Grootste fouten die je kan maken bij afvallen deel 3 snelle recepten

In het vorige artikel heb ik uitgelegd dat te weinig tijd hebben de grootste boosdoener is als het gaat om gewicht verliezen. Want, wil je snel afvallen en dus snel resultaat boeken? Dan maak je onherroepelijk fouten. Daarom deze keer aandacht voor de 3 belangrijke fouten die je kunt maken als het gaat om gewicht verliezen.

Overigens heb je mijn gratis 12 gezonde recepten al gedownload? Je krijgt dan ook direct toegang tot mijn e-boek: “Overgangshormonen in Balans”.

Fout #1: Een crashdieet volgen

Wil je snel afvallen? Een dieet volgen met extreem weinig calorieën lijkt dan dé oplossing. Eenvoudigweg omdat je zo in korte tijd flink wat kilo’s kunt verliezen. Inderdaad je gaat een zogenaamd crashdieet doen. De ideale quick fix om rap te vermageren of niet soms?

Okay, in het begin verlies je supersnel overtollige kilo’s. Niet vreemd natuurlijk, want je hongert jezelf als het ware uit. Houd je dat lange tijd vol? Dan zeg je lichaam: Stop! Ho! Ik doe niet meer mee. Wat er gebeurt is je stofwisseling vertraagt¹ en kan in de spaarstand schieten. Het gaat zuinig om met alle beschikbare brandstof die het binnenkrijgt uit angst de hongerdood te sterven.

Die reactie van je lichaam is evolutionair bepaald. Immers, je verre, verre voorouders hadden gedurende alle seizoenen niet altijd evenveel voeding. Om schaarse periodes te overleven hamsterde het lichaam brandstof in tijden van overvloed door vet op te slaan. Hierdoor had het in de schaarse seizoenen genoeg lichaamsvet om dat te compenseren.

Anno nu werkt het menselijk metabolisme niet anders. Na zeg maar het crashdieet ofwel periode van jezelf ‘uithongeren’ gaat het compenseren. Slaat extra energie op. Daardoor val je dus niet meer af. Ook als je weinig eet. De kans is zelfs groot dat je meer aankomt dan je aan gewicht hebt verloren. Inderdaad het bekende jojo-effect speelt je dan parten.

Maar, crashen is ook slecht voor je gezondheid. Het is ook enorm stressvol² en zorgt bovendien voor allerlei tekorten. Van kalium, natrium en ijzer tot antioxidanten en B-vitamines. Dit kan je zenuwen en spieren beschadigen, maar ook je lever, nieren en zelf je hart. Is een crashdieet je dat waard?

Fout #2: Calorieën tellen

Nog een populaire manier om in korte tijd te vermageren is: calorieën tellen. Een fenomeen dat uit de jaren 70 van de vorige eeuw stamt. Om extra kilootjes kwijt te raken werd toen vaak geadviseerd wat minder calorieën te eten en wat extra te bewegen. Dan zou het overgewicht wel verdwijnen. Tja… inmiddels weten we wel beter. Ja, toch?

Eerlijk is eerlijk: ik geloofde vroeger ook heilig in calorieën tellen. Maar, mijn ervaring is: het werkt niet! Hoezo? Nou met die dieetmethode is eten niet meer dan een cijfer. Heus! Want, mag je kiezen uit 100 gram roomijsje (pakweg 250 kcal) of 100 gram makreel (ongeveer 245 kcal) dan is de kans groot dat je kiest voor genieten van het ijsje. Terwijl de makreel vele malen gezonder is. Conclusie? Wat dus telt aan het einde van de dag is de hoeveelheid calorieën onder de streep, ongeacht waar ze vandaan komen!

Vervolgens verleidt het tellen van calorieën je tot kiezen voor ongezonde light-producten. Immers, daar zitten minder calorieën in en kun je dus gerust eten zonder dikker te worden. Ja, ja… maar bijvoorbeeld in een product als pindakaas light zijn de vetten wel vervangen door suikers. En inmiddels weten we dat suikers helemaal niet zo gezond zijn. Ze zorgen voor enorme schommelingen in je bloedsuikerspiegel, bevorderen vetopslag en zetten aan tot nog meer eten. Kortom: light-producten maken je dikker³!

Daarnaast ligt bij calorieën tellen het risico op de loer dat je uitsluitend voorverpakte en dus industrieel bewerkte voedingsmiddelen koopt. Lekker makkelijk, want daarop staat immers het aantal calorieën vermeld. Dit in tegenstelling tot de gezonde, verse producten als groenten en fruit. Die laat je dus sneller links liggen. Ook in deze werkt calorieën tellen dus averechts! Want, die voorverpakte fabrieksvoedingsmiddelen bevatten onder andere vaak te veel verzadigde vetten, suikers en zout. En ook hiervoor geldt: het is niet alleen ongezond, maar bevordert eveneens gewichtstoename en niet –verlies!

