Lage weerstand ontmaskerd: ontdek waarom je immuunsysteem achteruit gaat

Lage weerstand ontmaskerd: ontdek waarom je immuunsysteem achteruit gaat

Als je in de overgang zit, kun je te maken krijgen met een lage weerstand. Misschien herken je het wel. Je bent vaak moe? Voelt je futloos? Bent geregeld verkouden? Hebt nu en dan last van koorts? Keelpijn? Allergieën? Pijnlijke gewrichten? Spijsverteringsproblemen? Schimmelinfecties? Kortom: allemaal signalen dat je gewoonweg niet goed meer in je vel zit.

Weet je dat dit kan komen door de hormonale disbalans die tijdens de menopauze optreedt? Want, hormonale veranderingen hebben een enorm effect op je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Hormonen sturen onder andere je immuunsysteem¹ aan en zijn betrokken bij je stofwisseling. Is er sprake van een disbalans in je hormonen? Dan kan je afweer gaan haperen en vervolgens zorgen voor allerlei (vage) gezondheidsklachten. Denk aan fysieke pijntjes, lager energiepeil, emotionele instabiliteit, slecht slapen, vermoeidheid, stress et cetera. Waarom je tijdens de overgang een lage weerstand hebt en tips om je afweersysteem te boosten!

Overigens wil je direct je immuunsysteem een boost geven? Download mijn gezonde recepten en gids over een optimale hormoonhuishouding.

Inhoudsopgave:

Lage weerstand en hormonale disbalans

Je lage weerstand verhogen? 6 Tips!

Lage weerstand en hormonale disbalans

Zoals al in mijn inleiding al aangegeven hebben hormonen een belangrijke functie als het gaat om je immuunsysteem. Dit is een zeer complex, maar ook uiterst efficiënt systeem dat er normaalgesproken voor zorgt dat allerlei ziekteverwekkers als virussen, schimmels, bacteriën en dergelijke niet in je lichaam komen. Echter, gaan je hormonen door de overgang schommelen? Dan raakt het hormonale evenwicht zoek. Volgens onderzoek kan bijvoorbeeld je afweer afnemen door de dalende oestrogeenlevels². Je kunt bijvoorbeeld last krijgen van terugkerende blaasontstekingen, omdat de zuurgraad door de afname van oestrogeen verandert en je urinewegen dus vatbaarder maken voor infecties. Of je krijgt in de overgang last van gezwollen en bloedend tandvlees. Ook daar zijn de hormonale veranderingen debet aan. Dat kan ook gelden voor overgevoeligheidsreacties die opeens de kop opsteken evenals migraine, diarree of obstipatie.

Behalve oestrogeen zijn er nog meer hormonen die mogelijk je lage weerstand bevorderen tijdens de overgang. Zo maakt bijvoorbeeld het (stress)hormoon cortisol in de overgang nogal eens overuren. Dat is slecht voor je immuunsysteem omdat het onder andere ontstekingsremmend werkt en allergieën helpt bestrijden³. Daarbij verhoogt langdurige gestrest zijn de glucose in je bloed en bevordert dus en aanmaak van het hormoon insuline. Je hebt immers energie nodig om ‘gevaar’ het hoofd te bieden. Tegelijkertijd kan door langdurig veel stress ervaren het DHEA hormoon – voorloper van testosteron en oestrogeen – worden uitgeschakeld. En ook dit hormoon ondersteunt een goede werking van je afweer. Andere hormonen die beïnvloed worden in de overgang en voor een verminderde weerstand kunnen zorgen zijn het slaaphormoon melatonine en het schildklierhormoon. Het slaaphormoon verlaagt je cortisolniveau, maar ondersteunt ook je afweersysteem en het schildklierhormoon is betrokken bij diverse lichaamsprocessen. Van onder andere je stofwisseling, reguleren cholesterollevels, soepele spieren en gewrichten tot je immuunsysteem stimuleren. Kortom: zijn je hormonen uit balans? Dan kan dat zorgen voor een lage weerstand en je dus vatbaarder maken voor virussen en infecties waardoor je je een algeheel gevoel van ongemak kunt ervaren.

En hoewel ik uit ervaring weet dat de overgang een behoorlijke pittige periode is, die een enorme stempel op je dagelijkse bestaan kan drukken, is het belangrijk te werken aan een goede weerstand. Want, verbeter je je afweer? Dan heeft dat indirect ook een positieve invloed op je overgangsverschijnselen.

Je lage weerstand verhogen? 6 Tips!

Zit je in de overgang? En heb je het gevoel van het ene virus naar het andere te hobbelen? Dan is het goed aan je weerstand te gaan werken. Dat kun je op diverse manieren doen. Hieronder mijn tips om je lage weerstand op te peppen.

1. Eet gezonde voeding

Neem je eetpatroon eens onze de loep. Misschien dat je met wat veranderingen in je voeding je lage weerstand kunt verbeteren. Onder andere door te kiezen voor zoveel mogelijk onbewerkte en natuurlijke producten. Denk aan voldoende volle graanproducten, groenten en fruit. Die leveren vezels die bijdragen aan gezonde darmen en helpen zodoende je immuunsysteem versterken. Bovendien bevatten groenten als broccoli en champignons⁶ en fruit (bijvoorbeeld kiwi, sinaasappels en bessen) eveneens antioxidanten, vitamines en mineralen die je afweer verhogen. Zorg er daarnaast voor dat je matig bent met zout, geen geraffineerde suikers eet en volop gezonde vetten binnenkrijgt. Onder andere omega 3–vetzuren in vette vis versterken je immuunsysteem. Trouwens? Ook regelmatig noten eten is goed, want hierin vind je het sporenelement zink dat je weerstand versterkt.

2. Drink voldoende

Ook een goede vochthuishouding is essentieel voor je immuunsysteem. Niet alleen zorgt genoeg vocht binnenkrijgen – ongeveer 1,5 liter water –ervoor dat je lichaam afvalstoffen makkelijker kan afvoeren, maar ook dat goede voedingsstoffen worden vervoerd door je lijf. Verder voorkomt het dat je slijmvliezen uitdrogen. En juist droge slijmvliezen zijn vatbaarder voor onder andere virussen, zoals: verkoudheden en griep.

3. Doe aan sport

Mogelijk dat de gedachte aan lichaamsbeweging je al uitput, maar dagelijks voldoende bewegen is goed voor je bloedsomloop, verhoogt de aanmaak van witte bloedlichaampjes en bevordert zo dus je lage weerstand. Begin rustig aan. Maak elke dag een flinke wandeling, fiets een stuk, ga zwemmen enzovoort. Bouw je beweegtempo geleidelijk op en je gaat je een stuk fitter voelen. Dagelijks minimaal 30 minuten lichamelijk actief zijn, bevordert ook de aanmaak van antistresshormonen, helpt je beter ontspannen en geeft je in het algemeen gewoon een fijn gevoel.

4. Pak je stress aan

Ook je stress bestrijden, beïnvloedt je afweer positief. Want, spanningen ondermijnen je immuunreactie⁴. Doe daarom dingen die je helpen ontspannen. Van je hoofd leegmaken via meditatie of yoga⁵, wandelingetjes maken, naar de sauna gaan, massages, naar muziek luisteren enzovoort. Lukt dat? Dan zul je ontdekken dat je minder last hebt van een lage weerstand.

5. Voorkom slaapgebrek

Genoeg nachtrust krijgen tijdens de overgang is best lastig. Zeker als nachtelijk zweten je parten speelt. Je kunt dat verminderen door onder andere matig te zijn met alcohol, gekruid eten te mijden, spanningen te reduceren, geen synthetische nachtkleding te dragen, zorgen voor een koele slaapkamer en eventueel een coldpack gebruiken als je ’s nachts warmteopwellingen hebt. Dat samen kan je slaap verbeteren en zo je afweer versterken.

6. Besteed tijd aan je sociale contacten

Trouwens? Een goed sociaal netwerk bevordert eveneens een goede gezondheid. Talloze onderzoeken hebben dat aangetoond. Hoezo? Onder andere omdat je alleen voelen stressvol is en ongezond leven in de hand kan werken. Gevolg? Een lage weerstand. Heb je echter een sterk sociaal netwerk? Dan voel je veel sterker. Er is altijd iemand waarbij je terecht kunt. In goede en slechte tijden. Om te praten, te lachen, te huilen, niets te doen, te knuffelen enzovoort. Dat doet je goed en versterkt zo weer je afweersysteem.

Kamp je met een lage weerstand sinds je in de overgang bent? Laat een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen met anderen.

Ben je op zoek naar praktische informatie over de overgang? Lees alles in het e-boek: Overwin je Overgang.

button-4

Bronnen:
1. https://nl.wikipedia.org/wiki/Immuunsysteem
2. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0378512210003166
3. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/addisons-disease/expert-answers/adrenal-fatigue/faq-20057906
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15250815
5. http://www.everydayhealth.com/menopause/night-sweats.aspx
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18287364

Over de schrijver
Karolien Jager
Door

Karolien Jager

op 21 Feb 2016

Ik ben nu al voor de 3e keer op rij deze winter ziek! Eerst zware griep, toen een flinke verkoudheid en nu wéér ( of misschien zelfs weer griep...). Ik eet gezond en beweeg ook regelmatig. Wel is mijn ongesteldheid al 2 keer niet gekomen ( ik ben bijna 48). Kan dit komen door de (pre-) menopauze?

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 22 Feb 2016

Beste Karolien,Een lagere weerstand en vooral schommelingen in je menstruatiecyclus kunnen inderdaad symptomen zijn van de overgang, in dit geval de premenopauze. Als je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad, dan kun je zeggen dat je daadwerkelijk in de menopauze bent aangekomen. Neem je wel voldoende rust? Te weinig ontspanning, zorgt ook voor een verlaagde weerstand.Met hartelijke groet,Ria Kamelle

Diana
Door

Diana

op 07 Jan 2017

Heb een periode gehad met veel opvliegers. Dat is nu voorbij. Heb sinds 3 maanden geen menstruatie meer maar heb wel de ene blaasontsteking na de andere. Sinds de zomer al een keer of 14. Verder doen mijn gewrichten pijn en zijn verschrikkelijk stijf. Heb een hormoon gekregen (ovules) maar dit lijkt niet te werken. Wat kan ik doen?

milangela
Door

milangela

op 27 Jan 2017

ik herken mij zelf in deze verhalen, ik ben 48 jaar en leid aan gluten intolerantie. Ik heb ook al een tijdje de griep verkoudheid, spierpijn en overgewicht en ben zelf soms depressief omdat ik mijn lichaam niet meer herkend. Loop al een tijdje in het ziekenhuis voor antwoord op al mijn problemen en krijgt te horen dat het door mijn immuun ziekte komt. Nou ik denk het antwoordt te hebben gevonden. Want mijn gluten zijn op pijl en blijf nog steeds die problemen houden.

Yvonne
Door

Yvonne

op 21 Jan 2017

Ben bijna 48 en naar ik vermoed al een jaar of 5 bezig met de pre-menopauze. Vooral last van stijve en pijnlijke gewrichten en erg labiel. Sinds een tijdje heeft het denk ik ook effect op mijn weerstand, veel neusverkouden, eczeem en een oorontsteking die niet over wil gaan. Medicijnen roepen weer een afweerreactie op waardoor de genezing niet opschiet. Ik slik Ymea en dat helpt me goed wat betreft gewrichten en labiel gevoel. Weerstand aanpakken vind ik lastig, mijn eetgewoonten zijn gezond.

Mirjam
Door

Mirjam

op 30 Sep 2017

Ik herken dit ook! Ik heb steeds weer een virus dat de kop op steekt waardoor ik me erg beroerd voel. Ik sorteer, eet gezond, drink geen alcohol maar het helpt allemaal niks! Werken lukt haadt niet meer. Wat kun je verder nog doen? Ik hoor graag tips! Dank

Marion
Door

Marion

op 17 Oct 2017

Heb je al eens geprobeerd om geen vlees en weinig of geen zuivelproducten te eten Mirjam? Dit kan ook invloed hebben op je weerstand, net als suiker! Ik ga het nu zelf ook proberen. Ik zit al een tijdje in de pre-overgang en ik merk dat een verkoudheid veel langer duurt dan normaal. Het is het proberen waard, succes!

Mieke de Boer
Door

Mieke de Boer

op 29 Jan 2018

Deze tips staan standaard bij zo'n beetje elk kwaaltje dat er bestaat, ook voor mensen buiten de overgang. Het is echt te weinig.

Ria Kamelle
Door

Ria Kamelle

op 30 Jan 2018

Hoi Mieke,Dank voor je feedback. Heb je nog suggesties?

Ingrid
Door

Ingrid

op 25 May 2019

Hoi, sinds een jaar of 2 heb ik rond elke eisprong een enorme dip in mn weerstand met flinke verkoudheid en griepachtige klachten tot gevolg. Ik sport 3 tot 4 keer per week, eet gevarieerd en gezond, doe zoveel mogelijk op de fiets, etc. Of te wel de standaard opties heb ik allemaal toegepast. Mijn huisarts komt niet verder dan de atinconceptie pil, die weinig hielp behalve dat ik chagerijnig, onzeker werd en weinig zin had om te vrijen. Echt goede tips zijn van harte welkom

Reactie plaatsen