer je kinderen allemaal het huis uit zijn. Je kunt er beter over praten met anderen, zodat je het een plekje kunt geven.

Depressieve gevoelens

De overgang kan ook samen gaan met depressieve gevoelens en eventueel ook met het lege nest syndroom. Dit is vervelend, dit kun je niet voorkomen. Je moet ook dat weer de tijd geven en het beste kun je er met anderen over praten. Andere vrouwen hebben er misschien ook wel mee te maken gehad dat ze depressieve gevoelens hadden en last hadden van het lege nest syndroom. Je hebt het moeilijk met kinderen die zelfstandig worden, ook al weet je dat het zo prima is, het gevoel is anders.

Jouw kinderen kwamen steeds op de eerste plaats, je had steeds je kinderen om voor te zorgen. Ze hadden je nodig! Ze blijven echt wel op bezoek komen, maar ze willen op zichzelf wonen en moeten deze stap een keer maken. Laat het los en probeer er het beste van te maken. Je kinderen zijn volwassen en je gaat zelf een nieuwe periode in je leven tegemoet. Wees positief, je krijgt nu weer andere kansen en mogelijkheden. Je kunt weer helemaal aan jezelf toekomen, probeer daar van te genieten.

Risicogroepen

Vrouwen die in de overgang komen kunnen erg veel last hebben van het lege nest syndroom. De overgang is al een periode waarin vrouwen erg gevoelig kunnen zijn en zeker wanneer de kinderen ook nog het huis uit gaan. Er komen ineens veel veranderingen op je af en je voelt een leegte. Je wilt niet dat je kinderen gaan, ook al besef je dat het heel normaal is dat ze op eigen benen willen staan. Het is tijd voor een nieuwe fase in hun leven, zij gaan door en jij als moeder ook.

Al heb je jaren voor ze gezorgd, ze gaan er toch een keer van door om een eigen leven op te bouwen. Je kinderen gaan weg, net zoals jonge vogels uitvliegen en het nest dan ineens leeg is. Daarom noemen we het bij gezinnen ook het lege nest syndroom. Dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Je hebt tijd nodig om het een plekje te geven en dit doet iedereen op zijn eigen manier.

5 tips tegen het lege nest syndroom

1. Ga met je partner meer leuke dingen doen. Het geeft weer vreugde aan je relatie. Eindelijk tijd voor jullie samen!

2. Spreek af met vriendinnen. Doe gezamenlijk leuke activiteiten en bouw een leuke meidengroep op.

3. Geef invulling aan een oude hobby. Pak je passie van vroeger weer eens op. Je zult zien hoe erg je het gemist hebt.

4. Ontdek meer van de wereld, ga reizen! Hierdoor voel je je meer verbonden met andere mensen.

5. Zoek een nieuwe uitdaging. Eventueel kun je je meer richten op je carrière of misschien zie je het wel zitten om voor jezelf te beginnen.

Heb jij last van het lege nest syndroom? Laat een reactie achter en deel dit bericht met je vrienden. Wil je een nieuwe betekenis aan je leven geven? Sta je open voor persoonlijke ontwikkeling? Bekijk dan eens ons programma Overgangstransformatie.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
jolanda van der horst
Door

jolanda van der horst

op 04 Nov 2016

Mijn jongste dochter woont nou een week geleden op haar eigen en mijn andere dochter zit op een schip . Wij zijn nou nog maar met zijn tweeen thuis.mijn jongste dochter is nog niet zelfstandig genoeg ze is een beetje achter met alles.

Marleen
Door

Marleen

op 05 Apr 2019

Mijn dochter is zestien en gaat echt nog niet weg. Maar ik heb er nu al last van, als ik er maar aan denk. Ik kreeg haar op mijn veertigste. De band die wij hebben. Dat zeggen anderen ook, die is zeer goed. Wel ben ik héél blij dat ze een mooie jeugd heeft gehad. En dat ik het als moeder waarschijnlijk goed heb gedaan.

Gertine de Wit
Door

Gertine de Wit

op 09 Jan 2020

Hoi mijn dochter is nu 19 en heeft sinds een jaar werk in een andere woonplaats en maakt hele lange dagen ,van een huismus die altijd thuis was (waar ik me wel eens zorgen om maakte) ineens een werkende jonge vrouw en ik ben er super blij mee maar ik val in een gat het lijkt of ineens alle deurtjes in mijn hoofd open zijn gegaan weet me geen raad ,die stilte in huis ik besef nu dat ik alles voor haar deed en nu word ik een spiegel voor gehouden. Weet me geen raad ,paniek,huilen en wie ik spreek in mijn vriendenomgeving heeft niemand er last van. Mijn huis voelt leeg en waar ik altijd zo gelukkig in was wil ik het nu ontvluchten,voel me ondertussen radeloos. Mijn man weet ook niet hoe hij me kan helpen en doet echt zijn best.

Regina
Door

Regina

op 29 Mar 2021

Als alleenstaande moeder voelt dit vreselijk zwaar en naar. Een paar tips zijn daardoor nutteloos.

Ellen
Door

Ellen

op 05 Jul 2021

Ik ben er zo depressief doorgeworden ,voel me compleet radeloos en wanhopig en weet niet hoe ik eruit moet komen

Jt
Door

Jt

op 19 Sep 2021

De tips waar ik niks aan heb, ik heb geen partner, geen Els om te reizen, geen familie .. :(

Reactie plaatsen