Afvallen zonder sporten? 10 gezonde opties!

Afvallen zonder sporten? 10 gezonde opties!

Wil je afvallen zonder sporten? Dat kan. Zeker met de juiste motivatie kun je een mooi gewichtsverlies bereiken. Ook als je in de overgang zit. Want, misschien speelt de menopauze je dusdanig parten dat je niet aan sporten moet denken. Laat je drukke leefstijl het vooralsnog niet toe. Of is het gewoonweg niet je ding om regelmatig de sportschool te bezoeken? Wat de reden ook is bijgaand verantwoorde opties die je helpen kilo’s te verliezen zonder intensieve lichaamsbeweging.

Wil je afvallen zonder intensieve lichaamsbeweging download dan hier gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Gewichtstoename tijdens de overgang

1. Doe het SMART

2. Weet wat, hoeveel en wanneer je eet

3.Voorkom honger, laat je kacheltje branden

4.Informeer je omgeving!

5. Schrap slechte koolhydraten en dito vetten

6.Kook je eten zelf van ‘scratch’

7. Vervang je tussendoortjes door rauwe snacks

8.Afvallen zonder sporten? Laat alcohol staan

9. Eet mindful

10. Zorg overdag voor zoveel mogelijk beweging

Gewichtstoename tijdens de overgang

Ben je een 40+ vrouw en zit je in de menopauze? Dan kom je ongemerkt een paar kilo’s aan. Eenvoudigweg omdat je hormoonhuishouding verandert en je stofwisseling vertraagt. Nee, dat voelt niet prettig weet ik én kan je zelfs enorm frustreren. Zeker in combi met al die andere menopauzeklachten die je ervaart. Maar, op een gezonde manier afvallen zonder sporten kan. Hieronder een aantal goed toepasbare afslankadviezen voor elke dag.

1. Doe het SMART!

Wil je succesvol afvallen zonder sporten als je in de overgang bent? Formuleer je doelen dan SMART. Een marketingprincipe dat ervoor zorgt dat je met een concreet doel gemotiveerd aan de slag gaat. Bijgaand een voorbeeld om duidelijk te maken hoe het werkt. Je doelstelling is bijvoorbeeld als volgt:

Ik wil 8 kilo afvallen in 4 maanden door gezonder te eten. Dat omschrijf je dan als volgt, namelijk:

Specifiek geeft aan wat je wilt. Afvallen door gezonder te eten.

Meetbaar is je streven doordat je aangeeft 8 kilo te willen afvallen.

Aanvaardbaar en Realistisch komt erop neer dat je doel acceptabel en haalbaar moet zijn. Dus niet te hoog gegrepen. 8 kilo gewichtsverlies in 4 maanden past daar prima in.

Tijdgebonden is de periode die je jezelf geeft om gewicht te verliezen. Namelijk 4 maanden.

Bepaal vandaag nog je streven volgens de SMART-methode. Het helpt je echt te bereiken wat je wilt. Trouwens de ‘als-en-dan’ methode werkt ook. Ter illustratie: Als ik trek heb in een koekje dan neem ik een stukje fruit of stengel selderie. Probeer het maar eens.

2. Weet wat, hoeveel en wanneer je eet

Start een eetdagboek. Houd bijvoorbeeld eens een week exact bij wanneer en wat je zoal eet op een dag. Zowel de voedingsmiddelen als de hoeveelheden. Het is vaak een heuse eyeopener. Waarschijnlijk dat je maaltijden overslaat, ongemerkt toch meer calorierijke tussendoortjes eet, nu en dan ongezondere etenswaren nuttigt dan je denkt et cetera. Maak na een week de balans op. Schrap alle ongezonde en niet voedzame etenswaren. Van dat koekje bij de koffie, dat glas frisdrank in de middag en dat zakje chips, blokje kaas of stukje worst ’s avonds voor de buis. Weten wat je eet helpt je afvallen zonder sporten.

3. Voorkom honger, laat je kacheltje branden

Denk je bij afvallen aan honger? Gebrek aan energie? Dat is helemaal niet nodig. Zie je lichaam als een kachel. Die heeft ook continu brandstof nodig om heerlijk te blijven snorren. Nou je lichaam vindt dat ook prettig. Zeker als je wilt afvallen zonder sporten. Door regelmatig te eten blijft je metabolisme actief. Dus eet 3 gezonde hoofdmaaltijden per dag en neem een tussendoortje in de ochtend en middag. Op die manier voorkom je een hongergevoel of lekkere trek. Wel krijgt je lichaam zo voldoende brandstof ofwel voeding binnen om actief te blijven. En sla je ontbijt niet over. Niet alleen helpt het je verbranding ’s ochtends te starten, maar het gaat ook snaaien tegen!

4. Informeer je omgeving!

Wees trots op je voornemen en laat anderen weten dat je een paar kilootjes kwijt wilt. Dat scheelt veel gedoe. Want, dan hoef je niet telkens uit te leggen waarom je bepaalde dingen niet eet. Dat kan een koekje zijn bij de koffie of dat sausje over de bloemkool. Bijkomend voordeel is dat de sociale controle je ervan weerhoudt om over de scheef te gaan. En trouwens? Gaandeweg ontdek je dat het ook steeds gemakkelijker gaat om allerlei verleidingen te weerstaan. Want, het duurt 3 weken voordat je oude routine is doorbroken. Heb je dat gehaald? Dan lukt het steeds beter om je te houden aan je doel: afvallen zonder sporten.

