Zo helpt ontstekingsremmende voeding je afvallen in de overgang

Als je wilt afvallen in de overgang, kan het helpen om ontstekingsremmende voeding te eten. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen voorkomen en verhelpen niet alleen ontstekingsreacties, waardoor jij je beter voelt. Voedingsmiddelen die ontstekingen tegengaan, bevorderen ook een gezond gewicht.

Een ontstekingsreactie is op zich een gezonde reactie van je lichaam op ongewenste stoffen in je lijf. Anders wordt het als er voortdurend kleine ontstekingsreacties in je lichaam plaatsvinden.

Ongewenste en onnodige ontstekingsreacties kunnen ontstaan door en dieet dat vooral bestaat uit ontstekingsbevorderende voeding en te weinig uit ontstekingsremmende voeding.

Inhoudsopgave:

Ontstekingsbevorderende voeding

  • Suiker
  • Geraffineerde koolhydraten, zoals wit brood en gebak
  • Friet en ander gefrituurd voedsel
  • Frisdrank en andere suikerhoudende dranken
  • Bewerkt vlees (zoals worst)
  • Margarine

Voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen

Het zal je misschien niet verbazen dat ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen ook slecht zijn voor je gezondheid. Ze leiden tot chronische ziektes, zoals diabetes type 2 en hartkwalen. Bovendien zorgen ze voor gewichtstoename, wat ook weer kan leiden tot ontstekingen.

Tijdens de overgang is je suikerspiegel al in de war doordat je hormoonbalans fluctueert. Als je dan suiker en andere sterk bewerkte koolhydraten eet, gaat je suikerspiegel nog meer schommelen. Dit zorgt eerder voor eetbuien en vetopslag.

Ontstekingsremmend dieet

Een eetpatroon dat voldoende omega 3-vetzuren, antioxidanten en vezels bevat, remt ontstekingen juist. Deze voedingstoffen zijn te vinden in natuurlijke producten. Een ontstekingsremmend dieet bestaat dan ook vooral uit verse en onbewerkte ingrediënten.

Ontstekingsremmende voeding

  • Verse groenten
  • Vers fruit
  • Volkoren granen
  • Vette vis
  • Gezonde vetten, zoals kokosolie en olijfolie
  • Noten, zaden en pitten

Wat ontstekingsremmende voeding doet voor je gewicht

Vers en onbewerkt eten bevat nog alle voedingstoffen, waardoor het beter verzadigt dan bewerkte voeding uit pakjes en zakjes. Hierdoor eet je minder en dat is gunstig voor je gewicht. Daarnaast dragen de vele vezels in natuurlijke producten bij aan een gezond gewicht in de overgang.

Vezels helpen je op twee manieren afvallen. Ze vertragen de opname van koolhydraten uit voeding, waardoor je lichaam alle tijd heeft om deze brandstof te verbruiken. Hierdoor voorkom je dat je lijf de overtollige energie opslaat als vet. Vezels stimuleren daarnaast je stofwisseling, wat ook helpt als je wilt afvallen.

Omdat het meer energie kost om verse en onbewerkte voeding te verbranden, wordt je stofwisseling in een hogere versnelling gezet als je natuurlijke producten eet. Hierdoor verbrand je meer calorieën, ook wanneer je niet actief bent. Dat is vooral belangrijk als je ouder wordt. Naarmate je leeftijd toeneemt, neemt je stofwisselingssnelheid immers af.

Naast verse en onbewerkte producten zijn er nog specifieke voedingsmiddelen die ontstekingen en overgewicht tegengaan én helpen voorkomen.

10 x ontstekingsremmende voeding

Dit zijn tien bijzonder ontstekingsremmende voedingsmiddelen die effectief bijdragen aan een goede gezondheid én een gezond gewicht:

1. Kokosolie

Kokosolie is rijk aan antioxidanten, die net zulke krachtige eigenschappen hebben als reguliere ontstekingsremmers. Zo zou de olie onder andere helpen bij artritis. Bovendien zijn de vetzuren in kokosolie gemakkelijk verteerbaar en kunnen ze je stofwisseling helpen versnellen. Dat draagt bij aan een gezond gewicht.

Kokosolie kun je tot op hoge temperatuur verhitten, zonder dat zich schadelijke transvetzuren vormen. Daarom is deze olie ideaal voor bakken en braden. Gebruik je nog altijd margarine om mee te bakken, vervang deze dan door kokosolie. Belangrijk is trouwens om voor onbewerkte kokosolie te kiezen, want alleen deze heeft voordelen voor je gezondheid.

2. Bleekselderij

Bleekselderij is rijk aan mineralen, zoals kalium, kiezelzuur en natrium. Deze helpen je lichaam om zich te ontdoen van belastende stoffen, zodat ontstekingsreacties worden voorkomen. Vooral bleekselderij sap heeft een krachtige werking.

