Waarom is sporten gezond?

Waarom is sporten gezond?

Tijdens de overgang heb je vaak geen zin in sporten, in extra bewegen, je bent vaak te moe. Maar sporten is wel een belangrijke stap die je kunt zetten tijdens de overgang. Veel vrouwen die in de overgang komen hebben last van symptomen zoals slecht slapen, nachtelijk zweten, moe zijn, stemmingswisselingen en gewrichtspijn.

Dit kan erg frustrerend zijn en zeker in het begin omdat je het niet altijd bij de overgang kunt plaatsen. Het is voor vrouwen daarom van belang dat zij weten wat sporten met het lichaam kan doen tijdens de overgang. Er zijn verschillende sporten die je kunt beoefenen wanneer je in de overgang komt. Als je al een sporter bent, dan kun je je huidige sport beoefenen en doorgaan.

Maar veel vrouwen hebben vanwege een druk gezin en andere dingen niet altijd tijd om te sporten. Tijd om aan jezelf te denken en hier wat aan te doen, tijdens de overgang moet je naar je lichaam luisteren en ook wat vaker aan jezelf en je conditie denken. Probeer je wat meer in te spannen (gezond te bewegen) en je krijgt er zoveel voor terug.

Bekijk hier gratis 7 yoga oefeningen in het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Hoe ga je ritme opbouwen met sporten?

Samen sporten is leuker dan alleen

Zorg dat je het leuk vindt

Hoe ga je ritme opbouwen met sporten?

Ritme is belangrijk als je aan je conditie wilt werken, maar ook wanneer je behoefte hebt aan ontspanning. Sporten kan heel ontspannend werken. Zorg er voor dat het geen prestatie moet worden, maar sport omdat je het fijn vindt, omdat je er energie van krijgt. Je kunt je na het sporten moe maar voldaan voelen. Je kunt door het sporten even alles om je heen vergeten.

Tijdens het sporten kun je ook met andere vrouwen in contact komen en samen een band opbouwen. Je gaat elkaar motiveren, je spreekt misschien af om samen een keer te sporten. Hierdoor zal het routine worden en kijk je er ook meer naar uit om te sporten. Het is goed voor lichaam en geest, maar ook voor je gevoel. Je gaat je daardoor energieker voelen en krijgt ook steeds meer zin om wat te ondernemen.

Ook al ben je moe, je kunt toch gaan sporten. Dat is niet iets waar je meteen aan denkt en je zult ook geen zin hebben. Soms moet je je er echt toe zetten. Als je eenmaal aan het sporten bent, dan voel je je vaak erg fijn en merk je dat het toch wel fijn is dat je die keuze nu hebt gemaakt. Na het sporten voel je je vaak heel trots en denk je dat heb ik toch maar weer bereikt. Je haalt er voldoening uit en daarom is sporten tijdens de overgang ook belangrijk.

Samen sporten is leuker dan alleen

Zet je in om meer te sporten of om te gaan sporten. Je kunt iemand zoeken met wie je wilt gaan sporten en samen er op uit wilt trekken en iedere dag een wandeling maken, samen fietsen, joggen in de bossen, ga iets ondernemen wat je samen leuk vindt om te doen. Daardoor kun je het namelijk ook langer volhouden. Het sporten in de buitenlucht is ook erg gezond. Maar ook in de sportschool kun je sporten en alle spieren trainen.

Het voordeel bij de sportschool is dat je altijd advies kunt vragen als je bepaalde spiergroepen wilt trainen. Je kunt een programma op laten stellen en daar kun je dan iedere keer aan werken als je gaat sporten. Dit kun je ook beetje bij beetje moeilijker maken. Hierdoor heb je uitdaging en je gaat het sporten ook steeds leuker vinden. Je gaat je doelen bereiken.

Samen sporten kan ook motiverend werken omdat je daardoor niet zomaar af gaat zeggen want dan moet de ander alleen (een gezonde verplichting). Je gaat sporten voor jezelf en voor de ander. Als je dan weer samen bezig bent, dan kun je elkaar motiveren, een hart onder de riem steken en elkaar ondersteunen. Sporten is daarom voor lichaam en geest goed en je zou het ook als een uitlaatklep kunnen beschouwen. Veel vrouwen voelen zich na het sporten helemaal leeg en kunnen daardoor ‘alles weer aan’.

Zorg dat je het leuk vindt

Als je iets langer vol wilt houden, dan kan dat vaak alleen maar wanneer je het leuk vindt. Sporten kan erg leuk zijn, je kunt het leuk maken en je kunt zorgen dat het een uitdaging is en blijft. Hoe je dit aanpakt, kan per persoon verschillend zijn. Stel jezelf een aantal vragen:

  • Welke sport beoefen je graag?
  • Waar haal je voldoening uit?
  • Wat is je doel?
  • Ga je alleen of samen sporten?
  • Wil je binnen of buiten sporten?

Als je daar wat meer over weet voor jezelf kun je gaan bekijken welke sporten daar bij passen. Iedere dag een rondje extra wandelen of fietsen valt ook onder sporten dus ook dat zou je kunnen kiezen als je in de overgang bent en wat meer wilt bewegen. Het zal je gezondheid zeker ten goede komen als je er nu wat mee gaat doen. Waarom is sporten gezond? Omdat je minder klachten zult krijgen tijdens de overgang.

Lees alles over de overgang door op onderstaande knop te klikken.

button-4

Over de schrijver
Reactie plaatsen