Spierpijn door de overgang

Spierpijn door de overgang

Tijdens de overgang is spierpijn een vaak voorkomende klacht. Het betreft dan vaak stijve spieren en gewrichten. Vrouwen hebben last van stress tijdens de overgang en ze hebben dan ook een lagere weerstand. Daardoor kunnen de klachten ook gemakkelijker optreden. Je kunt spierpijn niet altijd voorkomen. Maar wanneer je in de overgang bent en je bent moe, of je slaapt slecht, dan is de kans groot dat je overdag geen zin hebt om iets te doen omdat je te moe bent.

Je gaat liggen en daardoor worden je spieren ook stijver. Daarom is het goed om te blijven bewegen, wandelen, fietsen, het zijn allemaal goede activiteiten voor je spieren en gewrichten. Zet jezelf ertoe om met regelmaat te bewegen, ook als het even tegenzit. Niet eenmalig maar zoek iets wat je leuk vindt, zodat je het vol blijft houden en de spierpijn tegen kunt gaan. Het is best mogelijk dat je ondanks het bewegen last krijgt van spieren en gewrichten. Probeer te achterhalen waar je de spierpijn van krijgt. Let daarbij ook op je houding en alle bewegingen die je maakt. Heb je vragen of ben je onzeker over de manier van bewegen raadpleeg dan een arts of een fysiotherapeut.

Wordt energieker door gezonder en gevarieerder te eten. Want als je energieker bent, heb je ook meer zin om te bewegen. Download hier gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Blijf bewegen

Zorg dat je iedere dag een doel hebt om te bewegen

Zo zet je jezelf aan om te gaan bewegen

Blijf bewegen

Pijn is een signaal! Bij pijn dien je te stoppen met de activiteit waarmee je bezig bent. Heb jij twijfels over je spieren en gewrichten en de manier van bewegen dan is het raadzaam om de professional te raadplegen. Ga bij pijn niet zomaar door. Wanneer je echter groen licht krijgt van de arts of fysiotherapeut om je beweging te hervatten volg dan die raad op, ook al kost het je meer moeite en wat pijn.

Niet meer of nog minder bewegen zorgt ervoor dat je bewegingsapparaat “vast loopt”. Het is ook goed mogelijk dat de arts of fysiotherapeut je andere oefeningen aanbiedt, maar blijf in beweging! Je hoeft geen marathon te lopen om een goede conditie op te bouwen of te behouden, maar je dient wel met regelmaat te bewegen, het liefst in de buitenlucht.

Zorg dat je iedere dag een doel hebt om te bewegen

Het streven moet zijn om elke dag even naar buiten te gaan: boodschappen doen op de fiets, wandelen met de hond, tuinieren, je ouders bezoeken, in groepsverband lopen of fietsen, naar het zwembad, als mantelzorger er samen op uit trekken enz. Op die manier beweeg je in de buitenlucht.

Bewegen in de buitenlucht geeft energie en wordt aangeraden aan mensen die depressief zijn, veel piekeren enz. In de natuur kun jij je even afsluiten voor de alledaagse beslommeringen en je komt als herboren thuis. Wanneer de vier muren van je huis op je afkomen is het belangrijk dat jij naar buiten gaat. Zoek andere mensen op, drink samen een kop koffie en wandel samen een stuk. Tijdens een wandeling in de buitenlucht kun je allerlei onderwerpen aansnijden om te bespreken, serieuze en luchtige onderwerpen. Je kunt uiteraard ook alleen genieten van de wandeling en elkaar.

Zo zet je jezelf aan om te gaan bewegen

Vind je het niet gezellig om alleen te gaan wandelen of te lopen, zorg er dan voor dat je een wandelgroep om je heen verzamelt. Maak duidelijke afspraken en houd elkaar eraan. Koppel er na een aantal weken een andere activiteit (beloning) aan vast voor degenen die het al die weken hebben volgehouden. Plan een vaste dag en een vast tijdstip om te gaan bewegen. Reserveer die dag er voor om te gaan lopen, wandelen, zwemmen enz. Houd dat tijdstip in je agenda vrij. Weer of geen weer, jij gaat naar buiten.

Als je eenmaal hebt ervaren hoeveel energie de buitenlucht je geeft, dan zal het je in de toekomst geen moeite meer kosten om te blijven bewegen. De eerst stap is de moeilijkste. Je kunt van alles inzetten en bedenken om te gaan bewegen, maar het is de eigen wil en het doorzettingsvermogen die het moeten doen. Wanneer je een leuke groep om je heen hebt en er fijne gesprekken onderweg zijn, is dat ook een reden om door te zetten. Zijn het mensen net als jij die in de overgang zitten of hebben gezeten dan kun je elkaar een grote dienst bewijzen door er voor elkaar te zijn, ook tijdens het lopen of wandelen.

Wil je een oplossing voor je spierpijn of andere overgangsklachten? Kijk dan eens naar mijn programma: Overwin je Overgang. Laat een reactie achter en ik zal er persoonlijk op reageren. button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen