Vitamine D tekort en overgangsklachten

Als je in de overgang bent, speelt gezonde voeding een grote rol. Je hebt voldoende calcium en vitamine D nodig. Je kunt calcium vinden in bijvoorbeeld kaas, melk en melkproducten. Maar vitamine D vind je ook in vlees, vis en ei. Ook wordt de vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine, bak- en braadproducten. Als je iedere dag minimaal vijftien minuten buitenshuis bent, krijgt je huid ook vitamine D en zal het dit aanmaken. Daarbij dienen je gezicht en je handen ontbloot te zijn. De huid wordt bij vrouwen die ouder worden dunner, maar ook als je in de overgang komt speelt dit en dan maakt je huid moeilijker vitamine D aan.

Daarom wordt er vaak een advies gegeven om vrouwen boven de 50 jaar extra vitamine D te geven. Dit kan al in de overgang zijn, maar ook net daarna. Je kunt bijvoorbeeld een vitamine D supplement in druppelvorm kopen. Het ligt er een beetje aan wanneer je met de overgang te maken krijgt. Je hebt in ieder geval wel vitamine D nodig voor de versterking van je botten. Je kunt voeding dan altijd aanvullen met deze vitamine. Het is ook belangrijk dat je zorgt voor genoeg buitenlucht, je krijgt hierdoor meer energie en je zult je hierdoor ook een stuk beter voelen.

Begin met gezonde voeding en download gratis 12 gezonde recepten vol met vitaminen en mineralen.

Inhoudsopgave:

Zuivel niet de juiste bron van vitamine D

Tips bij overgangsverschijnselen en vitamine D

Genoeg bewegen en frisse lucht

Zuivel niet de juiste bron van vitamine D

Hoewel zuivelproducten bronnen van zowel calcium en vitamine D zijn, raad ik deze in eerste instantie af. Waarom? Zuivel is niet zo gezond. Niet alleen bevatten veel zuivelproducten veel kunstmatige toevoegingen, maar is lactose (melksuiker) helemaal niet gezond voor het menselijk lichaam. Bepaalde eiwitten in koemelk (caseïne genaamd), zijn voor mensen moeilijk te verteren. Veel mensen reageren hier allergisch op, zonder dat ze het doorhebben. Klachten die dan kunnen ontstaan zijn:

Daarnaast verstoort lactose de samenstelling van de darmflora waardoor er bacteriële gifstoffen vrijkomen in ons lichaam. Deze gifstoffen spelen waarschijnlijk een rol bij aandoeningen zoals: diabetes, artritis, multiple sclerose en zelfs kanker.

Daarnaast heeft de Harvard Medical School in Amerika 12 jaar lang de melkconsumptie van meer dan 120.000 vrouwen tussen de 39 en 54 bijgehouden. Wat kwam uit het onderzoek? Vrouwen die per dag twee of meer glazen van het witte goedje dronken, liepen meer dan 40% kans op een gebroken heup in vergelijking met vrouwen die één glas of minder per dag dronken. Nederland gebruikt veel zuivel, maar is één van de landen met de hoogste cijfers van klachten als gevolg van botontkalking.

Hoe dit komt? De balans tussen magnesium is niet goed, namelijk 4:1. Om de ideale verhouding van 2:1 te bereiken zal het lichaam magnesium onttrekken aan de botten. Hierdoor krijg je botontkalking. Daarnaast leiden de moeilijk verteerbare eiwitten in melk tot calciumverlies via de nieren.

Tips bij overgangsverschijnselen en vitamine D

Vitamine D is zeker tijdens de overgang van groot belang. Zorg daarom altijd voor een gezonde en gevarieerde voeding met voldoende vis en eieren. Het liefst een stukje zalmforel van 125 gram want deze bevat maar liefst 11,75 mg aan vitamine D. Ter vergelijking: een gekookt ei bevat slechts 0,8 mg aan vitamine D. Daarnaast is de zon ook een belangrijke bron van vitamine D.

Als je iedere dag minimaal een kwartier buitenshuis bent, zodat de huid ook vitamine D aan kan maken. Iedere dag dien je ook 1,5-2 liter te drinken. Als je aandrang hebt om te plassen, ga dan naar de wc en houdt het niet te lang op. Je moet geen druk op je blaas uitoefenen als je op de wc zit. Zorg dat jij je blaas helemaal leeg plast. Goede hygiëne van de vagina is van groot belang, was je vagina met water of speciale producten geschikt voor de vagina. Het is belangrijk dat alles goed schoon is. Daarnaast dien je overmatig nicotine- en alcoholgebruik te vermijden, deze stoffen prikkelen de blaas.

Genoeg bewegen en frisse lucht

Als je veel naar buiten gaat dan krijg je voldoende frisse lucht en je stimuleert de huid ook om zelf vitamine D aan te maken. Je kunt een dagelijkse wandeling plannen met de hond, of met een goede vriendin. Meteen even kletsen en de dag met elkaar doorspreken. Hierdoor voel je je veel beter. Door buitenlucht wordt je concentratie beter. Soms heb je het tijdens de overgang moeilijk. Je hebt even iemand nodig om je verhaal kwijt te kunnen. Dit kan heel goed als je samen gaat wandelen of samen gaat sporten. Wandelen en fietsen, lekker in de buitenlucht, even aandacht voor elkaar en gewoon nergens over na hoeven denken.

Je krijgt er energie van en je huid kan hierdoor ook zelf weer vitamine D aanmaken. Dit is wat je lichaam nu echt nodig heeft en daar kun jij dus ook veel zelf aan doen. Al ben je maar een kwartier buiten, dit zal je al helpen. Maar hoe langer je buiten bent, hoe beter dat voor je is en je zult je hierdoor ook energieker voelen. Je kunt ook even lekker buiten gaan zitten met een boek, neem je rust en ook dan zul je voelen dat je de energie weer op gaat bouwen en dat is net even wat je nu nodig hebt!

Op zoek naar praktische tips om je overgangsklachten beter onder controle te krijgen? Lees dan eens dit e-boek: Overwin je Overgang.