De weg naar meer energie (Anja vs Ineke) deel 1

De weg naar meer energie (Anja vs Ineke) deel 1

Inhoudsopgave:

Anja vs Ineke

Ontmoet Anja

Ontmoet Ineke

Taboe

Korte achtergrond

De rol van Anja

De rol van Ineke

Anja vs Ineke

Anja vs Ineke is een concept dat ik bedacht heb om te demonstreren, hoe wij vrouwen in de overgang omgaan met een energietekort. En hoe dit energietekort onbewust op alles invloed heeft: op je kledingmaat, je humeur, je relatie en bovendien je geluksgevoel.

Alhoewel Anja en Ineke geen echte mensen van “vlees en bloed” zijn, kun je er van uitgaan dat hun kenmerken gebaseerd zijn op echte mensen zoals jij en ik.

Momenteel ben je één van hun. Maar wie? … nou, om dit te ontdekken is het belangrijk om de rest van deze pagina door te lezen. Maar weet dit… één van hun heeft een chronisch tekort aan energie en last van vermoeidheid (niet verkeerd bedoeld). De andere persoon straalt van de energie.

Nog een opmerking. Ik probeer hier niets te verkopen… Dus pak een kop thee of glas water en ontspan.

Ontmoet Anja:

anja

Ik probeer verschillende dingen uit. Lastig is het voor mij om zaken vol te houden. Ik sport zo nu en dan en ik let op mijn voeding. De overgang is toch iets wat elke vrouw moet zien te overwinnen.

Anja

Ontmoet Ineke:

Ik heb nu haast geen overgangsklachten meer. Mijn energieniveau is nog nooit zo hoog geweest. Het in orde brengen van mijn hormoonshuishouding is de reden geweest dat mijn gezondheid zo drastisch is toegenomen.

Ineke

Taboe

Recentelijk heb ik nog een oude fragment gezien van Pauw en Witteman, met Linda de Mol.

Een stukje van het fragment, is waard om te bekijken [vanaf 03:00 minuten]:

Ik kom later terug op dit filmpje. Waarom ik het heb laten zien wordt dan direct duidelijk. Het is belangrijk… voor jou.

Dit fragment is al 3 jaar oud, maar voor veel mensen nog vers in het geheugen. Lees onderstaande reactie maar eens door:

reacties-linda

Maar laat mij eerst het grote VERSCHIL uitleggen tussen Anja en Ineke.

Korte achtergrond

Zoals je weet ben ik zelf al vroeg in de overgang gekomen in 2010. Net als alle andere vrouwen in de overgang was ik een “rijpe vrouw” geworden…

Ik zag het natuurlijk op een gegeven moment wel aankomen.

Kleren die in een kledingkast hangen, maar die ik al jaren niet meer aan doe. Zonde om weg te gooien. Fantastische herrineringen aan bepaalde jurken, maar ze passen gewoon niet meer.

Als de wekker gaat dan blijf ik liever stil liggen. Ik heb geen puf meer. Elke dag sleep ik me uit bed en troost ik me met een grote mok koffie.

Totdat er een dag kwam dat het gewoon niet meer ging… ik had geen energie meer.
Geen zin meer om naar mijn werk te gaan. Geen zin meer om de hond uit te laten. Geen zin meer in de dag. Verschrikkelijk. En waarom? Heb ik het dan zo slecht?

Doet er niet toe. Ik sleep me er wel doorheen. Ik maakte die dag een beslissing… De verkeerde beslissing. Een beslissing die mijn leven op zijn kop zette…

Ik luisterde niet naar mijn lichaam. En als je niet luistert naar de signalen die je lichaam probeert te fluisteren, dan begint het tegen je te schreeuwen.

Ik koos ervoor om niet te luisteren naar mijn lichaam. De hartkloppingen, vermoeidheid, warmte aanvallen en stemmingswisselingen stopte ik weg.

Ik ben nog niet afgeschreven, mijn beste jaren moeten nog voor me liggen dacht ik bij mezelf. Ik had absoluut geen idee wat er met mij aan de hand was. Maar ik wist één ding zeker: ik wil grip op mijn leven.

Een maand later, kwam de klapper. Het waren er eerder twee, maar ik bundel ze voor het gemak even:

| “Ria, je hebt naast een long ontsteking een burn out en je moet in het ziekenhuis blijven.

Alsjeblieft. Tranen stroomden over mijn wangen. Mijn man Marco zag het niet aankomen. Maar ik had eigenlijk beter moeten weten…

Maar het gekke was dat die dagen in het ziekenhuis, fantastisch waren voor mijn geest en lichaam. Eindelijk rust. Even geen verplichtingen.

Ik kreeg een inzicht. Dat ik moest luisteren naar mijn lichaam. Als ik de controle wil over mijn energie, mijn gewicht, mijn welbevinden dan moest ik zelf de signalen leren herkennen.

