Vruchtensap ontmaskerd: lijkt meer op frisdrank dan je denkt

Vruchtensap ontmaskerd: lijkt meer op frisdrank dan je denkt

Vruchtensap, je denkt vaak dat het gezond is. De naam doet je vermoeden dat het sap is van de vruchten en dat zou gezond moeten zijn. Maar let goed op want vruchtensap is een misleidende supermarkt suikerbom. Toch heeft vruchtensap vaak een gezond imago en dat zou gestopt moeten worden.

De meeste mensen denken dat het echt gezond is en nuttigen het daarom. Ook de kinderen krijgen het regelmatig. Op de pakken van vruchtensap staat vaak ook vermeld zonder toegevoegde suikers, 100% puur sap, rijk aan vitamine C en toegevoegde vitamines en vezels. Dit is ook de reden dat veel mensen denken dat het gezond is en ze geven daarom zichzelf en de kinderen regelmatig een glas vruchtensap.

Op het moment dat kinderen niet genoeg vitaminen krijgen, denken we vaak dat het met vruchtensap opgelost kan worden. Er staat op de verpakking vaak met extra vitamine C en dan denken we dat we er zo goed aan doen. Maar het is niet goed om veel vruchtensap te drinken.

Het zijn namelijk allemaal suikers die we binnenkrijgen. Dus wanneer kinderen of volwassenen te weinig vitaminen binnenkrijgen, dan is vruchtensap niet de oplossing. Je zou wel zelf een smoothie kunnen maken, maar de kant en klare pakken vruchtensap kun je maar beter vermijden. Het is echt een misleidende supermarkt suikerbom en daar komen nu steeds meer mensen achter.

Als je naar de supermarkt gaat, bekijk dan de verpakkingen maar eens. Er staan veel teksten op zoals extra vitaminen, extra vitamine C, gezond en lekker, vers sap, puur sap, 100% natuurlijk. Maar wanneer je op de achterkant gaat kijken naar de inhoud en de hoeveelheid ingrediënten, dan kom je er pas echt achter wat er allemaal aanwezig is in vruchtensap.

Ben je dan nog steeds zo enthousiast dat het erg gezond is voor kinderen en volwassenen? Het is belangrijk dat iedereen hier attent op wordt gemaakt, zodat je weet hoe het komt dat je soms veel te veel suikers binnenkrijgt. Als je namelijk denkt dat vruchtensap gezond is, dan blijf je het veel drinken en dan krijg je daardoor teveel suikers binnen.

Wil je meer weten over gezonde voeding? Probeer dan eens gratis onze 12 gezonde recepten en bekijk de infographic 10 Verborgen Suikers.

Inhoudsopgave:

Let op met vruchtensappen

Vruchtensap ongezond, waarom?

Smoothies gezonder dan vruchtensap

Smoothie recept

Let op met vruchtensappen

Doordat veel mensen denken dat vruchtensappen voor jong en oud gezond zijn, worden ze vaak massaal gekocht. Je drinkt het misschien wel dagelijks. Je weet dat je anderhalf tot twee liter per dag moet drinken, maar dat lukt veel mensen niet. Daarom pakken ze meteen vruchtensap omdat ze dan én genoeg drinken en omdat het gezond is, denken ze…

Maar dit artikel geeft je inzicht in hoe het nu in werkelijkheid is. Het is namelijk echt een misleidende appelsapsupermarkt suikerbom en daarom moet je goed weten wat je gaat drinken en wat je dan binnenkrijgt. Het is beter dat je water drinkt, dat is en gezond en je lichaam reinigt zich ook meteen.

Wil je toch wat anders drinken, bekijk dan goed wat er in zit en voorkom dat je teveel suikers binnen gaat krijgen. Je zal je er ook niet goed bij voelen wanneer je veel suikers binnen krijgt. Je zal je ook sneller voller voelen en dikker voelen, dit wil je niet en dat kan nu voorkomen worden.

Er is genoeg anders wat er gedronken kan worden en je kunt nu ook zelf een smoothie klaarmaken, leuk en gezond. Ook voor de kinderen een leuke bezigheid en je kunt iedere keer wat nieuws proberen.

