Burn out symptomen tijdens de overgang

Burn out symptomen tijdens de overgang

Vrouwen die in de overgang terecht komen kunnen er mee te maken krijgen, een burn out. Stemmingswisselingen, moe zijn, zich futloos voelen en nergens zin in hebben. Het kan bij de overgang horen, maar het kan ook overgaan in een echte burn out. Daarom is het belangrijk om een burn out tijdig te herkennen. Bij een burn out gaat het over een psychische aandoening.

Hierbij heeft de stress zich jarenlang opgehoopt en kun je je helemaal leeg voelen. Het uiterste van je lichaam is gevraagd en nu lijkt alles je teveel te worden. Je kunt altijd tegen een beetje stress dat is gezond, het zorgt er ook voor dat we presteren. Teveel stress is echter niet goed. Als je een burn out hebt dan ben je emotioneel helemaal uitgeput. Dit heeft vaak al jarenlang gespeeld en nu uit het zich in allerlei klachten.

Krijg meer grip op de overgang en download hier gratis het rapport Overgangshormonen in Balans inclusief 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Fasen van een burn out

Wat te doen bij een burn out?

Fasen van een burn out

Een burn out kent een aantal fasen. Ook moet hierbij wel gezegd worden dat het ook per persoon weer anders kan lopen, want iedereen zit anders in elkaar en reageert anders. Het kan zijn dat je erg enthousiast en perfectionistisch bent, je stelt hoge eisen aan jezelf en je richt je volledig op je werk. Je voelt hierbij wel enige druk, maar dat negeer je. Na een tijdje ga je teveel geven, je gaat langzaam inleveren en als je thuis komt dan ga je piekeren. Je kunt niet zo goed meer in slaap vallen en dan ga je je inzet nog meer verhogen en dus ook nog meer geven, omdat je niet tevreden bent met en over jezelf.

Hierbij is het zo dat je jezelf probeert te herpakken, maar dat gaat niet goed. Daardoor zal je zelfbeeld afnemen en dan heb je in je eigen gedachten niet zoveel meer over. Je hebt geen energie meer en je kun je er niet meer toe zetten om iets te doen. Het voelt alsof je jezelf de hele dag door de dag heen moet slepen. Je gaat je ongelukkiger voelen en ook je lichamelijke klachten zullen nu toenemen. Je kunt last krijgen van je maag, darmen, hyperventilatie en ook van veel vage pijnen. Dit kan ook overgaan in paniekaanvallen en angst. Je durft je bed niet uit. Je durft niet meer naar buiten. Of ineens kun je niet meer stoppen met huilen. Je kunt dit allemaal niet plaatsen. Je lichaam geeft duidelijk aan dat er wat aan de hand is en dat je hulp nodig hebt.

Wat te doen bij een burn out?

Herken je jezelf hierin en weet je dat je toe bent om het roer om te gooien? Dan is het verstandig dat je hulp gaat zoeken, want het kan zo niet langer. Je kunt het niet altijd allemaal alleen dus zorg er voor dat je hulp krijgt en er weer uit gaat komen. Meestal zijn er mensen in je omgeving die je al kunnen helpen. Vraag hulp, praat met hen, geef aan waar je mee zit en vraag of zij je kunnen helpen. Meestal kun je met hen goed praten en anders zijn er altijd nog professionals die je kunnen helpen.

Het belangrijkste voor nu is, luister naar je lichaam. Een overgang en een burn out gaan vaak samen. Luister naar je lichaam, pak je rust en zorg dat je stress zoveel als mogelijk kunt vermijden. Daarom moet je het ook met je naasten bespreken, zodat zij ook weten dat stress nu niet goed voor je is en je hier niet mee opzadelen. Je moet nu aan jezelf denken, want een burn out is niet zomaar even een paar dagen jezelf niet lekker voelen. Geef het de tijd om te herstellen, je lichaam is uit balans en het heeft tijd nodig om te herstellen. Als je de tijd neemt kun je je snel weer beter en energieker voelen en dat is wat je nodig hebt.

Wil je tips om uit je burn out te komen? Kijk dan eens naar het programma: Overgangstransformatie. Van welke burn out symptomen heb jij last? Laat hieronder een reactie achter.

knop overgangstransformatie

Over de schrijver
Marjet
Door

Marjet

op 25 Feb 2016

Fijn deze site..... ik zit nu vier maanden thuis met een klassieke burn out maar veel klachten kan ik niet goed plaatsen. De stemmingswisselingen en de nervositeit om niks... tot ik iets vond over de overgang. Ik ben 56 en vier jaar postmenopausaal.Veel van de huidige klachten heb ik eerder gehad, in lichtere mate. Hartkloppingen midden in de nacht en dan niet meer kunnen slapen, nerveus om het minste of geringste, huilen, en ondertussen boos om mijn werkgever, boos op mezelf, boos op de wereld en enorm geïsoleerd. Sociale contacten die langer duren dan een kwartiertje kosten me teveel moeite en ik vind iedereen stom.Opvliegers heb ik niet, alleen af en toe een beetje warm, maar daardoor denk je dat het niet de overgang is. De huisarts zegt dat alleen opvliegers een overgangsklacht zijn, maar dat is echt onzin, weet ik nu. Die hormonen die wapperen regelen zoveel verschillende zaken in je lijf en geest...Mijn man is een paar geleden overleden dus het rouwproces verhevigt alle emoties die alle kanten op gaan ook nog. Kortom: ik kan niet meer voor- of achteruit. Ik dacht dat het allemaal wel moest kunnen, maar toen werd het op het werk veel te druk, collega's die komen en gaan, en veel doodzieke mensen. Als ik het opschrijf, vind ik het niet gek meer dat het niet meer lukte. De grens tussen wat je wel en niet meer volhoud is soms dun, maar achteraf weet ik dat ik het zag aankomen en ook binnen de organisatie hulp heb gezocht - en niet gekregen.Sterkte voor iedereen met dezelfde ellende.....Het belangrijkste is: nieuwe hobby's zoeken, veel buiten wandelen en fietsen, zwemmen, yoga, wat dan ook. Het duurt wel even voor je dat door hebt.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 25 Feb 2016

Hoi Marjet, dank je wel voor het delen van je bericht! Ik denk dat veel vrouwen zich hierin herkennen. Heel veel sterkte met het verwerken van het rouwproces van je man. Neem de tijd om uit je burn out te komen.Hartelijke groet,Ria Kamelle

Reactie plaatsen