Ben je bekend met de menopauze symptomen? Vrouwen kunnen er niet om heen en kunnen vroeg of laat te maken krijgen met de menopauze symptomen. De een kan er meer last van hebben dan de ander. Dit kun je van tevoren niet vaststellen en je weet ook niet wanneer deze periode bij jou zal aanbreken.
Je hebt als vrouw niet altijd last van dezelfde menopauze symptomen. Er zijn namelijk ook vrouwen die geen menopauze symptomen ervaren, ongeveer 20%. Wanneer vrouwen wel last hebben van bepaalde klachten dan gaan ze steeds minder vaak naar de huisarts. Vaak weten vrouwen zelf waar het mee te maken heeft en dan kunnen ze het ook plaatsen. De hormoonhuishouding is namelijk aan het veranderen.
Wil je meer weten over je veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans
Inhoudsopgave:
Vroeg of laat kom je in de overgang
Alle menopauze symptomen op een rij
Klachten en verschijnselen
Je kunt verschillende menopauze symptomen hebben, deze kunnen voor iedere vrouw anders zijn. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een onregelmatige menstruatie, opvliegers, overmatige transpiratie en gewichtstoename. Maar er zijn ook vrouwen die te maken hebben met slaapproblemen en daardoor kun je ook weer te maken krijgen met hoofdpijn.
Sommige vrouwen hebben minder zin in seks en hebben last van vaginale droogheid. Dit kan ook een reden zijn dat je minder zin in seks hebt. Maar je kunt ook last krijgen van spontaan urineverlies, somberheid of stemmingswisselingen. Dit kan er voor zorgen dat je niet lekker in je vel zit en mensen in je omgeving anders gaat benaderen dan voorheen.
Sommige mensen begrijpen niet wat er met je aan de hand is en zij weten niet dat je last hebt van menopauze symptomen. Soms is het beter dat je het bespreekbaar maakt, zodat anderen ook weten hoe het komt dat je zo reageert. Er zijn echter nog meer menopauze symptomen waar je mee te maken kunt krijgen zoals angst, hartkloppingen, obstipatie, gewrichtsklachten, prikkelbaar zijn en een gebrek aan zelfvertrouwen.
Zorg er daarom voor dat je deze menopauze symptomen kunt herkennen en weet dat het dan over de overgang gaat en dit gaat ook weer over, daarna breekt er een volgende fase aan.
Vroeg of laat kom je in de overgang
Vrouwen komen vroeg of laat een keer in de overgang terecht. Dit is een fase waar je mee te maken krijgt en daar kun je niet omheen. Laat het op je afkomen en ben er niet teveel mee bezig. Op een gegeven moment kun je het vaak plaatsen en snap je waarom bepaalde dingen anders voelen of waarom je anders reageert.
Soms komt dat besef ook pas veel later dat je beseft van toen reageerde ik zo en zo, dat had te maken met de overgang. Sommige vrouwen kijken er ook naar uit, geen menstruatie meer, hoera! Wanneer je iedere maand veel bloed verliest en iedere keer veel rug- en/of buikpijn enz. hebt, dan zou het juist een periode kunnen zijn waar je naar uitkijkt: de overgang. Maar ook dat is weer voor iedere vrouw anders.
Zorg dat je naar je lichaam luistert wanneer je in de overgang bent. Je kunt meer moe zijn, neem dan op tijd je rust en praat ook met anderen over de overgang zodat je het een en ander beter kunt plaatsen en verwerken. Het is namelijk een grote verandering in het leven van de vrouw wat vroeg of laat gaat komen.
De een kan er beter mee overweg dan de ander, maar neem in ieder geval even de tijd voor jezelf zodat je de symptomen kunt herkennen en kunt plaatsen in de periode waar je nu in terecht bent gekomen. Het belangrijkste is dat je aan jezelf denkt, praat er met anderen over en herken de symptomen die bij de overgang horen.
Alle menopauze symptomen op een rij:
- Menstruatie
- Opvliegers en nachtzweten
- Hartkloppingen
- Kortademigheid oftewel benauwdheid
- Lage weerstand
- Koude handen en voeten
- Tintelenden handen en voeten
- Hoofdpijn
- Blaasontsteking
- Overgewicht
- Vocht vasthouden
- Meer ongewenste haargroei
- Dunner wordend haar en haaruitval
- Drogere huid
- Drogere en dunner wordende vaginawand en pijnlijk vrijen
- Obstipatie en diarree
- Spier- en gewrichtspijn
- Hart- en vaatziekten
- Osteoporose
- Slaapproblemen
- Prikkelbaarheid
- Innerlijke onrust
- Angst
- Depressie
- Vermoeidheid
- Stemmingswisselingen
- Huilbuien
- Concentratie- en geheugenverlies
Wil je iets tegen je overgangsklachten doen? Bekijk dan eens ons programma: Overwin je Overgang. Elke klacht hierboven wordt erin behandeld!
Hill
op 23 Jun 2017J van eeden
op 20 Apr 2018