Incontinent mysterie ontrafeld: waarom de overgang de oorzaak kan zijn

Incontinent mysterie ontrafeld: waarom de overgang de oorzaak kan zijn

Tijdens de overgang krijgen vrouwen met verschillende symptomen te maken. Niet elke vrouw krijgt in dezelfde mate last van bepaalde symptomen. Last van opvliegers is een van de meest bekende. Maar je kunt ook te maken krijgen met incontinentie door de overgang. Rond het 50ste levensjaar komt een vrouw in de overgang terecht, de een wat eerder en de ander wat later. Bij de overgang gaat het over het einde van de vruchtbare periode van de vrouw. Er zijn verschillende fasen in de overgang en daarbij horen ook verschillende klachten, lichamelijk, maar ook geestelijk. Je kunt te maken krijgen met ongewild urineverlies. De vraag die veel vrouwen hebben is of de overgang met incontinentie gepaard kan gaan. Hoe word je incontinent door de overgang? In dit artikel wordt dit onderwerp verder toegelicht. Het is namelijk erg vervelend wanneer je daarmee te maken hebt, maar het is ook goed om te weten hoe het komt en waarom het kan gebeuren. Lees het artikel daarom rustig door, zodat de vragen voor jou ook beantwoord worden.

Verslapping van de bekkenbodemspieren kan veroorzaakt worden door de hormonale veranderingen in de overgang. Lees hier meer over hormonen tijdens de overgang.

Inhoudsopgave:

Incontinentie en overgang

Incontinent wat nu?

Urineverlies opvangen

Oorzaken incontinentie

Incontinent door overgang herkennen

Incontinentie en overgang

Een vrouw kan incontinent worden door de overgang. Hoe zit dat dan precies? Om te beginnen worden de eierstokken beetje bij beetje kleiner tijdens de overgangsjaren. Daarbij worden de bekkenbodemspieren slapper en ze rekken verder uit. Daardoor komt ook de baarmoeder wat lager te liggen en deze oefent hierdoor ook meer druk uit op de blaas. Hierdoor kan er ongewenst urineverlies optreden, wat voor veel vrouwen erg vervelend is en ook zo ervaren wordt. Je krijgt vaak met incontinentie te maken wanneer je gaat lachen, gaat niezen of moet hoesten. De hoeveelheid urine die je verliest is vaak niet schrikbarend veel. Het zijn vaak maar een paar kleine druppeltjes. Maar vrouwen vinden het vaak hinderlijk en schamen zich er voor. Maar je kunt gelukkig wel wat aan dat ongewilde urineverlies doen.

Incontinent wat nu?

Wanneer je last hebt van urineverlies tijdens de overgang, is er gelukkig iets wat je kunt doen. Je kunt namelijk naar de fysiotherapeut gaat. Je vraagt je misschien af wat die voor je kan doen. Maar als je last hebt van urineverlies, dan zal de behandeling je zeker kunnen helpen. Je gaat hier namelijk leren hoe je je bekkenbodemspieren kunt trainen en weer kunt versterken. Hierdoor kun je ongewenst urineverlies voorkomen. Het kan zijn dat de fysiotherapeut na een tijdje merkt dat het weinig effect heeft en dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een operatie. Dat wordt vaak gedaan wanneer de baarmoeder is verzakt. Het kan ook nog een optie zijn om medicatie te krijgen die urineverlies moeten voorkomen. Wat er aan gedaan wordt, hangt af van hoeveel hinder je ervaart.

Urineverlies opvangen

Omdat veel vrouwen zich schamen voor het incontinent zijn door de overgang en bang zijn dat er luchtjes optreden, willen ze er wat aan doen. Je zou bijvoorbeeld een inlegkruisje kunnen gebruiken, want dan kunnen de druppeltjes op worden gevangen. Soms denken vrouwen dat maandverband ook goed is, maar dat is toch minder geschikt. Op het moment dat je last hebt van grotere ongelukjes, dan ben je beter af bij speciaal incontinentiemateriaal. Het lijkt vaak wel op een inlegkruisje of maandverband. Het wordt met een plakstrip in het ondergoed gelegd. Er is ook incontinentiemateriaal wat je aan kunt trekken als een broekje. Het is dan maar even bekijken wat je zelf fijn vindt. Even bekijken welke opties er zijn en dan oordelen wat jij als het meest prettig ervaart.