Toen ik ontslagen werd uit het ziekenhuis, wilde ik hier meer over weten. Mijn longontsteking was eindelijk over. Maar mijn andere klachten, vooral mijn opvliegers en energietekort bleven aanhouden.

Ik wist niet zo goed waar ik direct moest beginnen, dus maakte ik een afspraak met met mijn huisarts. Dat leverde mij niet zoveel op. Ik kreeg medicijnen voorgeschreven, waar ik later van las dat deze allerlei bijwerkingen hebben.

Ik kocht een aantal gezondheidsboeken in de winkel. Ik las enkele tijdschriften.

Ik kwam al snel in een labyrint terecht met tegenstrijdige informatie over alles wat met gezondheid had te maken.

De ene keer moest je het zo doen en de andere moest ik het tegenovergestelde doen.

Ik wist niet zo goed waar ik beginnen moest om voor mezelf beter te zorgen.

Ik ben toen aan de slag gegaan – zonder dat ik dit wist – als een Anja.

De rol van Anja

anja1Toen ik in de overgang kwam, wist ik niet wat mij overkwam. Mijn arts vertelde dat het aan mijn hormonen lag. Op het internet kwam ik een website tegen waar ik verschillende blogs en reacties las van anderen. Maar ik wist nog steeds niet wat ik echt had.

In een boekenwinkel heb ik daarom een aantal boeken gekocht over gezondheid.

Er werden mij al snel een aantal dingen duidelijk:

1.) Ik zit in de overgang

2.) Mijn klachten kunnen jaren aanhouden

3.) Iedere gezondheidsexpert verteld iets compleet anders

Maar elk boek en elk advies duwde mij in een compleet andere richting:

Ik volgde het advies om groene thee te drinken, dit zou je meer energie geven en goed zijn voor vetverlies. Later ontdekte ik dat thee, vocht van je lichaam onttrekt waardoor er een energiegebrek ontstaat.

Ik volgde een strak dieet. En weer later las ik dat dieëten helemaal niet goed voor je is en dat je hormonen hierdoor gaan schommelen… waardoor je juist bijkomt (en minder energie krijgt door je buikvet).

Ja, ik ging zelfs 5 keer in de week sporten na mijn werk in de thuiszorg. Totdat ik ontdekte dat teveel sporten niet goed voor je is vanwege stress (cortisol hormoon).

Ik lette op mijn voeding. Ik at meer fruit. Pas later las ik dat teveel fruit eten niet goed is vanwege fructose. Een suiker die in fruit zit waardoor je bloedsuikerspiegel stijgt en je daarna last kunt krijgen van energiedips.

Ik nam supplementen (de verkeerde).

Een powernap van enkele minuten zou verkwikkend moeten werken, terwijl een hormoonexpert verteld dat dit niet klopt.

Uitslapen zou gezond moeten zijn om bij te tanken. Elders ontdekte ik dat het je bioritme verstoord.

… ik wist niet meer zo goed wat ik moest geloven. Ik probeerde van alles wat…

Maar het betekende uiteindelijk dat ik van alles aan het oppakken was en een beetje probeerde. En als ik het nieuwste boek las, trend volgde of in de nieuwste rage meeging dan ontdekte ik elders dat het niet correct is of dat je het beter anders kunt doen.

Dan ging ik daar stilzwijgend mee akkoord en was ik weer terug bij af.

Hierdoor kreeg ik geen resultaten.

Zodra ik iets had uitgeprobeerd en ik las elders dat het anders moest raakte mijn brein in een “bevriesstand”. Moet ik nu naar links of naar rechts?

Het werd mij er niet veel duidelijker op.

En toch volgde ik weer een nieuw “wonderadvies” dat het helemaal moest zijn. En weer werkte het niet… omdat elders het tegenovergestelde gezegd werd.

Mijn boekenplanken zijn er een mooi voorbeeld van. Hoeveel adviezen heb ik gelezen en heb ik ook daadwerkelijk opgevolgd?

Ik vertel je waarschijnlijk niets nieuws.

Dit wist je allemaal al…

Voordat ik het wist was ik alweer 2 jaar verder in de overgang. Het vechten lijkt niet op te houden. Jeetje, en niemand weet nog of het nog 5 jaar, 10 jaar of 15 jaar gaat duren?

Het ging niet echt beter. Het leek wel of ik meer klachten kreeg: stemmingswisselingen, concentratieproblemen, angstgevoelens, depressieve gevoelens. Het lijstje lijkt niet op te houden.

En met elke klacht, kreeg ik nieuwe vragen. Waarvan de antwoorden die ik had gevonden nog tegenstrijdiger waren dan voorheen.

Op een gegeven moment had ik iets gevonden waar ik in geloofde: hormoontherapie.

