Kruiden bij overgangsklachten: 9 remedies van Moeder Natuur!

Weet je dat Moeder Natuur rijk is aan tig kruiden en gewassen om je lichamelijke en geestelijke overgangsklachten te verzachten? Of het nu gaat om opvliegers, gespannenheid, moodswings, nachtelijk zweten, onrust, prikkelbaarheid, botontkalking enzovoort. En… al eeuwenlang passen vrouwen wereldwijd allerlei natuurlijke oplossingen toe om de menopauze het hoofd te bieden. Dus, waarom zou je het niet proberen? Deze keer heb ik mijn favoriete kruiden op een rijtje gezet die je op een natuurlijke wijze helpen de typische overgangsverschijnselen te lijf te gaan.

Benieuwd hoe je jouw overgangsklachten kunt verzachten? Download gratis mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans“. Inclusief 12 recepten.

Inhoudsopgave:

Kruiden versus hormoontherapie

1. Rode klaver

2. Zilverkaars

3. Hop

4. Monnikspeper

5. Soja

6. Meidoorn

7. Salie

8. Sint janskruid

9. Nog meer kruiden voor tijdens de overgang

Kruiden versus hormoontherapie

De overgang kan met een lange wachtlijst aan klachten gepaard gaan. En je fysiek en mentaal compleet uit het lood slaan. Je kunt dan kiezen voor medicijnen. Van antidepressiva, slaappillen en anticonceptie tot hormoontherapie. Omdat die je gewoonweg helpen je wat fijner te voelen. Minder onrustig en meer in balans. Echter, langdurige gebruik van bepaalde geneesmiddelen heeft vaak weer allerlei negatieve effecten voor je gezondheid. Gelukkig zijn er ook diverse kruidensoorten om op een natuurlijke manier je menopauzekwalen in te dammen en ervoor te zorgen dat je weer stukken prettiger in je vel zit. Hieronder een aantal plantjes en kruiden die mij reuze hebben geholpen tijdens de overgang.

1. Rode klaver

Deze plant uit de vlinderbloemenfamilie is rijk aan zogenaamde isoflavonen – en dan vooral de bladeren. Dit zijn stofjes die het vrouwelijke hormoon oestrogeen kunnen reguleren. Kom je in de overgang? Dan maken je eiserstokken hier immers minder van aan waardoor je vervolgens allerlei vervelende menopauzeverschijnselen ervaart. Denk aan: stemmingswisselingen, nachtelijk transpireren en opvliegers. Door de lichamelijke oestrogeentekorten aan te vullen met kruiden en/of planten vol isoflavonen kun je die klachten positief beïnvloeden. Behalve in rode klaver tref je de isoflavonen ook aan in soja, peulvruchten, lijnzaad en noten. Verder blijkt uit onderzoeken dat rode klaver – waarin ook calcium en magnesium zit – bijdraagt aan het behoud van de botdichtheid en een positieve invloed heeft op het cholesterolniveau.

2. Zilverkaars

De zwarte wortel van deze Noord-Amerikaanse plant werd ooit al door de indianen gebruikt bij onder andere vrouwenproblemen. En in de jaren vijftig vorige eeuw schreven Duitse gynaecologen het voor als alternatieve hormoontherapie. Want, de wortel bevat plantaardige oestrogenen en het eten ervan helpt de natuurlijke hormoonbalans te herstellen. Dat zorgt ervoor dat je minder of geen last meer hebt van die vervelende ‘vapeurs’. Maar, het helpt ook om je wisselende stemmingen en prikkelbare gevoelens beter onder controle te houden. Eenvoudigweg omdat je je meer in evenwicht voelt. Verder draagt het bij aan het tegengaan van botontkalking. Immers, tijdens de overgang vermindert de botdichtheid in enkele jaren zo’n 10 tot 20%.

3. Hop

Deze klimplant is vooral bekend als ingrediënt in bier. Als smaakversterker en natuurlijk conserveringsmiddel. Maar, hop is ook een fijne en natuurlijke remedie tegen allerlei overgangsklachten. Omdat het namelijk plantaardige oestrogenen bevat. Het bootst dus als het ware de natuurlijke effecten van het lichaamshormoon oestrogeen na. Je kunt het onder andere gebruiken tegen warmte- en zweetaanvallen, moodswings en als je erg prikkelbaar bent. Je treft het onder andere vaak samen met andere kruiden in natuurlijke middelen tegen menopauzeklachten aan.

4. Monnikspeper

In gedroogde vorm lijken de bessen van de monnikspeper sterk op peperkorrels. En van de gedroogde bessen is al heel lang bekend dat ze een gunstige invloed hebben op typische vrouwenproblemen door een verstoorde hormoonhuishouding. Overigens volgens allerlei verhalen verwijst de naam van de plant naar de monniken die vroeger de bessen aten om hun libido te onderdrukken. Bewijs is er nooit geleverd. Wat wel uit studies naar voren komt is dat de monnikspeperbes dankzij de aanwezigheid van fyto-oestrogenen ontspannend werkt, wisselende stemmingen tegengaat en vochtophoping vermindert.

5. Soja

Naar de gezonde effecten van soja is enorm veel onderzoek gedaan. In deze peulvrucht zitten eveneens isoflavonen die de aanmaak van oestrogeenachtige stoffen in het lichaam bevorderen. Het gaat dan om de fyto-oestrogenen genisteïne en daidzeïne. Die verminderen de opvliegers en/of de ernst ervan. Ter illustratie: Aziatische vrouwen eten veel sojaproducten en maar 20% van hen heeft last van opvliegers. Terwijl in Europa zo’n 80% van de vrouwen ermee kampt. Verder bevat soja ook eiwitten, essentiële aminozuren en onverzadigde vetten. Daarom stellen sommige onderzoeken ook dat soja het slechte cholesterol (LDL) verlaagt en dus goed is voor je hart en bloedvaten. Tegenwoordig zijn er heel veel sojaproducten verkrijgbaar. Van sojamelk en –ijs tot vleesvervangers als tofu en tempé. Daarnaast tref je de plantaardige oestrogenen ook in heel veel groene groenten aan.

6. Meidoorn

Voor de overgang heb je als vrouw minder kans op hartziekten. Na de overgang neemt het risico snel toe onder andere vanwege de daling van het hormoon oestrogeen. Uit studies blijkt dat de meidoorn een van de natuurlijke kruiden is die een gunstige uitwerking heeft op je hart en bloedvaten. Zo kan het je kransslagaderen verwijden. Hierdoor neemt de kans op een hartaanval af, omdat het hart beter van bloed wordt voorzien. Ook kan het helpen om je bloeddruk te reguleren.

7. Salie

Ook in salie zitten plantaardige oestrogenen die de effecten van de overgang verminderen. De oude Egyptenaren wisten dat al. Zij gebruikten het voor allerlei vrouwenkwaaltjes. Zo regelt het onder andere je interne thermostaat. Ofwel: het gaat die hinderlijke warmteaanvallen tegen, maar helpt ook bij nachtzweten. Je kunt je eten ermee kruiden. Bijvoorbeeld visgerechten. Maar, ook dagelijks een kopje thee trekken van een paar blaadjes is een prima manier om je meer op je gemak te voelen tijdens de menopauze.

8. Sint janskruid

Aangetoond is dat dit een van de kruiden is die helpt bij psychische problemen, zoal depressies. En tijdens de menopauze kan sint janskruid helpen de ervaren onrust, nervositeit en prikkelbaarheid te verminderen. Verder schijnt het een goede nachtrust te bevorderen, omdat sint janskruid de melatonineproductie verhoogt. Overigens gebruik het wel in overleg met je huisarts of apotheker. Want, in combi met voorgeschreven medicatie kan het bijwerkingen hebben en/of werking ervan verminderen.

9. Nog meer kruiden voor tijdens de overgang

Overigens Moeder Natuur kent nog veel meer natuurlijke kruidensoorten die een positieve invloed hebben op je overgangsverschijnselen. Hieronder volgen nog een aantal, namelijk:

  • Maca dat ook wel de Peruaanse ginseng wordt genoemd helpt bij somberheid en schijnt het libido te verhogen.
  • Valeriaanwortel is een van de vele kruiden die ontspannend werkt. Daarnaast helpt het je beter slapen en vermindert dat opgejaagde gevoel.
  • Citroenmelisse dat je op veel plaatsen tegenkomt en ook zelf in je tuin kunt kweken, werkt rustgevend en draagt bij aan een betere nachtrust.
  • Brandnetel – je weet wel dat prikkende onkruid – bevordert de opname van kalk en helpt je botten sterk te houden tijdens de menopauze.
  • Teunisbloem tot slot is een plantje dat eveneens een positieve uitwerking heeft op je hormoonbalans. Daarnaast is het een natuurlijke oplossing als je vocht vasthoudt, last van somberheid hebt of een droge huid.

Heb jij weleens een natuurlijk kruid gebruikt tijdens de menopauze? En… wat zijn je ervaringen? Deel je reactie hieronder ik ben zeer benieuwd.

Ben je op zoek naar een kruidensupplement tegen overgangsklachten? Probeer dan eens Menoxium.