Pijnlijke botten tijdens de overgang?

Pijnlijke botten tijdens de overgang?

Ben je in de overgang en merk je dat je last hebt van pijnlijke botten? Dit kan erg vervelend zijn. Het kan echt met de overgang te maken hebben. Door de wisselende hormoonhuishouding wordt er ook gezorgd voor een slechter immuunsysteem en dat kan deze klachten weer veroorzaken. Je moet de pijn niet negeren, want een vroegtijdige behandeling kan leiden tot genezing. Het is wel belangrijk dat je het deel waar je last van hebt vaker laat rusten. Voldoende groenten en fruit eten is ook belangrijk, neem de tijd en zorg dat je naar je lichaam luistert. Je moet er ook aan denken dat overgewicht niet goed is en soms ook een oorzaak kan zijn van pijnlijke botten.

Wil je overgewicht voorkomen? Download dan hier gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Overgewicht voorkomen

Let op met wat je eet

Blijf bewegen

Overgewicht voorkomen

Het beste kun je overgewicht voorkomen, eigenlijk is dat altijd belangrijk, maar in ieder geval wanneer je last hebt van pijnlijke botten. Er zijn perioden waarin je meer last kunt hebben van pijnlijke botten, de overgang is daar een voorbeeld van. Je lichaam is aan het veranderen en dat heeft overal invloed op. Je wordt vaak ook wat meer kwetsbaar en je weerstand kan wat lager worden. Je wordt ouder en dat zal je lichaam ook ervaren. Je gaat in de overgang weer een nieuwe fase in en je sluit de periode van vruchtbaar zijn af.

Dit kan ingrijpend zijn, sommige vrouwen raken namelijk vroeg in de overgang en snappen dan ook niet waarom ze ineens pijnlijke botten hebben en bijvoorbeeld erg moe zijn. Maar dit zijn duidelijke klachten, die horen bij de overgang. Het enige wat je kunt doen is je erbij neerleggen en bekijken hoe je de pijnlijke botten kunt verminderen en/of ontlasten. Daarbij speelt gewicht een belangrijke rol. Hoe zwaarder je bent, hoe moeilijker je botten het hebben. Let er daarom goed op dat je niet te zwaar bent, ook door de overgang kun je een paar kilo aankomen.

Let op met wat je eet

Tijdens de overgang kun je een paar kilo aankomen, bij sommige vrouwen is dat vijf kilo, bij anderen tien kilo. Sommige vrouwen merken het nauwelijks. Let er daarom ook goed op wat je eet. Groenten en fruit zijn van belang. Blijf in ieder geval gevarieerd eten en laat zoveel mogelijk ongezonde producten staan. Iedere dag vers koken is het beste wat je kunt doen.

Hierdoor kun je veel afwisselen en kun je ook in gezonde olie bakken. Een salade, een keer wat meer groenten en minder vlees, wat vaker vis eten, allemaal goede opties om aan een goed lichaamsgewicht te werken. Er zijn genoeg lekkere recepten die je kunt bereiden. Je hebt er zelf alleen maar profijt van als je gevarieerd en gezond gaat eten. Hierdoor heb je minder kans op pijnlijke botten.

Blijf bewegen

Bewegen is voor iedereen goed, voor jong en oud. Maar wanneer je pijn hebt, is de kans groot dat je liever binnen blijft, stil gaat liggen in een houding waarbij je de pijn niet voelt. Maar is dat goed? Nee. Je moet namelijk jezelf in beweging houden, zodat je spieren soepel blijven. Spieren moeten goed getraind zijn en de gewrichten kunnen dragen en beschermen.

Daarom is dagelijks bewegen zeker aan te raden. Een klein rondje door de tuin wandelen, fietsen, allemaal goede bezigheden, maar ook zwemmen is goed. Je hoeft je niet zwaar te belasten, als je er maar voor zorgt dat je goed in beweging bent en blijft. Wanneer je veel pijn hebt aan je gewrichten, is het raadzaam om de huisarts te raadplegen. Hij bepaalt of je tijdelijk rust moet nemen (bij overbelasting) of in beweging moet blijven.

Heb je last van pijnlijke botten en op zoek naar praktische tips? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang. Heb je vragen of heb je ervaring met pijnlijke botten? Laat een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen.

button-4

Over de schrijver
N
Door

N

op 12 Sep 2021

En af toe goede fysio

Barbara
Door

Barbara

op 25 Oct 2023

Hallo, ik vecht al meer dan 2 jaar tegen herhaaldelijke scheenbeenontstekingen, ondanks fysio/specifieke kracht-en core-oefeningen en langzame opbouw. dIk vermoed dus sterk dat dit getriggerd wordt door de menopauze en heb binnenkort een dexa scan gepland

Reactie plaatsen