Ik was hier erg enthousiast over en ik had al medisch advies ingewonnen bij een overgangsconsulent. Klaar om te starten. Totdat ik het volgende artikel las:

nrc relatie hormoontherapie en eierstokkanker

Bron: nrc.nl, 2015.

Ik wist niet meer zo goed wat ik moest doen. De overgang had controle over mijn leven.

Ik zou een manier vinden om deze overgang te verslaan en van mijn overgangsvermoeidheid af te komen.

Totdat ik me realiseerde dat de “rol” die ik had aangenomen, die van Anja was.

… en misschien wel op mijn best had gepresteerd als het gaat om ZELFSTANDIG je klachten te bestrijden.

Want ik had alles op eigen kracht gedaan.

Zonder een goede bewezen methode die specifiek is afgestemd op mijn probleem.

verschillen vrouwen en de overgang

De rol van Ineke

inneke2Een Ineke gaat totaal anders met overgangsklachten om dan een Anja.

Ineke beheerst zichzelf als het gaat om “goedbedoelde gezondheidsadviezen”. Ze springt niet van het ene boek, naar het andere. Ze maakt bewuste keuzes voor haar levensstijl.

Ze laat zich niet snel gek maken. Ze gelooft niet dat elke gezondheidstip van toepassing is voor haar specifieke situatie.

Ineke gaat niet overal in mee als het gaat over de nieuwste rages op de televisie.

Als Ineke een boek koopt over gezondheid dan past dat in haar levensstijl.

Ineke weet dat de overgang een fase is die elke vrouw meemaakt.

Ze begrijpt dat er geen “wonderpil” of “supertherapie” bestaat die alle klachten laten verdwijnen.

Ineke begrijpt dat haar hormoonshuishouding de belangrijkste factor is als het gaat om overgangsklachten.

Maar ook haar mindset speelt een rol.

Ze gelooft dat ze invloed kan uitoefenen op haar lichaam om haar hormonen in balans te krijgen.

Ze weet dat ze op die manier haar energie weer terugkrijgt.

Ineke koop geen boeken over “gezondheid voor iedereen” ze kiest bewust voor oplossingen die gerelateerd zijn aan haar specifieke klachten en behoeften.

Ineke beseft dat ze niet kan vasthouden aan oude gezondheidspatronen, die van toepassing zijn op vrouwen die misschien pas 25 of 35 jaar jong zijn.

Die zullen voor haar niet werken.

Ze weet dat er meer nodig is dan eenvoudige energieboosters om haar leven op orde te krijgen. Ze begrijpt heel goed dat het lezen van tips niets betekent voor je lichaam…

… tenzij je er iets mee doet.

Ineke is niet alleen een lezer, ze voert dingen ook uit.

En dus neemt Ineke stapje voor stapje afscheid van haar energietekort.

Ze vervangt haar boterham voor een chocolade smoothie.

Ze begint in de ochtend met een meditatie oefening.

Hoe moeilijk ze dat ook vindt. Niets zweverigs aan. Iets waar de nieuwe generatie straks standaard mee wordt opgegroeid maar wat nog onbekend terrein is voor vrouwen van onze generatie – daarom vinden we het ook zo eng.

Ze weet dat de overgang niet iets is wat ze moet overwinnen.

Ineke vervangt oude gezondheidspatronen door nieuwe. Patronen, die ze nog nooit eerder heeft gedaan.

Ze stapt uit haar comfort zone. Ze weet dat als ze zelf niet uit haar comfort zone stapt, de overgang haar er wel uit duwt…

Wat voor betekenis je de overgang ook geeft.

De reden dat je deze pagina leest, is dat het voor jou geen pretje is.

Voor Ineke is het ook geen pretje, maar ze beseft dat de overgang niet een ziekte is die ze moet overwinnen.

Het is een tijdelijke fase die ze zo goed mogelijk moet overbruggen.

Dat is een GROOT verschil.

Wat voor betekenis jij ook geeft aan de overgang.

Hoe langer je er tegen vecht, hoe uitgeputter je raakt en hoe meer klachten je krijgt.

Lees de laatste zin eens opnieuw.

Alleen jij kunt deze visuele cirkel doorbreken door het maken van een beslissing.

Laat je alsjeblieft een reactie achter?

Wat betekent de overgang voor jou en herken jij je in Anja of Tineke?

Scroll een beetje meer naar beneden, onder de 3 grote afbeeldingen.

Met hartelijke groet,

Ria Kamelle

P.S.

Klik hier om deel 2 (de conclusie) te lezen van dit blog. 

