Overmatig zweten tijdens de overgang

Overmatig zweten tijdens de overgang

Als je in de overgang komt dan is het normaal dat je last krijgt van zweten of overmatig zweten. Een andere naam voor zweten is transpireren, het hoort bij een functie die je huid heeft. De temperatuur van je lichaam wordt door het zweten namelijk geregeld. Ook worden er afvalstoffen uitgescheiden als je zweet. Maar wanneer je in de overgang komt dan kan het proces verstoord raken en kun je dus op verschillende momenten lang zweten.

Het zou zomaar kunnen zijn dat je de hele nacht moet zweten en je bed uitdrijft. Je bent vaak overdag erg moe wanneer je dit meemaakt. Sommige vrouwen moeten zelfs door het zweten het laken vervangen door een droog exemplaar en een schone pyjama of nachthemd aantrekken. Erg vervelend allemaal, zeker als dit ‘s nachts gebeurt. Je nachtrust wordt ernstig verstoord en je bent de volgende dag helemaal niet fit. Dit overmatig zweten heeft dus nogal wat vervelende consequenties: bed verschonen in de nacht, slecht of niet slapen, de volgende dag moe en wellicht ook chagrijnig. Waarschijnlijk lijdt je werk er ook onder, zeker als dit overmatig zweten enkele nachten achter elkaar aanhoudt.

Last van overmatig zweten? Download mijn tips voor een gezonde hormoonhuishouding.

Inhoudsopgave:

Zweten, laat het gaan…

Wat kun je er aan doen?

Zweten, laat het gaan…

Zweten is heel natuurlijk en zelfs noodzakelijk om je lichaam op de juiste temperatuur te houden, af te koelen als het te warm wordt. Overmatig zweten geeft echter alleen maar ongemak en last, vieze geurtjes en natte zweetplekken. Tijdens de overgang kan de vrouw last hebben van overmatig zweten. De ene vrouw meer dan de andere, zoals dat voor alle perikelen van de overgang geldt. Ook alcohol, kruiden en bepaalde medicatie kunnen de oorzaak zijn van overmatig zweten. Overmatig zweten is abnormaal veel zweten, veel vocht verliezen. Het zweten vindt plaats over het hele lichaam. “De pareltjes (zweetdruppeltjes) staan op mijn voorhoofd”, zegt de ene vrouw tegen haar vriendin. De vrouw zweet tijdens de overgang het meest op haar voorhoofd, de hals en de rug.

Wat kun je er aan doen?

Je kunt veilig rode klaver en soja proberen om je te helpen tegen overmatig zweten. Overmatig zweten is ongevaarlijk, wellicht is het fijn om dit te weten. Het is echter wel erg lastig en onfris. Ook zorgt het voor “gebroken” nachtrust en daaruit volgend slaapgebrek. Dit slaapgebrek heeft ook weer zo zijn nare consequenties, moe zijn, chagrijnig enz.

De oorzaak van overmatig zweten is daling van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Het zweten is een reactie op je hormonen. Je hebt het koud, bent gejaagd en onrustig. De ingebouwde thermostaat zorgt ervoor dat jouw temperatuur omhoog gekrikt wordt. Je lichaam denkt dat het te heet is en wil deze warmte afvoeren door de bloedvaten open te zetten. Gevolg hiervan is zweten. Vergelijk het met het hebben van koorts. Na een poosje volgt er een koude rilling. De thermostaat is weer in balans en het zweten stopt.

Hoewel je nu weet dat overmatig zweten bij de overgang hoort en totaal ongevaarlijk is, is het wellicht prettig je ervaring hiermee met anderen te delen. Schaam je er niet voor, je weet dat het erbij hoort. Praat erover met je moeder, want ook zij was eens in de overgang, of met je vriendin. Het lucht vaak op als je elkaars ervaringen hoort en hoe anderen hiermee omgaan. Wellicht overbodig om te vermelden is dat een frisse kamer (slapen met het raam open) en katoenen nachtkleding aan te raden zijn, hoewel dit het overmatig zweten niet zal voorkomen. Zoals de opvliegers, zal ook het overmatig zweten eens verleden tijd zijn. Verheug je daar op!

Heb jij last van overmatig zweten en zit je in de overgang? Laat hier onder een reactie achter en vergeet niet dit bericht te delen met anderen. Direct op zoek naar een oplossing voor overmatig zweten? Bekijk dan eens ons programma overwin je overgang.

button-4

Over de schrijver
Olga
Door

Olga

op 10 May 2016

Transpireren is één, dat je hoofd op ontploffen staat, dat is twee en echt niet te doen!!

brigitte
Door

brigitte

op 07 Nov 2016

Ik heb geen zweetdruppels maar ben over mijn hele lichaam plakkerig, is dit normaal?

Nicole
Door

Nicole

op 01 Dec 2016

Hallo Brigitte, Dat je geen zweetdruppels hebt, maar je lichaam wel plakkerig voelt is heel normaal. Zo is de overgang bij mij begonnen. Inmiddels drijf ik elke nacht mijn bed uit. Elke ochtend douche wat voor mij maar even helpt, omdat ik daarna al snel weer zweetaanvallen krijg. Hoop niet dat het voor jou zo heftig word, maar dan weet je dat het er bij hoort.

Christien de Leeuw
Door

Christien de Leeuw

op 05 Jul 2017

Hoe kan het dat de klachten verdwenen zijn en ineens weer hevig beginnen? Het duurt nu al meer dan 15 jaar.

Anneke
Door

Anneke

op 12 Jul 2017

Op 35 jarige leeftijd is bij mij de overgang begonnen, ben nu 76 en nog steeds hevige transpiratie overdag en 's-nachts, dat is overgaat is dus niet bij iedereen van toepassing.

Jolleke
Door

Jolleke

op 27 Aug 2017

Overmatig zweten zou ook op hartproblemen kunnen duiden of schildklierproblemen. Wanneer klachten zolang aanhouden, kan het verstandig zijn om de huisarts te raadplegen. Rode klaver en soya producten kunnen helpen bij opvliegers (fyto-oestrogenen), maar zijn af te raden bij vrouwen die een hormoongevoelige borstkanker hebben gehad.

Martian
Door

Martian

op 20 Jul 2018

Ik ben 76 jaar en transpireer nog steeds hevig in mijn haar en op mijn gezicht. Kan ik daar Rexona op doen?

Sher
Door

Sher

op 19 Sep 2021

Joh je kan een ei bakken op mijn lichaam. Sta letterlijk en figuurlijk in de fik, zo warm heb ik het. Raam wagenwijd open ventilator op mij. Niks helpt zweet er gewoon doorheen. Verschrikkelijk

Nannette
Door

Nannette

op 07 May 2024

inderdaad zweten als een otter. Normaal zweet ik al heel snel vooral in mijn gezicht al vanaf mijn jeugd ( familiekwaal) maar nu kan ik bijna geen dekbed of laken meer verdragen. Ik word er heel moe van. Helemaal als voor de klas!

Reactie plaatsen