De overgang ontmaskerd: hoe je weer grip op je leven krijgt

Wat is de overgang? Een andere naam voor de overgang is de menopauze. Het gaat hierbij over de periode rond de laatste ovulatie of eisprong en menstruatie bij de vrouw. Deze periode markeert het einde van haar vruchtbare periode. Het is ook een periode waarin de hormonen in het lichaam op zoek moeten gaan naar een nieuw evenwicht. Vaak vindt deze periode plaats rond het 50ste levensjaar. Vrouwen kunnen het merken wanneer de periode er aan zit te komen, want de menstruatie wordt dan al wat onregelmatiger. Het lichaam verandert namelijk in de overgang, de eierstokken produceren dan minder hormonen oestrogeen. Vrouwen kunnen er wel last van hebben. Het kan zelfs een vervelende periode zijn met veel klachten. De ene vrouw heeft er meer last van dan de andere. Het is daarom goed om te bekijken wat de overgang met het lichaam doet. Het is belangrijk om  meer rust te nemen als je er veel last van hebt.

Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Welke symptomen kun je ervaren tijdens de overgang?

Geestelijke klachten overgang

Risico’s bij de overgang

Vervroegde overgang

Welke symptomen kun je ervaren tijdens de overgang?

Er zijn verschillende symptomen waar vrouwen tijdens de overgang mee te maken kunnen krijgen. Dit kunnen zowel lichamelijke als geestelijke klachten zijn, of zelfs beide. Bij de lichamelijke klachten gaat het bijvoorbeeld over een onregelmatige menstruatie, waarbij er sprake kan zijn van weinig bloedverlies, maar ook van hevig bloedverlies. Vrouwen kunnen hierbij last hebben van moeheid, hevig transpireren en van opvliegers. Ook spierpijn, duizeligheid, hoofdpijn, pijnlijke borsten en hartkloppingen kunnen voorkomen, die door de overgang ontstaan. Wanneer de laatste menstruatie plaats heeft gevonden kunnen vrouwen andere lichamelijke klachten ervaren. De vagina wordt namelijk droger en de huid wordt ook dunner. Daardoor kan er pijn optreden bij het vrijen en kunnen zij vaker last krijgen van vagina afscheiding, jeuk en blaasontstekingen. Minder zin in seks hoort er ook bij.

Geestelijke klachten overgang

De geestelijke klachten die op kunnen treden bij de overgang zijn bijvoorbeeld stemmingswisselingen, moeheid en lusteloosheid. Je kunt de periode van de overgang zien als een periode waarin ook de kinderen volwassen worden en daardoor kunnen de geestelijke klachten versterkt worden. Het is ook een overgang tussen twee levensfases, van vruchtbare naar onvruchtbare. Sommige vrouwen kunnen dat maar moeilijk accepteren en dit kan ook weer zorgen voor geestelijke klachten.

Risico’s bij de overgang

Veel mensen weten het niet, maar door afname van de vrouwelijke hormonen neemt ook het risico toe op botontkalking (ook wel osteoporose genoemd) en hart- en vaatziekten. Daardoor kunnen ook weer rugklachten ontstaan en ook de kans op botbreuken kan daardoor toenemen. Je ziet ook dat na de overgang het aantal vrouwen met een hartziekte ook sterk toeneemt. Goed voorlichten daarover is van groot belang. Er kan namelijk door vrouwen zelf veel aan gedaan worden, zoals op de voeding letten en meer bewegen. In ieder geval is gezond eten en veel bewegen van belang voor iedereen op alle leeftijden, maar in deze periode zeker.

Vervroegde overgang

Er zijn ook vrouwen die te maken krijgen met een vervroegde overgang. Hierbij horen dezelfde symptomen, maar zij krijgen er eerder mee te maken dan normaal. Men spreekt over een vervroegde overgang wanneer de klachten voor het veertigste levensjaar voorkomen. Hier is sprake van bij ongeveer 1 op de 100 vrouwen. Er zijn ook vrouwen waarbij de overgang in wordt gezet voor het dertigste levensjaar, dit is bij ongeveer 1 op de 1000 vrouwen. Daar bestaan verschillende oorzaken voor. Daarbij kun je denken aan een beschadiging of verwijdering van de eierstokken. Maar ook sommige enzymafwijkingen en sommige erfelijke afwijkingen kunnen een vervroegde overgang in gang zetten. Ook kunnen sommige auto-immuun (afweer)ziekten de oorzaak van zijn. Maar bij de meeste vrouwen is de oorzaak niet bekend. Als een vrouw al een langere periode niet menstrueert kun je een bloedtest af laten nemen om vast te laten stellen of dat het gaat over een vervroegde overgang. Het geeft meer zekerheid als je weet wat er gaande is en daardoor kunnen de meeste vrouwen er beter mee omgaan.

Wil je meer informatie over de overgang? Kijk dan eens naar het programma: Overwin je Overgang. Klik dan op onderstaande knop voor meer informatie.