Oorzaken incontinentie

Bij incontinentie denken veel mensen niet meteen aan de overgang als oorzaak. Je kunt er namelijk ook last van hebben wanneer je last hebt van stress. Je moet dan per ongeluk plassen als je lacht, moet niezen of gaat hoesten. Daarbij kunnen de spieren door een verschuiving van de blaashals geen goede interne druk uitoefenen door de leeftijd, door een operatie of een bevalling. Het kan ook zijn dat de blaas een eigen wil heeft en heel bewust weerstand blijft bieden. Dit kan daarbij dus erg vermoeiend zijn wanneer dat de oorzaak is. Het kan ook zijn dat je last hebt van verlies van het gevoel van aandrang om op het juiste moment te plassen. Je zult in dat geval regelmatig moeten gaan plassen, want je voelt niet wanneer je blaas vol is. Het is dan ook erg vervelend, maar het hoort er wel bij. Je lichaam gaat in de overgang veranderen. Het kan zijn dat de baarmoeder lager komt te liggen en daardoor kun je dus incontinent worden tijdens de overgang.

Incontinent door overgang herkennen

Het is al heel fijn wanneer je het incontinent zijn door de overgang kunt herkennen. Veel vrouwen schamen zich er voor, willen er niet over praten en negeren het. Maar het is beter om er wel over te praten, want daardoor hoor je wat andere vrouwen ervaren, wat zij er aan doen en dan leer je ook hoe je er mee om kunt gaan en wat jij er aan kunt doen. Fysio kan een goede optie zijn, of medicatie en soms is een operatie noodzakelijk. Er zijn veel vrouwen die er mee te maken hebben, meer dan je weet! Het is belangrijk dat je daarom je ervaringen deelt, zodat je weet dat je er niet alleen voor staat en van elkaar kunt leren. Schaam je daarom niet, het hoort bij de overgang en het is vervelend wanneer je er mee te maken krijgt. Houd het daarom draaglijk voor jezelf, praat er over en zorg dat het een bespreekbaar onderwerp is. Er kan veel aan gedaan worden en dan kom je vaak ook van de klachten af of ze worden in elk geval minder, maar dan moet je er wel over praten. Haal incontinentie uit de taboesfeer.

Heb je iets aan dit artikel gehad? Laat dan een reactie achter. Of doorbreek de taboesfeer en deel dit artikel met je vrienden. Wil je meer weten over de overgang en incontinent zijn? Neem dan eens een kijkje naar mijn programma Overwin je Overgang:

Overwin je Overgang

Over de schrijver
matthijs
Door

matthijs

op 14 Dec 2016

Ik ben een man, dus in principe geen overgangsverschijnselen, maar wel vanaf ongeveer mijn 49ste incontinent geworden het waren eerst druppeltjes en scheutjes, ik ging ook steeds vaker naar het toilet maar het kwam dus ook steeds vaker voor dat ik dat niet meer haalde en dan had ik toch weer een natte broek, dus ik had in mijn auto al extra reserve kleding gelegd maar toen na een aantal weken dat dus al niet meer genoeg bleek ben ik gewoon luiers gaan dragen, en dat bevalt me eigenlijk prima ik hoef niet meer steeds bang te zijn dat ik de wc niet meer haal en ik hoef ook niet meer 4 x per uur een wc op te zoeken. Ik begrijp niet waarom er zo moeilijk over wordt gedaan, want als je gewoon luiers draagt, dan is het probleem dat je steeds naar de wc moet of een natte broek hebt geen probleem meer.

panty
Door

panty

op 13 Feb 2017

Ik vind het eigenlijk geen probleem dat ik inco ben geworden, met luiers is er prima mee te leven. Er zijn veel ergere dingen die je kan gaan mankeren, daarom begrijp ik ook niet waarom er overal zo moeilijk over wordt gedaan.

z
Door

z

op 17 Feb 2017

Dat ik inco werd heb ik nooit een probleem gevonden, ik ben gewoon weer luiers gaan dragen.

z
Door

z

op 25 Mar 2017

pantyboy dat ik incontinent werd en dus weer luiers moest gaan dragen heb ik nooit als een probleem gezien . ik draag luiers en ik voel niet als ik moet plassen en dat gaat prima zo

z
Door

z

op 29 Mar 2017

maar ik merk de laatste tijd wel dat het steeds vaker wordt dat ik mijn luier moet verschonen

pantyboy
Door

pantyboy

op 10 Apr 2017

Ik heb er nooit problemen mee gehad dat ik incontinent werd en luiers moest gaan dragen vanaf dat ik klein was zat ik met de problemen van vaak moeten plassen en veel nadruppelen, dus toen ik hele scheuten begon te verliezen en steeds onaangekondigd zo nodig moest plassen dat ik geen wc meer kon halen, ben ik luiers gaan dragen, en daar ben ik blij mee en ik heb er ook geen problemen mee, nu blijven mijn kleren droog en kan ik weer doen wat ik wil en wanneer ik wil. Ik vind het niet erg dat ik nu echt incontinent ben geworden, en daarom begrijp ik ook niet dat er altijd zo moeilijk over gedaan word, als je gewoon goede luiers draagt is dat heel goed te doen.