Met gezond fruit kun je samen aan de slag en genieten van de heerlijke drankjes die je samen gaat maken. Voor de kinderen is het ook leerzaam, wat zij leren zo veel meer fruitsoorten kennen en ontdekken welke combinaties er goed bij elkaar smaken.

Vruchtensap ongezond, waarom?

Veel vruchtensappen zijn gebaseerd op geëxtraheerd en geconcentreerd sap (sapconcentraat, fruitextract, vruchtenconcentraat etc.). Maar wat wil dat zeggen? Dit wil zeggen dat vruchtensap helemaal geen écht sap is. Het gaat over gedroogd vruchtenpoeder dat op een later tijdstip weer wordt aangelengd met water zodat het vloeibaar wordt en drinkbaar gemaakt kan worden.

Dus wat is er dan nog gezond? Je weet immers ook niet welke gezonde stoffen er dan nog aanwezig zijn. Voor de concentraten en extracten die voor vruchtensappen c.q. fruitsappen worden gebruikt, gaat het over fruitsuikers, dus vruchtensuikers. Een aantal bekende daarvan zijn maltose, glucose, dextrose en bovendien fructose. Er kan gezegd worden dat het gewoon ordinaire suiker is. Het is namelijk zo dat 100 gram fructose zonder toegevoegde suikers nog steeds 100 gram suiker is. Daarbij kan er dus gezegd worden dat vruchtensap erg rijk is aan fructose. Met name de lang houdbare sappen, die zich vaak in een pak bevinden, zijn veelal gemaakt op basis van concentraten en extracten en dus niet op basis van écht, vers fruit.

Smoothies gezonder dan vruchtensap

aardbeien smoothie zelf makenDe fruitsappen en fruit smoothies van de versafdeling zijn een stuk gezonder dan de vruchtensap. Hier zitten veel meer vezels, vitamines, mineralen en enzymen in. Er zijn veel fabrikanten die fructosestroop toevoegen aan sappen en dan aangeven dat het bestaat uit complexe koolhydraten en niet uit de eenvoudige suikers, maar dat is onzin. Als je fructosestroop drinkt, wordt het namelijk omgezet in gewone suiker. Het is leuk om zelf eens te ontdekken welke lekkere drankjes je klaar kunt maken.

Zorg daarom dat je nu alle tijd gaat nemen om lekkere fruitsoorten met elkaar te combineren. Je kunt er dag in dag uit weer wat lekkers mee klaarmaken. Ook als er gasten komen is het leuk om eens een zelfgemaakte smoothie te serveren. Het is wel goed om van tevoren even te proeven wat je klaar hebt gemaakt.

Houd je eigen receptenboekje bij de hand, want je gaat snel ontdekken wat je allemaal kunt maken. Sommige fruitsoorten smaken erg goed bij elkaar en vullen elkaar goed aan. Door hier mee te experimenteren kom jij er vanzelf achter wat je het beste kunt doen om gezonde drankjes klaar te maken.

Smoothie recept

Om vruchtensap te kunnen vermijden is het goed om een lekkere smoothie klaar te maken. We geven je daar graag een voorbeeld voor. Om een lekkere smoothie klaar te maken (voor vier personen) kies je nu voor:

  • 250 gram aardbeien
  • 1 banaan
  • 100 gram kersen
  • 150 hangop perzik maracuja
  • 200 ml sinaasappelsap (zelf persen)
  • 50 gram havermout

Je hebt verder een blender nodig en dan kun je aan de slag. De eerste stap is dat je de kroontjes van de aardbeien verwijdert. Vervolgens doe je de aardbeien in de blender. Pel dan de banaan en snijd deze in stukken. Voeg dan ook de kersen toe, hangop, sinaasappelsap en havermout. Je hebt nu alles in de blender zitten en je zet hem dan aan. Maximaal twee minuten. Wacht dan  even en schenk het in, verdeeld over vier glazen.

Wil je jouw suikerinname verminderen? Kijk dan eens naar mijn programma 20 Dagen Suikervrij:

button-20-dagen-suikervrij

Over de schrijver
Reactie plaatsen