Niet aankomen tijdens de feestdagen? Dat is best lastig. Want, alles draait in de decembermaand om gezelligheid en lekkere hapjes, overheerlijk eten plus dito drankjes. Voor veel vrouwen kan het ontzettend lastig zijn om niet aan te komen. Gevolg is dat je in januari geconfronteerd wordt met de keiharde waarheid: je bent een aantal kilo’s bijgekomen. Voorkomen is beter dan genezen!
Daarom blog ik deze keer over hoe je geniet van de feestdagen zonder kilo’s aan te komen en welke dikmakers je beter links kunt laten liggen.
Heb je al kennis gemaakt met mijn gratis 12 heerlijke en gezonde recepten e-boek? Gezond kan ontzettend lekker zijn!
Inhoudsopgaven:
9 tips om niet aan te komen tijdens de feestdagen:
9 tips om niet aan te komen tijdens de feestdagen
Belangrijkste dikmakers tijdens de feestdagen
1. Niet aankomen? Voorkom feestdagenstress
De feestdagen kunnen zorgen voor flink wat stress. Van boodschappen doen, maaltijden bereiden, cadeautjes kopen enzovoort. Wees dat voor. Want, van te veel stress ga je eten. Het liefst ongezond, zoet, vet en koolhydraatrijk. Inderdaad, allemaal echte dikmakers. Trouwens? Volgens onderzoek daalt door stress ook nog eens je energieverbruik¹. Dus, wees dat voor. Maak het jezelf deze feestdagen lekker makkelijk en voorkom dat je als een kip zonder kop van hot naar her rent. Doe je inkopen online. Bereid samen de maaltijden en geniet van het samenzijn. Dat zorgt voor mooie en warme herinneringen en niet die vijfgangendiners, dure cadeaus et cetera.
2. Relax en rust uit
Zorg dat je tijdens de feestelijke decembermaand voldoende ontspant en uitrust. Want, ben je gespannen? Dan slaap je vaak minder goed. Tja, en uit onderzoek blijkt dat onvoldoende nachtrust nemen, je hongergevoel aanwakkert aan². Voorkom dat! Deal op een gezonde manier met de decemberdrukte. Ga bijtijds naar bed en onderneem leuke dingen. Van tijd maken voor je hobby, gezelschapspelletjes spelen, naar de film, wandelingen maken, een boek lezen, sauna bezoeken enzovoort. Want, voel je je fysiek en mentaal fit in balans? Niet aankomen is dan niet aan de orde, omdat je gewoon je gezonde eet en leefstijl volhoudt en dat doet enorm goed!
3. Beweeg elke dag
Blijf tijdens de feestdagen niet de hele dag in je stoel zitten of op de bank hangen. Plan elke dag een beweegactiviteit. Niet alleen fijn, maar ook gezellig om samen te doen. Zelfs tijdens de feestdagen. Maak een wandeling door het bos, langs het strand of door de stad. Speel verstoppertje met je (klein)kinderen, ga voetballen in het park of pak samen de fiets. Vul je longen met frisse lucht, boost je spijsvertering en voel de energie door je lijf stromen. Niet alleen goed voor je vitaliteit, maar dagelijks bewegen draagt ook bij aan niet aankomen tijdens de feestdagen.
4. Matig je alcoholconsumptie
In de feestmaand december vloeit alcohol vaak rijkelijker. Tijdens borrels, diners en Oud en Nieuw. Van champagne en wijn tot aperitiefje en likeurtje. Ongemerkt kan dat zorgen voor wat extra kilootjes. Want, alcohol zet je vetverbranding op een lager pitje³. Dus, eet en drink je tegelijkertijd een paar wijntjes? Dan verbrandt je lichaam eerst de alcohol. Pas daarna gaat je lichaam over tot de vetverbranding. Hmmm en dan te bedenken dat een paar alcoholconsumpties ook nog eens je eetlust opwekt. Inderdaad. Is je streven niet aankomen? Overdrijf dan niet met alcohol. Kies liever – wat vaker – voor water. Het stilt je hongergevoel en bevat geen calorieën.
5. Kies lekkere, magere hapjes
Of je nu buiten de deur dineert, zelf kookt of naar een feestje gaat, je bepaalt zelf wat je eet, serveert dan wel op je bord schept. Ga voor lekker, mager wit vlees en/of vis en kies verder voor verse rauwe en beetgare groenten. Die zijn gezond, smaakvol en geven je ook nog eens een voldaan gevoel, omdat ze eiwitten en vezels bevatten. Laat die romige sausjes en dressings links liggen. Op die manier maak je niet aankomen tijdens de feestdagen en stuk gemakkelijker voor jezelf.