Selderij is koolhydraatarm en bevat enkel koolhydraten die langzaam door je lichaam worden opgenomen. Daarentegen is de groente bijzonder rijk aan voedingsstoffen. Dat is niet alleen heel gezond, maar ook ideaal als je gewicht wilt verliezen. Eet je tijdens het afvallen namelijk voldoende voedingsstoffen, dan verlies je gewicht zonder honger te lijden.

3. Broccoli

Broccoli bevat verschillende stoffen die ontstekingen tegengaan, zoals vezels, antioxidanten, kalium en magnesium. De vezels dragen eveneens bij aan een gezond gewicht.

Omdat broccoli bijzonder rijk is aan voedingsstoffen en slechts een kleine hoeveelheid langzaam verterende koolhydraten bevat, heeft de groente evengoed een gunstige invloed op je gewicht. Er zijn zelfs aanwijzingen dat broccoli de vetverbranding kan stimuleren en op deze manier gewichtstoename kan tegengaan.

4. Kurkuma

Kurkuma of geelwortel geeft smaak en kleur aan curry’s en is tegelijkertijd een krachtige ontstekingsremmer. Bovendien helpt het kruid bij de vertering van voedsel, wat weer helpt om af te vallen.

5. Olijfolie

Olijfolie is rijk aan omega 9-vetzuren, die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking. Toch is het vooral de antioxidant oleocanthol die olijfolie haar krachtige ontstekingsremmende werking geeft.

Daarnaast stimuleert olijfolie de vetverbranding, dus dat is gunstig voor je gewicht. De vetten in olijfolie geven bovendien urenlang een verzadigd gevoel, waardoor je minder snel naar ongezonde snacks grijpt.

Vooral onbewerkte olijfolie bevat veel gezonde vetzuren, dus kies voor extra vierge. Deze blijft het beste houdbaar in een donkere verpakking. Koop olijfolie daarom in een groene of bruine fles.

6. Lijnzaad

Lijnzaad bevat zowel omega 3-vetzuren, antioxidanten als vezels. Dat maakt dit zaadje een goede ontstekingsremmer. De vezels en verzadigende vetten in lijnzaad ondersteunen bovendien het afvallen doordat ze lang verzadigen en de stofwisseling stimuleren.

7. Groene bladgroenten

Groene bladgroenten vooral spinazie, boerenkool en groene kool bevatten ontstekingsremmend chlorofyl, calcium, magnesium en vitamine K. Ook paksoi, snijbiet, bietengroen en paardenbloemblad gaan ontstekingen tegen, dus maak hier een lekkere roerbakschotel van of voeg deze groenten toe aan je salade.

Groene bladgroenten zijn allemaal vriendelijk voor je gewicht omdat ze weinig koolhydraten bevatten. Bovendien vind je in deze groentes vooral langzaam verterende koolhydraten. Ook dat is gunstig als je wilt afvallen.

8. Bosbessen

Bosbessen staan werkelijk bol van de ontstekingsremmende antioxidanten, zoals quercetine en resveratrol. Iedere dag een handje door je yoghurt is dan ook een prima manier om ontstekingen in je lichaam te voorkomen. Bovendien helpen de vezels in bosbessen je afvallen. Deze fruitsoort is daarnaast koolhydraatarm, wat ook bijdraagt aan een gezond gewicht.

9. Zalm

Zalm staat bekend om zijn gezonde omega 3-vetzuren. Dit is één van de meest ontstekingsremmende voedingsstoffen op aarde. Bovendien geven deze vetzuren samen met gezonde eiwitten je lange tijd een verzadigd gevoel. Zet zalm dus op het menu als je ontstekingen wilt tegengaan en een gezond gewicht wilt bereiken. Het beste is wilde zalm, want deze bevat meer omega 3-vetzuren dan gekweekte vis.

10. Bottenbouillon

Een goedkope manier om ontstekingen tegen te gaan, is bottenbouillon maken van restjes kip, rund of vis. Bottenbouillon is rijk aan ontstekingsremmende stoffen, zoals glucosamine.

Iedere dag een kop bouillon helpt om je lijf ontstekingsvrij te maken. Bovendien is bottenbouillon heel verzadigend door de vele gelatine die deze bevat. Dat remt je eetlust en helpt je zo afvallen.

Wat eet jij om af te vallen in de overgang? Deel het hieronder in de reacties! Wil je tijdens de overgang gewicht verliezen op een gezonde manier? Probeer dan eens 20 Dagen Suikervrij.

Bronnen:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2868080/#R1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28045402

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21219177

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21677052

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24930815

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28209760

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21443487

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17545695

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17430644

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24905959

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12480795

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12589194

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18319637