Over de schrijver
Harma hut
Door

Harma hut

op 17 Sep 2015

Hoi ik ben een vrouw net 59 zit ook nog met de overgang heb een heel moeilijk leven heb vaak opvliegers ben ook wel eens moe te moe om van bed af te gaan maar dan denk ik hoe gek ben ik wil leven sta op en dan ga ik weer door maar als ik me zelf niet op pak dan kom ik er ook niet en ik wil ook nog leven en leuke dingen doen dus bij deze je wil en ziel er onder het is geen ziekte maar gewoon de overgang gr harma

maurin
Door

maurin

op 21 Sep 2015

Wat ik heel raar vind dat er wordt over alles gesproken maar geen middel om de klachten te helpen. Liep met angstgevoelens, hartkloppingen en rare gedachten en dacht dat ik gek werd. Uiteindelijk moest ik toch antidepressiva pillen gebruiken om op been te blijven. Heb mijn voeding aangepast en alles maar toch kon ik nergens lezen van anderen wat het beste is om te gebruiken. Je wordt steeds bang gemaakt over borstkanker of eierstokkanker maar wilt weten wat anders te doen daan. Gr. Maurin

Irene
Door

Irene

op 17 Sep 2015

Hoi Ria, Ik wil hier toch even op reageren. Ik ben (net) 51 en al een aantal jaren in de overgang, Maar ik heb eigenlijk niet veel last. Ik heb misschien 3 keer een ( kleine) opvlieger gehad. Als ik dat merk laat ik de koffie weer staan want ik heb gemerkt dat het daar door komt. Ik ben in een periode gekomen waarin in ben gaan kiezen voor mezelf en eindelijk luister naar wat ik nu eigenlijk wil en er niet alleen maar zijn voor anderen en alleen maar geven. Ik doe nu ook wat ik leuk vindt en behoefte aan heb. En ik heb me, met de nodige moeite wel, bevrijd uit een relatie van 23 jaar die me juist enorm beperkte. Natuurlijk heb ik ook wel eens last van vermoeidheid, maar ook dan luister ik zo veel mogelijk naar mezelf. Ga eens lekker vroeg naar bed en zeg afspraken af. Geniet ervan om dan even alleen te zijn. Ik zie het juist als een periode waarin er wel veel is veranderd maar ten goede. Ook heb ik zo'n 2 jaar geleden mijn dieet drastisch veranderd. Eet totaal geen tarwe en gluten meer, ( geen pasta, brood, crackers, koek ed) maar juist heel veel shakes met rauwe chocolade ( zonder suiker!) groente en wel boekweit, rijst en quinoa. Eet ook geen vlees meer en af en toe vis als ik voel dat ik daar behoefte aan heb, en haal mijn eiwitten uit linzen, bonen, Tempeh, noten en zaden. En ik voel me er prima bij. Mijd ook zo veel mogelijk de e-nummers en suiker en eet zo veel mogelijk biologisch Als ik wat heb ga ik naar een goede orthomoleculaire therapeut die me ondersteunt met voeding en supplementen. Waar ik wel last van heb is dat ik vaker wakker wordt s nachts en als het me niet lukt weer in te slapen ga ik mediteren en maak er geen punt van. Daarna slaap ik meestal altijd weer in. En vooral de laatste maanden, hoor ik steeds vaker dat ik er zo goed uit zie. En zo voel ik me ook. Ben juist 13 kilo afgevallen door de verandering van mijn dieet. En heb een moderne haarcoupe genomen die me beter staat dan het lange haar dat vroeger wel bij me paste maar nu niet meer. Al met al een intense levens fase maar waar ik wel van geniet. En ik vind het ook helemaal niet erg om ouder te worden. Dat filmpje van Linda, daar schrik ik van. Ik kende het niet. Ik denk dat het heel veel over haar zegt, dat ze krampachtig probeert jong te blijven en dingen ontkent. Als dat zo is zal ze zichzelf nog wel een keer tegen komen ben ik bang. Volgens mij is ze zo'n beetje van mijn leeftijd dus zal ook wel ongeveer in de overgang zitten... En alsof borstkanker zo sexy is... Goed artikel wat je hebt geschreven! En nee, ik ben zeker niet uitgebloeid. Groetjes, Irene

Sunshine :) Martsje
Door

Sunshine :) Martsje

op 22 Sep 2015

Ik pas helemaal in het beeld van Ineke!!Ben nu 48(2 augustus) en met 35 baarmoeder er al uit :( Toen begon langzaam aan de ellende al ook ik was eerst die Anja pff Nou ik zou geen Sunshine heette als ik niet een Ineke zou worden weer zoals ik ook was voor ik kanker kreeg!! Maar ondanks ik een Ineke ben vecht ik ook nog hoor tegen energie tekort flinke koortsaanvallen geregeld, drijfnat in bed geregeld of gewoon overdag zo ineens. Maar goed ik lach altijd, dus dat blijf ik doen ondanks mijn overgang waar ik blijkbaar maar niet uitkom :)Super leuk om alle ervaringen te lezen trouwens thxxxLiefs Martsje

Reactie plaatsen