Afvallen tijdens de overgang: pas op met een dieet

Afvallen tijdens de overgang: pas op met een dieet

Afvallen tijdens de overgang heeft alles te maken met het volgen van een dieet om overtollig gewicht te verliezen. Nogal wat vrouwen zetten zichzelf op een dieet als zij pakweg tussen de 40 en 50 jaar zijn. Eenvoudigweg omdat zij meer gewicht rond hun taille, heupen en billen krijgen. Oorzaak? De schommelende vrouwelijke hormonen; oestrogeen en progesteron. Consequentie? Extra gewicht waar je niet op zit te wachten, weet ik uit ervaring. Immers, de (beginnende) overgangsklachten hebben vaak al een flinke impact op je dagelijkse functioneren en dan vliegen tot overmaat van ramp de extra kilootjes er ook nog eens aan. Dat is allerminst fijn en dat is een understatement! Om het extra gewicht te bestrijden, zoek je je heil in lijnen. Je vermindert je calorie-inname flink om het overgewicht kwijt te raken. Nee, dat is niet ongebruikelijk of vreemd. In de pré-overgangsperiode was dat dé manier om af te vallen. Tja, en nu? Val je af? Verergeren je overgangsverschijnselen? Heb je last van snaaien? Hongerklop? Word je zwaarder door alleen maar naar eten te kijken? In dit blog belangrijke redenen waarom je moet oppassen met afvallen tijdens de overgang én het vaak niet lukt!

Kom erachter welke voedingsmiddelen je slank maken in het gratis rapport Overgangshormonen in Balans en download hier gratis 12 gezonde recepten.

Inhoudsopgave:

Afvallen tijdens de overgang: 6 redenen waarom een dieet niet werkt!

Conclusie afvallen in de overgang

Afvallen tijdens de overgang: 6 redenen waarom een dieet niet werkt!

Wil je gewicht verliezen als je in de menopauze zit? Dan is de kans groot dat je een dieet gaat volgen. Maar, weet je dat het vaak averechts werkt? Want, onderzoek¹ laat zien dat in het algemeen 1 op de 3 mensen juist aankomt van een dieet? Zit je in de overgang dan zijn er zelfs andere dan wel extra factoren die gewichtsverlies belemmeren. Een overzicht.

1. Een dieet is een quick fix

Een (strikt) dieet is eigenlijk een quick fix. Je verandert tijdelijk je eetpatroon om overtollige kilo’s te verliezen. Of je nu op vet let, koolhydraten schrapt, calorieën telt et cetera. Gemeenschappelijke deler is dat je tijdens een dieet nadenkt over elke hap die je neemt. Tot je op gewicht bent. Daarna verval je weldra weer in je oude eetpatroon en komen in no-time de verloren kilootjes er weer bij. Dat geldt voor 95% van alle mensen die met een dieet afvallen, aldus een recente publicatie².

2. Een dieet is mentaal erg zwaar

Wil je afvallen tijdens de overgang? En… volg je een dieet? Oké dan stel je je daar mentaal op in. Gespeend met wilskracht en zelfdiscipline ga je aan de slag. Je schrapt suikers, eet volop groente en fruit, let op je portiegrootte, vermijd ongezonde vetten, enzovoort. In het begin gaat het goed. Je verliest de nodige kilo’s. Maar, allengs kost het je steeds meer moeite om weerstand te bieden aan die verboden lekkernijen. De reden? Je hersenen saboteren de boel. Het is net als niet aan die roze olifant denken. Wat doe je? Inderdaad je ziet die roze olifant te pas en te onpas opduiken! Volg je een strikt dieet? Dan gebeurt precies hetzelfde. Je droomt bij wijze van speken van slagroomtaart, ijs, pizza, chocolade, chips en allerlei andere voedingsmiddelen die niet mogen. Voor je het weet ga je voor de bijl. Heus! Je eet alles wat los en vast zit. Gevolg? Bakken met frustratie, zelfverwijt en… ja: je hangt je dieet aan de wilgen. In een mum van tijd zitten de verloren kilootjes er weer aan.

3. Diëten schoppen je hormoonhuishouding (verder) in de war

Zit je in de overgang? Dan zijn je vrouwelijke hormonen uit balans en op zoek naar een nieuw evenwicht. Dat gaat vaak gepaard met mentale en fysieke klachten. Besluit je in deze levensfase af te vallen met een dieet? De kans is groot dat dat een negatief effect heeft op je hormoonhuishouding. Van onder andere de aanmaak van oestrogeen, ghreline (hongerhormoon), leptine (verzadigingshormoon) en insuline (‘vetopslaghormoon’) tot het stresshormoon cortisol. De reden dat je hormoonhuishouding verder van de leg raakt, komt doordat al die verschillende hormonen flink wat invloed hebben op het beheersen van je eetlust, verzadigingsgevoel en ook hoe lichaamsvet wordt opgeslagen³. Het gevolg daarvan is een verdere verstoring van je hormonale huishouding. Je voelt je nog minder goed in je vel zitten. Bent moe, hebt een slecht humeur, ervaart stress, kampt met vage kwaaltjes, hebt honger en je snakt naar lekkers.