5. Schrap slechte koolhydraten en dito vetten

Gezonder eten zonder hongergevoel en afvallen gaat prima hand in hand. Laat de producten met geraffineerde koolhydraten als witte rijst, pasta, witbrood, chips en dergelijke staan. Vervang dit door de gezonde en natuurlijke koolhydraten die je vindt in groene groenten, zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorenpasta’s. Niet alleen dragen ze bij aan een gezonder bloedsuikerspiegel, maar stillen ook beter je hongergevoel. Doe tegelijkertijd ook de slechte (verzadigde en trans)vetten in de ban. Stap over op de goede onverzadigde vetten, die okay zijn. Denk aan kokosolie of ghee om in te bakken en extra vierge olijfolie over je salade. En zet ook gerust die vette zalm, haring of makreel wekelijks op je menu. Ze zitten boordevol goede omega 3 vetzuren.

6. Kook je eten zelf van ‘scratch’

Toegegeven het is supermakkelijk al die pakjes, potten en blikken. In een mum van tijd heb je je maaltijd klaar. Maar, bedenk ook dat ze vol zitten met conserveringsmiddelen, kleurstoffen, extra’s suikers, zout en heel veel meer. Wil je afvallen zonder sporten? Bereid dan je maaltijden zelf met verse producten die de juiste voedingstoffen bevatten. Zo weet je wat je eet. Bovendien kost zelf je eten bereiden helemaal niet veel extra tijd. Feit is wel dat het stukken beter smaakt en ja zo voedzaam is. En… maak je lunch ook zelf thuis klaar. Dat is volgens onderzoeken gezonder dan het eten dat bedrijfskantines serveren.

7. Vervang je tussendoortjes door rauwe snacks

Zoals hierboven gezegd is het goed tussendoor nu en dan wat te eten. Maar, ook om die lekkere trek te weerstaan. Vervang zoete lekkernijen en vette snacks door voedzame en gezonde voedingsmiddelen. Bijvoorbeeld rauwe snacks zijn dan ideaal én supergezond. Denk aan een stuk fruit, handjevol noten, een stengel selderie, paar worteltjes, stukjes komkommer, tomaat enzovoort. Het stilt je lekkere honger en draagt bij aan afvallen zonder sporten. Ook afleiding zoeken werkt. Want, na pakweg 10 minuten is je graving voorbij. Dat is wetenschappelijk bewezen!

8. Afvallen zonder sporten? Laat alcohol staan

Alcohol bevat niet alleen loze calorieën, die je dik maken. Daarnaast wekt alcohol drinken ook de eetlust op. Denk maar aan een alcoholische consumptie als appetizer. Trouwens? Alcohol versterkt ook je opvliegers tijdens de overgang! Wil je je fitter voelen en gewicht verliezen? Drink dan geen alcohol. Neem liever een kop groene thee of probeer eens water met een blaadje munt, komkommer en dergelijke. Verfrissend, dorstlessend én gezond. Bovendien draagt water er aan bij dat afvalstoffen je lichaam beter kunnen verlaten.

9. Eet mindful

Dit betekent met volledige aandacht eten en niet op de automatische piloot. Dek de tafel en geniet van de kleuren op je bord. Neem de geuren in je op. Eet met kleine hapjes, kauw goed (7 tot 10 keer) en proef wat je in je mond stopt. Het resultaat? Je eet langzamer en geniet meer. Daarbij eet je minder, omdat je sneller verzadigd bent. Want, pas na ongeveer 20 minuten geeft je lichaam het signaal vol te zitten. Eet je snel en gehaast? Dan voel je dat signaal niet en eet je al gauw meer dan je nodig hebt. Dus, eet met aandacht als je wilt afvallen zonder sporten.

10. Zorg overdag voor zoveel mogelijk beweging

Okay, je wilt afvallen zonder sporten. Prima. Maar misschien is het wel mogelijk op ongemerkt toch wat extra lichaamsbeweging te nemen. Ik denk aan tussen de middag lunchwandelen. Sowieso lekker om even uit je werkomgeving te zijn en het helpt tegen stress. Doe lopend of op de fiets je boodschappen. Parkeer je auto een stuk verderop dan waar je moet zijn. Ga op je werk naar de wc die het verst weg is. Telefoon wandelend zoals Steve Jobs. Enzovoort. Het zijn kleine beetjes, maar wat extra dagelijkse lichaamsbeweging helpt je wel om gewicht te verliezen.

Heb jij ervaring met gewicht verliezen zonder extra te bewegen? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Hoe heb je het opgepakt?

Nieuwsgierig hoe je op een gezonde en verantwoorde wijze tijdens de overgang kunt afvallen zonder sporten? Maak kennis met mijn programma: Slank door de Overgang!

slank door de overgang

Over de schrijver
Laura
Door

Laura

op 30 May 2016

Wat een duidelijk en helder stuk is dit. Veel van de tips doe ik al maar sommige gewoontes sluipen er in verloop weer tijd weer in. Dus vanaf NU weer puntjes op de i. Dit is weer helder.

Reactie plaatsen