Vroeg in de menopauze, wordt ook wel de vervroegde overgang genoemd. De menopauze is meestal niet de leukste en gemakkelijkste periode in het leven van de vrouw. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer vrouwen al rond hun 40ste in de overgang komen. Je kunt dit onder andere merken doordat je slecht(er) slaapt, je voelt je vaak ook meer gespannen enz. Je wilt er wat aan doen, zoals de juiste voeding, genoeg ontspannen en bewegen, maar helaas is dat niet altijd voldoende.
Voor je in de menopauze komt verandert er al heel veel in je lichaam. Wil je meer weten over de veranderende hormoonhuishouding tijdens de overgang? Download dan gratis het rapport Overgangshormonen in Balans.
Inhoudsopgave:
Wanneer merk je de overgang op?
Andere namen voor vroeg in de menopauze
De menopauze, wat nu?
Wanneer je vroeg in de menopauze bent gekomen (voor je 40ste levensjaar), kun je veel klachten hebben, ondanks het feit dat je gezond leeft en er van alles aan doet om je beter te voelen. Normaal gesproken stopt de menstruatie ongeveer rond je 50ste jaar (menopauze). Je weet wanneer deze fase is aangebroken op het moment dat je een jaar lang geen menstruatie hebt gehad. Maar voordat je in deze fase komt, heb je vaak al 5-10 jaar last van overgangsklachten. In totaal stopt de menstruatie bij 1% van de vrouwen voor het 40ste levensjaar. Er wordt over een vervroegde overgang gesproken wanneer er bij een vrouw die jonger is dan 40 jaar de menstruatie minimaal vier maanden aaneengesloten weg is gebleven. In die periode moet er ook een FSH hormoonconcentratie van meer dan 40 IU/l worden gemeten (normaal is deze waarde tot 10 IU/l). Ook al is dit zo, dit geeft nog geen zekerheid. Het kan namelijk zijn dat de menstruatie toch na een tijdje weer terugkeert en weer stopt en dan weer begint. Je komt terecht in een periode van onregelmatig menstrueren.
Wanneer merk je de overgang op?
De meeste vrouwen die aan de pil zijn merken pas iets van de ‘vroege overgang’ als zij met de pil stoppen. Ze proberen misschien zwanger te worden en dan merk je dat er geen menstruatie meer komt. Je herkent opvliegers en andere overgangsklachten nog niet direct, je hebt de leeftijd van de overgang namelijk nog lang niet bereikt. Hierdoor ben je minder alert op deze klachten. Je schuift de gedachte aan de overgang (als je die hebt) aan de kant of merkt het niet eens op.
Andere namen voor vroeg in de menopauze
De vroege overgang wordt ook wel climacterium praecox genoemd. Andere benamingen zijn prematuur ovarium falen (POF) of primaire ovariële insufficiëntie (POI). Wanneer je deze benamingen tegenkomt weet je dus dat het over de vroege overgang gaat.
Herkenningspunten opzoeken
Vroeg in de menopauze terecht komen kan erg vervelend zijn, maar wees gerust, je bent niet de enige. Er kan gelukkig wel wat aan gedaan worden, maar het belangrijkste is dat je het kunt herkennen. Wanneer je namelijk weet dat je in de vroege overgang terecht bent gekomen kun je er rekening mee houden. Je hoeft niet ongerust te zijn, je kunt de klachten namelijk plaatsen en weet ook dat het weer over zal gaan, al weet je niet precies na hoeveel tijd. Het belangrijkste is dat je het kunt herkennen, zorg daarom dat je de symptomen kent en ook weet dat je eerder met de menopauze te maken kunt krijgen dan je 50ste levensjaar.
Praten met andere vrouwen
Misschien kom je wel regelmatig samen met een groepje vrouwen waar je telkens wat leuks mee gaat doen, samen lopen, fietsen, naar de sportschool, handwerken enz. Op het moment dat een van de dames te maken krijgt met klachten, komt het onderwerp overgang misschien aan bod. Het is goed om ervaringen met elkaar te delen, want daardoor kun je de menopauze ook leren herkennen. Het uit zich bij iedereen op een andere manier, maar het is wel fijn als je weet hoe anderen het ervaren. Het kan je ook meer gerust stellen dat je weet wat je kunt verwachten en ook raad weet met de klachten. Als deze dames namelijk al in de overgang zijn dan kunnen zij je vast en zeker meer vertellen over hoe zij er mee omgaan! En wat nog steeds geldt: gedeelde smart is halve smart!
Wil je meer weten over de overgang en de menopauze? Bekijk dan eens ons programma Overwin je Overgang.
Marianne.
op 03 Jul 2016