En trouwens? Calorieën tellen pakt niet het werkelijke probleem aan. Waarom je overgewicht hebt en hoe je daar op een gezonde manier zonder allerlei ongezonde fratsen vanaf komt. Het is niet een kwestie van tijdelijk minder eten en meer bewegen. Blijvend gewicht verliezen doe je niet even snel. Het vergt een compleet andere mindset en voorbereiding!

Fout #3: Maaltijden overslaan

Nog een klassieke en veelgemaakte fout als je wilt vermageren is maaltijden overslaan. Dus je compenseert bijvoorbeeld een overvloedige lunch door ’s avonds niet te eten. Of je skipt het ontbijt, omdat er later op de ochtend een collega jarig is en op taart trakteert. Herkenbaar?

Gewicht willen verliezen én het ontbijt overslaan, is wat velen doen. Maar, weet je dat het een slecht idee is? Want, het ontbijt levert zo’n 20 tot 25% van je dagelijkse energiebehoefte en heeft zo een positieve invloed op je energieverdeling de rest van de dag. Je bent daardoor dus minder snel geneigd naar ongezonde tussendoortjes te grijpen.

Trouwens? Na een nacht slapen heeft je lichaam brandstof nodig. Het is namelijk de hele nacht druk geweest om herstel te plegen aan allerlei lichaamscellen. Daarbij brengt een ontbijtje je spijsvertering op gang waardoor je energie verbrandt. Ontbijt je niet? Dan word je in de loop van de ochtend moe, krijgt last van concentratieverlies en bent sneller geneigd naar zoete, vette en calorierijke snacks te grijpen. En is dat niet binnen handbereik? Tja, dan blijken niet-onbijters⁴ tijdens de lunch en het avondeten meer te eten dan goed en gezond is.

Stelselmatig maaltijden overslaan om gewicht te verliezen, beïnvloedt voorts ook je stofwisseling. Die wordt langzamer en kan zelfs in de spaarstand springen. Hierdoor spreekt het de aanwezige vetcellen in je lijf niet aan. Wat het wel doet? Het focust zich uitsluitend op het opslaan van voeding. Dus, eet of drink je iets? Een glas frisdrank? Een hartige snack? Broodje gezond? Je lichaam slaat het à la minute op als vet. Daardoor loop je dus het risico dat je nog meer aankomt en helemaal niet afvalt.

Kortom, ook maaltijden overslaan is evenals calorieën tellen en crashen geen goede optie om op een gezonde manier overtollige gewicht te verliezen. Omdat je er eerder zwaarder van wordt. Daarbij loopt je de kans niet alle essentiële voedingstoffen binnen te krijgen. Gevolg? Je pleegt roofbouw op je lijf en dus gezondheid.

“Rest de vraag: wat moet je dan wel doen om op een gezonde manier gewicht te verliezen?”

Na jarenlang van alles en nog wat geprobeerd te hebben, ben ik tot de conclusie gekomen dat afslanken begint met bewustwording. Beseffen waarom je wat eet en wanneer. Heb je dat helder? Dan kun je de volgende stap nemen. Want, je zult ontdekken dat je door de jaren heen allerlei slechte eetgewoonten hebt ontwikkeld. Door jezelf stap voor stap gezonde en goede eetgewoonten aan te leren kun je blijvend gewicht verliezen⁵. Echt! Zaak is wel dat het tussen je oren goed zit. Want, afvallen draait voor 90% om mentaal de juiste gedachten hebben. Over eten en gewicht verliezen.

Ben je er mentaal niet klaar voor om gezonder te leven en zo beetje bij beetje gewicht te verliezen? Gooi je gewoon weer rigoureus het roer om? Dan stuit onherroepelijk op weerstand en dat win je op de lange termijn niet. Juist wanneer je mentaal er klaar voor bent en je ervan bewust bent dat kleine veranderingen leiden tot resultaat? Dan kun je van afvallen en gezonder leven een succes maken. Want, rijg je al die kleine veranderingen en dus succesjes als het ware aan elkaar? Dan is het einderesultaat dat je gezonder eet en leeft. Je fitter en energieker voelt en happier bent.

Ben je benieuwd hoe ik je kan helpen op een verantwoorde en gezonde manier af te vallen? Zonder dat je veel tijd in de keuken moet doorbrengen? Zonder ingewikkelde recepten? Zonder moeilijke voedingstheorieën? Binnenkort geef ik je de oplossing hoe je op een slimme, verantwoorde en gezonde manier – zonder uren in de keuken door te brengen – gewicht kunt verliezen. 

Met hartelijke groet,

Ria Kamelle

P.S.

Wat vind je van de voorkant van mijn nieuw boek: “50 Recepten In 30 Minuten?”

Vanaf aanstaande maandag verkrijgbaar!

P.P.S.

Heb je mijn vorige blogs gemist?
No worries, hieronder kun je ze terugvinden!

Deel 1: gezond trakteren tijdens de feestdagen

Deel 2: gezonde broodvervangers zonder graan

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3812338
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2895000/
3. http://www.webmd.com/diet/guide/low-fat-diet#1
4. https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/ontbijt-goed-voor-bloedsuiker
5. http://indiana.edu/~k562/articles/obesity/
wt%20main%20Wing%202005.pdf