Vruchtbaarheid tijdens overgang ontmaskerd: kan ik nog zwanger worden?

Vruchtbaarheid tijdens overgang ontmaskerd: kan ik nog zwanger worden?

Vruchtbaarheid tijdens overgang is mogelijk. Tijdens de overgang kunnen vrouwen nog wel vruchtbaar zijn, maar dit neemt langzaam af. Hoe ouder vrouwen worden, des te meer de voorraad eicellen afneemt. Je hormoonbalans is in deze fase aan het veranderen en dan krijg je te maken met menstruaties die onregelmatig worden, heviger bloedverlies of juist minder. Na een tijdje wordt een vrouw niet meer ongesteld en is ze niet meer vruchtbaar. Dit is voor vrouwen vaak een lastige periode, ze vinden het moeilijk om te accepteren.

Ze merken dat ze een bepaalde fase afsluiten en in een nieuwe periode aankomen. Je kunt geen kinderen meer op de wereld zetten, omdat je niet meer vruchtbaar bent. Wanneer je kinderen hebt accepteer je de fase misschien gemakkelijker. Maar er zijn ook vrouwen die een kinderwens hebben en al vroeg in de overgang komen. Dit kan erg verdrietig zijn, want je hele toekomst kan er hierdoor ineens heel anders uitzien. Als je in de overgang komt kun je dat bijvoorbeeld merken aan opvliegers, nachtelijk zweten en emotionele buien. Je hebt misschien ook pijn bij het vrijen en je gewicht neemt wat toe. Je zult het ook merken aan veranderingen in de menstruatie.

Wil je weten welke hormonen bijdragen aan overgewicht? Lees dan het rapport Overgangshormonen in Balans.

Inhoudsopgave:

Kinderwens, overgang en zwangerschap

Vruchtbaarheid tijdens overgang en symptomen

Kinderwens, overgang en zwangerschap

Het kan zijn dat je nog een kinderwens hebt. Sommige vrouwen krijgen op hun 40ste nog een kindje. Maar het kan ook zomaar zijn dat je rond je 40ste in de overgang komt. Dit is erg vroeg, maar het gebeurt wel. Je kunt van tevoren niet weten wanneer je in de overgang komt. Dit kan vroeg of laat zijn, maar hoe dan ook je krijgt er als vrouw altijd mee te mak Een. Let daarom goed op de verschijnselen en wanneer je twijfelt kun je altijd een keer naar de huisarts gaan om daarover te praten.

Tijdens de overgang zijn er diverse fasen: zoals de pre menopauze, de menopauze en de post menopauze. Tijdens de postmenopauze hebben je eierstokken geen eitjes meer en kun je niet meer zwanger worden. Vruchtbaarheid tijdens overgang is dus alleen mogelijk tijdens de premenopauze en de menopauze.

Sommige huisartsen zetten hun vraagtekens als je hen op jonge leeftijd vertelt dat je waarschijnlijk in de overgang bent gekomen. Maar het kan wel zo zijn dat jij gelijk hebt en al vroeg in de overgang bent. Wanneer je een jaar verder bent en je wordt niet meer ongesteld, dan blijkt dus dat je die periode in bent gegaan. Dit kan een kinderwens belemmeren, maar helaas heb je daar niet altijd wat over te zeggen. Wanneer je moeder vroeg in de overgang is gekomen kan dat bij jou ook zo gebeuren, maar ook dat in niet zeker.

Vruchtbaarheid tijdens overgang en symptomen

Typische overgangsklachten zijn de opvliegers, het nachtelijk transpireren, gewichtstoename, weinig energie, slapeloosheid, maar ook angst– en paniekaanvallen, lusteloosheid, moeheid, depressief en stemmingswisselingen. Je bent jezelf een beetje kwijt, je lichaam verandert, je gewicht neemt toe, je voelt je steeds moe, je bent niet actief en je baalt van jezelf. Het is een fase in het leven van een vrouw die niet voor iedereen gemakkelijk is.

Het is een fase die behoorlijk lang kan duren. Het is echter ook een fase die je niet over kunt slaan. Elke vrouw maakt de overgang mee, met of (de geluksvogel) zonder de ongemakken. De overgang sluit de vruchtbare periode van de vrouw af. Sommigen hebben daardoor emotionele problemen. Er zijn ook vrouwen die het erg fijn vinden om van de menstruatie en de ongemakken die daarmee samen gingen af te zijn.

Wanneer je weet dat jouw klachten bij de overgang horen, zul je daardoor gerust zijn gesteld. Praat er over met je huisarts of met andere vrouwen. Vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten als jij begrijpen je klachten, je problemen. Zij ervaren deze of andere ongemakken ook. Een goed gesprek, begrip krijgen en plezier maken met vrouwen onder elkaar zal je helpen deze fase iets gemakkelijker door te komen. Geef elkaar tips over goede voeding en spreek met elkaar af om samen meer te gaan bewegen. Wandelen is ook prima!

Hoe ga jij om met je verminderde vruchtbaarheid tijdens overgang? Laat een reactie achter en ik zal er op reageren. Vergeet niet dit bericht te delen met je vrienden.

Ben je op zoek naar een methode om je overgangsklachten te verzachten? Kijk dan eens naar onderstaande methode waar tientallen vrouwen aan hebben deelgenomen.

button-4

Over de schrijver
установка видеонаблюдения
Door

установка видеонаблюдения

op 09 Dec 2020

Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you taking the time and energy to put this short article together. I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting. But so what, it was still worth it!

Reactie plaatsen