matthijs
Door

matthijs

op 26 Apr 2017

ik heb het nooit een probleem gevonden dat ik incontinent werd en weer luiers moest gaan dragen , ik vind het dragen van luiers heerlijk

pantyboy
Door

pantyboy

op 04 Aug 2017

veel mensen komen het huis niet meer uit als ze incontinent zijn geworden of hun urine moeilijk kunnen ophouden en die zeggen alle leuke af en gaan nergens meer naar toe . ik zie het anders , sinds ik weer luiers draag , kan ik weer alle leuke dingen gaan doen die ik vroeger ook deed , alleen nu voel ik niet meer dat ik steeds moet plassen , kortom ,ik vind het echt geen probleem dat ik nu echt incontinent ben geworden en weer dag en nacht luiers draag want nu kan ik weer gaan en staan waar ik wil

imail
Door

imail

op 02 Aug 2018

nu ik helemaal urine incontinent ben geworden en nu al weer een tijdje genoodzaakt ben om luiers te dragen , begin ik te merken dat ik het eigenlijk ook wel fijn vind dat ik niet meer voel dat ik moet plassen en dat ik nu gewoon weer alles kaan gaan doen , zonder er bang voor te zijn dat ik geen wc kan vinden op mijn volgende adres

zaagmans
Door

zaagmans

op 07 Oct 2018

op een 1 of andere manier heb ik het nooit erg gevonden dat ik incontinent ben geworden

Anita van dijk
Door

Anita van dijk

op 05 Apr 2019

Hoi allemaal, ik ben anita en al heel wat jaartjes incontinent in combinatie met de overgang best pittig! In het begin vond ik het vreselijk maar nu ik het juiste TENA incontinentie materiaal heb gevonden heb ik echt veel meer rust! Ik bestel namelijk op https://www.hulpmiddelonline.nl en maak gebruik van de comfort service dat betekend dat ik alles automatisch krijg thuis gestuurd echt heerlijk nu ik daar geen omkijken meer naar heb. Het mag nu wel eens tijd worden dat dit taboe doorbroken word en deel dan ook graag mijn ervaringen met jullie. Veel liefs Anita

matthijs
Door

matthijs

op 15 Apr 2019

ik ben een man , en ik ben ook al jaren incontinent .toen ik incontinent begon te worden ben ik meteen luiers gaan dragen , wel heeft het bij mij even geduurd voordat ik de juiste luiers had die ik prettig vond zitten en dragen, maar eigenlijk komt het er op neer dat sinds ik goede luiers draag ik het helemaal niet zo een probleem vind dat ik incontinent ben geworden . ik was blij dat ik gewoon weer dingen kon gaan ondernemen en overal naar toe kon gaan . ik betrapte mezelf er namelijk op dat ik dingen ging laten omdat ik bang was dat ik het in mijn broek deed of omdat ik onderweg geen wc kon vinden , maar sinds ik luiers draag en echt incontinent ben geworden heb ik daar geen problemen meer mee. mijn luiers haal ik gewoon zelf , en het wordt idd tijd dat incontinentie is uit de taboe sfeer komt ik schaam me er niet meer voor , en als er mensen zijn die er achter komen dat ik luiers draag , dat is dan maar zo

panty
Door

panty

op 06 Aug 2021

ik vind het heerlijk dat ik incontinent ben geworden en dat ik de hele dag luiers moet dragen , want ik kan nu weer de hele dag doen wat ik wil zonder dat ik steeds er aan moet denken dat ik moet plassen

m
Door

m

op 22 Dec 2021

nou alle horeca dicht is en je nergens naar binnen kan om van een wc gebruik te maken is het wel handig als je zoals ik incontinent bent geworden , want ik draag toch al altijd luiers

10neke
Door

10neke

op 01 Dec 2022

ik vind het heerlijk dat ik incontinent ben geworden , want ik moet nu de hele dag luiers dragen en ik hoef nooit meer bang te zijn dat ik niet op tijd een wc kan vinden

.
Door

.

op 25 Dec 2022

ik vond het en vind het heerlijk dat ik nooit meer voel dat ik moet plassen en de hele dag luiers moet dragen

10neke
Door

10neke

op 01 Oct 2023

ik vind het heerlijk dat ik nu mijn plas helemaal niet meer voel , 24/7 moet ik luiers dragen en ik hoef nooit meer naar een wc te zoeken en er ook nooit meer over in te zitten of ik het niet in mijn broek doe en natte kleren heb

Reactie plaatsen