4. Een dieet maakt je stofwisseling (nog) trager

Naarmate je ouder wordt vertraagt je stofwisseling. Zo neemt vanaf je 40e jaar je metabolisme elke 10 jaar met 5% af. Onder andere doordat je spiermassa minder wordt. Maar, zit je in de overgang? Dan wordt ook je stofwisseling langzamer. Immers, je maakt dan minder oestrogeen aan dat nauw betrokken is bij je stofwisseling. Ga je in de overgang diëten? Eet je dus flink minder om zo snel mogelijk wat extra gewicht te verliezen? Je lichaam gaat dan automatisch in de overlevingsmodus; bouwt zoveel mogelijk vetreserve op. Dat is een natuurlijke ‘oerreactie’ van je lichaam om je te beschermen tegen een dreigende hongerdood. Daarnaast verlaagt de snelheid van je stofwisseling zodat je lijf met minder calorieën toekan. Die dreigende hongerdood voorkomen is natuurlijk prachtig, maar wil je afvallen tijdens de overgang? Inderdaad, dan is dat een crime. Stop je vervolgens met het volgen van je dieet? Gewichtstoename is dan bijna niet te voorkomen⁴. De kans is zelfs groot dat je lichaam gaat ‘hamsteren’ uit angst weer bloot te worden gesteld aan te weinig voeding.

5. Afvallen tijdens de overgang: een dieet leidt tot tekorten

Besluit je een dieet in de menopauze? Je loopt dan het risico niet alle waardevolle voedingsstoffen, inclusief essentiële vitamines en mineralen, binnen te krijgen. Simpelweg, omdat veel vermageringskuren erg eenzijdig zijn. Want, een dieet volgen betekent grosso modo ‘one size fits all’; eenzelfde dieet voor iedereen. Van letten op je vetinname, calorieën tellenen je koolhydraatgebruik beperken tot je portiegrootte aanpassen en eiwitrijk shaken tot matig omgaan met zout en suiker. Tja, maar we weten toch dat geen een persoon hetzelfde is? Zo speelt je onder meer je leeftijd, lichaamsbouw, activiteitenniveau, energiebehoefte en -verbruiklus per persoon én ook per levensfase een rol. Houd je daar geen rekening mee? Dan bouw je voor je er erg in hebt, tekorten op. Niet alleen ondermijnt dat je psyche waardoor je last krijgt van hoofdpijn, moeheid, prikkelbaar zijn en dergelijke. Maar, ook je lichamelijke gezondheid lijdt eronder omdat je weerstand vermindert. Dat maakt je vervolgens bijvoorbeeld weer sneller vatbaar voor overgangsklachten en ook allerlei reguliere virusjes.

6. Een streng dieet bevordert verlies van spierweefsel

Kies je voor afvallen tijdens de overgang middels het volgens van een dieet? Weet dan dat je een grote kans loopt dat er spiermassa wordt afgebroken. Een belangrijk en negatief effect daarvan is dat je lichaam minder calorieën gaat verbranden. Immers, spieren verbruiken calorieën. Een kilo spierweefsel verbruikt pakweg zo’n 100 calorieën. Neemt echter je hoeveelheid spiermassa af dan verbrand je vanzelfsprekend ook minder calorieën. Hierdoor val je tijdens het diëten op den duur dus niet meer af. Het risico bestaat zelfs dat je uiteindelijk zwaarder wordt dan voor je startte met lijnen. Volgens onderzoeken kan het volgen van zeer strenge vermageringsdiëten uiteindelijk zelfs leiden tot een fiks hoger vetpercentage én meer buikvet⁵.

Conclusie afvallen in de overgang

Hiervoor heb ik een aantal belangrijke redenen beschreven waarom afvallen tijdens de overgang met een dieet geen goed idee is. Want, gewicht verliezen in de overgang betekent stap voor stap je eet- en leefstijl aanpassen aan een nieuwe levensfase. Dat draait om bewustwording en een geleidelijke gedragsverandering. Hoe je dat doet daar kom ik in een ander blog op terug.

Wil je alvast starten met een positieve eet- en gedragsverandering? Begin dan met het bijhouden van wat je een en hoeveel je beweegt. En wees eerlijk voor jezelf. Want, we hebben de neiging te denken dat we gezonder eten én meer bewegen dan we in werkelijkheid doen.

Heb je ervaring met afvallen tijdens de overgang? Deel je bevindingen plus eventuele tips hieronder of via mijn Facebookpagina. Ik ben benieuwd.

Wens je hulp bij het verliezen van overtollige pondjes in de menopauze? Bekijk dan mijn programma: Overwin je Overgang

button-4

Bronnen:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25614201
2. https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/afvallen-kun-leren/
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14749280.
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27739007
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27773644.

Over de schrijver
Reactie plaatsen