6. Skip geen maaltijden
Het is heel verleidelijk om je ontbijt en lunch te skippen als niet aankomen je wens is in december. Helaas is de kans dan wel erg groot dat je je tijdens bijvoorbeeld het kerstdiner en/of het Oud en Nieuwbuffet de schade probeert in te halen⁴. Eenvoudigweg omdat je giert van de honger én je bloedsuikerspiegel volledig van de leg is. Sla je geen maaltijden over? Dan is het een stuk gemakkelijker om al dat verleidelijke lekkers te weerstaan en voorkom je ook dat je te veel eet.
7. Let op hoeveel je eet
Weerstand bieden aan die fraai gedekte tafels met verrukkelijke hapjes en gerechten is zwaar. Maak het jezelf niet té moeilijk. Neem van alles een klein beetje, maar overdrijf niet. Dus, werk niet van al dat lekkers grote porties weg. Wees matig door te letten op hoeveel je ervan eet. Geniet bovendien van elke hap en probeer dat mindful⁵ te doen. Met al je zintuigen. Het brengt je allicht een stap verder bij je doel niet aankomen.
8. ‘Nee’ zeggen mag
Ook tijdens de feestdagen mag je gerust ‘nee’ zeggen. Ook als je gastvrouw of –heer zich urenlang in de keuken heeft uitgesloofd. Hoe moeilijk dat misschien ook is. Sla met een glimlach op een beleefde, maar ferme manier eten af dat je liever niet eet. Zeg dat je vol zit, al hebt gegeten of overgevoelig bent voor… chocolade, overdaad aan suikers enzovoort. Aan een schuldgevoel achteraf heb je niets. Dus, zeg gerust wat vaker ‘nee’.
9. Leg de lat niet te hoog
Wil je op gewicht blijven in december? Overdrijf dan niet. Het is en blijft december. De maand waarin gezelligheid en lekker eten hand in hand gaat. Gun jezelf nu en dan gewoon wat van die heerlijkheden. Kies bijvoorbeeld één gerecht dat je absolute favoriet is en geniet daar intens van en laat de rest voor wat het is. Lukt dat niet? Voel je niet schuldig. Leg je erbij neer en pak zo snel mogelijk de draad op waar je was gebleven. Okay, niet aankomen lukt misschien niet, maar je houdt zo de schade beperkt.
Belangrijkste dikmakers tijdens de feestdagen
Trouwens? Om je streven niet aankomen tijdens de decemberfeestmaand een beetje makkelijker te maken een aantal zogenaamde dikmakers die je beter kunt mijden, namelijk:
Desserts
Toetjes zijn verleidelijke dikmakers. Of het nu gaat om de zoete of hartige varianten. Ze zijn allemaal vaak zeer calorierijk. Maar, desalniettemin ook de perfecte afsluiter van een heerlijk diner. Wil je het dessert niet skippen? Kies dan een halve portie. Dat scheelt altijd. Heb je de keuze? Ga dan bij voorkeur voor fruit, een stukje extra pure chocolade, sorbetijsje en/of yoghurt. Laat roomijs met slagroom, chocolademousse et cetera staan. Evenals die overheerlijke kaasplankjes!
Alcohol
Zoals hierboven al beschreven zijn alcoholische versnaperingen heuse dikmakers. Onder andere omdat ze nogal wat suikers bevatten, maar je ook aanzetten om grenzen te verleggen en je eetlust opwekken. Kortom, wil je niet aankomen? Matig dan je alcoholinname.
Sausjes
Tijdens de feestdagen is het niet ongebruikelijk dat eten wordt gelardeerd met een sausje. Kant-en-klaar uit een pakje of zelfgemaakt op basis van room of mayonaise. Heerlijk, maar rijk aan ongezonde vetten, suikers, zout enzovoort. Kortom: dikmakers. Wil je niet aankomen? Kies liever voor magere varianten op basis van yoghurt of verse tomaten.
Geraffineerde koolhydraten
Dit zijn de zogenaamde slechte – witte – koolhydraten die je bloedsuikerspiegel laten stijgen en ook een dikmaker. Want, die slechtte koolhydraten vind je in oneindig veel producten die tijdens de feestdagen op het menu staan. Van de witte bolletjes, stokbroodjes en croissantjes bij het ontbijt tot de toastjes tussendoor, oliebollen en de witte pasta en rijst bij het diner. Maar, ook in koek, snoep, taart, zoet broodbeleg, chips en dergelijke vind je het terug. Wil je niet aankomen? Ga voor ongeraffineerde koolhydraten. Fruit, groenten, peulvruchten, volwaardige granen, noten en zaden.
Wil ook jij niet aankomen in de feestmaand december? Hoe pak je dat aan? Of misschien heb je er ervaring mee? Je tips en reacties lees ik graag. Kun je wel wat ondersteuning gebruiken om op gewicht te blijven tijdens de komende feestdagen? Neem dan eens een kijkje bij mijn programma Slank door de Overgang.
Bronnen:
1. http://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223%2814%2900385-0/abstract
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16914506
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12499328
4. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/ontbijt-goed-voor-bloedsuiker
5. https://www.hsph.harvard.edu/news/multimedia-article/savor/